Skocz do zawartości

Zdjęcie

Poszukuje Kryminału

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witojcie,

jako, że lubię czytać mam do was prośbę. Polecicie jakiś dobry Kryminał taki z dreszczykiem? Nigdy nie czytałem niczego z tego gatunku a słyszałem, że książki takie są dobre. Stephen King to dobry Autor?

Przy okazji znacie jakies dobre książki fantasy lub o wątku apokalipsy)Metro2033 odpada)?

Pozdrawiam.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 22.06.2014 - 21:34

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Stephen King to dobry Autor?

BARDZO dobry ale specjalizuje się raczej w horrorach. Chociaż akurat teraz wyszła jego nowa powieść - "detektywistyczna'' podobno - Pan Mercedes (ale jeszcze jej nie przeczytałem, więc nic nie mogę powiedzieć).

Jeśli chodzi o kryminały, to polecam, nieco już zapomnianego Joe Alexa (czyli Macieja Słomczyńskiego). Każda z jego książek w tym linku jest warta przeczytania. Jedyną ich wadą jest ich objętość - są niestety króciutkie, więc do przeczytania w jeden dzień tak naprawdę.

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeżeli może być z dreszczykiem i z przymrużeniem oka to polecam wczesne książki J.Chmielewskiej.Np.Wszystko czerwone,Szajka bez końca.

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kocham Stephena Kinga. Polecam ci "Pana Mercedesa" i "Joyland". Te dwie książki są takie detektywistyczne. Sam aktualnie czytam "Pod kopułą", a kilka dni temu przeczytałem Metro 2033 i biorę się za 2034.

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może Mankell? Dobry jest jego "Powrót nauczyciela tańca", ale nie wiem na ile jest to dreszczykowy kryminał.

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

King nie pisze horrorów - taka się ukuła opinia, ale przeczytałem wszystkie jego książki i w ogromnej mierze to najwyżej thrillery a często powieści obyczajowe, sensacyjne, kryminału raczej nie uświadczysz.

Ja mogę Ci polecić Miasteczko Nonstead, Pudełko w kształcie serca, poczytaj Jacka Ketchuma, jeśli lubisz cięższe klimaty to Clive Barker, Orbitowski fajnie pisze, Łukasz Henel także - jest tego dużo, pokukaj sobie na tronie Empiku, tam masz podział rodzajowy i spory wybór :)

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

King nie pisze horrorów - taka się ukuła opinia

A Miasteczko Salem jak byś nazwał? A Smętarz dla zwierzaków? A Sklepik z marzeniami?

Moim zdaniem, bliżej im do horroru niż thrillera. Regulatorzy też mi jakoś na thriller nie pasują - podobnie jak Sztorm stulecia.

Ale to prawda, że thrillerów ma na koncie również sporo - Rose Maddler, Gra Geralda, to tylko dwa (z pamięci wygrzebane).

Ale nie sprzeczajmy się o detale :szczerb:

Dobry jest - to najważniejsze.

Użytkownik pishor edytował ten post 22.06.2014 - 22:22

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo stylowe i wcigające są kryminało-horrory  Francisa Cottama:

Dom zagubionych dusz

Klątwa Magdaleny

Lokatorka

Mroczne echo

Einsamkeit.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dorzucę do tego wszystkiego inną sugestię: A może książki Aleksandry Marininy? Pisze całkiem niezłe kryminałki.

Jeśli chodzi o książkę fantasy etc. o końcu świata, polecam Neila Gaimana + Terry'ego Pratchetta, "Dobry Omen". Co prawda, spore przymrużenie oka, co jest dość charakterystyczne dla tych panów... Specyficzne poczucie humoru, może to będzie to.

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A może Harry Angel Hjortsberga? Niezłe połączenie kryminału i horroru.

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No, no trochę tego napisaliście. Bardziej bym się interesował typowymi kryminałami ^^ Chociaż, może jakiś mix będzie dobry.

Dzięki, napewno coś wybiorę jak skończę to co mam  :D

coley.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

jesli chodzi o kryminały to dziwne ze nikt nie wspomniał o skandywskich autorach takich jak Jo Nesbo czy Stieg Larsson, z tego pierwszego polecam "Czerwone gardło" i "Trzeci klucz"

Cascco.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"Koncha i Perła" Piotr Schmandt , sytuacja rozgrywa się w Gdańsku w okresie 1960 roku, jakoś tak.

Urgon.
  • Tematów: 9
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Jak kryminały, to Mankell i Krajewski na dobry początek. Jak fantasy to Pratchett na przykład. Fantasy detektywistyczne to Jim Butcher. Postapokaliptycznie to na przykład King i cykl Mroczna wieża, tudzież Komórka. Jak znasz język Szekspira, to poszukaj sobie na przykład "Souls in the Great Machine" McMullena. Mógłbym polecić jeszcze więcej, ale rocznie czytam około stu książek, i tytuły mi wylatują z głowy...

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2799
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oj, moi Państwo, rozczarowujecie nieco swoimi propozycjami ;) Jeśli w grę wchodzą kryminały, to najpierw rozmowę należy rozpocząć od Raymonda Chandlera, następnie w kolejce czeka Dashiell Hammett. Dopiero później można myśleć o innych autorach. Ze swej strony mogę polecić niektóre tytuły Alistaira MacLeana. Niektóre, bo w zasadzie większość z nich to powieści typowo sensacyjne, ale książki takie jak "Siła strachu" to klasyczny kryminał. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych