Ja bardzo boję się śmierci i zdecydowanie zbyt często o niej myślę. Czasami dopadają mnie nawet stany depresyjne związane ze śmiercią. Strasznie się boję, że jednak po śmierci mogłoby nic nie być.
Jedyne co trzyma mnie jakoś na duchu to wiara. Nie potrafię jeszcze sprecyzować, w co tak bardzo wierzę, czuję jednak, że jest Bóg.
Niezależnie od tego kto tym wszystkim "zarządza" wiem, że najbardziej bym pragnęła spotkać swoich bliskich w następnym życiu. Nie chcę mieć nowych! Nie chcę reainkarnacji i zaczynać wszystkiego od nowa! Nigdy nie pogodzę się z tym, że mogłoby nie być nic. Ja chcę spotkać po śmierci swojego ukochanego pradziadka, babcię, która miała dziś 80 urodziny oraz wszystkich, których tak bardzo kocham, i którzy też przecież w końcu odejdą.
Dla mnie moi bliscy są najważniejsi na całym świecie. Każda śmierć w rodzinie łamie mi serce i zmusza do refleksji..
Przeraża mnie śmierć i to, że towarzyszy nam na każdym kroku, jest wręcz promowana w mediach.. Nic się lepiej nie sprzedaje niż śmierć przecież.. najlepiej tragiczna. Przeraża mnie to, że my paradoksalnie żyjemy jakby śmierci nie było. Gromadzimy kasę, budujemy domy, snujemy plany na wiele lat... a nigdy nie wiadomo,czy następnego dnia już nas nie będzie.
A chyba najbardziej boję się śmierci spontanicznej, tragicznej... , która jest jak najbardziej możliwa i spotyka ludzi każdego dnia. Ja musiałabym przecież zostawić małego synka. Jestem mu najbliższą osobą, jesteśmy bardzo blisko i on tęskni za mną już po paru godzinach. I co? miałabym to wszystko tak zostawić? Swoje mieszkanie? Mięso na obiad na następny dzień? Pranie nie poskładane? Kwiaty nie podlane... nikt nie wie jak je przecież nawozić. A co z komputerem? Każdy wtedy mógłby bez skrupułów przeglądać wszystko co robiłam przez ostatnie lata... Nie zdążyłabym się z nikim pożegnać. Moje życie by po prostu uleciało i nie bylo by mnie już nigdy. I później nie byłoby już nic? To byłoby istne okrucieństwo gdybym po prostu się wyłączyła. Nie zgadzam się na to!
Ja w ogóle wolałabym się nie urodzić niż wierzyć, że po śmierci nie ma już nic!!!
Użytkownik Claire edytował ten post 25.01.2015 - 22:14