Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 odpowiedzi w tym temacie

M. L. B..
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zamieszczam link do ciekawego materiału: Mieszkańcy Donbasu o Poroszence. Pozostawiam go do Waszej oceny.

Angielskie napisy. UWAGA: Nakręcone sceny są skrajnie brutalne, jak to na wojnie. Mimo to polecam obejrzeć do końca.

• 1

ajscha.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ajscha okej, więc po co owijać w bawełnę, nazwijmy rzeczy po imieniu - na Ukrainie jest wojna domowa...po jednej stronie walczą Ukraińcy, po drugiej Rosjanie, czyli mamy wojnę domową....USA.

Gdyby tak lekka reka pisano historie, to Polski juz by dawno na mapie swiata nie bylo.

Chociaz wszystko jeszcze jest mozliwe.

Powinienes podsunac ten pomysl Oleksyjowi Melnykowi z Centrim Badawczego, bo on sam dokladnie nie wie kto i ilu jest po jednej i drugiej stronie.

Mozesz dopisac jeszcze osmego pasazera Nostromo, napewno bedzie zadowolony.

Zolnierze ukrainscy pozdrawiaja swojego prezydenta.

https://www.youtube.com/watch?v=TsaXv8lNQb0#t=11 

Użytkownik ajscha edytował ten post 01.03.2015 - 21:01

• 1

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ołeksij Honczarenko został zatrzymany w stolicy Rosji podczas marszu ku czci zastrzelonego Borysa Niemcowa. Rosjanie zarzucają mu przyczynienie się do tragicznego w skutkach pożaru Domu Związkowego w Odessie w maju zeszłego roku.

Honczarenko po przesłuchaniu został zwolniony. ale w poniedziałek musi stawić się przed sądem, gdzie będzie odpowiadał za "wykroczenie administracyjne". Polityk powiedział portalowi "Ukraińska prawda", że po zatrzymaniu był bity. Rosjanie próbowali go też zastraszyć i zmusić do podpisania protokołu. Deputowany prosił o wezwanie lekarza, ale spotkał się z odmową.
[...]

O Honczarenkę upomniał się przewodniczący ukraińskiego parlamentu Wołodymyr Hrojsman. Zwrócił się do ukraińskiego ministra spraw zagranicznych o szybkie przedsięwzięcie dyplomatycznych kroków. Szef parlamentu podkreślił, że ukraiński deputowany posiada paszport dyplomatyczny i jego zatrzymanie jest jawnym naruszeniem norm prawa międzynarodowego.

Na profilu prezydenta Ukrainy na Facebooku ukazała się tymczasem informacja, że Honczarenko jest już w ukraińskiej ambasadzie w Moskwie. Prezydent Petro Poroszenko miał z nim rozmawiać przez telefon.

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1389326,Zatrzymany-w-Moskwie-ukrainski-deputowany-stanie-przed-sadem-

Może mi ktoś wytłumaczyć- jakim prawem?

Rosja planuje wydać w tym roku ponad 52 mld dolarów z krajowego Funduszu Rezerwowego, na którym gromadzone były pieniądze pochodzące z dochodów z eksportu ropy i gazu - poinformowała agencja Reuters. Rosyjski kryzys finansowy i problemy z dopięciem budżetu to efekt bardzo niskich cen ropy naftowej i wprowadzonych przez Zachód sankcji.

Tatiana Nesterenko, wiceminister finansów Rosji poinformowała, że rząd poprosi Dumę o zezwolenie na zwiększenie wydatków z kryzysowego Funduszu Rezerwowego aż do 52,3 miliardów dolarów. To oznacza, że Kreml chce wydać tylko w bieżącym roku ponad połowę środków z rezerw szacowanych na mniej więcej 85 miliardów.

[...]

W ogłoszonej w styczniu prognozie makroekonomicznej, na której oparty będzie nowy budżet, ministerstwo rozwoju gospodarczego założyło, że produkt krajowy brutto Rosji w tym roku spadnie o 3 proc., a inflacja wzrośnie do 12 proc.

W poprzedniej prognozie - z początku grudnia 2014 roku - resort rozwoju gospodarczego przewidywał, że PKB w 2015 roku zmaleje tylko o 0,8 proc., a inflacja osiągnie 7,5 proc. W 2014 roku PKB Rosji wzrósł o 0,6 proc., a w 2013 - o 1,3 proc.

Mniej optymistyczny od Kremla jest Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR), który prognozuje, że gospodarka Rosji w tym roku skurczy się o 4,8 proc. Jako główną przyczynę recesji w Rosji obie instytucje wymieniają spadek cen ropy naftowej na świecie. W ocenie EBOR taniejąca ropa zaostrzyła dawne problemy strukturalne Rosji; wzrosła też presja wynikająca z zachodnich sankcji.

http://www.money.pl/...,0,1724375.html

@ajscha, możesz wyjaśnić Twoją wersję historii? W sensie chociażby- co działo się na świecie zanim powstało USA. Bo skoro to jest przyczyna całego zła na świecie, to jestem ciekaw kto np. fundował zamordowanie 80% mieszkańców Nowogrodu Wielkiego przez Iwana IV

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najpierw było USA, potem był chaos...

ajscha rozumiem, że Katyń to sprawka U.S Army?

• 0

Gaiuss.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Katyń może nie, jednak podpalenie i doprowadzenie do śmierci dziesiątek tysięcy osób w Iraku, Syrii, Libii, Afganistanie, Wietnamie już tak.

Wyzwolenie Libii również się skończyło pomyślnie, demokracja co nie miara podzielona na parę frakcji z czego jedna tworzy kolejny kalifat.

Gdyby amerykanie nie wchodziliby na chama do tych wszystkich różnych krajów czego efektem była utrata życia przez setki tysięcy osób w tej chwili świat wyglądałby całkowicie inaczej. Zapewne nie mielibyśmy tak dużych problemów z emigracją muzułmanów do Europy, ekstremistami islamskimi, ISIS itp.

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oho. Powrót do sporu "Rosja nie taka zła bo USA są gorsze" jaki mieliśmy w poprzednim ukraińskim temacie. Zanim dojdziemy do roztrząsania wojny w Wietnamie i porównania ofiar w Iraku z ofiarami innych wojen, wypadałoby zauważyć, że obydwa mocarstwa - rosyjskie i amerykańskie - mają na sumieniu różne grzeszki i zaniedbania i polaryzacja "albo źli są ci albo ci" to nierozsądne upraszczanie.

• 2

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@ajscha

Powiedz mi, który z autorów jest profesorem historii, bo mi się nie chcesz szukać, a mniemam że żaden lub prawie żaden.

@ Gaiuss

To, co mówisz, to prawda. Ale jaki to ma związek z rosyjską agresją na Ukrainie? Nie odwracaj kota ogonem.

• 0

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@ajscha, możesz wyjaśnić Twoją wersję historii? W sensie chociażby- co działo się na świecie zanim powstało USA. Bo skoro to jest przyczyna całego zła na świecie, to jestem ciekaw kto np. fundował zamordowanie 80% mieszkańców Nowogrodu Wielkiego przez Iwana IV

Znaczy ktora moja wersje historii?

Bo ja jakos mojej wersji nie widze, wrecz przeciwnie, podpieram sie zapiskami i ksiazkami w ktorych jest wszystko szczegolowo opisane i udokumentowane, ktore to juz udostepnilam wczesniej.

Jezeli nie masz ochoty czytac zadnej z podanych ksiazek, to poczytaj o utworzeniu 1 maja 1918 roku

"Amerykanskiego Komitetu Pomocy i Wspolpracy z Rosja Sowiecka"

-------

Ktorego prezesem zostal  dr Frank J. Goodnow z „John Hopkins University”  mozna tez znalezc: H.Forda,  F.C.Howe, jak tez kilku senatorow i dwoch czlonkow Izby Reprezentantow.  Wkrotce po swoim powstaniu,  komitet ten zwrocil sie do Departamentu Stanu USA, o utworzenie w jego lonie „wydzialu rosyjskiego”, co mialo pomoc w nawiazaniu oficjalnych stosunkow z Sowietami. Ponadto T.L.Chadbourme, C.M.Woolley i J.F.Dulles przedlozyli  Departamentowi Stanu specjalne memorandum, wskazujace na koniecznosc  „zorganizowania blizszych i bardziej przyjacielskich stosunkow handlowych pomiedzy USA i Rosją”.

Uzasadniano taka koniecznosc miedzy innymi „zagrozeniem ze strony Niemiec” , argumentujac tym, ze przy  braku  aktywnych dzialan ze strony firm amerykanskich, stworzy sie mozliwosc eksploatacji gospodarczej Rosji  wlasnie przez Niemcy.  Urabiano przy tym opinie publiczna, rozpowszechniajac  w prasie rozne  klamliwe statystyki mówiace na przyklad o tym, ze „sowiecki rzad jest reprezentowany przez 90 % spoleczenstwa rosyjskiego, a pozostale 10 % to przedstawiciele bylych klas rzadzacych i posiadajacych”.

Jednym z glownych srodkow platniczych uzywanych przez bolszewikow  bylo carskie zloto i diamenty. Poczawszy od 1920 r. carskie ruble i sztaby zlota byly  przewozone do Norwegii, gdzie w imieniu bolszewikow dzialal  Michaił Gruzenberg-Gumberg oraz do Szwecji gdzie pomoca sluzyl im Olof Aschberg.  Ze Skandynawii zloto bylo przewozone statkami do Niemiec i USA.

S.S. Gauthod - 216 skrzyn  (ponad 10 ton zlota)

S.S. Carl Line – 216 skrzyn  (ponad 10 ton zlota)

S.S. Ruhlewa –  108 skrzyn  (ponad 5 ton zlota)

------

Bez czytania, ktorejkolwiek z podanych literatur, dalej bedziesz zadawal te same pytania. 

A, co by bylo zanim powstalo USA, to przeciez prosta odpowiedz, Indianie zyliby na wolnosci, a nie w rezerwatach.

Co do Iwana IV 

Mozesz poczytac o carskim systemie rzadow zwany oprycznica. Zbrojni oprycznicy nad ktorymi stracil pozniej kontrole, a ktora sam wskrzesil do zlamania oporu bojarow a skoro sam to i sam ich oplacal.

Oprycznicy w walce z bojarska opozycja stosowali bezwzgledny terror, nie szczedzac przy tym chlopow i mieszczan m.in. rzez mieszkancow Nowogrodu. Bezprawie, samowola i brutalnosc oprycznikow spowodowaly wielkie spustoszenie kraju.

Mm nadzieje ze wyczerpujaco odpowiedzialam na twoje pytania ?

Jezeli nie, to przykro mi niezmiernie i polecam literature oraz  film " Car" on napewno wyczerpujaco odpowie na Twoje pytanie.

@ajscha

Powiedz mi, który z autorów jest profesorem historii, bo mi się nie chcesz szukać, a mniemam że żaden lub prawie żaden.

@ Gaiuss

To, co mówisz, to prawda. Ale jaki to ma związek z rosyjską agresją na Ukrainie? Nie odwracaj kota ogonem.

Wszyscy sa pracownikami TVN-u.  Mam nadzieje ze teraz zacheci cie to do przeczytania ktorejkolwiek literatury ?

---------

Juz podawalam linki, jaki to ma zwazek.

Tak jak Polska potrzebuje wolnej Ukrainy miedzy Rosja, tak i Putin nie chce miec pod swoja granica ONZ i EU.

Od czego zaczal sie Majdan ? Bo napewno nie tylko od  obalenia prezydenta, ktorego sami amerykanie w 2004 wsadzili na stolek. 

A tak na ucho ci powiem, to przeciez gdzies trzeba te wojne z Rosja przeprowadzic, gdyby lada dzien wybuchla, chyba nie myslisz ze odbedzie sie ona na teranie Niemiec, Angli czy USA ? 

Dr Paul Craig Roberts, były współpracownik wydawca The Wall Street Journal i felietonista Business Week, dr Paul Craig Roberts służył jako osobisty doradca jak również w komisjach Izby Reprezentantów i Senatu, oraz służył jako Asystent Sekretarza Skarbu Polityki Gospodarczej w Administracji Reagana. Był autorem i twórcą “reganomiki”.

http://www.paulcraig...lizing-ukraine/

Protesty w zachodniej Ukrainie są zorganizowane przez CIA, Departament Stanu USA, przez Waszyngton i sponsorowane przez Unię Europejską organizacje pozarządowe (NGO), które działają w połączeniu z CIA i Departamentem Stanu. Celem protestów jest obalenie decyzji niezależnego rządu Ukrainy o nie przystąpieniu do Unii Europejskiej.

USA i UE początkowo współpracowały by zniszczyć niezależność Ukrainy doprowadzając do podporządkowania jej rządu, UE w Brukseli. Dla rządu UE, celem jest rozszerzenie UE. Dla Waszyngtonu celem jest udostępnienie Ukrainy dla grabieży przez amerykańskie banki i korporacje oraz wprowadzenie Ukrainy do NATO, tak aby Waszyngton zyskał więcej baz wojskowych przy rosyjskiej granicy.

https://www.youtube....y0y-JUsPTU#t=63

http://www.informati...rticle37599.htm

Neokonserwatywna asystent sekretarza stanu Victoria Nuland powiedziała w National Press Club w Waszyngtonie w dniu 13 grudnia 2013 r., że USA "zainwestowało 5 miliardów dolarów w agitację na Ukrainie." Kryzys zasadniczo znajduje się w zachodniej Ukrainie, gdzie romantyczne wyobrażenia o rosyjskiej opresji są silne a rosyjska populacja jest mniejsza niż we wschodniej Ukrainie.

Oho. Powrót do sporu "Rosja nie taka zła bo USA są gorsze" jaki mieliśmy w poprzednim ukraińskim temacie. 

Jestes w duzym bledzie.

Ani Rosja, ani USA nie sa i nie beda dobre, kiedy nie beda mialy rownego sobie przeciwnika.

Tak jak w przyrodzie musi byc rownowaga, tak samo jest i w polityce.  

Jedno jest tylko faktem niezaprzeczalnym, ci z pokojowa Nagroda Nobla, gdzie nie wejda, tam w imie pokoju przelewaja niewinna krew. 

Użytkownik ajscha edytował ten post 01.03.2015 - 23:45

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A Ci czerwoni zanim przeleją krew to najpierw zgwałcą, pobiją, potem dopiero przeleją krew, a na koniec zjedzą. :)

• 0

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A Ci czerwoni zanim przeleją krew to najpierw zgwałcą, pobiją, potem dopiero przeleją krew, a na koniec zjedzą. :)

Tak, a potem z glow ofiar robia Tsantse i nosza jako trofea wojenne.

Użytkownik ajscha edytował ten post 02.03.2015 - 00:17

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ani Rosja, ani USA nie sa i nie beda dobre, kiedy nie beda mialy rownego sobie przeciwnika.

Aha. Miałaś w szkole WOS albo geografię? Nie pytam, żeby się śmiać - ale gdybyś uważała wtedy, to byś wiedziała, że na świecie jest jeszcze takie mocarstwo jak Chiny (które niedawno rozpoczęło budowę sztucznych wysp-fortec na Morzu Południowochińskim).

Wszyscy sa pracownikami TVN-u.  Mam nadzieje ze teraz zacheci cie to do przeczytania ktorejkolwiek literatury ?

Słabiutko, słabiutko, od kilku postów powtarzasz to samo. 

Podsumujmy:

1. Wlazłaś tu z krzykiem, oskarżając wszystkich o popieranie banderowców (kłamstwo)

2. Utrzymywałaś, że Prawy Sektor to większość na Ukrainie (kłamstwo)

3. Na każdą próbę polemiki z Twoimi źródłami (które są słabiutkie tak jak Twoje prowokacje) reagujesz tekstami rodem z gimnazjum typu "idź se oglądnąć tefałen"

4. Nie potrafisz prowadzić merytorycznej dyskusji, bo nie przyjmujesz innej wersji historii niż Twoja ("potwierdzona" pseudonaukowymi źródłami, których nawet nie byłaś raczyła bronić)

5. Twoje wypowiedzi jasno wskazują, że nie masz nawet ochoty dyskutować o Ukrainie (dopóki nie przyznamy, że jest opanowana przez banderowców którzy chcą nam zrobić drugi Wołyń), a z drugiej strony próbujesz sprzedać nam historyjkę o tym, że ZSRR jest w sumie protektoratem USA, więc niech sobie Ukraina umiera (ale temu też przeczysz, bo co post, to inne kłamstwo).

I powiedz mi, jak tu z kimś takim dyskutować? Pewnie się dowiem, że mam iść na onet albo obejrzeć TVN, bo oni tam wszyscy kłamią, a prawdę mówisz Ty i tylko Ty? Powiem Ci, że nawet ten niskich lotów TVN jest bardziej rzetelny i logiczny niż Twoje pomysły. Radzę przemyśleć zamiast z góry pluć jadem. Daj sobie czas, nie spiesz się, wróć, jak poczytasz coś innego niż niepotwierdzone fanaberie. I nie, to nie oznacza, że jestem lewakiem albo popieram Prawy Sektor. Tak Ci z góry ułatwię...

• 2

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Aha. Miałaś w szkole WOS albo geografię? Nie pytam, żeby się śmiać - ale gdybyś uważała wtedy, to byś wiedziała, że na świecie jest jeszcze takie mocarstwo jak Chiny (które niedawno rozpoczęło budowę sztucznych wysp-fortec na Morzu Południowochińskim).

Wszyscy sa pracownikami TVN-u.  Mam nadzieje ze teraz zacheci cie to do przeczytania ktorejkolwiek literatury ?

Słabiutko, słabiutko, od kilku postów powtarzasz to samo. 

Podsumujmy:

1. Wlazłaś tu z krzykiem, oskarżając wszystkich o popieranie banderowców (kłamstwo)

2. Utrzymywałaś, że Prawy Sektor to większość na Ukrainie (kłamstwo)

3. Na każdą próbę polemiki z Twoimi źródłami (które są słabiutkie tak jak Twoje prowokacje) reagujesz tekstami rodem z gimnazjum typu "idź se oglądnąć tefałen"

4. Nie potrafisz prowadzić merytorycznej dyskusji, bo nie przyjmujesz innej wersji historii niż Twoja ("potwierdzona" pseudonaukowymi źródłami, których nawet nie byłaś raczyła bronić)

5. Twoje wypowiedzi jasno wskazują, że nie masz nawet ochoty dyskutować o Ukrainie (dopóki nie przyznamy, że jest opanowana przez banderowców którzy chcą nam zrobić drugi Wołyń), a z drugiej strony próbujesz sprzedać nam historyjkę o tym, że ZSRR jest w sumie protektoratem USA, więc niech sobie Ukraina umiera (ale temu też przeczysz, bo co post, to inne kłamstwo).

I powiedz mi, jak tu z kimś takim dyskutować? Pewnie się dowiem, że mam iść na onet albo obejrzeć TVN, bo oni tam wszyscy kłamią, a prawdę mówisz Ty i tylko Ty? Powiem Ci, że nawet ten niskich lotów TVN jest bardziej rzetelny i logiczny niż Twoje pomysły. Radzę przemyśleć zamiast z góry pluć jadem. Daj sobie czas, nie spiesz się, wróć, jak poczytasz coś innego niż niepotwierdzone fanaberie. I nie, to nie oznacza, że jestem lewakiem albo popieram Prawy Sektor. Tak Ci z góry ułatwię...

To co mam teraz o Chnach pisac, bo zachcialo Ci sie ich tez wymienic ? 

Poczytaj sobie o BRICS to ci wszystko wyjasni.

Jak mam nie powtarzac skoro, ewidentnie podpierasz sie jednym zrodlem informacji ? 
A nie pomoglo, abys zaczal ktoras z tych lektur czytac ? Moz powinnam napisac ze sa pracownikami kresy24 ?

Co do Twojego podsumowania, to mowiac delikatnie w " bialych rekawiczkach" probujesz zagonic mnie w "kozi rog" 

Po pierwsze juz samo  "Wlazlas z krzykiem", swiadczy o tym iz przeszkadza ci, ze ktos ma inne zdanie od twojego, tym bardziej podpierajac sie literatura w ktorej sa podane przypisy z orgnalnych rzadowych dokumentow, na ktore chociyb sie wytezal jak lokomotywa, to nie dasz rady obalic.

I szczerze mowiac, to jakos nie zauwazylam, abys polemizowal nawet jednym slowem z podanymi przezemnie zrodlami, a twierdzisz ze podajesz inne wersje historii ktorej nie przyjmuje.

Moze przytoczysz jeszcze raz te historyczne wersje o ktorych wspominasz ? 

Ty robisz jednak z gola cos odwrotnetgo do tego co wypisujesz powyzej, zadajesz ciagle jakies podchwytliwe pytania, gdy zas otrzymujesz na nie odpowiedz, reagujesz tak jak powyzej, oskarzajac mnie ze pluje jadem i dotego powtarzasz moje slowa co do merytorycznej dyskuji.  

A moze bys tak sie troche bardziej postarl i przytoczyl te moje  jadostwo ?

Podaje zrodla, ktore akurat tobie nie leza w Twoich pogladach, bo nie masz twardych argumentow aby je obalic.

Pozostaje ci jedynie uszczypliwosc, lub wlasnie takie podsumowanie ktore zaprezentowales.

To teraz ja ciebie podsumuje.

Jestes osoba, ktora uwaza ze ktos kto zaczal teraz pisac, ma tanczyc tak jak ty mu zagrasz i nie interesuje cie to, ze ktos moze miec inne zdanie od twojego, poprostu ma tanczy i koniec.

A teraz mozesz ten post skrytykowac, zminusowac, albo zglosic, lecz ja i tak nie przyznam Ci racji, jezeli swtierdze ze jej nie masz.

I to by bolo na tyle z mojej strony, w dyskusji z Toba i proba narzucenia mi Twoich pogladow, poprzez krytyke .

Ty wstawiaj swoje, a ja bede wstawjac swoje, a gdy przyjdzie czas porownamy kto mial racje.

( bo zdaje sie ze wlasnie na tym polega wymiana zdan i opinni,a nie na tym co ty przedstawiles swoim postem )

Milego popoludnia zycze.

I nie fatyguj sie z odpowiedzia, jezeli nie bedzie ona zwiazana z sytuacja na Ukrainie. 

Dziekuje.

Użytkownik ajscha edytował ten post 02.03.2015 - 16:21

• 2

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ajscha rozumiem, że Katyń to sprawka U.S Army?

http://historia.news...y,280311,1.html

---------------------

Panika w Kijowie. Ludzie wykupują wszystko ze sklepów

Przerażeni pikującym kursem hrywny Ukraińcy ruszyli w tych dniach do sklepów, by nabyć tam najważniejsze artykuły spożywcze. W kijowskich supermarketach półki z kaszą, olejem, mąką i solą są puste.

W piątek za jednego dolara na rynku płacono 29,5 hrywny. Jeszcze we wtorek za dolara w kijowskich kantorach oferowano za 28,7 hrywny. Na początku ubiegłego tygodnia za dolara płacono 26,04 hrywny.

- Kupujemy na zapas, bo nie wiemy, co będzie dalej. Trzeba się zabezpieczyć - mówi klientka jednego z marketów w Kijowie.

Ze sklepowych półek znikają produkty pierwszej potrzeby. Olej słonecznikowy po 19 hrywien (ok. 2 złotych) za litrową butelkę jest rozchwytywany na bieżąco. Litr oliwy z oliwek kosztuje 200 hrywien, co w przeliczeniu według kursu średniego NBP stanowi ok. 22 złotych.

W sklepach kolejki, jakich nie widziano tu od lat. W czwartek późnym wieczorem do kasy w jednym z największych marketów stało około 30 osób. - Jest koniec miesiąca, ludzie dostali wypłaty i szaleją. Boją się wzrostu cen. Sama wzięłam 5 kilogramów hreczki - tłumaczy kasjerka, mówiąc o kaszy gryczanej.

Zakaz handlu walutami.

W środę Narodowy Bank Ukrainy (NBU) cofnął swoją wcześniejszą decyzję o trzydniowym zakazie realizowania przez banki zakupu walut na polecenie klientów.(...)

http://www.polskiera...stko-ze-sklepow

Gazeta. Ukrainska Prawda 

Ukraina otrzymała z zagranicy broń śmiercionośną

Pierwszy zastępca sekretarza Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy Ołeh Hładkowski poinformował 27 lutego, że Ukraina otrzymała broń śmiercionośną z zagranicy.

„Otrzymaliśmy broń śmiercionośną od krajów, które nie  mówią o tym głośno…” – powiedział urzędnik. Żadnych innych szczegółów O.Hładkowski nie ujawnił, powołując się na tajemnicę państwową.

Przypomnijmy, że ambasador USA na Ukrainie Geoffrey R. Pyatt konstatował brak decyzji amerykańskiej administracji w sprawie  przyznania ukraińskim Siłom Zbrojnym amerykańskiej broni śmiercionośnej.

24 lutego, Kijów i Zjednoczone Emiraty Arabskie osiągnęły  porozumienie dotyczące dostaw na Ukrainę broni i sprzętu wojskowego.

http://www.pravda.co.../02/27/7059980/

Użytkownik ajscha edytował ten post 02.03.2015 - 16:17

• 0

AlanX.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem tego naskoku na USA. Prawda jest taka, że przed agresją i chorymi planami Putina może obronić Europę tylko armia amerykańska.

• 2

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pyatt: US to allocate $120 mln to equip Ukrainian army

dzisiaj kolejna eksplozja, nie w Czeczenii

Transit pipeline on Ukraine exploded in the Tver region

#Czech Republic sold #Russia modern American weapons

The Russian foreign Ministry saw in Europe nuclear weapons, capable of reaching the territory of #Russia

pan Ławrow ma chyba jakieś poważnie problemy z mózgiem.

Ukraine recalled its Ambassador from Russia

Polski MSZ wysłał stronie rosyjskiej notę z protestem przeciwko zakazowi wjazdu do Rosji dla marszałka senatu. Bogdan Borusewicz miał we wtorek uczestniczyć w Moskwie w uroczystościach pogrzebowych Borysa Niemcowa.

O odmowie wjazdu poinformował sam Borusewicz. - Chciałem złożyć hołd dla zamordowanego Borysa Niemcowa, dla wszystkich Rosjan, którzy tak myślą, jak on myślał. Ale przed chwilą dowiedziałem się, że władz rosyjskie nie wpuszczą mnie na pogrzeb do Moskwy; uniemożliwiają złożenie hołdu Borysowi Niemcowowi - powiedział marszałek senatu.[wp]

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych