Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ruiny "Twierdzy" sfotografowane na Marsie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

ultimate.

Animam debeo !

• Tematów: 46
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W sieci pojawiły się zdjęcia rzekomych ruin fortyfikacji/twierdzy zlokalizowanej na Marsie. 

56362693507633170282.jpg

Zwolennicy twierdzą, że to najlepsze jak do tej pory zdjęcie, przedstawiające marsjańskie anomalie. 

Oczywiście ocenę pozostawiam Wam drodzy forumowicze. 

źródło - http://ufothetruthis...t-ruins-on.html

• 0

Ebola.

sceptyczny sceptyk

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Ja myślę że to Niemce tam se bunkry pobudowały, aby mieć gdzie przed ruskimi spierdzielić ;)

offtop.gif

A ja se myślę, że jak nie masz nic do dodania w temacie, to se daruj pisanie.

Kronikarz

• 6

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja tam nic nie widzę, moim zdaniem to jakieś zwykłe skały. Każdy widzi to co chce zobaczyć, pewnie na siłę da się powiedzieć że to ruiny. 

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na upartego, rzeczywiście można by się tam dopatrzeć śladów fortyfikacji na planie czworokąta - coś na kształt średniowiecznego grodu warownego, pytanie tylko PO CO taka budowla miałaby być budowana akurat na Marsie?

Zakładając optymistycznie, że przed wiekami toczyło się tam życie, trudno sobie jakoś wyobrazić, żeby rozwijało się ono wg ziemskiego schematu i jest to pozostałość po czasach, w których Marsjanie (z południa) dosiadający marsjańskich rumaków (jakkolwiek by one nie wyglądały), metodą oblężenia próbowaliby wykurzyć Marsjan (z północy), którzy, zamknięci w wymienionej wyżej twierdzy, przeciwstawialiby się temu, polewając wrogów gorącą smołą "szyjąc" przy tym do nich z (marsjańskich) łuków zza blanków widocznej na fotkach budowli.

• 2

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli zdjęcia są oryginalne i nie są jakimś błędem sprzętowym to raczej nie wygląda na formację naturalną. 

• 4

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nic nie stoi na przeszkodzie by natura taki regularny kształt utworzyła. Przykładem chociażby niech będzie sześciokąt na zdaje się biegunie Saturna. Z drugiej strony to nie pierwsza regularna formacja znaleziona na marsie. Ściągnąłem kiedyś Twarz Cydonii w bardzo dużej rozdzielczości. To że widzimy twarz łatwo wytłumaczyć. Jednak z bliska jej kształt jest bardzo regularny. O Marsie mówi się że jest siostrzaną planetą i kiedyś mogły istnieć tam sprzyjające warunki aby powstało na niej życie. Fakt że teraz nic możemy znaleźć nie może być powodem stwierdzenia że życia tam nie było. Promieniowanie kosmiczne jest bardzo skutecznym sterylizatorem. Dodatkowo pył wszystko mógł zakryć. Wiemy że pod tym pyłem jest lód. 

Nie wiem czy widzieliście na DC program o misji treningowej na północy, gdzie naukowcy w warunkach zbliżonych do marsjańskich (mieszali w atrapie lądownika i posługiwali się tym co mogliby mieć na marsie) badali teren wokół bazy. Ich roboty wykonywały prymitywne badania. Najciekawsze jest to że roboty nie potrafiły wykryć życia chociaż było przed ich kamerami. Porosty i naloty na skałach, których przez kamerę i czujniki robotów nie było widać udowodniły że bez naszej obecności możemy sobie co najwyżej krajobrazy pooglądać. Mamy na marsie pełno sond. Badają go w zakresie takim jakim my spodziewamy się odkryć ślady życia. A przecież te ślady mogą być, ale znacznie głębiej, tam gdzie nie dochodzi promieniowanie i temperatura jest bardziej stabilna...

• 3

AlanX.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Wyraźnie widać zarys jakichś ruin. Sądze, że można tam znaleźć artefakty dawnej cywilizacji, która została zgładzona setki tysięcy lat temu przez inną wrogą cywilizacje, prawdopodobnie syntetyków o bardzo wysokiej inteligencji.

• -5

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Nie wygląda to na obiekt naturalny. Jeśli to nie fake to może wreszcier byc TO. Nieprzychodzi mi żaden proces naturalny który porafiłby wygenerować takie konstrukcje. Zniszczenie i erozja te ż wyglądają autentycznie.

Na upartego, rzeczywiście można by się tam dopatrzeć śladów fortyfikacji na planie czworokąta - coś na kształt średniowiecznego grodu warownego, pytanie tylko PO CO taka budowla miałaby być budowana akurat na Marsie?

Zakładając optymistycznie, że przed wiekami toczyło się tam życie, trudno sobie jakoś wyobrazić, żeby rozwijało się ono wg ziemskiego schematu i jest to pozostałość po czasach, w których Marsjanie (z południa) dosiadający marsjańskich rumaków (jakkolwiek by one nie wyglądały), metodą oblężenia próbowaliby wykurzyć Marsjan (z północy), którzy, zamknięci w wymienionej wyżej twierdzy, przeciwstawialiby się temu, polewając wrogów gorącą smołą "szyjąc" przy tym do nich z (marsjańskich) łuków zza blanków widocznej na fotkach budowli.

Pishor fortece średnioweczne bardzo rzadko( jeśli w ogóle) były prostokątne,raczej jakieś takie nieregularne , za to przystosowane były do  lokalnego ukształtowania terenu.

Tak nap wygladją ruiny pałacu w mojej wiosce. Wyspa sztuczna, pałac oczywiście to też niejest twór naturalny.Gdyby go zasypać piachem i po wierzchu wiał wiatr, dziłała erozja cieplna, to mniej więcej po jakimś czasie wyglądał by identycznie jak to coś na Marsie.

Takie coś to raczej jakiś zakład produkcyjny, pałac itp

fexRICw.jpg

9qsPu9f.jpg

Przy okazji w warunkach ziemskich nawet dużo mniej regularne artefakty mogą wskazywać na sztuczny twór.

Małe porównanie: tak jeszcze 6 lat temu wyglądała taka jedna stodoła. 

zPzgcf7.jpg

a tyle z niej widać po rozbiórce, wywiezieniu gruzu i  kilkunastokrotnym zaoraniu pola. Zdjęcie satelitarne:

NRAwO4j.jpg

• 5

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest taka możliwość, ale nie wiem czy by to pasowało geologicznie. Spękane skały osadowe mogą pękać w bardzo regularne kwadraty. Jeśli potem spękania wypełni inny materiał, który scementuje się w skałę twardszą, to selektywne wietrzenie wyseparuje prostokątne grzędy. W Afryce jest takie miejsce.

lrg-493-clapham-junction-malta-cart-ruts

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 17.11.2014 - 19:06

• 2

Dirty Frank.

If you dont know my name, you can call me Dirty

• Tematów: 12
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jest taka możliwość, ale nie wiem czy by to pasowało geologicznie. Spękane skały osadowe mogą pękać w bardzo regularne kwadraty. Jeśli potem spękania wypełni inny materiał, który scementuje się w skałę twardszą, to selektywne wietrzenie wyseparuje prostokątne grzędy. W Afryce jest takie miejsce.

I tu jak na dłoni widać kompulsywną skłonność, rasowego sceptyka do wyszukania i przyjęcia estremalnie nieprawdopodobnego scenariusza, byle by tylko nie wziąć pod uwagę, że scenariusz może być zupełnie prosty, np budowla sprzed kilkuset tysięcy lat, (czy iluś tam, nie pamiętam) kiedy to na marsie mogły panować warunki zbliżone do ziemskich.
Bez urazy Zaciekawiony ;)

W jaki sposób sprawdzono wiarygodność zdjęcia?
Tak z ciekawości pytam, pojęcia nie mam jak można uwiarygodnić takie zdjęcie i uznać że nikt przy nim nie majstrował.
A zdjęcie robi wrażenie.

Wysyłane z mojego CommodoreC64 za pomocą Tapatalk 2
  • 1

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja tam nie wiem co to jest, wygląda fajnie i tajemniczo, ale pamiętajmy, że rzeczywiście takie kształty mogą powstawać naturalnie. Jeśli kiedyś rzeczywiście istniała jakaś cywilizacja na Marsie, to czemu mieliby o tym nie informować? Przecież państwo, które pierwsze odkryłoby takie coś mogłoby się tym szczycić.

• 0

Mastiff.
  • Tematów: 25
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zdjęcie istnieje i wygląda na to, że nie było majstrowane, zrobione przez Mars Orbiter Camera - http://www.msss.com/...iter-camera.php

http://viewer.mars.a.../E1000462#start

Jedynym sposobem, aby poznać prawdę, są wykopaliska archeologiczne w tym miejscu. 

Użytkownik Mastiff edytował ten post 17.11.2014 - 19:13

• 1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedynym sposobem, aby poznać prawdę, są wykopaliska archeologiczne w tym miejscu. 

No to sobie poczekamy ;) Ciekawe czy na innych planetach, też takie cuś występuje.

• 0

#Stanowski2025.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie to że się czepiam szczegółów, ale na zdjęciu pod linkiem @Mastiffa AŻ TAK niezwykle to "coś" już nie wygląda. Na zdjęciu trzeba dopatrywać się dokładniej regularnych kształtów.

Użytkownik Seba88 edytował ten post 17.11.2014 - 19:35

• 0

ultimate.

Animam debeo !

• Tematów: 46
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak na razie u nas cisza, przeglądałem zagraniczne portale - tam aż huczy od komentarzy i teorii. Nie znalazłem jak do tej pory nikogo, kto obalił by autentyczność zdjęcia. Jak dla mnie, jest to najciekawsze zdjęcie (MOC), jakie do tej pory widziałem.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych