Cezary Pazura broni profesora Chazana
"Jak mniemam, Pan Profesor chciał ocalić życie. Jakie by ono nie było i ile nie miałoby trwać... Postawa heroiczna, czyż nie?" – napisał na Facebooku Cezary Pazura, odnosząc się do głośnej sprawy profesora Chazana. "Wczoraj w jednej z telewizji usłyszałem jako pierwsze doniesienie tej stacji, że Profesor złamał prawo! To sprowokowało mnie do napisania tego tekstu. Czysta manipulacja!"
źródło
Abp Jędraszewski poprosi o zbiórkę na karę dla szpitala prof. Chazana
Metropolita łódzki Marek Jędraszewski zapowiedział, że zwróci się z prośbą do wiernych o zbiórkę na rzecz Szpitala Św. Rodziny, którym kieruje prof. Bogdan Chazan. Miałaby ona pokryć karę 70 tys. zł nałożoną na szpital przez NFZ.
(...)
Abp Jędraszewski w oficjalnym oświadczeniu opublikowanym na stronie Archidiecezji Łódzkiej występuje w obronie prof. Chazana. Dla metropolity łódzkiego jest on "człowiekiem prawego sumienia", który "odmówił zabicia dziecka w 24 tygodniu (6 miesiącu) ciąży". Zdaniem abp. Jędraszewskiego prof. Chazan odwołał się w swojej decyzji do prawa naturalnego oraz do prawa, jakie daje mu konstytucja.
- Jeśli natomiast są jakieś przepisy, którymi się rządzą ministerstwo zdrowia i NFZ, pozwalające tym instytucjom na takie właśnie postępowanie wobec prof. Chazana, to trzeba stwierdzić, że nie są one zgodne z konstytucją i że należy je zmienić - podkreślił.
Łódzki metropolita uważa, że nałożona na szpital kara finansowa jest krzywdą wyrządzoną matkom, które chciałyby urodzić w tej placówce oraz ich dzieciom. Zapowiedział, że jeśli odwołanie od decyzji NFZ, które ma złożyć prof. Chazan, nie zostanie uwzględnione, zwróci się z prośbą do wiernych Archidiecezji Łódzkiej, by ofiarowali na rzecz Szpitala Św. Rodziny po 1 złotówce.
źródło
Prof. Chazan: odwołam się od kary nałożonej na szpital
Profesor Bogdan Chazan zadeklarował, że odwoła się od decyzji Ministerstwa Zdrowia nakładającej karę na Szpital Świętej Rodziny w Warszawie. - 70 tysięcy złotych za życie dziecka to nie jest wygórowana suma - ocenił w programie "Jeden na Jeden" w TVN24.
(...)
- Są sytuacje, w których nie można kierować się innym prawem niż prawem naturalnym. Dziecka chorego nie można zabić. To był powód, dla którego nie wykonałem aborcji - podkreślił prof. Chazan.
źródło
Ciekawostka wynikająca z bardzo pobieżnego przeglądu dwóch z tych zacytowanych artykułów.
Pierwszy cytat:
(prof Chazan) Mówił m.in., że nie zna listy lekarzy ani instytucji, które wykonują aborcję.
źródło
Drugi cytat:
Profesor przypomniał, że w Polsce dokonuje się "700 aborcji rocznie na 400 oddziałów ginekologicznych". - Średnio na każdy oddział przypadają dwie aborcje.
źródło
A pan, profesor
cyt,
...nie zna listy lekarzy ani instytucji, które wykonują aborcję.
Może zapomniał?