Podłączyłem dzisiaj ponownie HDD, którego nie używałem od jakiegoś czasu. Dysk systemowy, to SSD firmy OCZ i pracuje bez zarzutu.
W biosie HDD jest widoczny, jako jeden z dysków SATA, wraz z całą resztą, czyli dyskiem systemowym i napędem DVD-CD. Program Everest identyfikuje mi go w grupie - magazyn Windows
Nie widzi go w dyskach logicznych, ale widzi w dyskach fizycznych. W panelu sterowania (manager urządzeń ) jest widoczny, ale bez opisu i w folderze Computer w Menu Start nie ma go wcale ( a widać wszystko co podłączone na stałe i USB ).
Dane dysku:
ID modelu ST3500641AS
Numer wydania 3.AGK
Parametry 969021 cylindry/ów, 16 głowic(e), 63 sektory/ów na ścieżkę, 512 bajty/ów w sektorze
Liczba sektorów LBA 976773168
Bufor 16 MB
Zwielokrotnienie sektorów 16
Liczba bajtów korekcji ECC 4
Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4
Najszybszy tryb transferu UDMA UDMA 6 (ATA-133)
Aktywny tryb transferu UDMA UDMA 6 (ATA-133)
Pojemność przed sformatowaniem 476940 MB
Własności urządzenia ATA
SMART Obsługiwane
Tryb zabezpieczeń Obsługiwane
Opcje zasilania Obsługiwane
Zaawansowane zarządzanie energii Obsługiwane
Bufor zapisywania danych Obsługiwane
Host Protected Area Obsługiwane
Power-Up In Standby Nieobsługiwane
Automatic Acoustic Management Nieobsługiwane
48-bit LBA Obsługiwane
Device Configuration Overlay Obsługiwane
Producent urządzenia ATA
Nazwa firmy Seagate Technology LLC
Nie wiem, co mam uczynić, aby ten dysk był widoczny w folderze Computer, a tak kiedyś było. Kable sprawdzone i zmienione, zasilanie działa i było zmieniane, porty SATA też zmieniałem i podłączałem do innego kompa, gdzie działa normalnie. Z czymś się u mnie chyba gryzie, ale nie wiem z czym i gdzie.
Dysk odłączyłem, bo zaczął się windows zawieszać... dziwne, chyba pójdzie do śmieci.
Użytkownik Staniq edytował ten post 07.11.2014 - 20:38