Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 replies to this topic

razzish.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Różnica jest taka, że USA nikogo nie zmusza siłą do siebie

No tak, rząd Iracki na wieść o nowoczesności i postępie w Europie, sam wprowadził ustrój demokratyczny....tak i reszta państw.

Lista krajów "zdemokratyzowanych" po II WŚ przez USA

Chiny                    1945-46
Korea                    1950-53
Chiny                    1950-53
Gwatemala           1954
Indonezja              1958
Kuba                     1959-60
Gwatemala           1960
Kongo Belgijskie   1964
Gwatemala              1964
Republika Dominikańska 1965-66
Peru                   1965
Laos                   1964-73
Wietnam                1961-73
Kambodża               1969-70
Gwatemala              1967-69
Liban                  1982-84
Grenada                1983-84
Libia                  1986
El Salvador            1981-92
Nikaragua              1981-90
Iran                   1987-88
Libia                  1989
Panama                 1989-90
Irak                   1991-
Kuwejt                 1991
Somalia                1992-94
Chorwacja              1994 (wyłącznie tereny etnicznie serbskie)
Bośnia                 1995 (wyłącznie tereny etnicznie serbskie)
Iran                   1998 (airliner)
Sudan                  1998
Afganistan             1998
Jugosławia             1999
Afganistan             2001-
Pakistan               2003-
Libia                  2011-

No ale Rosja to UKRAINA i GRUZJA...zuo.

Użytkownik razzish edytował ten post 04.04.2015 - 21:06

• 4

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żyjesz na bliskim wschodzie czy w Europie? Logiczne, że USA jest tam, gdzie ropa czy inny opłacalny surowiec, ale pisaliśmy o ekspansji USA/NATO, które zagraża Rosji. Oczywiście trzeba odbić pałeczkę, żeby znowu było, że to USA jest najgorsze.

• 0

razzish.
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Żyjesz na bliskim wschodzie czy w Europie? Logiczne, że USA jest tam, gdzie ropa czy inny opłacalny surowiec, ale pisaliśmy o ekspansji USA/NATO, które zagraża Rosji. Oczywiście trzeba odbić pałeczkę, żeby znowu było, że to USA jest najgorsze.

Nie łapię czegoś w Twoim rozumowaniu. To że Stany najeżdżają na suwerenne państwo to normalne i logiczne bo są tam surowce, a to że Rosja zajmuje Krym który od lat był i ich posiadaniu, znajduję się tam większość rosyjska, to zbrodnia popełniona - jak ładnie co chwila stwierdzasz - przez "hołotę", "bydło" i "motłoch"? 

PS: Żyjesz na Ukrainie że tak martwisz się o obecną sytuację?

Użytkownik razzish edytował ten post 04.04.2015 - 21:21

• 6

MarcinK.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No tak, rząd Iracki na wieść o nowoczesności i postępie w Europie, sam wprowadził ustrój demokratyczny....tak i reszta państw.

Gwatemala           1954
Gwatemala           1960
Kongo Belgijskie   1964

No i świetnie szkoda tylko, że Rosji na tej liście nie ma.

Jeśli założymy, że i USA i Rosja kłamie to i tak wolę kłamstwa USA.

"No ale Rosja to UKRAINA i GRUZJA...zuo." -Czeczenia Afganistan?Czechy 68r.?Mówi Ci to coś?Finlandia 39?

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

PS: Żyjesz na Ukrainie że tak martwisz się o obecną sytuację?

Przypomnę nazwę tematu

Ukraina-Konflikt

,a nie USA i ich ekspansja demokracji.

• 1

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Logicznie myślącemu człowiekowi nie imponują takie wiadomości. Przecież to było do przewidzenia, zobaczcie na obecną sytuację Rosji:  

W bazie w Polsce na stałe stacjonuje... 300 żołnierzy. Wow, jaka siła, Rosja pęka przed 300 żołnierzami? Poza tym pisanie jak do frajerów, że te państwa same proszą o bazy amerykańskie ok, nie trafia. Jak to wygląda w rzeczywistości?

Amerykanie mają sobie taką bazę w Ramstein(za którą sami płacą- Niemcy nie ponoszą żadnych kosztów)-> logicznie rzecz ujmując w tej bazie znajdują się ludzie i to sporo-> w okolicy jak grzyby po deszczu rosną lokale, sklepy, drobny i większy przemysł-> miejsca pracy dla Niemców i podatek również dla Niemców.

Amerykanie chcą wycofywać swoje wojska z Europy, tylko NIEMCY SIĘ NA TO NIE GODZĄ.

Ameryka, ta która dąży do konfrontacji, najlepiej nuklearnej, w ciągu ostatnich 20 lat wycofała z Europy 7400 z ogólnej liczby 7900 głowic nuklearnych. Pozostała jedynie broń taktyczna, która ma mniejszy zasięg i siłę rażenia niż broń strategiczna.

Ameryka wyposaża, lub chce wyposażyć, kraje członkowskie w broń defensywną, jak Patrioty, co oburza Rosję. Na zdrowy rozum, to mogłoby ją oburzać tylko w wypadku gdyby planowała agresję- przecież nikogo nie powinno atakować kupowanie tarczy ochronnej. No tak, ale wedle Rosji tarcza to broń służąca do ataków.

Czy Amerykanie pchają się do Polski? Czy to Polska chce ichnich baz u nas?

Kiedy wojska amerykńskie pojawiły się w krajach bałtyckich? Dopiero kiedy kacapia zaczęła odpieprzać manianę na Ukrainę i kiedy postawiła swoje wojsko w stan gotowości.

Kiedy amerykańskie lotniskowce pojawiły się w Europie? Czy nie widziano ich na majdanie przypadkiem?(Do niektórych- to ironia)

Zacznijcie myśleć, bo jak widzę co ta czerwona hołota zrobiła z tym narodem to mnie krew zalewa.

tymczasem:

Poroshenko has submitted to the Verkhovna Rada a draft law "On the legal regime of martial law"

Poroszenko złożył Radzie propozycję ustawy o stanie wojennym

The Deputy commander of air/missile defense troops of Russia: Threat of instant US strike - main for Russia

Dowódca wojsk powietrznych/rakietowych w Rosji: groźba ataku USA- główna dla Rosji.

Do mediów wyciekły SMS-y, które mają potwierdzać, że w 2014 roku francuski Front Narodowy otrzymał 9 milionów euro pożyczki z rosyjskiego banku za wspieranie rosyjskiej aneksji Krymu.

1187 stron wiadomości tekstowych wysłanych przez Timura Prokopenko, szefa departamentu spraw wewnętrznych Kremla wykradła i opublikowała grupa rosyjskich opozycjonistów o nazwie „Anonymous International”. Znalazły się tam wiadomości dotyczące Marine Le Pen i referendum na zaanektowanym przez Rosję Krymie – podaje portal telewizjarepublika.pl.

17 marca 2014 roku, „Kostia”, prawdopodobnie proputinowski uchodźca mieszkający na południu Francji, zgłaszał Kremlowi: Marine Le Pan oficjalnie uznaje wyniki (referendum – przyp. red.) na Krymie.

Wysoki urzędnik Kremla odpisał: Nie zdradziła naszych oczekiwań.

„Kostia”: Musimy, w taki czy inny sposób, podziękować Francuzom. To ważne.

Urzędnik Kremla odpowiadał: Tak. Super!

Osiem miesięcy później Front Narodowy otrzymał 9 milionów euro pożyczki, która ma być pierwszą transzą serii rosyjskiego wsparcia finansowego.

Szefowa Frontu Narodowego Marine Le Pen oraz inny członek władz partii zaprzeczyli informacjom zawartym w SMS-ach.

http://niezalezna.pl...e-aneksji-krymu

Użytkownik Kuruša edytował ten post 04.04.2015 - 21:30

• 0

razzish.
Reputacja

Napisano

Gwatemala           1954
Gwatemala           1960
Kongo Belgijskie   1964

No i świetnie szkoda tylko, że Rosji na tej liście nie ma.

Jeśli założymy, że i USA i Rosja kłamie to i tak wolę kłamstwa USA.

"No ale Rosja to UKRAINA i GRUZJA...zuo." -Czeczenia Afganistan?Czechy 68r.?Mówi Ci to coś?Finlandia 39?

Oczywiście że mówi, jednak przyznasz że jest to niewspółmierne do tego co robi USA od kilkudziesięciu lat.

Żeby nie było nieporozumień, nie faworyzuję ani USA ani Rosji, w moim mniemaniu Polska powinna się zjednoczyć nawet z samym szatanem jeżeliby wychodziła na tym dobrze.

Jedyne na co nie mogę patrzeć to na komentarze niektórych osób, które skrajnie krytykują tylko jedną stronę, zapominając o drugiej.

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Logicznie myślącemu człowiekowi nie imponują takie wiadomości. Przecież to było do przewidzenia, zobaczcie na obecną sytuację Rosji:  

W bazie w Polsce na stałe stacjonuje... 300 żołnierzy. Wow, jaka siła, Rosja pęka przed 300 żołnierzami?

To ja już głupi trochę jestem, bo stronę temu czytałem, że:

pishor nie przysyłają sprzętu po to, żeby w razie wojny go zabrać. Wiadomo, że nie będą walczyć, bo Nas lubią, ale mogą walczyć, żeby powstrzymać ekspansję Rosji na zachód, My jesteśmy tylko pionkiem, ale dzięki swojemu położeniu dość ważnym pionkiem na planszy USA. Ameryka nie może sobie pozwolić, żeby Rosja zagarnęła Europę środkowo-wschodnią, więc tak...będą Nas bronić...jakkolwiek to brzmi. A już na pewno prędzej oni, niż Niemcy czy Francja.

link

A tu się okazuje, że to raptem jakieś śladowe ilości tej potęgi militarnej występują u nas. To w końcu jesteśmy dla tych Amerykanów ważni (jak czytałem u Daniela) czy raczej mają nas oni w nosie (co pisałem)?

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedyne na co nie mogę patrzeć to na komentarze niektórych osób, które skrajnie krytykują tylko jedną stronę, zapominając o drugiej.

Bo to wojna Ukraińsko-Rosyjka. Masz tam na forum tematy o bliskim wschodzie i USA. W polityce trzeba myśleć o swoim tyłku. Nawet jeśli USA będzie mordować 3/4 świata, a Nas bronić to dla Nas USA będzie tym lepszym, niż Rosja, która przykładowo wyrządziła 1/2 szkód mniej, ale w tym wiele Nam.

Ja rozumiem, że Polacy to taki naród, który martwi się wszystkimi dookoła, tylko nie sobą, ale naprawdę, jakkolwiek to brutalnie nie zabrzmi - mało mnie jako Polaka interesuje co USA robi w El Salvador, za to interesuje mnie to, że Rosja stawia w gotowości bojowej kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy obok Polskiej granicy. To tak oczywiście w uproszczeniu napisane.

pishor no właśnie i sam widzisz, bo USA nie ma zamiaru wcale pierwsze prowokować Rosji, więc podejmuje delikatne kroki, ale jak będzie trzeba to i przyślę więcej żołnierzy - moim zdaniem.

• -2

razzish.
Reputacja

Napisano

Bo to wojna Ukraińsko-Rosyjka. Masz tam na forum tematy o bliskim wschodzie i USA. W polityce trzeba myśleć o swoim tyłku. Nawet jeśli USA będzie mordować 3/4 świata, a Nas bronić to dla Nas USA będzie tym lepszym, niż Rosja, która przykładowo wyrządziła 1/2 szkód mniej, ale w tym wiele Nam.

Ja rozumiem, że Polacy to taki naród, który martwi się wszystkimi dookoła, tylko nie sobą, ale naprawdę, jakkolwiek to brutalnie nie zabrzmi - mało mnie jako Polaka interesuje co USA robi w El Salvador, za to interesuje mnie to, że Rosja stawia w gotowości bojowej kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy obok Polskiej granicy. To tak oczywiście w uproszczeniu napisane.

pishor no właśnie i sam widzisz, bo USA nie ma zamiaru wcale pierwsze prowokować Rosji, więc podejmuje delikatne kroki, ale jak będzie trzeba to i przyślę więcej żołnierzy - moim zdaniem.

No właśnie, w polityce trzeba myśleć o swoim tyłku. Mówienie o społeczności żyjącej w Rosji jak o "bezmuzgach, motłochu, hołocie" raczej nie poprawi naszych stosunków. 

Nie mam pojęcia czy ten film znalazł się na tym portalu, ale zobacz:

https://youtu.be/w0hurJKOTpU

tam żyją normalni ludzi, tacy jak i my, czegoś takiego nie zobaczysz w reżimowej telewizji.

Z drugiej strony, jak Rosja ma nas traktować? Jesteśmy pachołkami na sznureczku zachodu, którzy od LAT nie mają za cel własnego dobra. 

Odnoście czerwonej propagandy, jaką podobno są ogarnięci ludzie, którzy nie myślą o tej sytuacji jak wszyscy.

Nie, nie jestem pro rosyjski i uważam że groźby w stronę potęgi jaką jest Rosja są co najmniej niedorzeczne, powinniśmy szukać partnerów a nie wrogów. Jeżeli dojdzie do wojny, neutralność jest jedynym słusznym wyborem, nie mamy w tym żadnego interesu na którym moglibyśmy cokolwiek ugrać.

Użytkownik razzish edytował ten post 04.04.2015 - 22:28

• 3

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zauważacie tą polaryzację?

- Rosja napada na sąsiednie kraje...

- ale USA napadła na Irak

- to nic ale to co robi Rosja jest złe...

- a USA napadają na inne kraje

- no dobra ale to co robi Rosja jest złe

- Ale USA napada na kraje które mają ropę

- A rosja napada na kraje które z nią sąsiadują i to jest złe

- no ale USA prowadzi wojny na świecie...

Rozumiecie? Działania jednej strony są uzasadniane tym, że jest jakaś druga która robi gorzej.

• 3

Nanorobot.

Agent CIA

• Tematów: 16
Reputacja

Napisano

Ale zrozumcie nazwę tematu, po co tutaj piszecie o Usa bo ja nie rozumiem. To Rosja wystawia wojsko przy naszej granicy, a Usa wysyła nam wojsko do pomocy. Kto jest DLA NAS lepszy? Skoro to Rosja zaczęła a nie Usa. Czemu tam gdzie obrazisz Rosję, zaraz przylecą i powiedz CI jakie to nie jest USA? Mam nadzieje że te posty piszą starzy ludzie, "zarażeni" PRL a nie młodzież bo to po prostu porażka. Usa jest okropne, ma wiele zbrodni, ale pomaga nam, zrozumcie to.

Użytkownik Nanorobot edytował ten post 05.04.2015 - 09:04

• 0

Gaiuss.
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Ja rozumiem, że Polacy to taki naród, który martwi się wszystkimi dookoła, tylko nie sobą, ale naprawdę

To jest dobry fragment, naprawdę dobry.

Ja mam jedno ważne pytanie, dlaczego Polska nie może wreszscie się zatroszczyć o Polskę i Polaków w obrębie naszego kraju a nie cały czas o innych.

Tak jak te "zapomogi" 100milionowe i więcej czy to dla ukraińców, czy też dla jakiegoś innego zadupia na świecie.

Dlaczego po prostu nie możemy być nautralnym krajem dbającym tylko i wyłącznie o własne interesy póki się nie rozwiniemy wystarczająco dobrze aby wejść na arenę światową jako Kraj z którym inne nacje będą się liczyć a nie traktować nas jak bobasa który o niczym nie wie.

Dlaczego nie możemy po prostu robić interesów i działać dla dobra naszej ojczyzny?

W tej chwili wiele osób na tym forum, jak i większość rządu mówi, że jeśli coś się stanie to będziemy stali i czekali aż ktoś nam pomoże.

Trzeba liczyć na siebie a nie na to, że być może obce rządu nam pomogą. Historia nam pokazała już wiele razy kiedy nasze liczenie na innych było zwykłym przeliczeniem się i byliśmy poświęcani.

- Pomoc dla austrii celem odparcia ataku Imperium Osmańskiego, austria brała udział w naszym rozbiorze pomimo uratowania ich kraju.

- Pozwolenie nazistowskim rządom aby zniszczyli nasz kraj zamiast zbombardować go i wejść wojskami francuskimi na teren niemiec w momencie gdy nie mieli tam żadnych wojsk

- Poświecenie nas podczas planu Marshala

itp. itd.

Jednak chciałbym zaznaczyć, iż moim marzeniem jest to abyśmy, my jako Polska utworzyli mobilne oddziały partyzanckie w każdym większym mieście i mniejsze oddziały w innych miasteczkach abyśmy się nie przeliczyli po raz kolejny oczekując na pomoc innych.

Chcesz sobie pomóc? To Pomóż sobie sam.

Jestem pewien, że utworzenie takich mobilnych oddziałów partyzanckich jest możliwe i można by to było zrobić na przestrzeni paru lat.

Tylko w taki sposób moglibyśmy powstrzymać na jakiś czas obce wojska które weszłyby na naszą ziemię.

Ten kto mówi, że jestem prorosyjski bo to bo tamto, niech idzie do swojego małego świata i niech gloryfikuję inne nacje zamiast swojego własnego. Moim celem i marzeniem jest to, aby Polska była Polską i była państwem neutralnym i robiącym interesy ze wszystkimi, z Niemcami, Rosją i wszystkimi innymi. Jednak jeśli by wojska obcego państwa weszły na teren naszego to abyśmy byli w stanie bronić się sam bez błagania na kolanach usa czy innego kraju.

Wierzę, że mamy takie możliwości i jest to możliwe.

Użytkownik Gaiuss edytował ten post 05.04.2015 - 10:52

• 6

Nanorobot.

Agent CIA

• Tematów: 16
Reputacja

Napisano

To źle wierzysz. Zrozum że bez pomocy innej nacji nasz kraj nie przetrwa. Nie jesteśmy potęgą, i nią nie będziemy, przez historię, ludzi których dopuszczamy do władzy i ludzi żyjących w tym kraju. Na tą chwilę nie możemy być neutralni bo po prostu nie przetrwamy. Gdyby nie to że trzymamy stronę Usa, Rosja już dawno zrobiła by u nas komunizm, tak jak to zrobiła kiedyś. Ja też marzę o kraju, wielkiej Polsce którą każdy szanuje na arenie między narodowej, ale to na razie nie możliwe. Trzymajmy się Usa, wyciągajmy z ich pomocy jak najwięcej i jak najmniej drażnijmy Rosję, to jest jak naradzie najlepszy plan dla Polski, chociaż jedno z drugim się wyklucza.

• 0

Gaiuss.
Reputacja

Napisano

Zrozum że bez pomocy innej nacji nasz kraj nie przetrwa

Nie rozumie tego, naprawdę.

Tak więc mamy zawierzać tylko im, że w razie wojny to może ruszą dupska i nam pomogą zamiast tworzyć własne plany i oddziały aby móc sami się bronić zamiast oczekiwać na jakiś cud?

Poza tym, ta logika, że tylko trzymanie z usa i bycie ich psami zapobiega Rosję przed zrobieniem u nas "komuznimu" jest pokrętna

To właśnie przez nasze trzymanie się ich jak pchła ogona co raz bardziej i bardziej wytwarza politykę antyPolską na kremlu, w coraz większym stopniu.

Wyciągajmy z ich pomocy jak najwięcej, wyciągajmy z ich pomocy patrioty szt. 3 i przejazd parunastu transporterów podczas Dragon Ride który najprawdopodobniej miał 2 zadania. Sprawdzenie jak szybko będą mogli uciekać oraz "propagandowy".

Nie łudzmy się, kiedy będzie wojna to wojna będzie rozgrywać się na granicy Polsko-Niemieckiej, nikt nam nie przyjdzie z pomocą a już na pewno nie tak daleko jak do Warszawy czy też flanki wschodniej. Gdyż tam mają zasięg Iskandery.

Najlepszym planem dla Polski jest neutralność, robienie interesów z dwoma i więcej stronami, utworzenie specjalnych oddziałów samoobrony i zakup na czarnym rynku głowic atomowych które byśmy podczepili pod nasze zestawy rakietowe aby dać popalić dla tych którzy będą chcieli nas zaatakować zamiast być całkowicie biernym i oczekiwać na "pomoc" która może nie nadejść albo nadejdzie gdy pól Polski będzie płonąć.

Grajmy na naszych zasadach a nie zasadach tych którzy nami rozporządzają.

Chociaż na samym początku musielibyśmy zmienić drastycznie nasz rząd i postawić przed sądem złożonym z obywateli Polski tych wszystkich którzy działają na niekorzyść obywateli, Kraju i dóbr. Czyli "nasz" rząd, dyrektorów spólek państwowych i posłów za działanie na szkodę państwa Polskiego

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych