Ukraińcy nie mieli/nie mają powodu do ustawienia zestawów BUK, bo separatyści nie latają samolotami.
Z tym akurat argumentem, nie do końca mogę się zgodzić - a słyszę go po raz kolejny (głównie od komentatorów omawiających tą tragedię w tv).
Wprawdzie separatyści rzeczywiście samolotów nie mają ale mają je Rosjanie. Co więcej- to właśnie rosyjski myśliwiec zestrzelił dzień przed tragedią ukraińskiego Su-25. Czyli jeżeli Ukraińcy mieliby w tym rejonie zestawy BUK, to z całą pewnością mieliby do kogo strzelać - do rosyjskich myśliwców atakujących ich samoloty.
@Kpiarz
W jednym z Twoich linków znalazłem informację o tym, że malezyjski Boeing mógł być zestrzelony przez ukraiński samolot myśliwski Su-25. Problem jednak w tym, że maksymalny pułap tego myśliwca, to 7 tys metrów. Z tego, co czytałem, w momencie zestrzelenia, Boeing był na wysokości ponad 10 tys metrów. Wprawdzie Su-25 mają w uzbrojeniu rakiety powietrze-powietrze ale nie jestem pewien (tu prosiłbym o weryfikację przez kogoś obeznanego w temacie) czy można z nich skutecznie strzelać przy takiej różnicy pułapów.
Mam jeszcze jedno pytanie.
W pierwszych informacjach o tragedii (z czwartku i piątku) praktycznie w każdej informacji na jej temat, powtarzano stwierdzenie, że malezyjski Boeing, zbliżając się do granicy rosyjskiej obniżał pułap. Później przestano o tym mówić.
Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś ma potwierdzenie tej informacji, a jeżeli tak, to czy jest to normalne ?