Inny świetny przykład to słowiańska Noc Kupały, zasymilowana do nocy świętojańskiej, większość obrzędów, jak wróżby, pochodzi bezpośrednio od dawniejszych tradycji.
Jeśli już mamy być ściśli, noc kupały to niewykorzeniony relikt dawnego pogańskiego święta, które przetrwało w tracycji ludowej i w luddycznej i spłyconej formie przyjęło się we współczesnej kulturze. To samo śmigus-dyngus za którtego uprawianie jeszcze w renesansie nakładano pokutę. Natomiast kościół próbował zastąpić święto Nocą Świętego Jana, czyli właśnie świętojańską, obchodzoną w dodatku dzień wcześniej. Było więc dokładnie odwrotnie. Nawiasem mówiąc nikt już dziś nie pamięta co takiego chrześcijańskiego robiło się na świętego Jana (na specjalnych nabożeństwach święciło się wodę i rośliny i śpiewało w domach hymny do świętego Jana Apostoła), więc obrządek przedchrześcijański wygrał.
Bardzo trafne spostrzeżenie. Chrześcijaństwo jako struktura Kościelna to sposób na sprawowanie władzy.
Biskupi Rzymscy po upadku Cesarstwa mieli ambicje aby rządzić ówczesnym światem. Przejmowali rodzime wierzenia i adoptowali je do religii władzy
jaką było chrześcijaństwo. Jedynie św Jan rozumiał wiarę jako uznanie Boskości wszelkiego życia ale i jego zaadoptowali, choć mogli spalić.
Kościoły budowano na starożytnych świątyniach np Świątynię Świętowita przemianowano na nieistniejącego św Wita po to by włączyć tą świątynię w swój system. Królowie wspomagali szerzenie się systemu chrześcijańskiego bowiem szybko się połapali, iż religia ta a właściwie sposób rządzenia świetnie zdaje egzamin
w polityce a także w sprawowaniu władzy.
Ludzie wiarę mają w sercach i wierzą po prostu w Boga. Zresztą jest na ten temat bogata literatura opisująca lud nie tylko słowiański jako wierzący a zarazem antyklerykalny.
Aidil, poganin to też pogardliwe określenie niechrześcijanina i również nadane przez chrześcijan, odnosi się głównie do wyznawców religii politeistycznych, wierzeń szamanistycznych, czy zoolatrii (ale swego czasu nazywano tak również muzułmanów).
Rzeczywiście paganus po łacinie znaczyło bałwochwalca. Ten termin nie przeszkadza już ponieważ zatracił już swój pejoratywny wydźwięk.
W Polsce na Tatarzyna mówiło się pohaniec przy dźwięcznym h. Religie przez chrześcijan nazywane pogańskimi w naszym Słowiańskim przypadku
należy nazywać Religią Naturalną.
Ja jako ateista powiem, że mimo, że religia zupełnie mnie nie interesuje to jednak uważam to za duże wydarzenie. Fajnie żyć w czasach, gdzie nasz rodak zostaje świętym. I to wszystko na Naszych oczach, historyczne wydarzenie, naprawdę.
Również cieszę się gdy Polak w strukturach państwowych zajmuje wysoką pozy cę. Na przykład piłkarz Lewandowski jest jednym z najlepszych napastników na świecie,
Inni sportowcy zdobywcy złotych medali, nobliści a nawet młodzież zajmująca w konkursach wysokie miejsca.
Z Janem Pawłem II mam pewien problem.
Spodziewałam się że pójdzie on drogą Jana Pawła I dopuści antykoncepcje, zajmie się pedofilią w kościele, dopuści do kapłaństwa kobiety, nie dopuścił do aborcji kobiet oraz dziewczynek zgwałconych. Pozwolił bankowi watykańskiemu na pranie pieniędzy mafijnych, na inwestowanie w produkcje środków antykoncepcyjnych pomimo iż nie pozwalał na ich zażywanie.