Bardzo fajna jest taka debata, ale ma pewne minusy MOIM zdaniem.
-trwa za krótko, ciężko udowodnić swoich racji w w kilku króciutkich postach. Musiałoby to wyglądać na zasadzie: X-argument, Y-odpowiedź + argument, X-odpowiedź + argument z tym, że odpowiedź musiałaby kończyć wątek pierwszy i zaczynać od razu kolejny, co jest, nie oszukujmy się niemal niemożliwe. Chyba, że np wyglądałoby to tak:
X-szczepionki zabijają 20% społeczeństwa
Y-mylisz się, tu są wyniki badań, z których wynika, że jest to raptem 0,3%. Szczepionki są zdrowe.
X-Racja, pomyliłem się z procentami. Szczepionki nie są zdrowe i tu mylisz się Ty, rtęć się w nich znajduje, tu wyniki badań:
itp, itd.
Inaczej ciężko cokolwiek udowodnić w tak krótkim czasie po przez tak krótkie wpisy, bo rozmowa często się rozszerza na kilka gałęzi danego zagadnienia.
-zadawanie pytań przez innych użytkowników. Patrząc na pierwszy rzut oka jest to okej i zostawiłbym tę opcję, ale bym ją nieco zmodernizował. Zobaczcie, że do Seraila było kilka pytań, a do Almotillado żadnego. Serail w takiej sytuacji musi raz - skupić się na debacie z rozmówcą, dwa - odpowiedzieć na pytania, czyli już ma o wiele trudniej. Myślę, że takie pytania powinny padać już po zakończonej OFICJALNEJ debacie, wtedy obserwatorzy mogliby jeszcze w luźniejszy sposób "podopytywać" rozmówców, żeby ewentualnie rozwiać swoje wątpliwości.
-nie w każdym temacie taka debata będzie możliwa do przeprowadzenia. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie, żeby np w kilku krótkich postach udowodnić komuś, że doping w sporcie nie jest szkodliwy(taki przykład mi wpadł do głowy akurat), gdzie potrzebuję do tego różnych statystyk, wyników badań, etc, gdzie samo ich szukanie zajmuje dobre kilkadziesiąt minut.
Niemniej pomysł ciekawy. Ja bym proponował zostawić starą formę debat i wprowadzić nową i podzielić to na normalne debaty i turbodebaty.
*jeśli zrobiłem literówki w nickach to przepraszam, ale nie macie zbyt łatwych.
Użytkownik Daniel. edytował ten post 25.05.2014 - 23:26