to najlepszą opcją jest kupno i5 , i3 jest słabiutki a i7 rozwojowy a najlepiej taki kupić z odblokowanym mnożnikiem . Nie wiem czemu robisz tajemnice z programu .
Nie chcesz powiedzieć co robisz trudno mi w takim przypadku pomóc .
jesli chcesz kompa pod rendering 3d , after efects , video , bla bla bla .. to niestety 64 wersje i min 8 gb ramu dla aftera 8 to jest bardzo mało, XP home obsługuje tylko 1 GB ramu wiec kupno większej ilości nie ma sensu. W7 lub 8 64bit i problem z ilościa pamięci jest rozwiązany, nie wiem czy wersje home ultimate różnią się obsługiwana ilością ramu ( sory nie pracuje na windzie )
Procek . Jesli chcesz komputer na kilka lat to nie kupuj syfu jakim jest i3, lepiej i w miare tanio to kupno i5 - 4 corowy to minimum - albo jakiś i7 K . procesor zawsze można wymienić na szybszy, ale trzeba się liczyć z tym ze 2 lub 3 lata kupno szybszego procka do twojej płyty może okazać się trudne i znów trzeba kupić płytę. Dla tego warto pomyśleć o i7 i mieć z bani na parę lat .
Dodatkowo obecne programy pomagają sobie w obliczeniach poprzez wykorzystanie mocy kart graficznych - duża ilość programów już jest przystosowana do kart zielonych NV - nie wiem co tam rzeźbisz ale premiere, after, davinci reslove, vegas, avid? wykorzystują GPU i wtedy nie trzeba już tak mocnego proca bo grafika przejmuje obliczenia, to samo tyczy się edycji, cuda przyspiesza działanie programu i całkiem fajnie można działać na skompresowanych plikach avchd lub innych. Jak nie masz siana to poszukaj używanych GTX 470 - 480 lub 570 - 580 , z nowszych kart GTX 660 Ti albo te powyżej 1k zeta gtx 760 780 ..albo QUADRO
. AMD jakoś nie szczególnie jest obsługiwane, tam gdzie standardem jest openGL , openCL takie karty będą hulać aż miło ale wg mnie puki co lepiej zakupić NV .
i żeby nie było że to wszystko - zapisz i odczyt plików, jeśli masz stare dyski od razu mówie : w " kubeł "
wolne transfery i takiego starego hdd nie dawał bym jako startowy dysk - może jako kopia zapasowa lub archiwum. Najlepiej do zestawu dokupić SSD 250 GB i np dwa talerzowe 2x500gb ( baracudy 7200obrotow ) do Raida- zakładając ze masz sata3 to będzie wszystko chodzi hiper szybko. NIe kupuj czasami dysków GREEN lub BLUE, bo one się nie nadają do pracy gdzie liczy się szybki zapis i odczyt.
AAA - do starych gierek jest coś takiego jak DOS BOX który emuluje środowisko dosowe i stare klasyki w tym chodzą.
Użytkownik hubiii p edytował ten post 15.03.2014 - 10:15