Cóż... jestem graczem od bardzo dawna i grałem w tak dużo gier, że większości już nawet nie pamiętam - jednak spróbuję sobie przypomnieć - zwłaszcza te najstarsze
To jedziemy (kolejność przypadkowa):
1. GTA, GTA2, GTA3(D), GTA Vice City
Byłem za młodu wielkim fanem GTA. Zaczęło się od pierwszej części, której to demo zainstalowałem przez przypadek. Nie pamiętam szczegółów ale podejrzewam, że demo to znajdowało się na CD dołączonym do któregoś numeru "PC Gamera po polsku" (tak, kiedyś to tłumaczyli gazety o grach z zachodu bo własnych mieliśmy niewiele - http://www.retro24.n...amer/index.html - fajny link)
Co tu dużo mówić - klasyka
2. Icewind Dale, Icewind Dale 2
Od tej gry zaczęła się moja wielka miłość do RPG. Dużo walki - dla takiego małolata było to wyzwanie - grę udało mi się ukończyć dopiero parę lat po dostaniu jej w łapy po raz pierwszy. Polecam nawet dziś bo nie zestarzały się aż tak bardzo.
3. Beasts & Bumpkins
Większość pewnie nigdy nawet nie słyszała o tej grze a to jest kawał mojego dzieciństwa. RTS z ciekawym rozwojem - budujesz chatki w której Twoi poddani mogą się rozmnażać . Poddani rodzą się, żyją i umierają - nie spotkałem się z takim pomysłem nigdy później.
Warto również obejrzeć:
https://www.youtube....h?v=RMXwQmIQFm4
4. Earth 2140, Earth 2150 + dodatki
Bajeczny RTS polskiego autorstwa dziejący się w przyszłości po wojnie nuklearnej. 2 frakcje - jedna skupiona wokół amerykanów - UCS - druga wokół ruskich ED - troche standard ale w fajnym wydaniu. Wiele godzin spędziłem przy tych grach. Jeśli ktoś szuka strategicznego wyzwania na naprawdę wysokim poziomie(!!) polecam sięgnąć po Earth 2150: The Lost Souls - masakra - ekstremalnie trudny RTS. Jeśli chodzi o Earth 2015 ciekawy pomysł z konstruowaniem swoich własnych jednostek z części. Warto sprawdzić nawet dzisiaj.
Earth 2140
Earth 2150
5. Gothic, Gothic 2, Gothic 3
Legenda. Wspaniała gra z wspaniałym klimatem. Niesamowicie grywalna mimo tego, że (Gothic 1 i 2) jak na swoje czasy nie miały jakiejś niesamowitej grafiki. Gothic 3 graficznie był już przepiękny ale niestety miał masę błędów - zostały one później poprawione przez fanów i wydane w postaci Community Patch - wtedy gra stawała się bardzo grywalna.
Gothic 1
Gothic 3
6. Quake 2
Kolejna legendarna już gra. Genialny FPS.
7. Unreal Tournament
Gra w którą przegrałem chyba najwięcej godzin i gram choć już dużo mniej w zasadzie po dzień dzisiejszy. Był okres (parę lat) w którym grałem w nią w zasadzie zawodowo (w klanie) w tryb CTF.
Polecam też filmik, który nagrałem kiedyś pokazujący moje, niestety już dawne, umiejętności:
https://www.youtube....h?v=oc31sGsOwTI
8. Age of Empires 2
Bardzo dobry RTS. Wiele miło spędzonych godzin
9. Caesar 3, Pharaoh, Zeus
Uwielbiam te gry. Można się przy nich zrelaksować i patrzeć jak chłopki budują piramidy czy inne świątynie. Piękne. Wiele wspaniałych godzin
Caesar 3
Pharaoh
(EDIT1 - wiedziałem, że zapomnę )
10. Return to Castle Wolfenstein
Uwielbiałem tą grę. Wspaniały FPS. No i 'SS Paranormal Division' mówi coś o moich zainteresowaniach
To starsze gry w które grałem (Jestem przekonany, że o jakiejś zapomniałem - jeśli tak to pewnie jeszcze dodam)
Później umieszczę pewnie jeszcze post z nowymi produkcjami, które zrobiły na mnie największe wrażenie i zostawiły coś w środku.
A też jest ich niemało
Użytkownik Palmæro edytował ten post 14.09.2014 - 10:44