jak widać każdy może mieć braki,jeżeli patrzy na to co mówi jedna strona,naukowcy zawsze wszystko będą starali się wytłumaczyć w sposób naukowy(co jest normalne)a kosciól będzie robic swoje
Użytkownik luk26 edytował ten post 17.10.2014 - 21:08
Napisano 17.10.2014 - 21:08
jak widać każdy może mieć braki,jeżeli patrzy na to co mówi jedna strona,naukowcy zawsze wszystko będą starali się wytłumaczyć w sposób naukowy(co jest normalne)a kosciól będzie robic swoje
Użytkownik luk26 edytował ten post 17.10.2014 - 21:08
Napisano 17.10.2014 - 22:18
Zgodnie z „Rytuałem Rzymskim” (Rituale Romanum), księgą liturgiczną Kościoła z 1614 roku, człowiek może zostać uznany za opętanego, gdy w jego zachowaniu wystąpią 3 elementy:
okresowe dysponowanie ponadnormalną siłą fizyczną,
posługiwanie się obcym, niewyuczonym językiem oraz jego rozumienie,
dysponowanie wiedzą dotyczącą kwestii odległych i tajemnych
1. Tak jak w sytuacji zagrożenia życia, o ile dobrze słuchałem na EDB.
2. Może powtarzać zasłyszane już zwroty albo coś bełkotać... Napiszę sobie randomowe słowo, niech będzie heper. Okazuje się, że to Chepri w wersji węgierskiej (nie interesuję się starożytnym Egiptem, słowo na poczekaniu). I patrzcie, jaki świetny materiał na domysły.
3. A może to czyjaś wersja brzmiąca bardzo wiarygodnie?
Użytkownik McNugget edytował ten post 17.10.2014 - 22:19
Napisano 18.10.2014 - 07:25
Użytkownik Wszystko edytował ten post 18.10.2014 - 07:26
Napisano 19.10.2014 - 13:59
Moja przyjaciółka uczestniczy regularnie w rekolekcjach oczyszczających, gdzie dokonuje się egzorcyzmów. Nie raz opowiadała mi o ludziach latających po kościele,czarnych oczach itd. Nie to, żebym jej nie wierzyła, ale ona myśli, że w noc świętojańską ludzie tańczą nago wokół ogniska... Czy Anneliese rzeczywiście była opętana? Być może, jednak bardziej skłaniam się ku śmierci z przedawkowania leków i racjonalnym wytłumaczeniom zachowań osób rzekomo opętanych.
Użytkownik Persephone edytował ten post 19.10.2014 - 15:14
Napisano 19.10.2014 - 15:13
W sumie... Ciekawostką jest portal egzorcyzmy.katolik.pl, gdzie można znaleźć jakąś nowennę do Anneliese Michel. Kto niewierzący i chce się ubawić, niech poczyta. Nagrania z jej egzorcyzmów można odsłuchać tylko po zmówieniu określonych modlitw...
Generalnie jest tam wiele ciekawych informacji, np. że można zostać opętanym słuchając heavy metalu i techno, czytając horoskopy i uczestnicząc w bioenergoterapii przez telewizor...
Napisano 19.10.2014 - 15:51
Kocham te zabobony idąc tym tropem po Woodstocku powinny odbywać się masowe egzorcyzmy.Generalnie jest tam wiele ciekawych informacji, np. że można zostać opętanym słuchając heavy metalu i techno, czytając horoskopy i uczestnicząc w bioenergoterapii przez telewizor...
Użytkownik Seba88 edytował ten post 19.10.2014 - 16:16
Napisano 19.10.2014 - 17:47
W sumie... Ciekawostką jest portal egzorcyzmy.katolik.pl, gdzie można znaleźć jakąś nowennę do Anneliese Michel. Kto niewierzący i chce się ubawić, niech poczyta. Nagrania z jej egzorcyzmów można odsłuchać tylko po zmówieniu określonych modlitw...
Generalnie jest tam wiele ciekawych informacji, np. że można zostać opętanym słuchając heavy metalu i techno, czytając horoskopy i uczestnicząc w bioenergoterapii przez telewizor...
A jak powiesz do lustra trzy razy "candyman" to przyjdzie murzyn z pszczołami i hakiem w ręcę.
Napisano 19.10.2014 - 18:47
to może napiszcie cyrograf,że oddajecie duszyczke diabłu za jakieś korzyści majątkowe albo zamiast candymana wezwij jakies czarne moce,potem opiszecie czy coś się zmieniło ja nie robie bo wolę nie ryzykować ale tu sami nie wierzący to może się ktoś poświęci dla reszty i opisze póżniejsze przeżycia
Napisano 19.10.2014 - 19:51
Napisano 19.10.2014 - 20:07
Na forum też są osoby, które cyrograf podpisały Co ciekawe - piszą o tym w sposób bardzo sensowny.
Z drugiej strony, można znaleźć tu też swoistego rodzaju "poradniki" - dla wszystkich chętnych, którym taki zamiar chodzi po głowie
Tak, że sam nie wiem...
Napisano 20.10.2014 - 09:14
Dziewczynę karmiono od dłuższego czasu lekami wyniszczającymi organizm, były to leki na epilepsję. Leki takie jak zentropil i tegretol wykazują silne działanie uboczne, a Anneliese brała ich jeszcze więcej.
Użytkownik Hecate edytował ten post 20.10.2014 - 09:15
Napisano 20.10.2014 - 16:56
Na forum też są osoby, które cyrograf podpisały Co ciekawe - piszą o tym w sposób bardzo sensowny.
Z drugiej strony, można znaleźć tu też swoistego rodzaju "poradniki" - dla wszystkich chętnych, którym taki zamiar chodzi po głowie
Tak, że sam nie wiem...
czy podpisać
Napisano 29.01.2016 - 21:14
Takie rzeczy nie zdarzają się na zwyczajnych mszach, ale w czasie rekolekcji dla dorosłych często jest odmawiana specjalna modlitwa o wyjście złych duchów z ciał ludzi i wtedy potrafią się różne rzeczy dziać. Osobiście nigdy nie byłem na takiej mszy, ale moja ciotka chodzi od kilku lat i widziała co nieco.
Co do opętania, nie zakładałbym jako podstaw psychozy czy choroby psychicznej. Nawet we współczesnej psychiatrii w ICD-10 istnieje termin "transu i opętania" i jak dowiedziałem się od profesorki od psychiatrii, na każdym szanującym się oddziale psychiatrycznym, znajduje się przynajmniej jeden ksiadz egzorcysta, który interweniuje w takich przypadkach.
Opętania to po prostu sytuacje, kiedy występujące objawy nie pasują pod żadną znaną jednostkę chorobową z zakresu chorób umysłu i dziwnym trafem osoby takie często w toku egzorcyzmów przedstawiają się z imienia demona oraz cierpią na awersję do przedmiotów kojarzonych z religijnością, co raczej jest niezbyt normalne.
Można nie wierzyć, ale żeby uciekać ze wstrętem na znak krzyża...zresztą, wierzymy w wielowymiarowość świata, być może jeden z wymiarów zamieszkują właśnie demony?
Użytkownik trebmal edytował ten post 29.01.2016 - 21:17
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych