Witam, zacznę pisać od_razu o co mi chodzi. od jakiegoś roku myślę co jakiś czas o religii...
Postanowiłem zrobić taki "eksperyment"... odciąłem się od wiary w boga i postanowiłem przyglądać się wierze z boku..
Przeczytałem bilbię Bliblię( nie całą) prawdę mówiąc to znalazłem zdanie, które było sprzeczne do zdania 3 strony później...
Potem było głośno o tych księżać pedofiliach i zaczałem przygladać się rozumowaniu wiary w boga u innych ludzi, zauważyłem, że ludzie chodzą do kościoła ale aż tak mocno nie wierzą. Gdy zaczałem oglądać program "Kosmos" na National Geographic Channel całkowicie zwątpilęm, jak coś takiego mogło stworzyć jakieś Bóstwo ? Dlaczego mam wierzyć starym ksiegą księgom z przed 2tyś lat?
Powiedzmy, że taki Kowalski napsze w księdze, że np. jakiś lekarz dajmy na to Krzywozębny wyleczył kogoś z nowotworu, taki Kowalski napiszę w księdze tak by wygladało to na cud a za 2 tyś lat ktoś to przeczyta i będzie myslał, że ten ktoś miał nadprzyrodzone moce...
Mam problem z rodzicami a najbardziej z mamą, ona mi wrecz wpiera tą tę wiare, nie mogę myśleć samodzielnie, ojciec mi mówi żebym myślał samodzielnie... mój tato jest nawet spoko, ma podobne zdanie do mojego, jeżeli kwiat zwiędnie...dalej już nic nie_ma, coś takiego mi mówił
Dlaczego ludziom wpiera się tą tę wiare? Człowiek od młodości zostaje zmuszony do np. komunii świętej itd. Nie wyrażając swojego zdania.
Czasami myślę, że to wszystko zostało zrobione z myślą o pokoju na świecie, karą za zabójstwo było by wieczne potepienie, czyli to czego ludzie się boją, kara jest przedstawiana jako złowrogiego diabła w piekle, tam w tle diabły mieszające smołę w kotłąch, jacyś ludzie nabici na bal pal bądź wiszący na łańcuch, wydaję mi się, że po to zostało to napisane, by był pokój na świecie, oczywiście nie ma az takiego pokoju ale mogło być gorzej. Jakie jest wasze zdanie?
Po tym co napisalem wydaje mi się, że zostanę zkrytykowany skrytykowany, ale prosze bardzo...
p.s mam 16lat.
Poprawiłam tagi i większość byków.
Blitz Wolf