Skocz do zawartości

Zdjęcie

Atak na redakcję pisma "Charlie Hebdo" w Paryżu. Policja: 11 zabitych, 10 rannych

• Please log in to reply
328 replies to this topic

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To islamem, czy ekstremizmem? Bo to nie to samo.

Widzę, że starasz się traktować moje wypowiedzi dość wybiórczo. Sytuuję ludzi i religie na dwóch różnych poziomach, nawołując poniekąd - albo wprost jak w tym wypadku - do potępienia działań ekstremistycznych, przy jednoczesnym zachowaniu szacunku do ludzi, jako wyznawców. "Gardźmy Islamem" znaczy w tym momencie tyle co "pogardzajmy każdą religią, z której może wyrodzić się ekstremizm, gardźmy bezsensownością jej tez", ale w tym wszystkim zostańmy otwarci na drugiego człowieka, na zwykłego Muzułmanina. Jestem zdania, iż wszystko obrałoby znacznie inny kierunek gdyby edukacja w szkołach była na zupełnie innym poziomie. Gdyby nauczała dzieci rzeczywiście równości i szacunku wobec siebie, a nie tylko w teorii. W ujęciu Piaget'a szkoła, a dokładniej nauczyciele są drugimi najważniejszymi dorosłymi w życiu dziecka, na których spoczywa obowiązek prowokowania i kształtowania ich rozwoju. Naprawdę nie uwierzę nikomu w gadanie, że "nauczyciel nie może, bo każdy rodzic ma prawo wychować dziecko w swojej wierze". Czy wpajanie wartości uniwersalnych w procesie socjalizacji wymaga odwoływania się do religii? Czy potrzeba odwoływać się do wiary mówiąc o miłości, szacunku, poszanowaniu życia, własności materialnej lub intelektualnej, pomocy słabszym? Na szczeblach edukacji powstają antagonizmy i wyobcowanie, które prowadzi do tego, że młodzi Muzułmanie nie czują się częścią społeczeństwa do którego wyemigrowali ich rodzice, ale jego marginesem. Są traktowani inaczej zarówno przez uczniów, jak i przez nauczycieli co rodzi frustrację, która nie może znaleźć ujścia. Pod ciągłym naporem haseł "Europy wolnej od Islamu" czują się zastraszeni, przez co zaczynają sympatyzować z ruchami skrajnymi (tak jak polska młodzież zaczyna sympatyzować z ruchami konserwatywnymi w nadziei na zrozumienie) albo poprzez internetowe poparcie, albo - co gorsza -dosłownie biorąc udział w zamachach. Powinniśmy zreflektować nasz - znaczy się nasz, Zachód powinien zreflektować swój system edukacji, skoro tak ochoczo przyjął pod swoje skrzydła tylu imigrantów - system edukacji, oparty na otwartym dialogu i budowaniu poczucia bezpieczeństwa u każdego dziecka, stawiając indywidualny kontakt z dzieckiem ponad realizacje materiału w nauczaniu jeden-trzy.

Pytam więc, dlaczego rozmyślnie prowokuje się, naśmiewając się z religii? Dlaczego chrześcijanie popierają takie działania, równocześnie nie pozwalając na nabijanie się z Papieża, Boga, bądź wyznawców?

A dlaczego nie? Satyra towarzyszy cywilizacji europejskiej od XVI wieku. Nie naszą winą jest, że cywilizacja muzułmańska była jej pozbawiona. Przez co dzisiaj podchodzi do niej bez żadnego dystansu, traktując dosłownie. Zresztą dlaczego mielibyśmy nie traktować humorystycznie jakieś religii kiedy aktualne wydarzenia dają nam ku temu powody? To może w ogóle zaprzestańmy satyry, bo prześmiewczy komentarz do czegokolwiek jest zapewne krzywdzący i haniebny. Tylko dodam komentarz Banksy'ego w tej sprawie:

1.jpg

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"Gardźmy Islamem" znaczy w tym momencie tyle co "pogardzajmy każdą religią, z której może wyrodzić się ekstremizm, gardźmy bezsensownością jej tez",

Czyli rozumiem, że judaizmem i chrześcijaństwem też gardzisz (vide: Stary Testament). Z niego też może wyrodzić się ekstremizm. Tak tylko pytam, z ciekawości.

Z edukacją masz rację - ale na edukację teraz jest trochę za późno. Chociaż powinno się ją wprowadzić chociażby  teraz... poczekajmy, co z tego wyniknie. Jak na razie Zachód było stać tylko na "wyrażenie zaniepokojenia", a z drugiej strony wrzucenie granatu do meczetu. Pogratulować...

A dlaczego nie? Satyra towarzyszy cywilizacji europejskiej od XVI wieku. Nie naszą winą jest, że cywilizacja muzułmańska była jej pozbawiona.

A widzieliście te satyry? Z całym szacunkiem do Hebdo, ale do mnie nie trafiają - wręcz wyglądają, jakby ktoś na siłę chciał sprowokować muzułmanów... nie wiem, co o tym myśleć.

Nie jestem pewien. Redakcja "Charlie Hebdo" naśmiewała się z wielu religii ale jakoś dziwnym trafem posiadacze kałasznikowów krzyczeli "Allach Akbar".

No i widzisz - to jednak byli islamiści, nie muzułmanie - bo jedynym powodem, dla jakiego prawdziwy, współczesny i o zdrowych zmysłach muzułmanin może posiadać kałasznikow, to po to, by obronić swoją rodzinę i kraj przed ISIS. Vide: sunnickie plemiona albo szyickie bojówki w Iraku. Nie słyszałem, żeby zabijali cywili, a Ty?

Użytkownik Monolith edytował ten post 08.01.2015 - 15:53

• 0

Makbet.

The truth is out there

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli rozumiem, że judaizmem i chrześcijaństwem też gardzisz (vide: Stary Testament). Z niego też może wyrodzić się ekstremizm. Tak tylko pytam, z ciekawości.

W stu procentach, jeżeli przyjmuje skrajność. Co więcej, gardzę dawkinsowskim ateizmem.

A widzieliście te satyry? Z całym szacunkiem do Hebdo, ale do mnie nie trafiają - wręcz wyglądają, jakby ktoś na siłę chciał sprowokować muzułmanów... nie wiem, co o tym myśleć.

Prowokacyjne to było wypuszczenie nowej (antyislamskiej ) książki Houellebecqa wczoraj, reszta jest tłumaczeniem rzędu - "sama się prosiła o gwałt, ubierając w ten sposób."

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dwaj mężczyźni podejrzani o wczorajszy atak na francuski tygodnik satyryczny "Charlie Hebdo" zabarykadowali się w mieszkaniu w miejscowości Crepy-en-Valois, ok. 80 km na północny wschód od Paryża - podała w czwartek telewizja France 3 Picardie.

Ciekawe czy znów będzie strzelanina :/

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"sama się prosiła o gwałt, ubierając w ten sposób."

Wypraszam sobie, zupełnie nie o to mi chodziło. Tylko nie rozumiem trendu, że teraz wszystko, zdaje się, było takie "niewinne". Nie cierpię przeinaczania faktów, bo z szacunkiem do zmarłego przekłamanie nie ma zbyt wiele wspólnego.

Prowokacyjne to było wypuszczenie nowej (antyislamskiej ) książki Houellebecqa wczoraj

PRZED zamachem, dodajmy. Zresztą nie wiem, czy antyislamskiej - raczej antyislamistycznej. Mam nadzieję, że różnicę już rozumiesz. Ale nie wiem, nie czytałem. Więcej:

http://swiat.newswee...y,354694,1.html

• 0

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No i widzisz - to jednak byli islamiści, nie muzułmanie

Islamista to nie jest muzułmanin? Korzysta z jakiejś innej wersji Koranu? Skoro tak ,to krucjaty też nie miały nic wspólnego z chrześcijaństwem.

• 0

Makbet.

The truth is out there

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak więc przepraszam, jeżeli uraziłem cię tym porównaniem. Również nie będę wybielał rysowników, aczkolwiek, jest to dla mnie sprawa drugorzędna kiedy dopuszczono się aktu terroryzmu. Chyba najbardziej oburzyło mnie wczorajsze stwierdzenie Bosaka, że przecież islamiści "ostrzegali" swoimi groźbami "zidiociałych ateistów". Jeżeli dopuszczono się bezpośredniego użycia siły z powodu jakiegoś rysunku, zupełnie drugorzędną kwestią jest co ten rysunek prezentował. Jesteśmy ludźmi i jakieś minimum człowieczeństwa powinniśmy zachować.

Co do Houellebecqa, to jestem akurat wielkim fanem i z utęsknieniem czekam na możliwość zakupu Uległości. Z tego co wiem z prerecenzji z książki wieje straszna islamofobia, co tylko podsyca mój apetyt. Jednakże wyłącznie ze względu na formę jaką posłużył się Michel, dając nam próbkę w Platformie. Jest to lekką tragifarsą, że na wczorajszej okładce był Houellebecq. 

skoro tak ,to krucjaty też nie miały nic wspólnego z chrześcijaństwem.

A mają?

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Islamista to nie jest muzułmanin? Korzysta z jakiejś innej wersji Koranu? Skoro tak ,to krucjaty też nie miały nic wspólnego z chrześcijaństwem.

Stronę czy dwie temu wyjaśniałem różnicę. Porządnie, ze źródłami.

Jeżeli dopuszczono się bezpośredniego użycia siły z powodu jakiegoś rysunku, zupełnie drugorzędną kwestią jest co ten rysunek prezentował. Jesteśmy ludźmi i jakieś minimum człowieczeństwa powinniśmy zachować.

Dokładnie.

Korzysta z jakiejś innej wersji Koranu?

Nie, z tej samej, ale interpretuje ją inaczej. Tak trudno to zrozumieć? Według Ciebie każdy muzułmanin powinien codziennie zabijać kilku innowierców, a tak się nie dzieje, bo?...

• 0

Wilkołak.
  • Tematów: 26
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Francja: do meczetu wrzucono granat

http://www.kresy.pl/...rzucono-granat#

Zastrzelony policjant był muzułmaninem

http://polskaniepodl...elony-policjant

Podejrzani o atak w Paryżu zabarykadowali się w mieszkaniu

http://www.kresy.pl/...ie-w-mieszkaniu

Użytkownik Wilkołak edytował ten post 08.01.2015 - 16:41

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ironia losu - godzinę przed atakiem redaktor Charlie Hebde wrzucił na Twittera rysunek z karykaturą "kalifa" ISIS, życzącego dużo zdrowia:

ARCHI_252440.jpg

Pozostali członkowie redakcji chcą wydawać tygodnik nadal. Najbliższy numer, zawierający materiały przygotowane przed atakiem, oraz karykatury z minionych lat, będzie wydany w wyjątkowym nakładzie miliona egzemplarzy.

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Uzupełnienie wywiadu, który wrzucił @Zaciekawiony:

http://www.24.pl/nie...no-sie-wydalac/

Zdaniem profesora Chazbijewicza, asymilacja muzułmanów ze społeczeństwem krajów, w których żyją, jest naturalna i konieczna. Jak mówił muzułmanin, żyjący w kraju nieislamskim, powinien się dostosować do otoczenia także wyglądem – to zasada wprowadzona przez Mahometa.

Według profesora Chazbijewicza, stereotyp terrorysty-muzułmanina jest niesprawiedliwy. „Utożsamianie terroryzmu wyłącznie z islamem jest błędem. Nie wszyscy muzułmanie są terrorystami i nie wszyscy terroryści są muzułmanami – podkreślił.

• 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Sytuacja podobna do tej z II WŚ, w niemcach też nikt nie widział, nie chciał widzieć, zagrożenia. Ja bym bardziej zastanowił się nad tym komu może zależeć na doprowadzeniu do wojny religijnej. Po II WŚ stworzono wpsólnote europejską, żeby sytuacja się nie powtórzyła a co będzie można stworzyć po wojnie religijnej, żeby sytuacja się nie powtórzyła?

• 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Aktywiści internetowi z grupy Anonymous zapowiedzieli, że przygotowują atak na wszystkie islamskie ugrupowania fundamentalistyczne. Jest to odpowiedź na zamach na siedzibę satyrycznego pisma "Charlie Hebdo".

"Spodziewajcie się masowej globalnej reakcji z naszej strony, bo walka o wolności obywatelskie jest podstawą naszego ruchu" - napisali na Twitterze działacze hakerskiej grupy Anonymous.

Jednocześnie grupa poinformowała, że zawiesza czasowo ataki na francuskie ministerstwo obrony, którego strona jeszcze wczoraj była niedostępna. Hakerzy mścili się w ten sposób za śmierć 21-letniego ekologa Remi Fraisse'a, który zginął 25 października w starciach z siłami porządkowymi, w czasie protestu przeciwko budowie tamy Sivens w południowej Francji."

http://wiadomosci.wp...14206&_ticrsn=5

Użytkownik Padael edytował ten post 08.01.2015 - 21:08

• 0

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Najlepiej to wydarzenie podsumował Krzysztof Bosak na swoim MIKROBLOGU: "Jedni wrogowie chrześcijańskiej Europy krwawo się starli z innymi jej wrogami".

Miałem nieprzyjemność zerknąć na niektóre "dzieła" tego pisma. Jak to jest, że państwo nie broni tam uczuć religijnych osób wierzących (w Polsce też nie broni, pomimo odpowiedniego przepisu w prawie karnym, ale to inny temat)? Czy zapomnieliśmy już o chrześcijańskich fundamentach Europy i niszcząc ten fundament chcemy, żeby nasza cywilizacja legła w gruzach? Naprawdę jedynym obrońcą uczuć religijnych w dzisiejszych czasach ma być muzułmanin z kałachem niosący śmierć? Ja nie chcę takiego obrońcy. Ja chcę, żeby wstawiło się za mną państwo i zmusiło ludzi do respektowania podstawowych praw naszej cywilizacji, jeżeli sami nie chcą tego robić. Umyślnie skupiam się na tematyce pisma, zamiast na ataku terrorystycznym, gdyż w tym drugim przypadku wszyscy doskonale wiemy, że to było złe i żadne rysunki, czy wypowiedzi autorów pisma nie usprawiedliwiają dokonanej na nich egzekucji. W tym temacie nie ma pola do dyskusji. Natomiast jeśli chodzi o tematykę pisma, to (jak zakładam) nie wszyscy będą podzielali moje zdanie, więc dyskusja tym bardziej się przyda.

• -1

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja chcę, żeby wstawiło się za mną państwo

Francja jest z definicji laicka, więc od państwa wara - a Ty, jak każdy obywatel, masz prawo wnieść pozew.

Chrześcijańskie korzenie europy są tylko narzuceniem semickiej tradycji na prawdziwe, pogańskie (nie w sensie atawistyczne, tylko pierwotne) jej korzenie. Eddę poczytaj. To mądrość starsza niż Jezus - i w dodatku nasza. Europejska. Ale to już inny temat, zresztą już o tym rozmawialiśmy.

Użytkownik Monolith edytował ten post 08.01.2015 - 23:08

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych