Jedno krótkie pytanie: Dlaczego nie?
Bo to pociągałoby za sobą określone konsekwencje, czy też raczej wnioski - i nie chodzi mi tu o negowanie możliwości życia (kiedyś tam) na Marsie. Zakładając, że ono faktycznie istniało, a to co widzimy na zdjęciu jest pozostałościami po budowli wzniesionej przez mieszkanców planety. Trzeba by było uznać, że jest to jedna z setek jeśli nie tysięcy budowli, bo trudno sobie raczej wyobrazić, żeby ta wspomniana cywilizacja wybudowała tylko jeden budynek. Oczywiście, można uznać, że to odkrycie (o ile faktycznie można mówić tu o jakimś odkryciu) jest pierwszym z wielu następnych i zaraz zostaniemy zasypani fotografiami podobnych ruin. Póki co jednak, na dzień dzisiejszy, nic nie wskazuje na falę odkryć pozostałości po zaginionej cywilizacji marsjańskiej. Druga sprawa to fakt, który podniosłem w pierwszym swoim poście., a mianowicie kwestia postrzegania osiągnięć architektury marsjańskiej, przez pryzmat naszych doświadczeń w tej dziedzinie. Abstrahując od tego, czy mogła to być twierdza, stodoła czy fabryka, oceniamy to co widzimy poprzez porównanie do budowli nam znanych. Pod względem kształtu, rozplanowania, proporcji itd. jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że na innej niż nasza planeta powstawały budowle o podobnych jak na ziemi kształtach - bo niby dlaczego jakaś cywilizacja pozaziemska miałaby budować swoje obiekty według ziemskich norm? Spodziewałbym się bardziej (jeśli już), że eksplorując Marsa ignorujemy dowody na istnienie tam cywilizacji tylko dlatego, że zupełnie nie przystają one do naszych wyobrażeń o tym jak się tworzy np. architekturę (w szerokim rozumieniu tego słowa).
Ale to oczywiście tylko mój pogląd i wcale nie trzeba się z nim zgadzać.
Pishor fortece średnioweczne bardzo rzadko( jeśli w ogóle) były prostokątne,raczej jakieś takie nieregularne , za to przystosowane były do lokalnego ukształtowania terenu.
Ujmijmy to co napisałem w cudzysłów - odnosiłem się raczej do tytułu tematu (konkretnie słowa "twierdza"), a Średniowiecze pojawiło się w moim poście tylko dlatego, że było... dawno