Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 replies to this topic

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A kiedy jakiś kraj z Europy coś zrobi? Znowu USA ma nam ratować tyłki?

Sebastian. On się nie wypowiada, tylko minusuje wszystkie posty popierające USA/negujące Rosję. :D

Użytkownik Daniel. edytował ten post 11.03.2015 - 21:34

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha ten typ tak ma :D
Z tego co czytałem Wielka Brytania też jakąś pomoc w sprzęcie zapowiedziała, mniejszą niż USA ale gest jest. No i my obiecywaliśmy szkolenia, ale jak to będzie zobaczymy.
  • 0

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tak w sprawie obronności Polski, no ciekawe, mamy zastępy ludzi nieprzeszkolonych, a blisko nas robi się gorąco. Osobiście spotkałem się z negatywnymi opiniami ( w internecie, jak i poza nim ) na temat nowego rozporządzenia Rady Ministrów. Brzmi to tak:

Wprowadza się obowiązkowe ćwiczenia wojskowe dla żołnierzy rezerwy i osób przeniesionych do rezerwy niebędących
żołnierzami rezerwy w związku z wystąpieniem potrzeb Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie
przeszkolenia żołnierzy rezerwy posiadających nadane przydziały mobilizacyjne oraz dla żołnierzy rezerwy i osób przeniesionych
do rezerwy niebędących żołnierzami rezerwy, którym planuje się nadać takie przydziały.

http://dziennikustaw...l/du/2015/321/1

Osoby mające negatywną opinię podtrzymują to ze względu na swój pacyfizm, swoje życie, wygodę, znajdzie się też argumentacja opierająca się głównie o krytykę państwa "nie będę się szkolił i walczył dla sprzedajnego rządu", "rząd mnie okrada, nic mu nie zawdzięczam". Widać czarno na białym, że morale jest żałosne i sam szczerze mówiąc nie mam takiego podejścia i gdyby mnie wezwano, to postawiłbym się. Szkolenia już od dawna powinny być, przynajmniej coś na wzór służby w Szwajcarii ...

Użytkownik owerfull edytował ten post 11.03.2015 - 22:05

• 3

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polska należy aktualnie do najbardziej bezbronnych krajów na świecie.

W roku 2014 pod względem ilości posiadanej broni na 100 mieszkańców, Polacy znajdowali się na 142. miejscu na świecie.

Z jedną sztuką broni na 100 obywateli, polskie społeczeństwo według specjalistów, posiada status praktycznie rozbrojonego i całkowicie bezbronnego.

Niektóre dane z 2014 roku: pierwsze miejsce w rankingu zajmują Stany Zjednoczone – 90 sztuk broni na 100 mieszkańców, miejsce 4. przypadło Szwajcarii (45 sztuk broni), a potem na przykład: na miejscu 15. znalazły się Niemcy z 30 sztukami broni, tuż za nią Finlandia-29 sztuk broni. Turcja zajmuje 52. miejsce (12), Rosja miejsce 68. (9). Odpowiednie wskaźniki dla wybranych państw to: Białoruś (7), Izrael (7), Ukraina (7), Wlk. Brytania (7), Węgry (5), Chiny (5), Egipt (3,5).

Polski wskaźnik – 1,3 sztuki broni na 100 mieszkańców – jest minimalnie wyższy od takich krajów, jak: Burundi, Papua – Nowa Gwinea, Burkina Faso, Czad, Mali i Togo.

Ewenementem jest Japonia, która decyzją polityczną, po II wojnie światowej zrezygnowała z armii i dokonała demilitaryzacji społeczeństwa.

Do tego, gdzieś ostatnio czytałam, że na dwóch oficerów w Polsce przypada 0,5 szeregowca - Usa - 5 szeregowców na 1 oficera. 

• 3

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up
Te zestawienie dotyczy ogółu społeczeństwa (38mln osób) czy tylko osób zdolnych do służby wojskowej?
Bo wiadomo że kobiety, chorzy i osoby starsze nie będą walczyć.
  • 0

Cait Sith.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up
Te zestawienie dotyczy ogółu społeczeństwa (38mln osób) czy tylko osób zdolnych do służby wojskowej?
Bo wiadomo że kobiety, chorzy i osoby starsze nie będą walczyć.

Całego społeczeństwa. Piszesz że kobiety, chorzy i osoby starsze nie będą walczyć. Ale to chyba nie dotyczy tylko Polaków ale wszystkich nacji ;) Więc tak czy inaczej, mamy najniższy odsetek.

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polski wskaźnik – 1,3 sztuki broni na 100 mieszkańców – jest minimalnie wyższy od takich krajów, jak: Burundi, Papua – Nowa Gwinea, Burkina Faso, Czad, Mali i Togo.

To poczucie że jeszcze ktoś jest gorszy niż Polska jest  bardzo złudne .To porównanie obejmuje tylko broń zarejestrowaną . A tam na miejscu wpompowano w XXwieku spora ilość broni strzeleckiej (głównie kałasznikowy , ale tze broń amerykańską) > tej broni nikt nigdy nie odzyskał. Wiekszośc partyzantek oficjalnie wyszła z podziemia ale broni nie oddała.Oficjalna wersja brzmi że ta broń przepadła. Jednak trzeba pamietacże to sa społeczeństwa postneolityczne . Tam mężczyzna jest wojownikiem a tylko z doskoku rolnikiem . A wojownik w życiu nie oda broni . On ja schowa i przekaże synom ... Poza tym  tam jest inny klimat. W warunkach dzungli wojownik uzbrojony w zatruta broń jest tylko mniej skuteczny  w czasie obrony umocnień . W warunkach wojny partyzanckiej  taki wojownik jest na swoim terenie i ma niesłyszlna, niezawodną i  śmiertelną  broń. Poza tym z doświadczeń 2 wojny światowej wynika, że czas przeszkolenia w zabójczego żołnierza przeciętnego łowcy gów nie liczy się w tygodniach (jak w przypadku rolnika czy mieszczucha ) ale w.. godzinach. 

Po ludzku mówiąc jesteśmy niewolnikami.

Takie siły wysyła się do stłumienia sąsiedzkiej bójki na wiosce  w Papui

.7lqIf7W.jpg

UU1Ynjn.jpg

K37ntRD.jpg

Bezbronni papuasi

XXE3GaB.jpg

BaXpKGe.jpg

Ta broń niepojawiłą się ponownie w magazynach ani nie trafiła do zniszczenia.

Wu9yMUZ.jpg

• 3

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W dzisiejszych czasach ważne są zdobycze technologiczne , armia ludzi ważna być może ewentualnie przy zajmowaniu terytorium co dziś wydaje się co najmniej anachroniczne. Nawet obycie z bronią nie daje żadnej przewagi, chyba, że w wojnie partyzanckiej a pamiętać należy ile ludzi żyje w miastach a warunki miejskie są bardzo specyficzne i zaznajomienie z bronią jest mniej praktyczne i racjonalne niż znajomość terenu i istoty terenu.

• 0

Cait Sith.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W dzisiejszych czasach ważne są zdobycze technologiczne , armia ludzi ważna być może ewentualnie przy zajmowaniu terytorium co dziś wydaje się co najmniej anachroniczne. Nawet obycie z bronią nie daje żadnej przewagi, chyba, że w wojnie partyzanckiej a pamiętać należy ile ludzi żyje w miastach a warunki miejskie są bardzo specyficzne i zaznajomienie z bronią jest mniej praktyczne i racjonalne niż znajomość terenu i istoty terenu.

Pewnie. Jak ktoś wparuje Ci do domu by Cię zabić wyskoczysz do niego z miotłą. ;)

• 1

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha ok. No ja wiem że to samo tyczy się wszystkich krajów.
Ale gdy weźmiemy tylko odsetek osób zdolnych do służby to już mamy więcej broni na osobę, chociaż to i tak jest mało w porównaniu do innych krajów.

Mnie bardziej martwi armia złożona z urzędników i oficerów.
  • 0

Cait Sith.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha ok. No ja wiem że to samo tyczy się wszystkich krajów.
Ale gdy weźmiemy tylko odsetek osób zdolnych do służby to już mamy więcej broni na osobę, chociaż to i tak jest mało w porównaniu do innych krajów.

Mnie bardziej martwi armia złożona z urzędników i oficerów.

Mnie martwi też to, że ludność cywilna kompletnie nie wie co ma robić w razie wojny. Nie wiadomo gdzie się zgłosić, gdzie są schrony, cokolwiek. 

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To bardzo optymistyczna wersja zakładać, że w dzisiejszych czasach będziemy toczyć taką wojnę konwencjonalną jak w 39r.

• 0

Padael.

Tauri

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wojna to zło i manipulacja, którą wpajają możni tego świata, potrafiący zantagonizować narody przeciwko sobie wykorzystując media i sentymenty historyczne.

• 1

Cait Sith.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To bardzo optymistyczna wersja zakładać, że w dzisiejszych czasach będziemy toczyć taką wojnę konwencjonalną jak w 39r.

A na Ukrainie jaka się toczy ?

• 0

Padael.

Tauri

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na Ukrainie toczy się wojna której skala wystarczy by uzyskać cele założone przez tych którzy ją prowadzą.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych