Wszelkie komentarze do tytułowej debaty, będą w tym temacie mile widziane
Napisano 31.03.2014 - 18:22
Witam.
Widzę że udało nam się, reanimować ten dział. Mam nadzieję na ciekawą wymianę poglądów w tej debacie.
Napisano 31.03.2014 - 18:30
Napisano 31.03.2014 - 23:47
A ja czekam, bo od dwóch godzin próbuję rozgryźć tytuł tej debaty i nijak nie mogę odgadnąć jak zwolennicy tej tezy mogą ją spróbować chociaż udowodnić.
Mam podobne odczucia, ale przez to tym ciekawszy jestem jak będzie wyglądała dyskusja i mam nadzieję, że argumentacja będzie miała ręce i nogi, bo mi ciężko ją sobie wyobrazić
Użytkownik skittles edytował ten post 31.03.2014 - 23:47
Napisano 01.04.2014 - 00:22
Da radę.
Z tym ruchem jest jak z każdą mniejszością-na początku jest super cacy a jak dojdą do głosu i urosną w siłę to pokazują szpony, kły i pazury. Na początek mamy taki niewinny marsz a później to się rozlezie i powieli błędy historyczne.
Taki dowcip na przypomnienie-nawet był tu na forum:
Napisano 01.04.2014 - 00:39
-A czemu Pan nie bluzga na Boga?
-Bo w niego po prostu nie wierzę.
Dlatego obawiam się o tę dyskusję i mam wrażenie, że jednak nie da rady - wydaje mi się, że będzie mowa o każdym "ateizmie" tylko nie o tym prawdziwym na kamieniu z gazetą.
No nic, pozostaje mieć nadzieję, że nie skończy się to w stylu "a Stalin był ateistą!" i będzie co czytać
Napisano 01.04.2014 - 01:35
No nic, pozostaje mieć nadzieję, że nie skończy się to w stylu "a Stalin był ateistą!" i będzie co czytać
Dlatego ja bym proponował, by obie strony przed rozpoczęciem debaty ustaliły jednolitą definicje ,,filozofii zła". Ja o to się obawiam po prostu, że zamiast czystej debaty, będą przeważały wpisy wyjaśnienia co to kryje się pod tą tajemniczą nazwą.
Napisano 01.04.2014 - 02:30
Ciekawa debata, chętnie poczytam, aczkolwiek zdania nie zmienię. Zło czy dobro nie jest zależne od wiary/ateizmu tylko od człowieka, charakteru i jego wartości.
Może być ktoś kto nie wierzy w boga, a ma złote serce i wszystko by oddał drugiemu, a może być wierzący, który "po godzinach" myśli jak drugiemu wbić nóż w plecy.
No chyba, że nie zrozumiałem tematu
Napisano 01.04.2014 - 06:10
Ja to bym raczej tytułowe "zło" zastąpił "głupotą", wtedy debata miałaby więcej sensu.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych