W tej chwili piszę z systemu WinXP, gdzie nie mam problemów z logowaniem. Natomiast często (ze względu na oszczędność prądu i oczu) korzystam w urządzenia SmartTV Box, połączonego z telewizorem i opartego na systemie Android 4.2. Niestety, wielokrotnie ponawiane próby logowania z tego systemu były zwyczajnie ignorowane, bez żadnego komunikatu. Korzystam z przeglądarki Google Chrome, gdyż tylko ta pracuje w miarę sensownie w Androidzie, również z przeglądarki wbudowanej w ten system ("Internet") - ale w obu przypadkach efekt jest ten sam. Nadmieniam, że nie mam problemów z logowaniem się z systemu Android w ogóle, gdyż bez problemu loguję się np. na serwisie bankowym.
Zastanawiając się nad przyczynami tego stanu rzeczy dochodzę do wniosku, że prawdopodobnie skrypt Forum każde żądanie logowania z systemu Android przerzuca do wersji mobilnej, w której nie działają stare loginy i hasła, co wymaga ponownej rejestracji dla tej wersji. Czy tak musi być? Czy ktoś z Was miał podobne problemy, próbując zalogować się z systemu Android na hasło i login funkcjonujące uprzednio w systemie Windows?
Spotkałem się już z podobną sytuacją na forum Salon24.pl, gdzie też skrypt forum narzuca wersję mobilną użytkownikowi, logującemu się z systemu Android. Nie wiem, jak szeroko jest rozpowszechniona ta praktyka, ale nie jest to dobra praktyka. Nie wiem, kto i dlaczego uznał, że korzystanie z systemu Android jest równoznaczne z używaniem smartfona czy podobnych urządzeń mobilnych. Przecież system Android może być również instalowany na zwykłych PC-tach (w wersji x86), a coraz częściej jest używany z wykorzystaniem najnowszych telewizorów, przy pomocy urządzeń SmartTV Box - zewnętrznych lub wbudowanych w telewizor. Stąd też, narzucanie wersji mobilnej użytkownikom Androida, którzy mają możliwość oglądania internetu na zwykłym monitorze lub dużym ekranie telewizyjnym, w rozdzielczości FullHD - to jakiś ponury żart.