Mam pytanie, na jakiej zasadzie działa 24 godzinny limit przyznawania punktów reputacji.
Najprostsza odpowiedź byłaby taka (i ja tak to rozumiem), że jako użytkownikowi +, przysługuje mi 8 opinii pozytywnych, do rozdania w tym czasie - czyli w ciągu 24 godzin (o opinie negatywne nie pytam ale zasada pewnie jest sama - różna jest tylko ilość).
Wydaje się jednak, że najprostsza odpowiedź nie jest tą najbardziej trafną, czego przykład miałem dzisiaj i wczoraj.
Wczoraj, przyznałem tak naprawdę tylko jeden "plus" (chociaż miałem ochotę przyznać ich więcej), bo przy każdej, kolejnej próbie wyświetlała mi się informacja, że wyczerpałem limit. Dokładnie brzmiała ona tak:
Wyczerpałeś już dzienny limit pozytywnych głosów reputacji.
Dzisiaj, było sporo lepiej, bo dopiero przy ósmej próbie wyświetliła mi się powyższa informacja.
Zerknąłem na statystykę, z której wynikało, że ten wczorajszy plus (jedyny - przyznany o godz. 15.53) liczony jest jakby do dzisiejszej sesji - siedmiu przyznanych plusów.
Pomyślałem sobie 24 godz. to 24 godz. - zaczekam do 16-tej, to licznik mi się wyzeruje.
No i zaczekałem. I licznik się nie wyzerował, bo nadal plusów nie mogę przyznawać. A minęło (jak dobrze liczę) 24 godziny + 20 minut - na zdrowy rozum więc, powinienem móc je znów przyznawać.
W związku z tym mam pytanie - na jakiej zasadzie "chodzi" ten 24-o godzinny zegar reputacji?
Bo, odnoszę wrażenie, że nie działa on tak jak sobie to wykombinowałem.
Jeżeli natomiast, moje założenia odnośnie jego działania są błędne, to prosiłbym chociaż wyjaśnienia w tej kwestii - to sobie w przyszłości będę jakieś zapasy zostawiał (na czarną godzinę)
Wiem, że to tak naprawdę żaden wielki problem ale skoro już bawimy się w te oceny, to fajnie by chyba było, żebyśmy znali zasady tej zabawy - bo, na razie, to wygląda tak, że choć człowiek chce, to nie może.
I trochę głupio wychodzi.
edit:
Coś drgnęło ale teraz... jest jeszcze ciekawiej.
Pisząc ten temat opierałem się na próbach przyznawania oceny konkretnej osobie (której wpisu nie oceniałem - żeby była jasność).
Przed chwilą, spróbowałem przyznać plusa innej osobie i udało mi się. Pomyślałem, że limit się wyzerował, więc w te pędy wróciłem do osoby, która była moim "królikiem doświadczalnym", kliknąłem "na plus" i znowu ujrzałem informację o wyczerpanym limicie
Teraz, to już całkiem głupi jestem, bo wygląda na to, że... aż się boję to napisać - ten limit działa wybiórczo.
Ale to przecież niemożliwe jest.
edit:
Sprawdziłem przed chwilą jeszcze trzech innych użytkowników - to samo, czy limit wyczerpany. Jednemu z tych trzech (podobnie jak mojemu "królikowi doświadczalnemu") próbowałem przyznawać punkty już wcześniej (ale dzisiejszego dnia). Dwóch pozostałych wybrałem dopiero teraz.
Sytuacja na teraz wygląda tak, że nie wiem czy mam jakieś punkty w zapasie, a jeżeli nie mam, to nie wiem kiedy miał będę.
Nie wiem też, dlaczego spośród 4 prób, tylko jedna była zakończona sukcesem.
Użytkownik pishor edytował ten post 16.04.2014 - 16:27