Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Daniel

Też myślę że to pokaz siły, tylko w tym momencie wiadomo że każde manewry na zachodzie Rosji są bacznie obserwowane szczególnie u nas i w krajach nadbałtyckich. 

Być może to odpowiedź na 800 Abramsów przetransportowanych z USA na wschodnią flankę NATO. Zimna wojna rozkręca się w najlepsze. Pytanie czy w czasie trwania zimnej wojny ktoś nie straci zimnej krwi, bo wtedy zrobi się gorąco.

• 0

#392 Gość_Tankson

Gość_Tankson.
  • Tematów: 0

Napisano

Jak można nazywać żołnierzy terrorystami którzy bronią cywili przed zabijaniem z rąk ukraińskich żołnierzy? 

• -3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No faktycznie Abramsy tam pojechały, to nie dziwie się nagłym manewrom na zachodzie Rosji.

Z tymi Abramsami to dobrze zrobili, w końcu jakiś konkretny sygnał ze strony zachodu ''tu jest NATO i ma się dobrze''.

• 0

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tym razem gorąco jest na północy. Prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Putin wydał rozkaz nakazujący przesunięcie 38 tys. żołnierzy na północ w kierunku granic z Finlandią i Norwegią.

W tym kierunku od rana samolotami transportowani byli rosyjscy żołnierze. W powietrzu widać było manewrujące bombowce oraz myśliwce, które również przeniesiono w te rejony. Jak twierdzi armia, działania te są efektem niezapowiedzianego testu gotowości bojowej Floty Północnej i oddziałów Zachodniego Okręgu Wojskowego.

– Nowe wyzwania i zagrożenie bezpieczeństwa wymagają ciągłego podnoszenia gotowości bojowej i zdolności operacyjnych sił zbrojnych – mówił o manewrach minister obrony Rosji, Sergiej Szojgu.

Rozkaz został wydany przez samego Putina. W rejonie będzie stacjonować około 50 samolotów oraz śmigłowców. W teście gotowości bojowej wzięło udział 38 tys. żołnierzy jak również okręty wojenne, podwodne, śmigłowce i samoloty. W sprawdzianie użyto 3360 sztuk sprzętu wojskowego.

http://pikio.pl/prze...dia-i-norwegia/

Parlament Ukrainy zmienił ustawę o specjalnym statusie Donbasu, gdzie trwa konflikt ze wspieranymi przez Rosję separatystami. Samorządy w tym regionie otrzymają taki status dopiero po wyborach samorządowych, które muszą się odbyć zgodnie z ukraińskim prawem.

Rada Najwyższa wyznaczyła także listę miejscowości w obwodach donieckim i ługańskim, którym może być nadany status specjalny oraz przyjęła uchwałę o uznaniu terenów będących pod kontrolą separatystów za ziemie tymczasowo okupowane.

Oddzielnym postanowieniem parlament zwrócił się do Rady Bezpieczeństwa ONZ i Rady UE z prośbą o przysłanie na Ukrainę międzynarodowego kontyngentu pokojowego, który stałby na straży wypełniania porozumień pokojowych z Mińska i pilnowałby niekontrolowanych dziś przez władze w Kijowie odcinków na granicy ukraińsko-rosyjskiej.

Rada przyjęła jednocześnie apel do ONZ, Parlamentu Europejskiego i zgromadzeń parlamentarnych Rady Europy i OBWE o potępienie łamania praw człowieka na okupowanym przez Rosję od ub. roku Krymie.

Parlament wyraził także zgodę na udział obcych wojsk w zaplanowanych na ten rok na Ukrainie manewrach. Chodzi o trzy szkolenia z udziałem armii USA oraz dwa z udziałem żołnierzy z Polski.

Przyjęta we wrześniu ustawa o specjalnym statusie Donbasu przewidywała nadanie takiego statusu władzom samorządowym na terenach kontrolowanych przez separatystów, lecz nie wiązała tego ściśle z wyborami samorządowymi. Miały się one odbyć w grudniu ub. roku, ale do nich nie doszło.

Po nowelizacji ustawa przewiduje, że wybory samorządowe muszą odbywać się wyłącznie na podstawie ukraińskiego prawa, a ich przebieg ma być kontrolowany przez organizacje międzynarodowe. Uczestnicy procesu wyborczego powinni mieć równą możliwość dostępu do mediów, w związku z czym konieczne jest wznowienie nadawania w Donbasie odłączonych dziś przez prorosyjskich separatystów ukraińskich stacji telewizyjnych i radiowych, a także rozpowszechnianie ukraińskiej prasy.

Przeciwko przyjętej we wtorek ustawie zdążyła się już wypowiedzieć - jeszcze przed głosowaniem w parlamencie - Rosja. W wydanym w poniedziałek oświadczeniu MSZ w Moskwie podpisane 12 lutego w Mińsku porozumienie pokojowe przewiduje między innymi, że przyszły status poszczególnych części obwodów donieckiego i ługańskiego będzie tematem dialogu z przedstawicielami Donbasu.

Tymczasem działania Kijowa świadczą o "konsekwentnej niechęci do stworzenia roboczych mechanizmów grupy kontaktowej do spraw realizacji wszystkich aspektów porozumień mińskich, w tym reformy konstytucyjnej i pełnego odtworzenia więzi społeczno-gospodarczych" - zaznaczyło MSZ Rosji.

"Zamiast tego Kijów nie tylko utrzymuje, ale także wzmacnia blokadę Donbasu, surowo ograniczając współpracę mieszkańców kontrolowanych przez pospolite ruszenie (jak w Rosji oficjalnie określa się separatystów - przyp. red.) obszarów z pozostałym terytorium Ukrainy, a także ich transgraniczne więzi z regionami Federacji Rosyjskiej, co stanowi bezpośrednie naruszenie uregulowań, zawartych w 'Kompleksie Przedsięwzięć na Rzecz Realizacji Postanowień Mińskich'" - czytamy w oświadczeniu.

Według niego rozwój wydarzeń potwierdza, że "ukraińskie kierownictwo wzięło kurs na zanegowanie kluczowej zasady procesu mińskiego, którą jest rozwiązywanie wszystkich podlegających uregulowaniu problemów poprzez konsultacje i uzgodnienia z przedstawicielami Doniecka i Ługańska".

Prezydent Poroszenko poinformował o skierowaniu do parlamentu projektu ustawy o Doniecku i Ługańsku podczas poniedziałkowej wizyty w Berlinie. Zapewnił tam, że jego kraj realizuje postanowienia w zakresie rozejmu i wycofania broni. - Nie istnieje alternatywa wobec porozumienia z Mińska - podkreślił.

http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html

Abramsy w krajach bałtyckich to najlepsza z możliwych odpowiedzi USA. I doskonała dla nas.

Użytkownik Kuruša edytował ten post 17.03.2015 - 19:38

• 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Putin jest fachowcem od nacisków i zastraszania - szkoła KGB, ale nie zna się na ekonomii, świadczy o tym zarówno stan rosyjskiej gospodarki jak i marzenia Putina żeby osiągać 7 bln pkb, jak również wypowiedzi trolli o wyższości gospodarki surowcowej. Nie rozumie, że konsekwencją zastraszania będzie jednoczenie się NATO, wyścig zbrojeń, w końcu Rosja jak w latach 80-tych będzie musiała prosić zachód o rozbrojenie.
Mam nadzieję, że tak będzie.

Użytkownik Miłosz edytował ten post 17.03.2015 - 19:50

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Te wszystkie manewry to taki typowy sowiecki pokaz siły. Wyślemy sobie atomowy myśliwiec nad La Manche, postraszymy kraje Morza Czarnego, dostanie się też Polsce, krajom bałtyckim i Skandynawii... ciekawe, że na wschód jakoś im nie raźno defilować. Ale cóż, są silni i silniejsi -> Rosja dobrze wie, że chiński smok tylko czeka na potknięcie mocno podpitego rosyjskiego niedźwiedzia. Podobne doktryny polityczne oraz zapewnienia o współpracy i poparciu to jedno, a biznes i chęć rozwoju to drugie. Chińska koncepcja "cierpliwej wojny" nie zmieniła się od czasów Sun Tzu.

• 5

#397 Gość_Tankson

Gość_Tankson.

Napisano

Mam pytanie, dlaczego ukraińscy bandyci zamiast mordować Donbas nie poddadzą się?

Przecież:

1. Część młodych ukraińców nie chce walczyć lub przechodzi na stronę separatystów.

2. Ukraina ma słabszą armię.

3. Rosja ma broń atomową. 

• -7

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rosja dobrze wie, że chiński smok tylko czeka na potknięcie mocno podpitego rosyjskiego niedźwiedzia. Podobne doktryny polityczne oraz zapewnienia o współpracy i poparciu to jedno, a biznes i chęć rozwoju to drugie. Chińska koncepcja "cierpliwej wojny" nie zmieniła się od czasów Sun Tzu.

Chińczycy tylko uśmiechają się do Putina w oficjalnych spotkaniach, ale gdy zacznie się robić gorąco, to na pewno go nie poprą.
Raczej pomogą 'uspokoić' Rosję odbierając swoje ziemie które utracili w czasach gdy byli słabi.
  • 1

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam pytanie, dlaczego ukraińscy bandyci zamiast mordować Donbas nie poddadzą się?

Przecież:

1. Część młodych ukraińców nie chce walczyć lub przechodzi na stronę separatystów.

2. Ukraina ma słabszą armię.

3. Rosja ma broń atomową. 

Mam pytanie, dlaczego rosyjscy bandyci zamiast mordować Donbas nie wycofają się?
Przecież:

1.Putin niejednokrotnie powtarzał, że Ukraińcy to najwięksi bracia Rosjan

2.Rosja ma gospodarkę w opłakanym stanie.

3.Ukraina nie ma broni atomowej, bo Rosja obiecała im, że gdy oddadzą cały arsenał nuklearny(ówcześnie trzeci na świecie) to będą mieli zapewnioną integralność.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 17.03.2015 - 20:13

• 4

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

A ja tytułem podsumowania...

a) na początku ludzie tacy, jak @MrTank zaprzeczali istnieniu "zielonych ludzików"
b) po potwierdzeniu ich bytności na Ukrainie bodajże przez OBWE wypierali, jakoby to w ogóle byli Rosjanie
c) konwój humanitarny z Rosji to był konwój humanitarny, nieważne, że tysiąc źródeł potwierdziło, że były tam czołgi czy amunicja
d) w obliczu masy dowodów na ostrzeliwanie cywilnych celów oraz dosłownie zrównanie z ziemią własnego kraju ludzie Ci nadal utrzymują, że tam walczą jacyś "powstańcy", którzy się "bronią"
e) wskazywali na to, że Krym był dłużej w ZSRR, niż w ramach państwa ukraińskiego, i że Rosjanie byli tam ostracyzowani oraz poniżani, nawet mimo dowodów prorosyjskich mediów, że większość tych "powstańców" chce z powrotem na Ukrainę po roku rządów sowieckich rosyjskich
f) w obliczu mnogości manewrów i tupania nóżką przez Rosję, która w te i we w tę macha czołgami, bombami, atomem, wyrzutniami rakiet ludzie Ci wskazują na zagrożenie nie ze strony tejże, ale... banderowców, którzy są na Ukrainie (niszczonej przez Rosję!) mniejszością

Ja tam nie wiem, czy ktoś im płaci. I mało mnie to obchodzi. Ja też byłem sceptyczny, ja też nie do końca wierzyłem mass mediom, że to ta zła szalona imperialistyczna Rosja, że separatyści to naprawdę w większości najemnicy, że kolejne postanowienia pokojowe łamią właśnie Ci "powstańcy" strzelając z ruskich rakiet we własnych rodaków... ale w obliczu tylu dowodów z przeróżnych, niezależnych źródeł zdanie zmieniłem. Skoro ktoś nadal twierdzi, że to nie Rosja, tylko Ukraina jest zagrożeniem ("junta kijowska", śmiechu warte) to ma naprawdę duży problem. Tyle ode mnie.

Użytkownik Monolith edytował ten post 18.03.2015 - 08:46

• 8

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

" W ramach niezapowiedzianego sprawdzianu gotowości bojowej Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej przeprowadzone zostanie zakrojone na dużą skalę przegrupowanie wojsk na kierunkach Zachodnim, Północnym i Południowym - poinformowało we wtorek Ministerstwo Obrony FR.

Przekazało ono, że elementem tego przegrupowania będzie przerzucenie do obwodu kaliningradzkiego rakiet balistycznych Iskander-M (w kodzie NATO - SS-26 Stone), a także przebazowanie do tego graniczącego z Polską i Litwą regionu lotnictwa myśliwskiego oraz bombowego.

Do obwodu kaliningradziego planuje się przebazować lotnictwo myśliwskie i bombowe, a lądowa grupa wojsk nad Morzem Bałtyckim zostanie wzmocniona systemami rakietowymi Iskander z Zachodniego Okręgu Wojskowego, które zostaną przerzucone dużymi okrętami desantowymi Floty Bałtyckiej

— oświadczyło źródło w resorcie obrony Rosji, cytowane przez agencję Interfax.

Podało ono również, że na Krym przerzucone zostaną bombowce strategiczne Tu-22M3 (w kodzie NATO - Backfire), a do regionu arktycznego - dwa wzmocnione pułki i pododdziały sił specjalnych Wojsk Powietrznodesantowych.
Przedstawiciel Ministerstwa Obrony Rosji nie ujawnił, jak długo będzie trwać ów „sprawdzian gotowości bojowej”.
W poniedziałek resort obrony FR poinformował o rozpoczęciu manewrów Floty Północnej i sił powietrzno-desantowych, w ramach których zostaną one postawione w stan pełnej gotowości bojowej.

W pięciodniowych ćwiczeniach w Arktyce uczestniczy prawie 40 tys. żołnierzy, 41 okrętów nawodnych i 15 podwodnych. Przytoczony przez RIA-Nowosti rosyjski minister obrony Siergiej Szojgu oświadczył, że nowe wyzwania i zagrożenia dla bezpieczeństwa Rosji zmusiły ją do dalszego zwiększenia potencjału wojskowego.
Poprzednie manewry z wykorzystaniem rakiet balistycznych Iskander-M w obwodzie kaliningradzkim odbyły się w dniach 5-10 grudnia 2014 roku. Ministerstwo Obrony FR przekazało wówczas, że rakiety te zostały przerzucone nad Bałtyk z głębi Rosji. Zapewniło też, że po ćwiczeniach zostały stamtąd wycofane. O manewrach poinformowało dopiero w tydzień po ich zakończeniu.

Iskandery to lądowe pociski balistyczne na mobilnej platformie samochodowej. W wersji dla armii rosyjskiej mają zasięg 380-500 km. Według niepotwierdzonych informacji obecnie testowany jest również system Iskander-K, uzbrojony w pociski manewrujące o zasięgu ponad 500 km.
Iskandery mogą przenosić ładunki nuklearne. Jedna brygada takich rakiet to 100 jednostek sprzętu wojskowego, w tym 10 wyrzutni. W skład brygady wchodzą też pojazdy dowodzenia i obsługi technicznej rakiet oraz wyrzutni, samobieżne stacje diagnostyczno-remontowe dla środków łączności i dowodzenia, jak również pojazdy socjalne dla załóg.

W przeszłości władze w Moskwie niejednokrotnie wspominały o rozmieszczeniu Iskanderów w obwodzie kaliningradzkim. Krok ten Moskwa rozważa jako odpowiedź na instalowanie w Europie Środkowej i Wschodniej amerykańskiego systemu obrony przeciwrakietowej.
W grudniu 2013 roku prezydent Władimir Putin oświadczył, że decyzja o rozmieszczeniu Iskanderów w Kaliningradzie jeszcze nie zapadła, a rosyjski minister spraw zagranicznych Siergiej Ławrow doprecyzował, że „to wojskowi zdecydują, kiedy nastąpi taka konieczność”.

W grudniu 2013 roku resort obrony Rosji oficjalnie potwierdził, że rakiety Iskander są rozmieszczone na terytorium Zachodniego Okręgu Wojskowego. Polskie MSZ oświadczyło wówczas, że plany ulokowania rakiet Iskander w obwodzie kaliningradzkim są niepokojące i Polska wielokrotnie dawała temu wyraz. "

Plus mały obrazek odnośnie obchodów 9 maja :

2wpuusn.jpg

http://wpolityce.pl/...towosci-bojowej

• 2

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Russian servicemen launch military exercise in Armenia

ruski żołnierz rozpoczął szkolenie wojskowe w Armenii

ExxonMobil demands from Russian Federation to return overpaid for 6 years taxes

ExxonMobil rząda od Rosji zwrotu nadpłaty podatku za 6 lat

Millerowo, kilkanaście kilometrów od granicy z Ukrainą, blisko Lugańska.

CAWYij5VEAAbT8S.jpg

Russian troops on battle alert at Sakhalin - ready to drills

Wojska rosyjskie na Sachalinie są w gotowości bojowej i przygotowane do manewrów.

Russian marines near Kerch strait is on battle alert

ruskie marines blisko cieśniny kerczeńskiej są w gotowości bojowej

Germany will send five hundred troops to Lithuania

Niemcy wyślą 500 żołnierzy na Litwę

#Gubarev planning the destruction of Ukraine, forced Russification and concentration camps

Gubraiev planuje zniszczenie Ukrainy, rusyfikację i obozy koncentracyjne(zanim powiecie hahaha:

CAXGY3sUkAEgBgc.jpg

The defense Ministry announced the launch of #demobilization

Ministerstwo Obrony(ukraińskie) ogłosiło początek demobilizacji

The militants hid heavy weapons in Gorlivka, -- the headquarters ATO

Rebeliańci mają ciężki sprzęt w Gorlivce- kwatera główna ATO

Z tą demobilizacją chodzi po prostu o wymianę żołnierzy- jedni wrócą do domu, inni są już szkoleni.

e:

Putin: we always thought that Russians and Ukrainians are one people, and I think so now

Putin: zawsze myśleliśmy, że Rosjanie i Ukraińcy to jedni ludzie, i dalej tak myślę

Patriot SAM transported near Konin, Poland, heading to Sochaczew

Patrioty zmierzają do Sochaczewa

Użytkownik Kuruša edytował ten post 18.03.2015 - 21:16

• 2

Mattiex.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyżby Rosjanie na prawdę próbowali podbić kraje Bałtyckie ?? 

W sumie już raz w historii wojen zostaliśmy sami mimo sojuszów, pytanie co by stało się teraz ?

Według mnie Ameryce mocno zależy na rosyjskich ziemiach, Chińczycy z chęcią odebraliby swoje stare ziemie także Rosja mogłaby być w głębokim gó**ie jeżeli rozpocznie wojnę na tylu frontach, zostanie im jedynie sojusz z terrorystami. Ogółem z tego co aktualnie obserwuję w mediach internetowych, tv, radio to zaczyna się robić i dla nas coraz mniej ciekawiej. 
Pytanie co się stanie w razie wojny ? Będzie trzeba wybrać 2 ścieżki, albo stanąć i walczyć w imię opodatkowanej mega ojczyzny, albo ratować rodzinę ( tak jak jest to w moim przypadku 2+1 ) i uciekać do USA/Anglii, ponieważ nie mam zamiaru czekać aż jakieś deb*le zrobią sobie w Polsce kolejne obozy koncentracyjne i rozpoczną masowe wybijanie dzieci, kobiet i mężczyzn.  Dlaczego wojna ?? Ja myślałem że w dzisiejszych czasach takie coś jak podbijanie nowych ziemi jest nieopłacalne i rządzi odpowiedni kapitał odpowiedniego przedsiębiorcy, czyżbym się mylił ??

Sorry za tyle pytań ale coraz bardziej ten temat zaczyna być tym dręczącym. 

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mattiex uważam, że będą próbować, ale delikatnie, żeby wybadać reakcje zachodu.

W razie wojny nigdzie nie uciekniesz, granice będą zamknięte raczej na pewno, więc jak chcesz uciekać to lepiej już dziś.

Masz rację, w dzisiejszych czasach nikt nie podbija ziem, nikt...prócz Rosji. Ale Rosja zatrzymała się na pierwszej połowie XX wieku.

To są moje odpowiedzi na Twoje pytania.

• 2

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Instructors from the UK have started to train Ukrainian military

brytyjscy instruktorzy rozpoczęli trening ukraińskiego wojska

U.S. will send to Ukraine the first batch of military vehicles in end of March

pierwsza transza amerykańskich pojazdów zostanie wysłana na Ukrainę pod koniec marca

Russia refused to participate in informal meeting of UN security Council about Crimea

rosja odrzuciła zaproszenie na nieformalne spotkanie rady bezpieczeństwa ONZ w sprawie Krymu

Mattiex, komuniści zawsze dążyli do międzynarodowej rewolucji, a dzisiaj są najbliżej do wykonania tego celu...

E; Białogród:

CAfTA4LUwAARwq2.jpg

Użytkownik Kuruša edytował ten post 20.03.2015 - 17:34

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych