Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego ludzie odchodzą od Kościoła?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Papieża problemy z pierścieniem

Benedyktowi XVI zsunął się z palca pierścień, i to dwukrotnie, gdy papież ściskał dłonie wiernych, opuszczając w czwartek stadion w Weronie. Za każdym razem zguba szybko się jednak znalazła - donoszą włoskie media.
Dołączona grafika
W obu wypadkach wierny, który po pożegnaniu się z papieżem poczuł w dłoni jego pierścień, natychmiast zwracał go Benedyktowi XVI.

Chodzi o słynny Pierścień Rybaka z wizerunkiem św. Piotra - zarzucającego sieć.

Pierścień Rybaka to złoty sygnet papieża stosowany od XIII wieku jako pieczęć do sygnowania korespondencji prywatnej. Po śmierci papieża pierścień jest niszczony przez kardynała kamerlinga; każdy kolejny papież otrzymuje nowy pierścień ze swoim imieniem.

Benedykt XVI odprawił w Weronie mszę z okazji trwającego w tym mieście IV włoskiego Kongresu Kościelnego.
http://fakty.interia...iem,808094,2943

PS.Czy to nie jest przypadkiem znak,że dni B XVI są już policzone?
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

damczer - tak, niezmiernie się cieszę z tego przezwiska i uwielbiam się nim wyróżniać...sensu.
nie chodzę do kościoła, bo nie wierzę w to co tam głoszą. masz rację, nie mam pojęcia o kościele, bo i nie chcę mieć. jest milion ciekawszych rzeczy do poznawania w tym świecie, niż sposoby nauczania w kk.

i nie jedź mnie tylko dlatego, że nie wyznaję tej wiary co Ty, bo to się nazywa brakiem tolerancji.

skąd możesz wiedzieć jaki jestem? bo poznałeś człowieka 'podobnego'? obrażasz mnie w ten sposób, uświadom to sobie.

ja nie mam nic do katolików, tak długo jak oni nie zaczynają się czepiać do mnie. i tyle.

ee Jarecki, dla mnie to nie jest żaden znak. pierścień się zsunął po prostu :P
  • 0

fifty50.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

radio maryja i rydzyk na czele przede wszystkim ;)
  • 0

Czacha_47.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sorka za off, ale irytuje mnie jedna rzecz.
Skoro ludzie są na świecie od ok 50tys. lat, to dlaczego przez te 48tys. nic nie zrobili? Wraz z narodzeniem się Chrystusa nadeszła nowa era. Wtedy dopiero były wynalazki, kolej, loty na księżyc. Przez te 48tys. lat ludzi spali czy co?

Nie chodzę co kościoła, bo mnie się nie chce. I tak pewnie nie będę zainteresowany mszą. I jeszcze słyszę pod koniec mszy jak ksiądz się żali, że ludzie nie dają na remont kościoła. Cały remont został sfinanswany z tacy - dokańcza ksiądz. Z tym, że ludzie nie mają pieniędzy, aby zmieniać samochody co pół roku. Im wyżej się wejdzie, tym boleśniej się spadnie. A ksiądz właśnie tego doświadcza.

Powracając do tego, że ludzie odchodzą od kościoła. Ludzie podświadomie wierzą w Boga. Gdzieś, ktoś powiedział, że ludzie teraz nie dają się już nabierać na te kościelne bzdury. Ale ludzie zapominają nie tylko o Bogu, ale także o innych ludziach. Czas to pieniądz, każdy się spieszy. Jeden człowiek zapomina o innych, brak tolerancji, wyścig szczurów. Praca przez 6 dni w tygodniu, jak utrzymać rodzinę za 700zł. Chore dziecko na białaczkę, rodzice robią wszystko, aby mu pomóc. Wracają w sobotę z pracy. Nadchodzi niedziela, przydało by się odpocząć, zrobić coś w domu, odwiedzić rodzinę. Tyle spraw i gdzie tu "wcisnąć" Boga? Mamy wolną wolę, znajdzie się cwany koleś, stworzy własną wiarę, przyciągnie słabe osobniki. I już ma własne źródło dochodu.
  • 0

damczer.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie chodzę do kościoła, bo nie wierzę w to co tam głoszą. masz rację, nie mam pojęcia o kościele, bo i nie chcę mieć. jest milion ciekawszych rzeczy do poznawania w tym świecie, niż sposoby nauczania w kk.

i nie jedź mnie tylko dlatego, że nie wyznaję tej wiary co Ty, bo to się nazywa brakiem tolerancji.

skąd możesz wiedzieć jaki jestem? bo poznałeś człowieka 'podobnego'? obrażasz mnie w ten sposób, uświadom to sobie.

ja nie mam nic do katolików, tak długo jak oni nie zaczynają się czepiać do mnie. i tyle.

Ty za to oceniasz KK przez pryzmat osób takich jak Rydzyk, z których się możesz ponabijać i na nich nagadać. Nie przyszło Ci do głowy że twoje wypowiedzi naprzykład obrażają mnie?

A skoro uważasz że nie masz nic wspólnego z KK i "moją" wiarą to co wogóle robisz w tym temacie?
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

DAMCZER--->Bo to jest temat "dlaczego ludzie odchodzą od kościoła" jezeli ktoś obraża twoją dumę religijną to sam tu nie wchodź, bo nie warto sobie podnosić ciśnienia. Z reguły jest tak że jednostki psują renomę ogółu ;-)
Zresztą jakbyś nie zauważył coraz to większe cyrki dzieją się w KK więc jest o czym podyskutować, jeżeli myślisz że wszsytko jest ładnie pięknie to się obudź bo szkoda czasu i życia.
  • 0

damczer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Żeby coś krytykować trzeba to dobrze znać, a nie obrażać tylko od tak...

Ja nie krytykuje ani islamu, ani prawosławia, bo ich nie znam i tyle. Za to KK pozwala z siebie robić bagno i wy możecie sobie pogadać. Gdybyś tak gadał na islam to pewnie byłbyś ukarany... Skoro obraża ich karykatura to gdyby odwrócić wasze wypowiedzi to była by dla was mogiła.

Za to wy wciąż widzicie tylko to co złe, ja nie odnosze się do KK jako do księży tylko do nauki Boga
  • 0

michalp.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To sobie wyjaśnijcie to na pw
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

mówiąc, że nie wierzę w to co głoszą w kościele obrażam Ciebie? zastanów się i mi wytłumacz w jaki sposób.

poza tym, co to za pytanie 'co ja robię w tym temacie'? odszedłem od nauk Twojej wiary to chyba mam prawo wypowiadać się w temacie 'dlaczego ludzie odchodzą od kościoła'? czy się mylę?
  • 0

damczer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

poza tym, co to za pytanie 'co ja robię w tym temacie'? odszedłem od nauk Twojej wiary to chyba mam prawo wypowiadać się w temacie 'dlaczego ludzie odchodzą od kościoła'? czy się mylę?

Nudzi mi się ciągłe tłumaczenie Ci odnowa tego wszystkiego bo i tak nie zrozumiesz...Jedno Ci tylko powiem MYLISZ SIĘ.

mówiąc, że nie wierzę w to co głoszą w kościele obrażam Ciebie? zastanów się i mi wytłumacz w jaki sposób.

To może Ty najpierw zastanów się nad sobą... Obraża Cie to że znałem jedną osobe która jest na tym forum i wypowiada się w ten sam sposób co Ty i porównuje ją do Ciebie, a nie potrafisz zrozumieć że obrażając KK obrażasz mnie.
  • 0

CheGitarra.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlaczego odchodzą? Bo w końcu uświadamiają sobie słabość tej postawy życiowej, tego ciągłego umierania i kanibalizmu co niedzielę.

Dlatego, że naczytali się Nietzschego.

• 0

michalp.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bo w końcu uświadamiają sobie słabość tej postawy życiowej

Ty mi nie mów że to jest podstawą życiową bo zaraz pękne...
  • 0

CheGitarra.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W teorii religia jest postawą życiową.

• 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra