Skocz do zawartości

Zdjęcie

Atak na redakcję pisma "Charlie Hebdo" w Paryżu. Policja: 11 zabitych, 10 rannych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
328 odpowiedzi w tym temacie

Jeż Jerzy.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bokser, chodzi po prostu o to aby nie stosować odpowiedzialności zbiorowej i nie robić takich rzeczy jak podpalanie drzwi najbliższemu muzułmaninowi "bo tam w Paryżu to oni zrobili", czy wyrzucanie wszystkich nawet jeśli nic nie zrobili "na wszelki wypadek".

Jeżeli miałbym wybierać to zdecydowanie wolałbym wyrzucić wszystkich "na wszelki wypadek", niż stracić kogoś bliskiego w wyniku zamachu zorganizowanego przez jednego z nich. Zwłaszcza, że to ja jestem u siebie. Jeżeli zapraszasz do swojego domu gości i dowiadujesz się, że wśród nich jest złodziej, to wolisz na wszelki wypadek wyprosić wszystkich, czy dać się okraść z wszystkich oszczędności żeby tylko nie urazić tych, którzy złodziejami nie są?

• 1

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Jeż Jerzy - Pragmatycznie masz rację. Ale z drugiej strony, dajmy na to, że jesteś taki Tatarem - dlaczego masz odpowiadać za morderstwa osób, do których znacznie Ci dalej, niż do Polaków? Wyrzuciłbyś ze swojego domu rodzinę, bo przecież też "może" być złodziejem? Nie mówię tu, że każdy muzułmanin to moja rodzina, bo pewnie się takie zaraz posypią oskarżenia. Mówię tylko, że obowiązuje nas człowieczeństwo i trzeźwy osąd. Ja nie uważam, na przykład, że każdy muzułmanin ma konkretne, bezpośrednie konotacje z terrorystami. Mając tę kwestię na uwadze, wywalanie wszystkich "dla zasady" jest idiotyzmem. Co innego kontrole i ewentualne deportacje za szariat czy głoszenie poparcia dla ISIS, na przykład.

• 1

Templário.

Last white hope

• Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@Jeż Jerzy - Pragmatycznie masz rację. Ale z drugiej strony, dajmy na to, że jesteś taki Tatarem - dlaczego masz odpowiadać za morderstwa osób, do których znacznie Ci dalej, niż do Polaków?

A ten dalej swoje.. widzę, że powoli kończą się już argumenty (Tatarzy). Najwidoczniej mniejszość wśród muzułmanów, która jest normalna będzie musiała ucierpieć za wybryki większości. Chrześcijanie też cierpieli w starożytności podczas prześladowań, jeżeli tak się odwołujecie do historii :)

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Chrześcijanie nie cierpieli za to, że jakiś wariat ze skorpionem rozwalał rzymską knajpkę, tylko z powodu konkurencji dla religii państwowej.

Stosowanie odpowiedzialności zbiorowej będzie skuteczne raczej dość krótko. Potem niesłusznie pokrzywdzeni muzułmanie zjednoczą się wokół jakiegoś fanatyka i dopiero wtedy będziemy mieli dżihad. A starczy odkręcić całe to multi-kulti i powiedzieć każdemu wprost, że prawa nie będą zmieniane bo jakaś sekta religijna ma takie, a nie inne zapatrywania na wolność. Przydałoby się to zrobić też w Polsce, by w końcu zmniejszyć wpływ KRK na politykę.
  • 1

Wilkołak.
  • Tematów: 26
Reputacja

Napisano

. Chrześcijanie też cierpieli w starożytności podczas prześladowań

Chrześcijanie dokonywali w całej historii swej wiary, wielkie nie wytłumaczalne zbrodnie.

Przykładów są miliony jak choćby mordy na poganach, palenie "czarownic" (swoją drogą czarownice były tak na prawdę inteligentnymi osobami i z czarami nie miały nic wspólnego, ich magią była czysta NAUKA, ale Jezusowe nie wiedzieli co to nauka i co to inteligencja, dlatego myśleli ze to Czary, i przez Jezusowych ludzkość na wiele lat zatrzymała się w rozwoju a nawet zaczęła się cofać.)

Jeżeli miałbym wybierać to zdecydowanie wolałbym wyrzucić wszystkich "na wszelki wypadek",

Syn nie może odpowiadać za zbrodnie ojca.

Tak samo jeden muzułmanin nie może odpowiadać za zbrodnie drugiego, tym bardziej jeśli jeden jest sunnitą a drugi szyitą.

Islam tez ma swoje odłamy, jedne bardziej rygorystyczne a inne łagodniejsze.  

• 0

Universe24.
  • Tematów: 54
Reputacja

Napisano

Najlepiej to wydarzenie podsumował Krzysztof Bosak na swoim MIKROBLOGU: "Jedni wrogowie chrześcijańskiej Europy krwawo się starli z innymi jej wrogami".

Miałem nieprzyjemność zerknąć na niektóre "dzieła" tego pisma. Jak to jest, że państwo nie broni tam uczuć religijnych osób wierzących (w Polsce też nie broni, pomimo odpowiedniego przepisu w prawie karnym, ale to inny temat)? Czy zapomnieliśmy już o chrześcijańskich fundamentach Europy i niszcząc ten fundament chcemy, żeby nasza cywilizacja legła w gruzach? Naprawdę jedynym obrońcą uczuć religijnych w dzisiejszych czasach ma być muzułmanin z kałachem niosący śmierć? Ja nie chcę takiego obrońcy. Ja chcę, żeby wstawiło się za mną państwo i zmusiło ludzi do respektowania podstawowych praw naszej cywilizacji, jeżeli sami nie chcą tego robić. Umyślnie skupiam się na tematyce pisma, zamiast na ataku terrorystycznym, gdyż w tym drugim przypadku wszyscy doskonale wiemy, że to było złe i żadne rysunki, czy wypowiedzi autorów pisma nie usprawiedliwiają dokonanej na nich egzekucji. W tym temacie nie ma pola do dyskusji. Natomiast jeśli chodzi o tematykę pisma, to (jak zakładam) nie wszyscy będą podzielali moje zdanie, więc dyskusja tym bardziej się przyda.

Czy wymyślenie sobie faceta  wiszącego na chmurce, odpowiedzialnego za każdą zbrodnię, ma usprawiedliwiać zatrzymanie się rozwoju, w dążeniu na odpowiedz co było na początku, kim jesteśmy, skąd pochodzimy, etc? Bo facet z brodą, jakoś nie skory się nam teraz pokazać. Wolność słowa piętnuje patologię rozwoju w stronę kompletnej głupoty i zaciemnienia. 

Użytkownik Universe24 edytował ten post 09.01.2015 - 09:54

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ten dalej swoje.. widzę, że powoli kończą się już argumenty (Tatarzy). Najwidoczniej mniejszość wśród muzułmanów, która jest normalna będzie musiała ucierpieć za wybryki większości. Chrześcijanie też cierpieli w starożytności podczas prześladowań, jeżeli tak się odwołujecie do historii :)

Cóż - wydaje mi się, że najłatwiej jest Wam to wytłumaczyć na prostych przykładach, skoro nie rozumiecie. Bo podejrzewam, że i tak nie odróżniasz szyitów od sunnitów, więc po co się będę wysilał.

Co to za porównanie? Chrześcijanie też mordowali niewinnych, jak się odwołujemy do historii, i co z tego?

Dokładnie - jakoś nie wydaje mi się, żeby dzisiejsze Niemcy, Włochy czy Japonię zdominowały zamieszkiwali ludzie myślący w ten sam sposób, co circa 100 lat temu.

Tak samo jeden muzułmanin nie może odpowiadać za zbrodnie drugiego, tym bardziej jeśli jeden jest sunnitą a drugi szyitą.

Pomijam już nawet kwestie odłamów... @Bokserem i innymi rządzi po prostu naiwni strach. Idąc Twoim tokiem rozumowania, powinniśmy wywalić z Europy Norwegów za Breivika.

@Universe24 - widać, że nie czytałeś tematu, skoro nadal twierdzisz, że wszyscy muzułmanie popełniają zbrodnie i uważają, że są poza prawem. W Pakistanie wieszają terrorystów.

Użytkownik Monolith edytował ten post 09.01.2015 - 09:58

• 0

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chrześcijanie dokonywali w całej historii swej wiary, wielkie nie wytłumaczalne zbrodnie.

Przykładów są miliony jak choćby mordy na poganach, palenie "czarownic" (swoją drogą czarownice były tak na prawdę inteligentnymi osobami i z czarami nie miały nic wspólnego, ich magią była czysta NAUKA, ale Jezusowe nie wiedzieli co to nauka i co to inteligencja, dlatego myśleli ze to Czary, i przez Jezusowych ludzkość na wiele lat zatrzymała się w rozwoju a nawet zaczęła się cofać.)

Trzeba pamiętać, że palenie czarownic to nie średniowiecze i katolicyzm tylko oświecenie i niemieccy protestanci.

Wspominana gazeta robiła masę okładek naśmiewających się z papieża, katolicyzmu itp i nie było problemów, wystarczyła jedna okładka z mahometem i mamy burzę...

• 0

MarcinK.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeżeli miałbym wybierać to zdecydowanie wolałbym wyrzucić wszystkich "na wszelki wypadek",

Islam tez ma swoje odłamy, jedne bardziej rygorystyczne a inne łagodniejsze.  

A jakie zbrodnie dzisiaj chrześcijanie popełnili?Sam piszesz,że jeden muzułmanin nie może odpowiadać za zbrodnie drugiego, więc dlaczego jest taki najazd na chrześcijan, co rusz wspominanie o rzekomych zbrodniach chrześcijan sprzed wieków na tle dzisiejszych zbrodni wojującego islamu?Uważasz, że jestem winny?

@Jeż Jerzy - Pragmatycznie masz rację. Ale z drugiej strony, dajmy na to, że jesteś taki Tatarem - dlaczego masz odpowiadać za morderstwa osób, do których znacznie Ci dalej, niż do Polaków? Wyrzuciłbyś ze swojego domu rodzinę, bo przecież też "może" być złodziejem? Nie mówię tu, że każdy muzułmanin to moja rodzina, bo pewnie się takie zaraz posypią oskarżenia. Mówię tylko, że obowiązuje nas człowieczeństwo i trzeźwy osąd. Ja nie uważam, na przykład, że każdy muzułmanin ma konkretne, bezpośrednie konotacje z terrorystami. Mając tę kwestię na uwadze, wywalanie wszystkich "dla zasady" jest idiotyzmem. Co innego kontrole i ewentualne deportacje za szariat czy głoszenie poparcia dla ISIS, na przykład.

Nikt nie chce ruszać Tatarów, chodzi o to,że islam jest dzisiaj poważnym problemem i nie można pozwolić sobie na nic nie robienie.

Wiem o co Ci chodzi, bo jest różnica między wyznawcami tej religii i jeśli ktoś wrzuca wszystkich do jednego worka to jest to przykre.

Trzeba po prostu podjąć zdecydowane kroki, wprowadzić zasady do których muzułmanie muszą się przystosować, zakazać wszystkich szariatowych nawracających milicji, zakazać zakrywania twarzy, wywieźć wszystkich którzy mieli konflikt z prawem oraz tych którzy pobierają tylko zasiłki.

Powinni zostać tylko ci którzy pracują, albo uciekli w wyniku prześladowań.

A ponadto państwo islamskie już podobno nawołuje do zabijania francuzów.Dodam jeszcze, że każdy kto w internecie popierał ten zamach albo też twierdził, że ofiary same są winne też powinien dostać bilet w swoje strony.

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Trzeba po prostu podjąć zdecydowane kroki, wprowadzić zasady do których muzułmanie muszą się przystosować, zakazać wszystkich szariatowych nawracających milicji, zakazać zakrywania twarzy, wywieźć wszystkich którzy mieli konflikt z prawem oraz tych którzy pobierają tylko zasiłki.
Powinni zostać tylko ci którzy pracują, albo uciekli w wyniku prześladowań.

A ponadto państwo islamskie już podobno nawołuje do zabijania francuzów.Dodam jeszcze, że każdy kto w internecie popierał ten zamach albo też twierdził, że ofiary same są winne też powinien dostać bilet w swoje strony.

Masz zupełną rację.

O co chodzi z tym ISIS? Masz jakieś informacje, bo jestem ciekaw?

• 1

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja

Napisano

Francja jest z definicji laicka, więc od państwa wara - a Ty, jak każdy obywatel, masz prawo wnieść pozew.

Pisząc "państwo", miałem na myśli również sądownictwo.

Czy wymyślenie sobie faceta  wiszącego na chmurce, odpowiedzialnego za każdą zbrodnię, ma usprawiedliwiać zatrzymanie się rozwoju, w dążeniu na odpowiedz co było na początku, kim jesteśmy, skąd pochodzimy, etc?

A dlaczego wiara w Boga miałaby przeszkadzać w tym co napisałeś?

Wyrzucenie wszystkich mniejszości z państwa jest na pewno jakimś rozwiązaniem, tylko czy dobrym? Na jakiej podstawie mamy zabraniać muzułmanom osiedlania się w naszym kraju? Odpowiedzialność zbiorowa nie jest żadnym argumentem, bo zawodzi na wszystkich możliwych gruntach. Niesprawiedliwe byłoby, gdybym ja odpowiadał za innego Polaka, tylko dlatego, że łączy nas narodowość. Zresztą religia nie ma narodowości. Możemy wyrzucić wszystkich ludzi, którzy pochodzą z krajów islamskich, ale przecież Islam nie zniknie, bo znajdą się Polacy, którzy także wyznają tą religię.

Co należy zrobić, żeby zatrzymać islamizację Europy? Moim zdaniem trzy rzeczy:

1. Zlikwidować wszelkie świadczenia socjalne. Chcesz przyjechać do naszego kraju? Bardzo proszę, ale musisz zarobić na siebie i państwo nie będzie się Tobą opiekować. To rozwiązanie z pewnością ograniczy napływ imigrantów (mówię tutaj o innych krajach, bo w Polsce nie jest jeszcze tak strasznie).

2. Postawić wyraźne granice, że nie będziemy zmieniać prawa dla obcej kultury. Chcesz żyć u nas? Proszę bardzo, ale musisz pogodzić się z tym, że u nas mamy inną kulturę i powinieneś to uszanować. Jednocześnie wprowadzić pewną liberalizację prawa, w myśl zasady "chcącemu nie dzieje się krzywda": jeżeli dwaj islamiści będą chcieli się sądzić według Szariatu, nikt nie powinien im zabraniać. Ale niech nie tykają ludzi, którzy z tym prawem się nie zgadzają.

3. Przywrócić znaczenie wiary chrześcijańskiej w Europie

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie zgadzam się, jako Polak. Skoro piszesz tak bardzo, że wiara to osobista sprawa (jak najbardziej racja) to sam też się do tego dostosuj. Bo po jakimś czasie będziemy mieli chrześcijańskich terrorystów wieszających ateistów - takie są zasady działania prawie każdej religii. Tym bardziej, że na pewno znalazłby się, w mocno chrześcijańskiej Europie, jakiś głąb interpretujący dziesiątkowanie wrogów Izraela jako dogmat religijny. Bo dlaczego nie? Zresztą chrześcijaństwo w Europie i tak jest już mocno patologiczne. Wiarę zostaw sobie, bo - jak widać - lepiej jej nie wykorzystywać w kontekście politycznym. Rzekłem.

Pisząc "państwo", miałem na myśli również sądownictwo.

No to najwyraźniej nie wiesz, jak działa sądownictwo - nie będzie za Ciebie karać ludzi, bo "mogłoby" to Cię, teoretycznie, obrazić. Mogłeś złożyć pozew, nie zrobiłeś tego - Twoja sprawa. Nie oczekuj od państwa laickiego, że będzie bronić religii, to śmieszne.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O nie. Ja to bym proponował totalne odsunięcie się od jakiejkolwiek religii, bez propagowania żadnej. Każdy sam dla siebie wierzy(lub nie) i niech tak będzie.

• 0

Templário.

Last white hope

• Tematów: 6
Reputacja

Napisano

Pomijam już nawet kwestie odłamów... @Bokserem i innymi rządzi po prostu naiwni strach. Idąc Twoim tokiem rozumowania, powinniśmy wywalić z Europy Norwegów za Breivika.

A Ty nie odczuwasz strachu przed tym, że jeżeli nie podejmiemy teraz odpowiednich działań to za kilka może kilkanaście lat Europa stanie się jednym wielkim państwem islamskim? Nie boisz się tego, że Twoi potomkowie będą żyli w prawie szariatu? Teraz może jesteś chojrak na tym forum, ale uwierz mi, że jeżeli problem dotknie Cię osobiście to na pewno zmienisz zdanie. Ale ja mogę swoje a Ty swoje, widocznie co poniektóre osoby albo są bez wyobraźni, mają ograniczone horyzonty myślowe, nie wiem nie mi oceniać. Ale Wasze nie dostrzeganie realnego zagrożenia po prostu nie mieści się w głowie.

Użytkownik Bokser edytował ten post 09.01.2015 - 11:10

• 0

Monolith.

ótta

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Bokser - jeśli przyjąć Twój tok myślenia, to za kilkanaście lat Europa będzie albo:

a) islamistyczna i z prawem szariatu

b) biała i wesoła z mordami na porządku dziennym.

To nie wybór, to iluzja. Nadal nie rozumiesz? Nie każdy muzułmanin chce wprowadzać prawo szariatu. I tacy mi nie przeszkadzają. Tobie tak - i nadal nie potrafisz powiedzieć, dlaczego. 

edit: bardziej się boję białej "supremacji" ;)

Użytkownik Monolith edytował ten post 09.01.2015 - 11:25

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych