Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 odpowiedzi w tym temacie

Nanorobot.

Agent CIA

• Tematów: 16
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tak na początku trzeba zmienić rząd. I już tutaj twój plan odpada. Chcesz zmieniać rząd, idź na wybory, zagłosuj na inną partię niż PO czy PiS, ale co to Ci da? Jak i tak większość naszego społeczeństwa, Ci durni starzy ludzie pójdą zagłosować na PiS albo PrzeciwPiS. Młodzi nie głosują, mają gdzieś ten kraj, są słabo edukowani. Kraju nie zmienisz, dopóki nie zmienią się ludzie co go tworzą.

Chcesz zmodernizować wojsko, kupić głowicę? Ale za jakie pieniądze? Za nasze, których nie mamy? Czy za te co nam je ukradli?

Mówisz o tym żeby trzymać dwie strony, ale to nie możliwe. Oczywiście to że się pchamy na tą Ukrainę, w ogóle nie popieram, ale nie da się trzymać dwóch stron. Nie da się być komunistą i kapitalistą w jednym. Trzymamy się mniejszego zła.

Jeśli w razie wojny, Usa nam nie pomoże, Nato czy Unia, to będzie rozpad wszystkiego. Wtedy wszystkie sojusze staną się nie ważne. Wierzę że kraje wyciągnęły wnioski z Ligi Narodów, jeśli nie to cóż..

Musimy być realistami, bo z takim samym optymizmem porywaliśmy się na powstania, i tyle z tego mieliśmy. Dopóki nie zmienimy władzy w tym kraju, nie zmieni się nic, a ja wolę być pod skrzydłami Usa, które kontroluje większość krajów, niż Rosję którą każdy nienawidzi. Po prostu mniejsze zło. 

Użytkownik Nanorobot edytował ten post 05.04.2015 - 12:51

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie można dobrze żyć z USA i Rosją równocześnie, tym bardziej jak nie ma się ŻADNEGO głosu na arenie międzynarodowej, My nie rozdajemy kart, My jesteśmy ewentualnie średniakiem Europejskim w dodatku w tragicznym na ten moment położeniu.

Chyba nie trzeba wymieniać dlaczego lepiej trzymać z USA niż z Rosją? Wydaję mi się, że to wiadome dla wszystkich.

Jeśli USA nam nie pomoże to tak jak napisał kolega wyżej, wszystko się rozsypie, cały porządek świata i na pewno dojdzie wtedy do wojny ostatecznej, a to nikomu nie jest na rękę, bo mimo tego, że pieniądze mają tyle minusów, to mają też jeden ważny plus, który jak na razie trzyma nas od wojny. Nie po to władcy tego świata dorabiali się miliardów, żeby zginąć w bunkrze atomowym.

• 1

Gaiuss.
  • Tematów: 10
Reputacja

Napisano

Szczerze mówiąc wasze opinie mnie przerażają. Żyjemy w rozpadającej się chałupie w której wszystko niszczeje i się rozpada a pomimo tego dalej w niej żyjecie nic nie zmieniając bo po co, skoro ta zmiana może zburzyć całą chatę.

Właśnie dlatego w Polsce nigdy nic się nie ziemini, przez takie bzdurne opinie, iż lepiej mieć tych złodziei niż spróbować coś zmienić.

Nie da się być komunistą i kapitalistą w jednym.

Niemcy są komunistą i kapitalistą w jednym?

Usa nam nie pomoże, Nato czy Unia, to będzie rozpad wszystkiego.

I tak będzie rozpad Polski jaką znamy, wojska NATO nie będą pchały się pod warszawy z uwagi na Iskandery i inne systemy z kalingradu.

Szybciej wojsko Rosyjskie podejdzie pod granicę zachodnią aniżeli wojska NATO pod wschodnią. To nie jest wymysł a raczej rzeczywistość poparta logicznym rozumowaniem.

Gdzieś trzeba zebrać wojsko a gdzie najlepiej zebrać jeśli nie na swoim terenie z dala od działań wroga?

Takim terenem będą Niemcy a nie Polska.

Jeśli USA nam nie pomoże to tak jak napisał kolega wyżej, wszystko się rozsypie, cały porządek świata i na pewno dojdzie wtedy do wojny ostatecznej

Przykro mi jeśli będę zbyt brutalny ale co proszę?

wszystko się rozsypie?

oglądałeś ostatnio wiadomości, tak z ostatnich 5 lat?

Wojna domowa w Syrii, ISIS, Libia, Kenja, walki w Iraku, powstanie koalicji wojskowej państw arabskich i atak na Jemen, Problemy z Imigrantami w Europie.

Degradacja społeczeństwa, napływ arabów do krajów Europejskich i skandowanie do wybicia niewiernych, Szwecja może stać się krajem 3 świata dzięki arabom.

Według ONZ Szwecja ubożeje w zastraszającym tempie, a do roku 2030 może dołączyć nawet do tzw. krajów trzeciego świata. Winna jest multikulturowość i próba zbudowania idealnego społeczeństwa na bazie wielkiej fali imigrantów.

Chiny budują marynarkę wojenną i w tej chwili mają zbliżoną ilość łodzi podwodnych w stosunku do usa, rosnące napięcia pomiędzy Pakistanem a Indiami, zbrodnie wojenne popełniane przez Izrael na palestynie, Turcja wspierająca ISIS i pozwalająca na przekraczanie swojej granicy dla nich wraz z zaopatrzeniem.

To przepraszam bardzo ale co ma się rozpaść?

Co?> 

USA są nazywane przez nas jako strażnik pokoju, to gdzie oni są podczas, gdy nasza Europa pada pod naporem emigrantów, gdzie jest ich wywiad w walce z ISIS, gdzie są kiedy w Syrii jest walka pomiędzy Assadem a rebeliantami a ISIS a właściwie nie wiadomo kim, gdzie byli podczas ewakuacji ludności cywilnej z Jemenu, Gdzie jest ich wojsko i wywiad kiedy w Kenii są mordowani cywile?

Co ma się jeszcze rozpaść?

Jeżeli teraz świat się nie rozpada to ja doprawdy nie wiem co musiałoby nastąpić aby co poniektóre osoby przyznały, że się rozpada./ 

• 2

Nanorobot.

Agent CIA

Reputacja

Napisano

Rozpada się już, ale całkowicie rozpadnie się jeśli nikt nam nie pomoże gdyby Rosja nas zaatakowała. Wtedy każdy zobaczy że te całe Nato, Unia jest nic nie  warta i będzie to samo co z ligą narodów, mi się na prawdę nie chcę wierzyć że nikt nie kiwnie palce gdy Rosja będzie nas atakowała. 

Ale kto powiedział że ja nie chcę zmieniać? W tyn roku ukończę 18 lat, będę chodzić na wybory, chcę założyć własną firmę. Ale co to da,  jak statystyczny Janusz pójdzie zagłosować na PO, a młody Andrzej będzie miał gdzieś te wybory? 

No przepraszam ale Usa nie będzie nas bronić we wszystkim i przed wszystkim. Gdzie są wojska Rosyjskie? Gdzie wojska Chin, przecież te mocarstwa też mogłyby pomóc. Zresztą znowu piszesz o jakieś Keni, co mnie ona interesuje? 

A Niemcy? Oni się potrafią wyrwać z każdego kryzysu, po 1 WŚ, po 2 WŚ, tam jest inna ludność. Zresztą Niemcy są dzisiaj potęgą, nie pionkiem, jak my.

Użytkownik Nanorobot edytował ten post 05.04.2015 - 17:05

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chciałabym do trafnej opinii Gaiussa dodać parę szczegółów. Według polskich przekaziorów, USA rwią się do wojny z Rosją. Ale rodzą się pewne pytania i wątpliwości. Oto niektóre z nich :

1. Dlaczego USA nie kwapi się z przysłaniem systemów Patriot do Polski ?  Proste- są to rakiety duzo wolniejsze od Iskanderów. Antyrakiety Patriot osiągają szybkość 5 MA, Iskandery -7 MA, a więc zestrzelenie ich jest praktycznie niemożliwe przez Patrioty. Sądzę, że dopóki USA i reszta świata nie wynajdą antyrakiet o podobnej szybkości, rozpoczęcie wojny nie ma sensu.

2. Amerykanie nie mają sprawdzonego systemu do zwalczania rakiet balistycznych. Obszerny artykuł / niestety tylko po ang. :/ http://graphics.lati...issile-defense/. A więc w razie ataku atomowego Rosji są bezbronni. Mogą tylko w odwecie zasypać Rosję swymi rakietami z atomem.

Rosja podobno ma zaatakować Polskę. To dlaczego pomaga obywatelom polskim w Jemenie i ratuje ich z ogarnietego wojną domową Jemenu ?  Zresztą paru Ukraińców również przy pomocy rosyjskiej udało się stamtąd  uciec. Dlaczego Rosja pozwala Ukraińcom / równiez z zach. części/ pracować u siebie ?

Rosja, UE i USA współpracują zgodnie przy projektach kosmicznych. Dziwne. Przecież państwa, które niedługo mają walczyć ze sobą, nie powinny sobie ufać.

http://www.tvn24.pl/...zna,530448.html

I wreszcie tak bezgraniczne zaufanie Polski do USA, że nam pomoże w razie ewentualnej napaści Rosji na nasz kraj. Czy mamy jakiś traktat, który nam to gwarantuje ?

Nie. Mamy tylko słowa Brzezińskiego , cyt.:

To, co nakazuje logika: Polska powinna się zbroić, kupować sprzęt, modernizować i zwiększać armię. Liczyć na siebie, by być w stanie jak najdłużej bronić się sama. Bo oczywiście istnieje wspomniany art. 5 i solidarność z zaatakowanym sojusznikiem. Ale w NATO obowiązują procedury i zasada jednomyślności. Oznacza to, że NATO przez jakiś czas mogłoby być sparaliżowane. Choćby przez Grecję, która jest przyjacielem Rosji i która ma przecież prawo weta. W efekcie NATO mogłoby zareagować z opóźnieniem. Wierzę jednak, że gdyby doszło do realizacji czarnego scenariusza, Ameryka znajdzie sposób, by pomóc Polsce. Choćby działając na zasadzie bilateralnych relacji. Można też liczyć na wsparcie militarne od sojuszników europejskich: a takie deklarują teraz Brytyjczycy, Niemcy, Francuzi, Włosi, a nawet Litwini, którzy ostatnio oświadczyli, że w razie potrzeby będą walczyć w polskich szeregach. Tak, Polska jest zagrożona, ale w dalszej kolejności. Na pierwszej linii są kraje bałtyckie, Mołdawia, może Azerbejdżan.

http://www.gazetapra...ie-skonczy.html

Hmm... Ja też jestem osobą wierzącą też  wierzę...  Brzeziński jest doświadczonym politykiem i wie co mówi. On zdaje sobie sprawę, że pomoc USA w razie konfliktu jest niepewna i iluzoryczna.

Zbroić się, tak, ale za co ? Polska jest tak biednym krajem, że nas na to nie stać...

Ale w sprawach wojny trzeba realnie trzymać się na nogach. A prawdą jest, że zanim ktoś się ruszy, aby nam pomóc, Polska będzie jedną, wielką ruiną, z której już sie nie podźwigniemy. A więc może czas skończyć z tą wojenną retoryką i zacząć myśleć realnie ,tym bardziej, że Polska nie krajem strategicznym ?

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kurde Gaiuss naprawdę zaskakujesz mnie coraz częściej swoimi postami. Na razie na świecie to masz kilka ognisk zapalnych, bitew że tak powiem.

Jeżeli teraz świat się nie rozpada to ja doprawdy nie wiem co musiałoby nastąpić aby co poniektóre osoby przyznały, że się rozpada.

Bezpośrednia wojna między państwami z arsenałem nuklearnym?

Ale jednak kpiarz Cię przebija:

Rosja, UE i USA współpracują zgodnie przy projektach kosmicznych. Dziwne. Przecież państwa, które niedługo mają walczyć ze sobą, nie powinny sobie ufać.

No pewnie, bo jak na szczeblach politycznych jest napięcie to nagle naukowcy, sportowcy, lekarze, malarze, pisarze, piekarze i inni "arze" mają zakończyć współpracę i przestać się lubić.

1. Dlaczego USA nie kwapi się z przysłaniem systemów Patriot do Polski ?  Proste- są to rakiety duzo wolniejsze od Iskanderów.

Po co mają przysyłać więcej Patriotów, jak nawet nie wiadomo czy ten złom z Kaliningradu w ogóle oderwie się od ziemi.

I wreszcie tak bezgraniczne zaufanie Polski do USA, że nam pomoże w razie ewentualnej napaści Rosji na nasz kraj. Czy mamy jakiś traktat, który nam to gwarantuje ?

Nie. Mamy tylko słowa Brzezińskiego , cyt.:

Bardzo dobrze powiedział. Wiesz na czym polega taka pomoc? Na pewno nie na tym, że przyleci tu 300 000 US Army, 6000 Abramsów i 5000 samolotów. To ma być POMOC, a nie odwalenie za nas roboty. A żeby ich pomoc miała sens to Polska musi zrobić DOKŁADNIE to co powiedział Brzeziński, czyli ZBROIĆ SIĘ, MODERNIZOWAĆ ARMIĘ, etc. My mamy być zdolni do obrony, mamy sobie radzić i wtedy ewentualnie z pomocą ma przyjść np USA.

Wy to chyba myślicie, że ta pomoc to powinna tak wyglądać: Przyjeżdża do Polski milion żołnierzy z USA, 8000 czołgów, 10 000 samolotów, pod Bałtyk podpływa 5 lotniskowców, rozmieszczają arsenał nuklearny, a Polaków ewakuują do Nowego Jorku, a nasza armia wycofana do granic z Niemcami siedzi w czołgach i ogląda USA vs Rosja. :facepalm:

Nikt nam nie pomoże jak sami nie będziemy mieli się czym bronić, bo raz, że to bez sensu, dwa nikt za nas roboty nie będzie odwalał, a trzy to szkoda tego sprzętu z USA, który by poszedł na marne.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeszcze raz się pytam, za co mamy się zbroić, skoro budżet Polski jest bardzo skromny, mówiąc delikatnie ?

Rosyjski złom w postaci Iskanderów już sie oderwał od ziemi, w czasie wojny Rosji z Gruzją i zadał przeciwnikowi duże straty. Szerzej w artykule :

http://wiadomosci.ga..._na_Zachod.html

• 1

Nanorobot.

Agent CIA

Reputacja

Napisano

No właśnie nie mamy za co się zbroić więc zostało tylko liczyć na pomoc innych, znowu. A tak zapytam, czemu w ogóle Rosja miałaby nas atakować? Co my znaczymy na arenie międzynarodowej? Jakie mamy tutaj wielkie surowce? Jakie znaczenie terytorialne? Gdyby nas zaatakowali, tylko narazili by się na atak reszty Europy i Usa. 

Hitler przynajmniej miał jakiś powód, no chyba że Putin chcę mieć bazę wypadową na Niemcy :D

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nanorobot mocarstwowe zapędy, przerośnięte ego, choroba psychiczna...

• 0

razzish.
  • Tematów: 4
Reputacja

Napisano

Bardzo dobrze powiedział. Wiesz na czym polega taka pomoc? Na pewno nie na tym, że przyleci tu 300 000 US Army, 6000 Abramsów i 5000 samolotów. To ma być POMOC, a nie odwalenie za nas roboty. A żeby ich pomoc miała sens to Polska musi zrobić DOKŁADNIE to co powiedział Brzeziński, czyli ZBROIĆ SIĘ, MODERNIZOWAĆ ARMIĘ, etc. My mamy być zdolni do obrony, mamy sobie radzić i wtedy ewentualnie z pomocą ma przyjść np USA.

Nie znasz podstawowej koncepcji paktu północnoatlantyckiego. Państwo członkowskie ma wytrzymać do przybycia sił QRF, które obecnie stacjonują w - o ile się nie mylę - Niemczech. Tak, nie mamy wytrzymać obrony i być zaszczyceni ich pomocą, tylko oni muszą nam pomóc.

Druga strona jest taka, czy praktycznie jest to możliwe. NATO nie było jeszcze zmuszone do takich działań i obawiam się, że pierwsze kilka dni to będą formalności, wahania i - co już bardzo dobrze znamy - "potępienia działań".

Praktyczna pomoc może w ogóle nie nadejść, więc nie trzymałbym się USA, tylko ocieplał stosunki z Rosją. Z dwojga złego lepiej budować przyjaźń niż wzywać do wojny i czekać na pomoc.

Odnoście waszego podejścia do Polski, to jestem przerażony. Młodzi ludzie, którzy mówią na starcie że nic nie mogą. To przerażające, jeżeli takie jest przyszłe pokolenie to muzułmańska Europa jest tylko kwestią czasu. 

Bo oni uważają że podbiją obce kontynenty i wprowadzą swoje prawa, a my nawet nie potrafimy zmienić rządu.

Użytkownik razzish edytował ten post 05.04.2015 - 19:49

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przyjaźń z Rosją :D może taka sama jak przyjaźń Rosji z Ukrainą? Czekaj, czekaj..."Ukraina to nasi najwięksi bracia", tak to leciało?

Wolę być na smyczy USA niż być "przyjacielem" Rosji.

A co do NATO to w ogóle w zapisie nie ma wzmianki, że ma to być pomoc wojskowa jak już chcesz być tak dokładny.

• 0

Nanorobot.

Agent CIA

Reputacja

Napisano

ale czym jesteś przerażony? Tym że pisze jak jest? Ja chcę zmieniać, ale i tak większość Januszów ma gdzieś ten kraj, młodzież tak samo i taka jest prawda.

Oczywiście wątpię by Nato od razu zareagowało, ale po max 5 dniach pomoc ta nadejdzie, wiadomo wtedy będzie już za późno, ale nie oczekujmy cudów. 

• 0

razzish.
Reputacja

Napisano

ale czym jesteś przerażony? Tym że pisze jak jest? Ja chcę zmieniać, ale i tak większość Januszów ma gdzieś ten kraj, młodzież tak samo i taka jest prawda.

Oczywiście wątpię by Nato od razu zareagowało, ale po max 5 dniach pomoc ta nadejdzie, wiadomo wtedy będzie już za późno, ale nie oczekujmy cudów. 

Aby zło zwyciężyło, wystarczy obojętność ludzi dobrych.

Przyjaźń z Rosją :D może taka sama jak przyjaźń Rosji z Ukrainą? Czekaj, czekaj..."Ukraina to nasi najwięksi bracia", tak to leciało?

Wolę być na smyczy USA niż być "przyjacielem" Rosji.

A co do NATO to w ogóle w zapisie nie ma wzmianki, że ma to być pomoc wojskowa jak już chcesz być tak dokładny.

Zdaje sobie sprawę z tego że pomoc nie musi nadejść, ale nie chciałem burzyć Twojego światopoglądu.

Bo wtedy jeszcze by wyszło że wolisz być na smyczy kraju który bądź co bądź nie musi nam pomóc.

A co do Rosji, to racja, przyjaźń nie jest dobrym terminem, bardziej partner w interesach.

Użytkownik razzish edytował ten post 05.04.2015 - 20:03

• 0

Nanorobot.

Agent CIA

Reputacja

Napisano

Jaki partner w interesach? Co mamy im zaoferować? Może damy im trochę ropy naftowej? Albo łodzie podwodne? Może podpiszemy jakiś pakt którego Rosjanie tak bardzo lubią się trzymać? Nie oszukujmy się. 

Co do twojej odpowiedzi to zacytowałeś mądre i odpowiednie słowa ;)

Użytkownik Nanorobot edytował ten post 05.04.2015 - 20:07

• 1

razzish.
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Jaki partner w interesach? Co mamy im zaoferować? Może damy im trochę ropy naftowej? Albo łodzie podwodne? Może podpiszemy jakiś pakt którego Rosjanie tak bardzo lubią się trzymać? Nie oszukujmy się. 

Co do twojej odpowiedzi to zacytowałeś mądre i odpowiednie słowa ;)

Płaszczyzna nie jest ważna, najważniejsze jest to żeby coś robić w kontekście poprawienia relacji.

Rosjanie jako naród nie są ludnością którzy nienawidzą polaków. To raczej my jesteśmy stroną, która neguje i krytykuje.

Zresztą wystarczy zobaczyć na czyny, a nie słowa:

Defilada Zwycięstwa w Moskwie i ten genialny gest puszczenia polaków przed brytolami

https://youtu.be/J0ujiFLRRE0

Przyjęcie naszych brawami na Placu Czerwonym

https://youtu.be/JW58wcU1qrE

Czy ktoś pamięta aby w Soczi nasi zawodnicy byli wygwizdani?

Nie.

A pamiętacie reakcji typowych "cebulaków i Januszów" na MŚ?

https://youtu.be/azrUubWRxDY

Wstyd i pośmiewisko na całą Europę, szydzenie z zawodników, którzy mają g wspólnego z polityką....

Tak tak tak....ale historia, Katyń itp....historia jest po to aby wyciągać z niej wnioski, jeżeli będziemy żyć historią to zatracimy się w rzeczywistości.

• 5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych