Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolejna katastrofa malezyjskiego Boeinga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
436 odpowiedzi w tym temacie

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ukraińcy nie mieli/nie mają powodu do ustawienia zestawów BUK, bo separatyści nie latają samolotami.

Z tym akurat argumentem, nie do końca mogę się zgodzić - a słyszę go po raz kolejny (głównie od komentatorów omawiających tą tragedię w tv).

Wprawdzie separatyści rzeczywiście samolotów nie mają ale mają je Rosjanie. Co więcej- to właśnie rosyjski myśliwiec zestrzelił dzień przed tragedią ukraińskiego Su-25. Czyli jeżeli Ukraińcy mieliby w tym rejonie zestawy BUK, to z całą pewnością mieliby do kogo strzelać - do rosyjskich myśliwców atakujących ich samoloty.

@Kpiarz

W jednym z Twoich linków znalazłem informację o tym, że malezyjski Boeing mógł być zestrzelony przez ukraiński samolot myśliwski Su-25. Problem jednak w tym, że maksymalny pułap tego myśliwca, to 7 tys metrów. Z tego, co czytałem, w momencie zestrzelenia, Boeing był na wysokości ponad 10 tys metrów. Wprawdzie Su-25 mają w uzbrojeniu rakiety powietrze-powietrze ale nie jestem pewien (tu prosiłbym o weryfikację przez kogoś obeznanego w temacie) czy można z nich skutecznie strzelać przy takiej różnicy pułapów.

Mam jeszcze jedno pytanie.

W pierwszych informacjach o tragedii (z czwartku i piątku) praktycznie w każdej informacji na jej temat, powtarzano stwierdzenie, że malezyjski Boeing, zbliżając się do granicy rosyjskiej obniżał pułap. Później przestano o tym mówić.

Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś ma potwierdzenie tej informacji, a jeżeli tak, to czy jest to normalne ?

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pewne ślady mogły się mimo wszystko zachować na szczątkach. Widziałem gdzieś zdjęcie jednego ze skrzydeł, tego które urwało się w powietrzu i spadło gdzie indziej, dzięki czemu nie spłonęło. Na poszyciu widać było linię uszkodzeń odłamkami trafiającymi skrzydło pod niewielkim kątem.

10409214_1512610395635464_74389542344106

Rakiety Buk mają w korpusie pierścień z naprężonych prętów stalowych, które przy wybuchu rozprzestrzeniają się w jednej płaszczyźnie, mając działanie raczej przecinające niż rozdrabniające.

Ps. Powstał polski profil Republiki Doniecka i polaków którzy wspierają separatystów. Dają tam najświeższe i "obiektywne" doniesienia rosyjskich mediów:

https://pl-pl.facebo...om/donetskrepub

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Są jakieś zdjęcia/film jak Ukraińskie "Grady", ostrzeliwują okolice miejsca wypadku, czy to taka informacja znikąd?

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pishor

Su-25 są wyposażone w pociski R-60, a więc zasięg by mieli...

http://pl.wikipedia.org/wiki/R-60

• 0

Wilkołak.
  • Tematów: 26
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Według nie oficjalnych informacji podawanych przez Ukraińskie media Władimir Putin wydał tajny rozkaz zabicia Igora Striełkowa, głównodowodzącego siłami separatystów w donbasie.

tak podaje http://wpolityce.pl/...jny-plan-kremla

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Kpiarz

Tak wiem - właśnie o tych pociskach pisałem.

Chodzi mi jednak nie o zasięg, a o sposób przeprowadzania takiego ataku. Nie wiem jak się to technicznie odbywa.

W TVN24 właśnie pokazano zdjęcia fragmentów poszycia kadłuba Boeinga z uszkodzeniami podobnym do tych na zdjęciu Zaciekawionego. Podobnymi ale nie identycznymi. Te o których mówię były bardziej regularne - tak jak po ostrzale śrutem (przy wszelkich proporcjach). Podano jednak informację o tym, że wskazują one na użycie BUK-a.

edit:

To nie jest to zdjęcie, które widziałem w TV ale to również (podobno) wskazuje na ostrzał rakietą ziemia - powietrze)

buk%201.jpg

Brytyjski dziennik "Financial Times" opublikował zdjęcie, które ma być dowodem, że malezyjski samolot, który rozbił się 17 lipca na wschodzie Ukrainy został zestrzelony pociskiem ziemia-powietrze. Zdaniem ekspertów, na których powołuje się dziennik, widoczne na fragmencie samolotu otwory to oznaki uszkodzenia przez odłamki pocisku.

Na fragmencie kadłuba widać większy otwór z kilkunastoma mniejszymi uszkodzeniami i śladami spalenia.  Według gazety, widoczny na zdjęciu fragment wraku samolotu zabrał z drogi mieszkaniec jednej ze wsi, gdzie spadły kawałki maszyny. Mężczyzna - były żołnierz - uznał, że ten fragment wskazuje na uderzenie pocisku.

Eksperci analizują zdjęcie

Zdjęciu przedstawiającemu element kadłuba samolotu przyjrzeli się dwaj analitycy i były pilot wojskowy.

Justin Bronk, analityk brytyjskiego think thanku Royal United Services Institute w Londynie stwierdził, że wielkość otworów pasuje do tych, które powinny powstać po uderzeniu pocisku wystrzelonego z systemu Buk. Jednak, jak dodał, trudno jest ocenić skalę rozrzutu odłamków z tak małego fragmentu kadłuba.

Z jego opinią zgodził się drugi z analityków, Douglas Barrie z International Institute for Strategic Studies. Jego zdaniem rodzaj uszkodzeń przedstawiony na zdjęciu jest zgodny, z tym czego można spodziewać się po uderzeniu pocisku ziemia-powietrze. Obaj zastrzegli jednak, że dokładne potwierdzenie może nastąpić dopiero po analizie chemicznej fragmentu kadłuba.

Były pilot RAF, na którego powołuje się gazeta, stwierdził natomiast, że widział podobne uszkodzenia na samolotach ostrzelanych pociskami przeciwlotniczymi.

Wszyscy trzej potwierdzili, że na zdjęciu widoczna jest lewa część kokpitu samolotu. Zdaniem byłego pilota pocisk wybuchł właśnie po lewej stronie samolotu przed kokpitem pilotów. Pociski przeciwlotnicze są zaprojektowane w ten sposób, by wybuchały około 20 metrów od celu i wysyłały w jego stronę chmurę rozgrzanych do czerwoności odłamków, które mają wyrządzić jak największe szkody.

źródło

Użytkownik pishor edytował ten post 22.07.2014 - 11:23

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo się pogniewamy. Ja dalej czekam na jakąkolwiek informacje o tym ostrzale, miejsca wypadku przez Ukraińców...

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pewnie było z tym tak samo jak z ostrzelaniem OBWE - wtedy opowieść wzięła się ze wzmianki o jednym strzale w powietrze, teraz podejrzewam że pierwotnie było to "ostrzelanie okolicy" która to okolica może być długa i szeroka aż do samego Doniecka.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Yhy czyli informacja wyssana z palca. No chyba, że jednak wrzucisz jakąś informacje o tym Kpiarz, bo jeśli nie to dla mnie łgarz tu prosto w oczy swoją Rosyjską propagandą. Tfu.

A co do  ostrzału Grad, na szybko w necie znalazłem coś bardzo innego. Chyba Ci się Kobieto narodowości pomyliły.

http://wiadomosci.wp...l?ticaid=11320c

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 22.07.2014 - 11:38

• 1

Mastiff.
  • Tematów: 25
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Według nie oficjalnych informacji podawanych przez Ukraińskie media Władimir Putin wydał tajny rozkaz zabicia Igora Striełkowa, głównodowodzącego siłami separatystów w donbasie.

tak podaje http://wpolityce.pl/...jny-plan-kremla

Nie ma to jak tajny plan, o którym wszyscy wiedzą... 

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Yhy czyli informacja wyssana z palca. No chyba, że jednak wrzucisz jakąś informacje o tym Kpiarz, bo jeśli nie to dla mnie łgarz tu prosto w oczy swoją Rosyjską propagandą. Tfu.

@Ostrzewtlumie - spokojnie.

Panuje nadal potężny chaos informacyjny (patrz informacja o ostrzelaniu misji OBWE) - a my wrzucamy tu, to, co według nas może poszerzyć naszą wiedzę na ten temat. Nie mamy możliwości weryfikacji wiadomości które cytujemy dlatego też mimowolnie przyczyniamy się do podtrzymywania tego chaosu ale stąd, do stwierdzenia o CELOWEJ dezinformacji, jest naprawdę daleka droga.

I rzucając takie oskarżenie, trzeba mieć mocne dowody. Sytuacja jest rozwojowa i jeszcze nie raz ulegnie zmianie - zaczekajmy z ostatecznymi wnioskami na moment, kiedy udostępnione zostaną DOWODY, a nie domysły.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego mam być spokojny? Ani nie ma źródła ani nic. Tobie od razu odpisała, sądzę, że to nie trudne wkleić link do jakiś zdjęć/filmików...

Widziałeś chociaż mój link? Tam nawet są odnośniki do dokładnych analiz skąd wystrzeliwane były rakiety...

Potężny chaos informacyjny był w piątek a nie dziś, 5 dni po wydarzeniu...

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 22.07.2014 - 11:51

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego mam być spokojny?

Bo "gorąca głowa" niczego nie zmieni. Ten Boeing już spadł, ci ludzie już zginęli.

Teraz jest czas na spokojną analizę - jakkolwiek by to nie zabrzmiało.

Nikt z nas nie ma dostępu do oficjalnych źródeł - wszyscy opieramy się na takich, czy innych przekazach medialnych. Możemy dyskutować o ich wiarygodności ale zarzucanie oponentom złych intencji powoduje, że dyskusja przeradza się w słowną przepychankę. Zupełnie bez sensu.

Widziałeś chociaż mój link?

Widziałem.

Władimir Putin wydał tajny rozkaz zabicia Igora Striełkowa, głównodowodzącego siłami separatystów w Donbasie – donoszą ukraińskie media.

Sądzę, że bardzo trafnie skomentował to doniesienie mastiff23  cyt. "Nie ma to jak tajny plan, o którym wszyscy wiedzą..."

Tobie od razu odpisała, sądzę, że to nie trudne wkleić link do jakiś zdjęć/filmików...

Nie wiem dlaczego ale gdybym miał zgadywać, to powiedziałbym, że dlatego, że rozmawiam z Kpiarz GRZECZNIE (przynajmniej staram się to robić) i nie posądzam jej o bycie "ruskim agentem" tylko dlatego, że ma inne zdanie na temat ukraiński lub pokazuje również "drugą stronę medalu" (tu można sobie wybrać, co kto woli)

To oczywiście tylko moje domysły, bo nie wiem jak jest rzeczywiście.

@mjr Tsu    

Plus ode mnie jest za wyjaśnienie związane z Su-25 i TYLKO za to.

Użytkownik pishor edytował ten post 22.07.2014 - 12:23

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozumiem wymianę informacji ale pisanie tekstu bez żadnego źródła jest dla mnie totalna bzdurą a nie informacją. Tyle w temacie

Proszę cię, na początku napisałem tak, cytuję:

Są jakieś zdjęcia/film jak Ukraińskie "Grady", ostrzeliwują okolice miejsca wypadku, czy to taka informacja znikąd?

Dopiero po tym jak zlała na moje pytanie napisałem trochę bardziej ostro. 

upomnienie.gif

Zbastuj trochę, bo nie każdy ma takie samo zdanie jak Ty. Wykazujesz się nadmierną agresją w wypowiedziach, teraz kilka postów to pisanie nie na temat. Od wyjaśniania dlaczego ktoś Ci nie odpisał jest PW a nie temat. Jeśli nadal będziesz agresywny w swoich wypowiedziach, musisz liczyć się z karą. Nikt nie ma obowiązku odpisywania.

Kronikarz

• 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A to trochę potrwa, wiedząc, że dostep do miejsca katastrofy jest ostrzeliwane przez ukraińskie "Grady" i wobec czego życie międzynarodowych ekspertów może być narażone.

Bzdura wyssana z palca i niepotwierdzona NIGDZIE. Po co ukraińskie wojsko miało by ostrzeliwać rakietowo miejsce katastrofy :facepalm:
Skończysz z ruską propagandą w końcu ?

Su-25 są wyposażone w pociski R-60, a więc zasięg by mieli..

.
"Su-25 nigdy nie był myśliwcem. Nie ma radaru. Uzbrojony jest w pociski R60M (AA- 8) do samoobrony. By wyjaśnić dowcip - Su-25 ma maksymalny pułap 7000m. Samolot leciał 33000stóp =10 000m różnica 10000m-7000m=3000m. Zaś pocisk ma ograniczenia (Pocisk R-60 jest jednym z najmniejszych pocisków klasy powietrze-powietrze na świecie. Całkowita masa wynosi 44 kg z czego 3,7 kg to głowica bojowa z radarowym zapalnikiem zbliżeniowym. Zgodnie ze źródłami rosyjskimi skuteczny zasięg pocisku zawiera się pomiędzy 300 a 4000 metrów, chociaż jako zasięg maksymalny podaje się 10 km przy atakowaniu celów na dużych wysokościach.

Należy on do pocisków typu wystrzel i zapomnij, co oznacza, że po odpaleniu sam naprowadza się na cel bez konieczności ingerencji w tor jego lotu przez zewnętrzne systemy naprowadzające.

Detektor podczerwieni pocisku jest chłodzony ciekłym gazem w celu zapobieżenia oślepieniu przez odbicia od powierzchni wody i lądu. Kąt przeszukiwania detektora wynosi 60°. Wybór celu może być realizowany poprzez celownik nahełmowy pilota, a skuteczny atak może być przeprowadzony na odległość od 300 metrów do 3 km.)
Czyli - skuteczne wycelowanie ze względu na różnice pułapów - jest niewykonalne (samolot musi lecieć poziomo za - więc oprócz różnicy wysokości - musi być też różnica w osi X)
"

I jako ciekawostka na koniec - z rebelya.pl

"Znajomy zwrócił mi na to uwagę. Otóż dzisiaj ok. 17.40 jakiś znany jedynie z IP użytkownik-twórca Wikipedii wykonał korektę opisu samolotu Su 25, podwyższając jego pułap maksymalny z 7000 do 10000. Wpis już został anulowany - przywrócono pułap 7000, ale po wpisie ślad pozostał w historii hasła Su 25. Sprawa jest ciekawa o tyle, że Rosjanie puszczają w obieg historię o ukraińskim Su 25 który rzekomo latał obok malezyjskiego Boeinga, z sugestią że to on go właśnie zestrzelił. Jest to niemożliwe ze względu na różnicę pułapów lotu i zasięg pocisków R 60 którymi dysponuje SU"

Użytkownik mjr Tsu edytował ten post 22.07.2014 - 12:13

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych