Źródło poproszę, zwłaszcza rewelacji dotyczących "wygodnego" samobójstwa. Jaki procent japońskiej młodzieży popełnia samobójstwa, poproszę porównanie z poprzednimi rocznikami, zestawienie z innymi grupami wiekowymi. Bo wiesz, pisać "wydaje mi się" to każdy może.
... lol ...
Nie wiem czy istnieje statystyka dotycząca wygodnego samobójstwa, bo ta część mojego posta jest jawnie żartobliwa. Jeśli chodzi o samobójstwa, to statystyk nie chce mi się szukać, ale z tego co pamiętam Japonia jest w ścisłej czołówce krajów o największej liczbie popełnianych samobójstw na 100,000 obywateli.
Więc każdy naród ma misję? Od kiedy? Kto ją wyznaczył?
1. Pewnie że ma. Tą misją jest przetrwanie, przetrwanie w dobrych warunkach i przetrwanie w dawaniu innym narodom dobra, pokojowo z nimi współpracując. Czasem obowiązkiem jest walka w obronie własnego trwania, by przetrwać ...
2. Misję taką ma od początku swojego istnienia.
3. Wyznaczył ją sobie sam naród poprzez zorganizowane się w taką wspólnotę.
Można by powiedzieć, że naszą misją jest nasz interes - nie w interesie Japonii jest ten dług i cała ich ekonomia, nie w interesie Japonii jest ta demografia, nie w interesie Japonii są te samobójstwa. Definicje kultury są różne, ale jeśli jakaś kultura obecnie się rozwija w Japonii, to w bardzo złym kierunku, bo cechy charakteru, normy społeczne jakie nabywają coraz to nowe pokolenia w tym systemie nie rokują dobrze na przyszłość - zły model gospodarczy źle przedefiniował charakter japońskiego społeczeństwa, bo na charakter narodu wpływa przede wszystkim ekonomia. Kultura jaką obecnie "uprawiają" Japończycy jest zła, bo doprowadzi ich do zagłady. Dlatego jej nie lubię i mam do tego prawo. Kumasz, czy za trudne ?