Napisano 02.06.2014 - 22:25
Napisano 02.06.2014 - 22:44
Wskażę tylko, że na wielu portalach minusy zostały zlikwidowane lub nie wpływają bezpośrednio na ocenę (np. +4/10, gdy oddano 4+ i 6-). Bierze się to stąd, że człowiek jest skłonny do złośliwości i nadużywane będzie przyznawanie minusów wielokrotnie częściej niż plusów. Przykłady serwisów, które zastosowały taką technikę przy ocenie treści mogę podać na PW, ponieważ nie chcę reklamować. Nie było to forum, ponieważ z forum posiadającym taką funkcję spotkałam się pierwszy raz tutaj.
Ankieta moim zdaniem nie wyczerpuje możliwości.
Użytkownik \\V// edytował ten post 03.06.2014 - 18:00
Napisano 02.06.2014 - 23:52
Szczerze? Zagłosowałem na opcję pierwszą.
Plusy czy minusy rozdawane na prawo i lewo nie mają żadnego przełożenia na to jak będę postrzegał swoją wypowiedź; skoro już ją stworzyłem i postanowiłem opublikować to oznacza, że się z nią zgadzam i nawet notoryczne przyznawanie mi minusów tego nie zmieni. Dyskusja? Tutaj już sprawa ma się zupełnie inaczej.
Można podnieść oczywiście argument, iż inni użytkownicy będą inaczej traktować posty "in plus" a inaczej te z przeciwnej strony barykady - tylko o kim to świadczy? O użytkownikach, którzy oceniają książkę po okładce czy o "notorycznie minusujących", którym widocznie brakuje argumentów do normalnej wymiany zdań?
Każdy z nas podlega ocenie i nasza mała społeczność już wyraziła zdanie na w/w temat - "nie podoba nam się to w jaki sposób się zachowujecie więc nie traktujemy was do końca poważnie". Pomijam już oczywiście fakt, iż każdy może przyznać plusa bądź minusa z jakiegokolwiek powodu - ot np. nie podoba mi się czyjś avatar - daję minusa. Dlaczego? Bo mogę .
Napisano 03.06.2014 - 10:58
Nie znalazłam w ankiecie interesującej mnie odpowiedzi, więc po prostu skomentuję. Moim skromnym zdaniem:
1) konta zawieszone/zbanowane/etc. nie powinny mieć możliwości plusowania/minusowania.
2) dobrym pomysłem jest zostawienie tylko plusów, bądź wyświetlanie tylko plusów przy wypowiedziach, mi osobiście minusy nie przeszkadzają, ale może to zminimalizuje ilość "wkładek" w postach nt. reputacji podczas bardziej gorących duskusji
Napisano 03.06.2014 - 13:00
Nie znalazłam w ankiecie interesującej mnie odpowiedzi, więc po prostu skomentuję. Moim skromnym zdaniem:
1) konta zawieszone/zbanowane/etc. nie powinny mieć możliwości plusowania/minusowania.
2) dobrym pomysłem jest zostawienie tylko plusów, bądź wyświetlanie tylko plusów przy wypowiedziach, mi osobiście minusy nie przeszkadzają, ale może to zminimalizuje ilość "wkładek" w postach nt. reputacji podczas bardziej gorących duskusji
Napisano 03.06.2014 - 14:04
Dla mnie powinien być i minus i plus, a jak ma czegoś nie być to obydwóch. Minus to to samo co plus tylko w drugą stronę. Jeśli jakiś użytkownik nie potrafi się pogodzić, że dostał głupiego minusa i musi się mścić, albo czuje jakąś niechęć do tego użytkownika to powinien odłączyć internet na jakiś czas...
Użytkownik Daniel. edytował ten post 03.06.2014 - 14:20
Napisano 03.06.2014 - 14:09
@up, sto procent racji. Niektórzy chyba zbyt poważnie podchodzą do kwestii plusów i minusów.
Dostałeś minusa? To naprawdę nie jest największy problem w życiu. Zwyczajnie ktoś się nie zgodził z twoim zdaniem, czasem tak bywa.
Użytkownik Lupus28 edytował ten post 03.06.2014 - 14:37
Napisano 03.06.2014 - 14:21
Użytkownik Magda72 edytował ten post 03.06.2014 - 15:37
Napisano 03.06.2014 - 15:32
Nie oczekujmy, że wszyscy będą na tyle dojrzali, by się nie wyżywać. Ale chyba można założyć, że przynajmniej jakaś część osób użytkujących to forum jest dostatecznie inteligentna, by nie robić z tego większej afery.
Napisano 05.06.2014 - 09:31
Czy Zawieszony user ma prawo minusować? moim zdaniem tak. Nie powinno się rozciągać kary na inne działania.
Dostałam ostrzeżenie za danie komuś minusa i uzasadnienie tegoż minusa, więc jak jest z tymi plusami i minusami.
Czy dążymy do tego aby wiedzieć dlaczego ktoś daje minus komuś czy też nie?
Użytkownik Aidil edytował ten post 05.06.2014 - 11:21
Napisano 05.06.2014 - 13:22
Popularny
Halo, halo...
Zdaje się, że pędzimy nie w tym pociągu co trzeba i nie w tym kierunku. Rozmawiamy o tym jak traktować uporczywe minusowanie, a nie o potrzebie istnienia takiego systemu oceny. Dyskusje o tym i tak po jakimś czasie dojadą do ściany, gdzie nastąpi podział na tych co chcą i na tych co nie chcą.
Rozmawiajmy o tym jak zapobiec prześladowaniu, bo w takie coś się to przeistacza. Jest to również forma prowokacji, zmuszająca osobę prześladowaną do reakcji, co zazwyczaj kończy się warnem dla prześladowanego, bo powiedział o jedno słowo za dużo, a prześladowca śmieje się w kułak. Odpuśćcie sobie dyskusję na temat istnienia i formy plusów i minusów, a skupmy się na meritum zagadnienia.
Proponuję modyfikację pkt. regulaminu VRP: 7.6 i 7.7 ; modyfikacja, to rozszerzenie tych punktów regulaminu o pojęcia "uporczywe prześladowanie" i "stalking". Takie uporczywe prześladowanie, to właśnie minusy od jednego usera dawane raz za razem.
Napisano 06.06.2014 - 09:15
Aidil, nie dostałaś ostrzeżenia, za przyznanie komuś minusa i dobrze o tym wiesz. Minus nie miał z tym NIC wspólnego.
Nie zgłaszam pretensji do Twojej pracy na para... oceniam ją wysoko.
Minus jaki otrzymałam miał związek z tym że uzasadniłam swoją decyzję. To wiem, ale nadal problem jest nierozwiązywany.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych