Biblia dopuszcza zabijanie w obronie własnej, stąd m.in dwa nagie meicze w bitwie pdo Grunwaldem jako bezpośrednie nawiązanie do Nowego Testamentu. Krzys19911 - szanuję Twoją opinię, a minusy mi nie przeszkadzają, tym bardziej uzasadnione Masz rację, wrzuciłam wszystko skondensowane i pozornie to wszystko nie jest ze sobą powiązane. Ale tylko pozornie. To zbyt szeroki temat. To jest jak z drobnym deszczem, nawet nie wiesz kiedy zmokniesz. Człowiek, który szanuje życie wszystkich istot od tych najmniejszych - będzie starał się chronić życie. Znam ludzi, którzy nie szanują żadnego objawu życia, bardzo łatwo przychodzi im krzyczenie i zabijanie - drzew (chodzi o trucie z premedytacją, aby je potem móc wyciać), zwierząt, taków, bo brudzą lawki w parku i są bardzo za karą śmierci. To radykalność w myśleniu, wybór najprostszej drogi i najtragiczniejszej. Jeśli dopuszczasz w myśli możliwość zabijania słabszych istot wreszcie dopuścisz do zabijania ludzi, a w niektórych wypadkach do sięgnięcia za radykalne rozwiązania, choć można byłoby inaczej. Mój dziadek został zamordowany. Nie znałam go. Nie przyszło nikomu do głowy, aby domagac się dla niego kary śmierci. Morderca dostał 25 lat. Nie wiem czy macie świadomość, ale po 25 latach świat staje się innym światem, a ci, ktorzy wychodzą z więziennia nie odnajdują się, są na marginesie, wyrzutkami - do końca życia. Najczęściej bez rodziny i bez przyjaciół. Miałam okazję takim pomagać. Paradoks? Możliwe. Z pewnością jednak nie chciałabym,a by wykonano karę śmierci na kimś kto by mnie zamordował. Wolałabym aby cieżko pracował,choćbypo to, aby społeczeństwo nie musiało utrzymywac go ze swoich podatków. Ale nie ma demokracji, nie można więc w tej sytuacji zminić prawa chocby w tym zakresie. Pozdrawiam
Przy okazji Biblia nie jest moją Święta Księgą, nie jestem chrześcijanką.
I teraz dalej - wybierając najprostsze rozwiązania w kwestii przestępców - zabójstwo, w życiu też będziemy kierować się najprostszymi rozwiązaniami, oczywiście niekoniecznie zabijaniem, ale wybierając rozwiazania siłowe, agresję, zamiast mądrości i roztropności z dystansem.
Dla mnie to wszystko jest ściśle powiązane, wszystko zaczyna się od myśli, od przywolenia. Zakaz stosowania kary śmierci zmusza do poszukiwania innych rozwiązań.
Nicole-collie - dziękuję
Użytkownik atma edytował ten post 12.06.2014 - 12:44