Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolejna katastrofa malezyjskiego Boeinga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
436 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zastanawia mnie ta cisza w komentarzach pod artykułami na portalach. Gdy w marcu zniknął identyczny samolot, teoriom spiskowym nie było końca. Ileż to można zdziałać takim samolotem! Teraz identyczny samolot został zestrzelony w zapalnym rejonie świata i nagle cisza, a wypowiedź separatystów o nieświeżych zwłokach jest bezwzględnie atakowana. Już nie mówiąc o tym że skończyły się litanie o banderowcach, żydach, "zbrodniach usa" itd. Prorosyjscy propagandziści mają coś w rodzaju urlopu. Widać wyraźnie że ktoś odwołał gigantyczną rosyjską machinę propagandową. Rosja chyba wykorzystuje okazję żeby wymigać się z poparcia dla separatystów.

Często czytam komentarze, szczególnie na wp.pl i byłem w szoku, gdy zobaczyłem, że nie było żadnych komentarzy popierających Rosję. A tak to od początku wojny było takich multum. Pomyślałem wtedy, że sprawa została tak spartaczona, a Rosja oddała sobie taki strzał samobójczy, że nawet ich agenci nie wiedzieli co w takiej sytuacji pisać. Dopiero teraz można zacząć powolutku znajdować jakieś abstrakcyjne komentarze/teorie prorosyjskie.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Generalnie trochę ostygły we  mnie emocje i poczytałem trochę na necie, i wpadłem na interesujący filmik.

Co to może być? Mozliwe że dipole odbijające lub coś innego. Raczej takich rzeczy nie ma na wyposażeniu pasażerski samolot. A więc może...

Ma ktoś jakiś pomysł? Według mnie to bardzo interesujące nagranie.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 19.07.2014 - 15:42

• 0

Mortalis.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zdjęcie jest ponoć z miasta Sniżne przed upadkiem samolotu. 

amxYLvs358w.jpg

Użytkownik Mortalis edytował ten post 19.07.2014 - 15:43

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O ciągłym chaosie medialnym lub próbie ugrania na tej tragedii swojego, przez różne strony zaangażowane w sprawę może świadczyć ta informacja (podkreślenia moje)

Poroszenko: separatyści ostrzelali misję OBWE

Pre­zy­dent Ukra­iny Petro Po­ro­szen­ko oświad­czył, że pro­ro­syj­scy se­pa­ra­ty­ści ostrze­la­li misję Or­ga­ni­za­cji Bez­pie­czeń­stwa i Współ­pra­cy w Eu­ro­pie (OBWE), która przy­by­ła wczo­raj na miej­sce ka­ta­stro­fy ma­le­zyj­skie­go sa­mo­lo­tu pa­sa­żer­skie­go na wscho­dzie jego kraju. Przed­sta­wi­cie­le OBWE na­tych­miast za­prze­czy­li.

Poroszenko opowiedział o tym na spotkaniu w Kijowie z ministrem spraw zagranicznych Holandii Hansem Timmermansem. Misja zaprzeczyła natychmiast, że została ostrzelana, jednak przyznała, że bojownicy prorosyjscy oddali w jej obecności strzał ostrzegawczy w powietrze.

W trakcie rozmów z Timmermansem prezydent Ukrainy oświadczył, że "nie zważając na wcześniejsze (zawarte z separatystami) ustalenia, przedstawiciele OBWE zostali ostrzelani".

- Był jeden wystrzał ostrzegawczy w powietrze, ponieważ ktoś (z członków misji) przekroczył linię (oddzielającą misję od separatystów) – oświadczyło cytowane przez agencję Interfax-Ukraina biuro prasowe OBWE w Kijowie. Organizacja zapewniła, że podczas incydentu nikt nie ucierpiał.

źródło

• 0

ComeBack2.0.
  • Tematów: 1
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Ta technika jest coraz bardziej popularna..

Wrzuc "terrorystow" do kraju ktorym chcesz potrzasc, po czym pod przykrywka ratunku zniszcz go i okradnij.

No i "unia"... Zaloze sie, ze jak wbija do naszego kraju to pogrozi paluszkiem jak nam zdemolują połowe kraju i tyle widzielismy wielkie przymierze.

Użytkownik ComeBack2.0 edytował ten post 19.07.2014 - 16:30

• -1

#171 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

A tymczasem w necie mamy takie kwiatki:

Władze Ukrainy nie otrzymały dotąd ani jednej czarnej skrzynki malezyjskiego Boeinga 777 zestrzelonego na wschodzie kraju

Do kurzej nędzy, to kto na złotej tacy ma im je podać?

Separatyści czy krasnoludki?

Z informacji pozostałych wynika że mamy tam typowy ruski burdel.

Na twitterze aż roi się od zdjęć z miejsca katastrofy, które świadczą, że ciała wciąż leżą tam, gdzie spadły. Słychać także coraz więcej pogłosek o tym, że pole tragedii jest plądrowane, a niektóre zwłoki zostały zabrane przez rebeliantów, aby zatrzeć ślady mogące pomóc w wyjaśnieniu przyczyn tragedii.

Szef resortu transportu Malezji uznał, że „istnieją przesłanki, że kluczowe dowody w sprawie nie zostały zachowane na miejscu (katastrofy)”. Zaapelował podczas konferencji prasowej w Kuala Lumpur do społeczności międzynarodowej o pomoc w śledztwie i zachowaniu w odpowiednim stanie miejsca katastrofy.

Widzę, że ludzie zachodu nie mają bladego pojęcia z jaką materią będą się zmagać na wchodzie.

Syf, brud, bałagan i totalny chaos.

Pół samolotu rozkradną, pół zwłok zaginie, z bagaży zostaną puste walizki.

Zachód nie wie lub nie chce wiedzieć z jaką cywilizacją mają do czynienia.

Tam nie ma technicznych możliwości przeprowadzić jakiekolwiek rzetelne śledztwo i badania.

Smoleńsk przy tym będzie się jawił jako szczyt maestrii.

Użytkownik osiris edytował ten post 19.07.2014 - 18:20

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie rozumiem czemu jeszcze na miejscu katastrofy nie ma jakichś specjalnych służb z Holandii, Malezji, Australii, itp? Czy im w ogóle nie zależy, by dowiedzieć się prawdy? Czy oni też mają gdzieś swoich obywateli, którzy tam zginęli?

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z informacji pozostałych wynika że mamy tam typowy ruski burdel.

W tym przypadku, bardziej ukraiński ale trudno się nie zgodzić.

Pół samolotu rozkradną, pół zwłok zaginie, z bagaży zostaną puste walizki.

Podobnie było w przypadku katastrofy amerykańskiego samolotu transportowego Lockheed C-5A Galaxy, który ewakuował sieroty wietnamskie z obleganego przez armię północnego Wietnamu Sajgonu (operacja Baby Lift) 4 kwietnia 1975 r.

Zanim śledczy dotarli na miejsce katastrofy, duża część samolotu została rozszabrowana przez miejscowych wieśniaków, a przypadki grabieży trwały nadal pomimo ich obecności.

W efekcie, żeby zebrać dowody potrzebne do przeprowadzenia śledztwa, Amerykanie musieli szczątki maszyny... odkupywać od szabrowników.

No ale tam przynajmniej zwłoki zostały zebrane od razu.

• 0

#174 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja nie rozumiem czemu jeszcze na miejscu katastrofy nie ma jakichś specjalnych służb z Holandii, Malezji, Australii, itp?

Prosta odpowiedź.

Nie ma tam możliwości wprowadzenia takowych specjalistów.

Uzbrojeni po zęby separatyści bronią dostępu do miejsca katastrofy.

Żaden człowiek dbający o swoje życie nie będzie się tam pchał na silę a martwy specjalista jest tyle wart co ofiary tej tragedii..

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie rozumiem czemu jeszcze na miejscu katastrofy nie ma jakichś specjalnych służb z Holandii, Malezji, Australii, itp?

Prosta odpowiedź.

Nie ma tam możliwości wprowadzenia takowych specjalistów.

Uzbrojeni po zęby separatyści bronią dostępu do miejsca katastrofy.

Żaden człowiek dbający o swoje życie nie będzie się tam pchał na silę a martwy specjalista jest tyle wart co ofiary tej tragedii..

W takim razie jest inne rozwiązanie - kilka nalotów bombami kasetowymi. Skoro i tak nikt nie odzyska wraku, ani ciał, a dowody zostaną zatarte to lepiej to miejsce zaorać, tylko teraz póki są tam separatyści.

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Była tam już grupa z OBWE i kilkunastu Holendrów - separatyści bardzo im przeszkadzali i po południu musieli wrócić do miasta. Teraz na Ukrainie jest już 130 osobowa grupa z Holandii i Malezji, mają się przebijać w tamtą stronę; przyjechało też kilku specjalistów z Ameryki i ktoś z FBI. Mają jechać australijczycy.

@ Daniel.

Lepiej byłoby zbombardować utwardzoną drogę w kierunku rosyjskiej granicy, tak aby nie mogli wywozić szczątków.

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 19.07.2014 - 19:09

• 1

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaciekawiony, w takim razie super, mam tylko nadzieję, że zdążą i tej dziczy uda się ukryć jak najmniej.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest oficjalna informacja o narodowości wszystkich ofiar.

Zginęło 283 pasażerów i 15 członków załogi. Największą grupę ofiar stanowią Holendrzy – 193 osoby, w tym jedna z podwójnym obywatelstwem Holandii i USA. Zginęło też 43 Malezyjczyków (w tym 15 członków załogi), 27 Australijczyków, 12 Indonezyjczyków, 10 Brytyjczyków (w tym jedna osoba z podwójnym obywatelstwem W. Brytanii i RPA), 4 Niemców, 4 Belgów, 3 Filipińczyków, 1 Kanadyjczyk i 1 Nowozelandczyk.

Polskie portale podawały, że na liście pasażerów podanej przez malezyjskie linie lotnicze jest córka polskiego kardiologa.

Pytany o to rzecznik MSZ Marcin Wojciechowski powiedział PAP jedynie, że polskie służby mogły tylko sprawdzić obywatelstwo ofiar i potwierdziły, że nie ma Polaków.

Na stronie internetowej Malaysia Airlines zaapelowano do członków rodzin i przyjaciół osób, które były na pokładzie o kontakt z tymi liniami lotniczymi. Przyznano, że rodzin wielu ofiar nie udało się jeszcze ustalić.

źródło

Jeśli chodzi o tą dziewczynę - 24 letnią córkę Polaka z Australii, to pisał dziś o tym FAKT (no ale FAKT - to wiadomo, dlatego nie rzucałem na forum)

• 0

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Reakcja Brytyjczyków na tragedię:

Bs6BOVSIAAAmKE4.jpg

Użytkownik Kuruša edytował ten post 19.07.2014 - 19:46

• 2

muchomor.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

bo jakie teorie spiskowe można tutaj tworzyć, samolot został zestrzelony i tyle.

jest to znacznie inna sytuacja od tajemniczego zniknięcia samolotu z którym nie wiadomo do teraz co się stało.

wypowiedź o nieświeżych zwłokach są atakowane bo to największy idiotyzm jaki można było usłyszeć w historii teorii spiskowych, skoro ci ludzie żywi wsiadali do tego właśnie samolotu kilka godzin wcześniej i nie da się tego podważyć w żaden sposób.

niejasne pozostaje tylko dlaczego, czy się pomylono, czy zrobiono to specjalnie, czy może to prowokacja

A wieszczenie średnio pięć razy w roku wprowadzenia stanu wyjątkowego w USA, zamknięciu całego narodu w obozach FEMA, ostatecznego zachipowania i zniewolenia - miało większy sens?
Ja tu nie będę tworzyć żadnych teorii bo to jest w tej chwili bez sensu, jestem nastawiony prozachodnio i brutalna prawda jest taka że dopiero takie sytuacje jednoczą zachód a z drugiej strony Moskwa ma albo pretekst żeby się wycofać z popierania separatystów, jeśli taki miała zamiar, albo będzie jej dużo trudniej działać jeśli nadal chce ciągnąć ten konflikt. Najprawdopodobniej separatyści albo nawet rosyjska armia na terytorium Ukrainy rozwalili niechcący cywilny samolot. Ale zadając sobie pytania dla samego sportu i z nudów dzieląc włos na czworo - przecież ten samolot mógł zostać skierowany zupełnie gdzie indziej a nad Ukrainę wysłano poprzedni samolot uprowadzony w marcu, a na pokładzie mogły być zwłoki zbierane przez tygodnie na tę okazję. A ludzie z obu lotów mogą żyć. Wcześniej rozwodzono się nad inżynierami lecącymi nad Pacyfikiem których ktoś postanowił "przejąć" lub "zneutralizować" a teraz za drugim razem miałby jeszcze naukowców od AIDS. (BTW - Rosja ma duże problemy z AIDS a i rewolucja energetyczna nie byłaby im na rękę.) Ja chcę tylko zwrócić uwagę jak w jednej chwili wygaszono teorie spiskowe i ogólnie całą rosyjską propagandę. Może Rosjanie szukali okazji żeby zakończyć konflikt z twarzą i akurat to się przytrafiło, a może nie mają specjalnie wyjścia w obliczu takiego dziadostwa jakiego narobili. Ale normalnie byłoby tu już z 50 stron na temat sfingowania zestrzelenia przez USA i Putinie jako obrońcy przed NWO. Pora żeby niektórzy - zwłaszcza na takim forum jak to - uświadomili sobie jak to się wszystko kręci.

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych