Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim jest Bóg?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
281 odpowiedzi w tym temacie

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tyle to ja mogę z wikipedii doczytać, chodziło mi o badania interdyscyplinarne, nie o suche dane. Równie dobrze mogę powiedzieć, że dzieci rodzi się najwięcej tam, gdzie rodzi się terroryzm - tzn. Bliski Wschód, Bałkany i Irlandia. Ale jaki to będzie mieć sens?

Znalazłem takie opracowanie, mam nadzieję, że Cię przekona:

http://www.anselm.ed...Lecostaouec.pdf

Ten wątek jakoś tak dziwnie przesterował, jakby to religia była ważniejsza od boga. Nie dyskutujemy tu o tym czy istnieje bóg który jest miłosierny i pomaga tym którzy w niego wierzą, tylko o tym czy religijność jakakolwiek dobrze wpływa na dzietność.

Może dlatego, że istnienia Boga nie da się udowodnić, natomiast da się udowodnić pozytywny wpływ religii na społeczeństwo?

• 1

zwiastun.

Nie wiem

• Tematów: 1
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Tyle to ja mogę z wikipedii doczytać, chodziło mi o badania interdyscyplinarne, nie o suche dane. Równie dobrze mogę powiedzieć, że dzieci rodzi się najwięcej tam, gdzie rodzi się terroryzm - tzn. Bliski Wschód, Bałkany i Irlandia. Ale jaki to będzie mieć sens?

Znalazłem takie opracowanie, mam nadzieję, że Cię przekona:

http://www.anselm.ed...Lecostaouec.pdf

Ten wątek jakoś tak dziwnie przesterował, jakby to religia była ważniejsza od boga. Nie dyskutujemy tu o tym czy istnieje bóg który jest miłosierny i pomaga tym którzy w niego wierzą, tylko o tym czy religijność jakakolwiek dobrze wpływa na dzietność.

Może dlatego, że istnienia Boga nie da się udowodnić, natomiast da się udowodnić pozytywny wpływ religii na społeczeństwo?

No dobra wszystko fajnie ale ja myślę że te badania to jakaś ściema jak te o niby piramidzie w Bośni.

No bez obrazy.

• -1

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Krzys19911 -> no no, nawet niezłe opracowanie. Tyle, że chyba nie przeczytałeś całego, bo to nie jest analiza typu "dowiodłem że jak ktoś chodzi do kościoła to ma więcej dzieci", tylko pokazanie możliwego związku między religijnością a ilością dzieci, na podstawie jedynie pięciu państw. Według mnie jest to jedynie wycinek. Wiele badań, jak sam autor stwierdza, zdają się jego tezę obalać. Nie ma więc mowy o jednogłośnym sukcesie - tym bardziej, że to jedynie jeden tekst jednego twórcy. Jakkolwiek dobry by się nie wydawał, bez poparcia i zdrowej polemiki nie ma racji bytu. Nie mniej jednak plus za porządne źródło ;)

Operujesz zbyt szerokimi pojęciami. "Pozytywny", "społeczeństwo" i "religia" to trzy rzeczy, które są baaardzo płynne i niejednolite, więc z tak śmiałymi ogólnymi tezami bym nie wyskakiwał :)

No dobra wszystko fajnie ale ja myślę że te badania to jakaś ściema jak te o niby piramidzie w Bośni.
No bez obrazy.

Dlaczego tak uważasz? Przeczytałeś? Mówię o religijności, nie o Bośni.

Użytkownik Monolith edytował ten post 03.02.2015 - 16:33

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Można dowieść związku między religijnością a dzietnością ale tylko gdy weźmie się pod uwagę trzeci czynnik - konserwatyzm rodzinny. Większość religii za cnotliwy uważa najbardziej tradycyjny wzorzec rodzinny, ten gdzie kobieta jest od siedzenia w domu, wychowywania dzieci i oczywiście ich płodzenia. W tym przypadku znaczenie ma też to jak konkretnie w danym kraju wygląda ten najbardziej tradycyjny wzorzec.

Najwyższą dzietność na świecie mają Niger, Mali i Somalia, a chyba nikt nie powie ze ludzie są tam jeszcze bardziej religijni niż na przykład w Arabii Saudyjskiej (wszystkie trzy kraje mają świecką konstytucję). W tych krajach nadal panuje przekonanie, że kobieta musi mieć dużo dzieci by mieć w nich podporę na starość.

Notabene w Polsce dzietność jest na tym samym poziomie co w Czechach, gdzie 70% społeczeństwa to niereligijni lub ateiści.

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 03.02.2015 - 17:47

• 1

zwiastun.

Nie wiem

Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Przeczytajcie to http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_państw_świata_według_liczby_ludności.

21.Francja

33.Polska

46.Arabia Saudyjska

Litwa dalej

Użytkownik zwiastun edytował ten post 04.02.2015 - 08:23

• 0

Palacz.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że religia nie ma żadnego, albo że ma największy wpływ na dzietność. Wszystko zależy od kraju/obszaru i mnóstwa innych czynników, które pośrednio na siebie wpływają (ekonomicznych, kulturowych, obyczajowych, edukacyjnych). Tu nie chodzi o to, że wiara ma kluczowy wpływ, bo nie ma, jednak wiele badań pozwala stwierdzić, że w pewnym stopniu ma znaczenie. W niektórych państwach mniejsze, w niektórych większe, a w niektórych żadnego.

• 1

zwiastun.

Nie wiem

Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że religia nie ma żadnego, albo że ma największy wpływ na dzietność. Wszystko zależy od kraju/obszaru i mnóstwa innych czynników, które pośrednio na siebie wpływają (ekonomicznych, kulturowych, obyczajowych, edukacyjnych). Tu nie chodzi o to, że wiara ma kluczowy wpływ, bo nie ma, jednak wiele badań pozwala stwierdzić, że w pewnym stopniu ma znaczenie. W niektórych państwach mniejsze, w niektórych większe, a w niektórych żadnego.

Przykładowo jak mi podasz przyrost naturalny muzułmanów w Polsce, a w Arabii Saudyjskiej będą inne wyniki.

• 0

marcin999.
  • Tematów: 26
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Kim jest Bóg? TWOIM STARYM   :)

offtop.gif

Kronikarz

• -4

#264 Gość_critter☆

Gość_critter☆.
  • Tematów: 0

Napisano

Moje pytanie brzmi, czy ludzie obyli by się bez boga. To pytanie o fundamentalnym znaczeniu. Bóg to integralna część kultur, całych społeczeństw, Bóg jest czymś co wypełnia ludzkie życie od urodzin aż po śmierć (chyba, ze ktoś traci wiarę bądź nigdy jej nie miał), jest zawsze i wszędzie. Bóg to dla niektórych motywacja, daje to poczucie w najgorszych momentach, że nie jest się samemu, że zawsze jest ktoś kto nas kocha. W sumie to nie istotne czy bóg istnieje, ludzie i tak go będą potrzebować. Chyba sam odpowiedziałem sobie na pytanie.

• 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lem kiedyś napisał takie opowiadanie o planecie na której żył olbrzymi smok i trzeba go było ciągle karmić. Ludzie tak się przyzwyczaili do jego obsługi że stał się ważną częścią gospodarki, elementem kultury, obiektem wielu dzieł artystycznych itp. i nikt nie śmiał rozważać, aby go kiedyś zabić.

• 0

­­ ­­ ­­ ­­ ­­.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Każdy naród ma swojego boga dla wyznawców pewnej religii, druga będzie inna i nie zrozumiała lub pół zrozumiała, bo oni mają bożka, a my swojego prawdziwego Boga. To chyba logiczne, że gdyby żył tu na ziemi w ludzkiej postaci i ludzie wiedzieli o nim to nikt z wiernych by się nie ośmielił go nawet dotknąć. Nie wszystkim jednak odpowiada obecność takiej osoby (boskiej) na ziemi. Najlepszy przykład podaje nowy testament w Biblii. 

• 0

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Moje pytanie brzmi, czy ludzie obyli by się bez boga. To pytanie o fundamentalnym znaczeniu. Bóg to integralna część kultur, całych społeczeństw, Bóg jest czymś co wypełnia ludzkie życie od urodzin aż po śmierć (chyba, ze ktoś traci wiarę bądź nigdy jej nie miał), jest zawsze i wszędzie. Bóg to dla niektórych motywacja, daje to poczucie w najgorszych momentach, że nie jest się samemu, że zawsze jest ktoś kto nas kocha. W sumie to nie istotne czy bóg istnieje, ludzie i tak go będą potrzebować. Chyba sam odpowiedziałem sobie na pytanie.

Voltaire napisał kiedyś; "Gdyby Boga nie było, należałoby Go wymyślić". Myślę, że to zdanie jest świetną odpowiedzią na Twoje pytanie.

• 1

­­ ­­ ­­ ­­ ­­.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem dlaczego każdy filozof kojarzy mi się obecnie z tym "dinozaurowym" memem. xD

No tak... Coś w tym jest... A nawet słowo "gdyby" skłania mnie do refleksji. Czy pan Voltaire był osobą wierzącą w takim razie? Wiem, że wikipedia "mówi" inaczej, ale jakoś nie przemawia do mnie ten cytat w formie ateistycznej. Bardziej po "ateisku" ^^ pasowałoby w ten sposób: "Jeśli Bóg istnieje, kto go wymyślił?" lub  "Kiedy nie było Boga to ktoś mógł go wymyślić". Jeśli był ateistą... 

//Edit: Przepraszam. Doczytałem teraz, że wierzył. Tu cytat:

"Voltaire jednak zawsze potępiał ateizm i deklarował wiarę w Boga (jako „pra-przyczyny” wszystkiego); był fundatorem kościoła katolickiego w Ferney."

Ale nie rozumiem jednego... Był fundatorem kościoła, a potępiał kościół... xD

• 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Voltaire był raczej deistą - uznawał ze Bóg istnieje ale nie musi się osobiście każdego dnia wtrącać w bieg świata, jego działania ograniczały się do nadania światu pewnego kształtu i ustanowieniu podstawowych praw działania, a gdy świat zaczął działać ograniczył się do obserwowania. W związku z tym za fałszywe uznawał religie objawione, ze świętymi księgami, prorokami, kapłanami, datkami itp. Uważał że religia ma przede wszystkim wymiar społeczny, jako idea skupiająca ludzi. W związku z tym w pismach z jednej strony chwalił religie a z drugiej strony je ganił.

• 2

­­ ­­ ­­ ­­ ­­.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czyli był chrześcijaninem, filantropem i katolikiem w połowie? :D no, ale rozumiem, że chciał "dobrze" dla tej religii, którą wybrał.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych