Wiem że Zbeeanger ironizował, moja odpowiedź jest tego skutkiem.
W jaki sposób Dawkins promuje "agresywny ateizm"? Nie jest to agresywne pytanie, po prostu nigdy nie słyszałem żeby mówił coś co można by tak nazwać. Ateiści raczej nie czują dumy z tego, że są ateistami, tylko z tego że nie dają się manipulować przez religię i wierzą bardziej w naukę niż w magię i rzeczy paranormalne, co w sumie można nazwać ciemnogrodem. Ale to raczej dyskusja na zupełnie inny temat. Co do kreacjonizmu to się zgodzę, jest to zbyt absurdalne nawet dla większości ludzi religijnych. Jak to mój znajomy Kolumbijczyk powiedział, debata tego typu to jak debatowanie na temat "czy jednorożce istnieją?", jednak ja mimo wszystko czekam na nią bo jestem szczerze ciekaw wypowiedzi obu stron i tego czy usłyszę jeszcze jakieś argumenty których jeszcze nie słyszałem.
Racjonalisty niestety nie czytałem nigdy.
Swoją drogą, temat debaty jest bardzo obraźliwy dla samych ateistów, jak byście się czuli gdyby ktoś napisał (rozważając na poważnie) "czy chrześcijaństwo to religia zła?", pewnie zareagowali byście lekkim oburzeniem. Tutaj jest bardzo podobny przykład.
PS: Przeleciałem regulamim i zauważyłem że hotlinkowanie grafik jest zabronione, mam nadzieje że linkowanie video już nie.
Użytkownik Fumiaki edytował ten post 03.04.2014 - 16:48