Pishor, jak myślisz co trzyma w ręce ta postać którą widać w tym filmiku około 8sekundy?
Zakładam, że chodzi Ci o tą postać?

Pierwsze moje skojarzenie - szpada. Drugie - kusza pneumatyczna (taka do polowania pod wodą). A dlaczego pytasz?
@Kuruša
No bo, kurde, ja bym moim aparatem zrobił o wiele lepsze zdjęcia, a już nie mówiąc o tym, gdybym był sobie professorkiem i właśnie coś znalazł.
Ale zdajesz sobie sprawę, że takie zdjęcia do artykułów w internecie wrzucają graficy zatrudnieni przez daną redakcję, a nie ich autorzy? Tym grafikom zależy głównie na tym, żeby zdjęcie było odpowiedniej wielkości i dobrze się komponowało z całością artykułu - zapewniam Cię, że mają w nosie to, czy jest ono odpowiedniej jakości dla zwolennika, czy sceptyka danej teorii. Wątpię żeby jeden czy drugi naukowiec, dokonujący jakiegoś odkrycia, fotografował je dziadowskim aparatem (taj jak wątpię w to, że jednemu takiemu malowidłu pstryknął tylko jedną fotkę).
A dlaczego od razu afrykańskich?
Taki trochę żart.
Bo Wszystko, pisząc Najpewniej są to ludzie w maskach dał link właśnie do masek afrykańskich 
Ja rozumiem, że to tylko przykład miał być ale to mniej więcej tak, jakbym w dyskusji o WTC7 (próbując podważyć argumenty drugiej strony) posiłkował się zdjęciami pożaru wieżowca z Szanghaju.
Niby i to wysoki budynek i to ale diabeł tkwi w szczegółach.