Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego ludzie odchodzą od Kościoła?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coraz mniej warszawiaków chodzi do kościoła

Badania wykazały, że ponad 40% mieszkańców stolicy i jej okolic słucha religijnych audycji radiowych. Gorzej jest z lekturą prasy katolickiej - czyta ją tylko co czwarty wierny - pisze "Rzeczpospolita".

Aż 93% mieszkańców archidiecezji warszawskiej mówi, że należy do Kościoła rzymskokatolickiego. Co piąty dodaje, że jest osobą głęboko wierzącą. A tylko niespełna 5% nie utożsamia się z żadną religią - wynika z najnowszych, niepublikowanych badań pallotyńskiego Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego.

Coraz mniej osób regularnie uczestniczy w niedzielnej mszy. Jedynie 26% jest na niej w każdą niedzielę. Według badań z lat 80. co niedzielę na msze chodziło około 40% warszawiaków. Dziś udział w prawie każdą niedzielę deklaruje 48% badanych. Prawie 19% - tylko od wielkiego święta. Niespełna 7% do kościoła chodzi tylko przy okazji ślubów albo pogrzebów. A 8% przyznaje, że w mszach nie uczestniczy wcale.

Tylko niespełna połowa badanych przyznała, że odmawia pacierz codziennie albo prawie codziennie.

Do spowiedzi co dwa, trzy tygodnie chodzi 3% warszawiaków. Co dziesiąty przychodzi do konfesjonału raz w miesiącu. 40% - kilka razy w roku. 14% przyznało się, że u spowiedzi nie było od kilku lat, a niecałe 5% - ani razu od dzieciństwa.

W domach rzadko się pojawia prasa religijna. Ledwie 27% badanych deklaruje, że czyta takie gazety - wśród nich 42% skończyło podstawówkę albo tylko kilka jej klas, co druga osoba ma więcej niż 60 lat, 38% to gospodynie domowe, a jedna trzecia to rolnicy. Częściej do pism religijnych zaglądają kobiety (32%) niż mężczyźni (21%). Trochę popularniejsze są katolickie rozgłośnie radiowe.

Badania pokazują, że religijnych audycji słucha ponad 43% mieszkańców Warszawy i jej okolic. Niespełna 9% - codziennie. I tu przeważają osoby starsze. Więcej osób słucha Radia Maryja (29%) niż warszawskiego Radia Józef (21%).
http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html
  • 0

Macha.

Ciekawski

• Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja moge zadeklarować, że interesuje mnie religia.... ale jeśli chodzi o obalanie jej absurdów :lol Jak ja kocham te rozmowy z katechetką na temat kościoła katolickiego :D

Do kościoła chodze z przymusu, choć i tak go unikam.
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wynika z najnowszych, niepublikowanych badań pallotyńskiego Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego.

od tego momentu czytałem z przymrużeniem oka :P pewnie brali listę parafian i chodzili do nich..
  • 0

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

KK po prostu traci wiarygodność w oczach wiernych. Ludzie zaczynają interesować się innymi religiami. Teraz popularny jest buddyzm, więc Chrześcijaństwo schodzi na drugi plan. Ja się osobiście nie dziwię.
  • 0

Macha.

Ciekawski

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No i to jest dobre co nie errah ???
Ludzie po prostu zaczynają spoglądać na życie pod innymi kątami. Dzięki temu będą mogli lepiej stwierdzić w co naprawdę wierzą.
  • 0

Pit.

pies Darwina

• Tematów: 28
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja jestem chrześcijaninem i nie zamierzam zmieniać wyznawanej religii, ale to, że jestem chrześcijaninem nie oznacza, że jestem przyszłym poborowym moherem. Po prostu KK jakoś na mnie nie działa, swoją wiarę wolę opierać na Biblii, niż na tym "co ksiądz mi powie".
  • 0

Macha.

Ciekawski

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po prostu KK jakoś na mnie nie działa, swoją wiarę wolę opierać na Biblii, niż na tym "co ksiądz mi powie".

Nie zapominaj, że biblia też była zmieniana i nie jest idealna. Ja widze tylko jedną ważną rzecz w tej religii. Nakazuje każdemu wyznawcy być dobrym dla siebie i dla bliźnich i to jest najważniejsze. To dobro i chęć pomocy, to naprawde znaczy być człowiekiem. Powinna być jedna religia, w której mówi się tylko o tym, nie o jakimś Allahu, Bogu czy innych...

Różni się od tego buddyzm, bo oprócz pomocy nakazuje też samodoskonalenie się i pokazuje, że człowiek może bardzo dużo, nie tak jak w chrześcijaństwie, że człowiek, który posiada zdolności "cudotwórcze, magiczne, lub jak to chcecie nazywać" jest sługą szatana, no chyba, że przyjedzie paru "szpecjalystów z Watykanu" i określą, czy to dar od Boga, czy szatana.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do kościoła chodze z przymusu,

Z przymusu??? Jak można chodzić do kościoła z przymusu?
Toż to manipulacja w swojej najczystszej postaci. Co zabawniejsze sam o niej wspominałeś w kontekście związanym z KK (post 64 w "Pogląd ateisty - Bóg urojony") :P
  • 0

Macha.

Ciekawski

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

mariush nie wiem jak przymus ma się do manipulacji ?? Manipulacja jest bardzo często wykorzystywana tak, zeby wpoić komuś to co się chce, tak żeby ten ktoś tego nie zauważył.

Jeśli chodzi o wiarę, to nie dam się zmanipulować.

Ale chodzić do kościoła z przymusu można, chociaż to i tak niewiele zmieni w moich postanowieniach dotyczących mojej wiary.
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

jak można chodzić do kościoła z przymusu? większość moich znajomych i większość znajomych moich znajomych chodzi z przymusu. sami mówią że do kościoła fajnie jest chodzić bo to się pośmiać można z kogoś, albo przespać albo coś innego zupełnie niezwiązanego z czczeniem tam boga. chodzą do kościoła, bo rodzice im każą albo dlatego że jak nie pójdą to będą ludzie dziwnie patrzeć. taka prawda :)

od razu mówię, żeby nie było niedomówień, że ja nie chodzę. lepiej być szczerym z samym sobą i innymi.
  • 0

Luck4sh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no ja niestety tez nie lubie chodzic do kosciola... powod - zamuła!! czemu kosciol nie wymysli czegos ciekawego, a nie ciagle te same kazania, opowiesci... <lol> ja mam dopiero 15 lat i chodze co niedziele do kosciola, to co bedzie za kilka lat, chyba juz bede znal kazde czytanie na pamiec :P :P :P

Apropo na godzine musze wychodzic na msze... :/ nie chc mi sie, no ale rodzice mi kaza, ale nie tak, ze jak nie pojdziesz to masz kare, tylko wiem, ze ich zawiode jak nie pojde, a strasznie tego nie lubie
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Nie traktujcie chodzenie do kościoła jako zło konieczne bo nie jest to takie straszne... Jesteście jeszcze młodzi i przyda wam się dyscyplinka wychowania narzucana przez KK :P
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dyscyplinka której Ty za młodu doświadczyłeś ?
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma żadnego przymusu.
Czy chodzisz czy nie chodzisz i tak życie toczy się dalej.
Osobiście wolę iść na cmentarz odwiedzić groby bliskich niż pchać się do kościoła.
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Dyscyplinka której Ty za młodu doświadczyłeś ?

Chyba mamy na myśli różne dyscypliny :lol :... Chodząc do kościoła prędzej wyniesiesz z niego kulture i porządek, zamiast złość itd, czy tego chcesz czy nie... Kościół z nikogo debila jeszcze nie zrobi także jeśli już chodzicie bo wam rodzice każą to zamiast rozmyślać o niebieskich migdałach zróbcie z tego pożytek :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych