Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 odpowiedzi w tym temacie

Gaiuss.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja tylko jedno napiszę, Panie Milosz i Panie Daniel proszę przestać używać mojego tekstu 

Sorry resory, ale ja chyba za głupi jestem

Który jest oparty na sarkazmie. Gdyż to są podjazdy chamskie i wskazujące na brak poszanowania dla drugiej osoby.

A Czeczenia, Afganistan? Czechy 68r.? Mówi Ci to coś? Finlandia 39? Walory obronne? Ostatnio ruscy ćwiczyli „obronę” poprzez atak atomowy na Warszawę, jaja sobie robisz.

Powiem to raz i więcej razy dyskutować nie będę na ten temat.

Nikt nie mówi, iż Rosja nie popełniała zbrodni. Aczkolwiek ja bym tutaj użył mechanizmu huśtawki.

Po jednej stronie są USA a po drugiej Rosja.

Centralnym pkt. jest świat i jego bezpieczeństwo.

USA to stutonowy kolos który wywiera ogromną presję i doprowadził do zwiększenia napięć na świecie, natomiast Rosja to tona lub dwie.

Afganistan to kompletna porażka za którą trzeba obarczać zarówno Rosję jak i Stany. Tutaj nie ma kto jest bardziej winny, gdyż Rosja walczyła wtedy z Talibanami uzbrojonymi w Amerykańską broń a potem Talibowie z Amerykanami uzbrojonymi w Rosyjską i resztkami Amerykańskiej.

Finlandia?>

Zdawało mi się, że trzymamy się jednak ostatnich 50 lat a nie jeszcze dalszej historii. 

Ale większość Ukraińców nie popiera Banderowców i tego, co robią. Podczas ostatnich wyborów parlamentarnych, nacjonalistyczne, faszystowskie partie, czyli Swoboda i Prawy Sektor, otrzymały łącznie w przybliżeniu 6, 5 procent poparcia.

Masz stuprocentową rację. Natomiast to, że prezydent Poroszenko oficjalnie popiera UPA i traktuje ich jako bochaterów nawet w towarzystwie Polskich władz to nic takiego. W końcu to tylko 6,5%

Masz ewidentny problem z życiem z przeszłością

Ukraina nigdy nie była państwem a zawsze należała do Polski. Przypomnę ci też coś jeszcze, większość ukraińskiej szlachty wolała Polską szlachtę od własnych ziomków. ( ziomek w kontekście historycznym )

Budowa państwa ukraińskiego była rzeczywiście mozolna i trudna. Tragedią tego narodu było to, że prawie nie miał już elit. Magnaci ruscy byli zafascynowani polską kulturą – pragnęli polonizacji, przechodzili na katolicyzm. I po jakimś czasie tacy Czartoryscy czy Sapiehowie niczym się nie różnili od etnicznych Polaków – również jeśli chodzi o traktowanie chłopstwa

Czy mi się zdaje, czy też Pan Milosz i Pan Daniel mają coraz to mnie i mniej sensownych argumentów a coraz bardziej stosują język pełen ukrywanej wściekłości i bezradności.

Użytkownik Gaiuss edytował ten post 15.04.2015 - 11:33

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zdawało mi się, że trzymamy się jednak ostatnich 50 lat a nie jeszcze dalszej historii.

A mnie się zdawało, że ciągle gadasz o Wołyniu, a to chyba lekko więcej niż 50 lat?

Czy mi się zdaje, czy też Pan Milosz i Pan Daniel mają coraz to mnie i mniej sensownych argumentów a coraz bardziej stosują język pełen ukrywanej wściekłości i bezradności.

Czy mi się zdaje(patrząc na post wyżej np) czy też Pan Gaiuss ma coraz to mniej sensownych argumentów i zaczyna się plątać w tym co pisze?

Użytkownik Daniel. edytował ten post 15.04.2015 - 13:50

• 0

Gaiuss.
Reputacja

Napisano

Saxony tak dobre, że aż je sprzedają

9c8bbf4410cdf39bf9fc1cb00a7fde14.jpg

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie pojawia się tu jednak bezpośrednio wymieniona swastyka jako zakazany symbol, choć w części ustawy poświęconej komunizmowi autorzy projektu szczegółowo opisali sierp, młot, czerwoną gwiazdę i różne kombinacje tych symboli.

No wiesz, pishor, takie chramy trudno uznać za nazistowskie:

Swastika-seoel_(xndr).jpg

nie mówiąc o słowiańskich akcentach

swarog.jpg

Ja uważam, że mimo wszystko nie należy zakazywać swastyki jako takiej. Flaga III-ciej Rzeszy to inna sprawa, zresztą podobnie jest z sierpem i młotem (bo sam sierp i sam młot mogą być symbolem np. cechu rzemieślniczego czy rolniczego i nie mieć jako takich komunistycznych konotacji).

Masz jednak rację że pozostawia to niebezpieczną furtkę w kontekście neobanderowców i ich symboli. Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że ukraińskie sądownictwo podoła.

Ukraina nigdy nie była państwem a zawsze należała do Polski. Przypomnę ci też coś jeszcze, większość ukraińskiej szlachty wolała Polską szlachtę od własnych ziomków. ( ziomek w kontekście historycznym )

Ło panie, co to za bzdury? A Ruś Kijowska to co, przepraszam? Może uznasz, że Kijów i Nowogród należą się Szwecji, bo to właśnie szwedzcy wikingowie tworzyli ruską państwowość (*ruską nie jako pejoratywne określenie, lecz historyczne)? Jakbyś czytał całe rozdziały podręczników, a nie tylko wycinki, to byś się dowiedział, co ta Twoja Rosja zrobiła z obietnicą wolności dla Ukrainy po powstaniu Chmielnickiego. Zero autonomii i represje na całego - ale to pewnie wina... USA? Jak to ładnie nazwałeś "mechanizm huśtawki"?

Użytkownik Monolith edytował ten post 15.04.2015 - 15:52

• 2

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No wiesz, pishor, takie chramy trudno uznać za nazistowskie:

Nie to, co flagę Czechosłowacji za symbol komunistyczny, co nie?

flaga%20czechoslowacji.jpg

Tylko... Jak oni ją odróżnią od flagi Czech? Pojęcia nie mam.

flaga%20czechoslowacji.jpg

Użytkownik pishor edytował ten post 15.04.2015 - 16:10

• 1

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A nie chodziło czasem o herb?

http://upload.wikime...(1961-1989).svg

ale masz rację, że to już porządna przesada.

• 0

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po pierwsze Ukraińcy odwołujący się do tradycji ukraińskiego nacjonalizmu mają swoje symbole i nie muszą używać żadnej swastyki i rzeczywiście większość z nich nie używa. Ukraińscy narodowi socjaliści mają swoje symbole i jest to głównie trochę zmodyfikowany wolfsangel, ale używają go w pewnym kontekście, tzn znaczy on tyle co "Idea Nacji" czyli "I" w środku "N" Wygląda tak: http://steigan.no/wp...-wolfsangel.jpg Więc może poczytajcie najpierw jakie symbole są tam stosowane. W ogóle trzeba jakiegokolwiek odwołania do III Rzeszy żeby być narodowym socjalistą? Nie sądzę, a nawet jeśli podziwiamy III Rzeszę, to możemy to ładnie ukryć. Ludzie nie są głupi. 

Po drugie ukraiński nacjonalizm nigdy nie zrobi dla nas wyjątku, bo on już od początku odrodzenia ( lata 90 ) głosi wobec nas roszczenia terytorialne. Ukraiński nacjonalizm tworzy również sojusz z nacjonalizmem niemieckim, wiadomo, że niemieccy narodowi socjaliści mają się raczej za aryjskich "nadludzi" i pogardzają słowiańskimi "podludźmi", ale historycznie wśród nacjonalistów ukraińskich istniała fascynacja niemieckim nazizmem, łączą ich też roszczenia terytorialne wobec Polski. Tutaj tekst o powiązaniach: http://www.tvp.info/14409621/der-spiegel-swoboda-w-sojuszu-z-npd 

To są dwie siły, które zawsze będą obecne i w Niemczech i na Ukrainie i Polacy nie powinni być obojętni w stosunku do nich, tym bardziej w czasach kiedy szybko może nadejść kryzys demoliberalizmu, a wiemy czym się taki kryzys skończył przed wojną. Jeśli ktoś sądzi, że obecna władza na Ukrainie będzie się podlizywać Polsce i Unii i nagle przestanie tolerować tych "neobanderowców", to jest strasznie naiwnym człowiekiem. Po pierwsze takie silne odwoływanie się do ukraińskiego nacjonalizmu z czasów wojny jest zjawiskiem normalnym, ponieważ mają swoją wojnę ze swoim największym wrogiem - Rosją, dla nich to normalne symbole walki o niepodległość i chyba jasne, że będą używane w kontekście obecnych wydarzeń, a więc wojny i próby wyzwolenia się od czerwonych. To tyle w temacie Ukrainy nawróconej na drogę unijnego kosmopolityzmu, tolerancji i innych gówien, czyli różne takie bajki dla dzieci. 

• 2

razzish.
  • Tematów: 4
Reputacja

Napisano

Post trochę długi ale myślę że uda mi się odwołać do wszystkich ważniejszych kwestii.

Dla Rosji prowokacją może być nawet to jak rzucę jabłkiem w jednego z tych nocnych wilków co to będą sobie przejeżdżać przez nasz kraj.

Panie Danielu, znając Pana poglądy głoszone na tym forum wierzę że Pan jako pierwszy rzuciłby jabłkiem.

Dodatkowo, przez cały czas główne i znaczące osoby w naszym państwie głoszą negatywną opinię nt. Rosji i jak do tej pory nie widziałem konkretnego odzewu z ich strony.

razzish proszę cię, nie ośmieszaj się. To co sobie tam zaznaczyłeś to najpierw sam z tym wyjechałeś chcąc pokazać, że "zło z USA jest większe niż zło z Rosji", a teraz odwracasz kota ogonem i sugerujesz, że My twierdzimy, że to nic, "bo Rosja". Żałosna manipulacyjna zagrywka, ale tu nie zadziała.

Ludzie Pana pokroju uważają USA za kowboje narodów. Nie posługiwałem się żadną "manipulacją", po prostu pokazałem że wszystkie grzeszki USA nie mają znaczenia w waszym odbiorze co do tego kraju.

Pan ktory napisal ksiazke i wymienil te metody jest malo wiarygodny. Zwlaszcza wydawnictwo ktore wydawalo jego publikacje bylo przez wszystkich brane z dystansem. Nie bronie UPA bo ich tortury i metody zabijania byly bardzo brutalne.

Tutaj się uśmiałem. Autor - niewiarygodny, wydawnictwo - niewiarygodne. Przytaczanie co chwila skrótów UB, MO, AL bez żadnej dokumentacji (która przepadła bez śladu) - wiarygodne.

No i wisienka na torcie "Jednym z wiarygodnych zrodel sa relacje ludzi ktorych osobiscie znam."

Moge podac wiele. Wystarcza raporty UB i MO czego sie dopuszczali. No i AL.

KONKRETY

A we Włoszech również gloryfikują Mussoliniego. Gloryfikowali nawet przed jego odlotem, przed jego wyborem na prezydenta w wyborach, w czasie rządów jego poprzednika i wcześniej jego poprzednika itd… Taką mamy spuściznę czasów słusznie minionych, nawet w Polsce spotkasz głupców popierających Hitlera albo jego działania.

Konkretnie miałem na myśli miejsce jakim jest PARLAMENT, widziałeś kiedyś w parlamencie niemieckim ustawę pochwalającą działalność oddziałów SS.

Nie musisz odpowiadać, ja też nie.

Ale większość Ukraińców nie popiera Banderowców i tego, co robią. Podczas ostatnich wyborów parlamentarnych, nacjonalistyczne, faszystowskie partie, czyli Swoboda i Prawy Sektor, otrzymały łącznie w przybliżeniu 6, 5 procent poparcia.

Tak, ale Ci ludzie są w rządzie i sterują krajem.

A Czeczenia, Afganistan? Czechy 68r.? Mówi Ci to coś? Finlandia 39?

To drugi raz kiedy wypisujesz te 4 przypadki ale to dobrze, pewnie okazało się że nie ma ich więcej.

I wracamy do sytuacji z poprzedniej strony, ja napiszę Ci że "grzechów" USA jest 30 razy więcej a Ty mi odpowiesz że gdybyś miał wybierać to wolisz jankesów.

"Argumentacja"

Oni nie ograniczają się do „poniżania” przedstawicieli tylko całych narodów. Nie trzeba szukać, w jaki sposób, jeśli w procesie edukacji uważało się na lekcjach historii.

W procesie edukacyjnym mówi się również o przebijaniu kobiety w ciąży bagnetem, ale to pewnie przespałeś.

Argument typu, nie, bo Wołyń. Masz ewidentny problem z życiem z przeszłością, no, ale sam wyjaśniłeś, dlaczego. Przypomnę go tutaj – „Sorry resory, ale ja chyba za głupi jestem” .

Widzę że Twoja orientacja dotycząca osób cytowanych jest na podobnym poziomie co logika wypowiedzi.

O proszę:

Oni nie ograniczają się do „poniżania” przedstawicieli tylko całych narodów.

A Czeczenia, Afganistan? Czechy 68r.? Mówi Ci to coś? Finlandia 39?

Zapomniała krowa jak cielęciem była.

To tylko kwestia czasu, kiedy Kacapia sama będzie chciała zwrócić bezprawnie zagrabione ziemie Ukrainie ze względu na ogromne koszty. To nie jest manipulacja tylko fakt, Ukraina obecnie to chory pacjent w szpitalu na kroplówce z UE, żyje dzięki pomocy sąsiadów, w tym Polski. A Rosja to złodziej, który okrada tego pacjenta korzystając z tego, że jest słaby.

Tylko że ja nie chcę pomagać temu "choremu pacjentowi" tak samo jak reszta krajów, bo nie mają w tym interesu.

UE pomaga Ukrainie?

Ty tak na serio?

Przedstawiciele UE z pozorowanym entuzjazmem właśnie ogłosili, że umowa przyniesie 500 milionów euro rocznie ukraińskiej gospodarce. Tyle, że Ukraina znalazła się na skraju bankructwa- już dzisiaj potrzebuje 15 miliardów euro. Europa nie ma ochoty finansować ukraińskiego deficytu. Po pierwsze dlatego, że zmaga się z własnym kryzysem. Po drugie dlatego, że nikt nie wierzy w to, że te pieniądze zostaną wydane jak należy (prywatnie polscy politycy z obrzydzeniem opowiadają o swoich wizytach w Kijowie. Etap romantycznej miłości dawno mają już za sobą).

Ukraina nie jest dla nas zagrożeniem.

Dopóki jest słaba i słaba pozostanie.

Czkam na dalsze perypetnie "kacapów, bydła, motłochu", tylko skoczę po popkorn.

• 1

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzie Pana pokroju uważają USA za kowboje narodów. Nie posługiwałem się żadną "manipulacją", po prostu pokazałem że wszystkie grzeszki USA nie mają znaczenia w waszym odbiorze co do tego kraju.

To jest oczywiście kłamstwo. Po prostu "grzeszki" USA nie mają ŻADNEGO znaczenia w konfrontacji Ukraina vs Rosja. Nie zauważyłeś, że to wygląda tak:

Daniel: Rosja sobie za dużo pozwala, straszy kraje Bałtyckie, grozi Polsce atakiem nuklearnym, najechała na Ukrainę, czemu zachód jest taki bierny?
Razzish: Ale USA jest gorsze niż Rosja, bo Afganistan, Syria, Libia....

Kompletnie nie na temat, wspomniane tylko po to, żeby pokazać, że USA też jest złe.

To drugi raz kiedy wypisujesz te 4 przypadki ale to dobrze, pewnie okazało się że nie ma ich więcej.

I wracamy do sytuacji z poprzedniej strony, ja napiszę Ci że "grzechów" USA jest 30 razy więcej a Ty mi odpowiesz że gdybyś miał wybierać to wolisz jankesów.

To nie do mnie, ale odpowiem jeśli mogę. Prócz Finlandii, Czechosłowacji, Afganistanu można jeszcze dopisać Mołdawię, Ukrainę, Gruzję, Polskę i co najważniejsze I wojnę światową, II wojnę światową, Kuryle i pewnie jeszcze by się znalazło, ale faktycznie takie przekrzykiwanie nie ma sensu. Prawda jest taka, że USA robi burdel na bliskim wschodzie i nikt temu nie zaprzecza. Ale prawdą jest również to, że w dużej mierze w wielu częściach świata pokój jest zachowany również dzięki USA i tu też nie możesz zaprzeczyć. Pominę już to, że Rosja w żadnym zakątku świata nie wpływa na stabilizacje, a gdzie tylko się pojawią tam pojawia się problem.

Wyobrażasz sobie zamianę miejsc USA z Rosją? Bazy Rosyjskie na całym świecie, największe wojsko, armia Rosyjska stacjonująca w Europie? Ja nawet nie chcę o tym myśleć...

• 0

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Napisalas o zolnierzach polskich. Nie pracyzowalas dokladnie wiec moge dac Ci raporty MO, UB itd. do czego jest zdolny Polak.

Pisalem, ze mordowac zaczeli polacy z oddzialow takich jak Huzarzy Smierci.
Wyzej napisalem, ze jak juz rozpoczely sie represje i mordy na Polakach to ludnosc w odwecie tez mordowala sie nawzajem. Kazda zemsta byla wymierzana z taka sama brutalnoscia.

Zrodla o odzdzialach mordujacych, gwalcacych i grabiacych Ukraincow podlinkuje jutro. Dzis usypiam.

Wcześniej pisałeś o Szwadronach Śmierci, teraz piszesz, że to partyzanci.

Jutro to będą zwykli ludzie a pojutrze krasnoludki ? 

"Kazda zemsta byla wymierzana z taka sama brutalnoscia."

Wymieniłam kilkanaście z kilkuset tortur UPA na Polakach. Podlinkuj mi te obiecane strony, gdzie są przedstawione fakty - jakoby polscy żołnierze dopuszczali się takich czynów. 

• 2

Gaiuss.
Reputacja

Napisano

Myślałem, że jesteś osobą z którą warto podyskutować a tutaj wychodzi, że nie a co więcej nie warto nawet zamieniać z tobą słową.

Niemniej napiszę tylko ten jeden jedyny raz i skończę tą farsę.

USA nie mają ŻADNEGO znaczenia w konfrontacji Ukraina vs Rosja

Nope, nie ma. Finansowanie opozycji i wydanie około 5 Mld $ na "ruchy demokratyczne" oraz zaznaczanie swojej ciągłej pozycji pomysłami typu tarcza antyrakietowe oraz brakiem jakiejkolwiek polityki zagranicznej co objawia się kompletną biernością i brakiem realnej polityki oprócz polityki siły i nacisków < używanie wojska i sankcji >

Stany zjednoczone nie miałyby żadnego znaczenia gdyby nie ich wojsko i możliwość użycia sankcji. Na szczęścia dla świata wraz z zapoczątkowaniem działalności AIIB, Stany Zjednoczone będą mogły nakładać sankcje na samych siebie tylko i wyłącznie.

Daniel: Rosja sobie za dużo pozwala, straszy kraje Bałtyckie, grozi Polsce atakiem nuklearnym, najechała na Ukrainę, czemu zachód jest taki bierny?

Zapewne według ciebie to powiniśmy od raz im walnąć atoma albo tak ze 2 razy i więcej.

Teraz rozumiem dlaczego tak ubóstwiasz u.s.a., tak jak oni wolałbyś wszystkich twoich "wrogów" zrównywać z ziemią i nie dbać o prawdziwą politykę.

Wiesz, Korea Północna też cały czas grozi Korei Południowej i Stanom to dlaczego zachód jest taki bierny w stosunku do nich?

Napisałem to raz, napiszę drugi raz.

Rosja nie ma żadnego celu w atakowaniu nas ani innych krajów bałtyckich, chyba, że zostanie do tego zmuszona.

Ten który cały czas mówi o tym czego to on nie zrobi i jaki to on grozny nie jest, jest osobą niegroźna. Jego grozby pozostają w obrębie jego słów, bać się trzeba tych którzy nie mówią o swoich zamiarach i skrywają swoje intencje.

Prócz Finlandii, Czechosłowacji, Afganistanu można jeszcze dopisać Mołdawię, Ukrainę, Gruzję, Polskę i co najważniejsze I wojnę światową, II wojnę światową, Kuryle i pewnie jeszcze by się znalazło, ale faktycznie takie przekrzykiwanie nie ma sensu.

To żeś poleciał po bandzie. Brakuje ci sensownych argumentów.

Może tak jeszcze bardziej się cofnij w historii?

Może do roku 1000 n.e?

że w dużej mierze w wielu częściach świata pokój jest zachowany również dzięki USA i tu też nie możesz zaprzeczyć.

Gdzie? 

Bazy Rosyjskie na całym świecie, największe wojsko, armia Rosyjska stacjonująca w Europie?

Pomimo tego, że Rosja może mieć swoje bazy wojskowe w paru miejscach na świecie to ich nie ma i nie chce ich mieć.

Twoje argumenty są pozbawione logiki i są błędne.

Cypr zaproponował dla Rosji aby utworzyli w ich kraju bazę wojskową ale oni odmówili, gdyż nie jest im ona potrzebna.

Rosja w odróżnieniu od Stanów trzyma swoje wojska w kraju, na ich terenie zamiast szlajać się po całym świecie i robić problemy gdzie tylko się nie pojawią.

w wielu częściach świata pokój jest zachowany również dzięki USA

Powiedz to Libii, gdzie ich naloty mające na celu powstrzymanie Kadafiego tylko wzmogły problemy i stworzyły one chaos gorszy dziesięciokrotnie niż to co było za czasów Kadafiego.

Po prostu "grzeszki" USA nie mają ŻADNEGO znaczenia w konfrontacji Ukraina vs Rosja.

Jeżeli dla ciebie to wszystko co zrobiło USA, do czego się przyczyniła, do jakiego chaosu doprowadziła i do jakiej ilości zgonów doprowadziła to "grzeszki" to jest z tobą coś nie tak.

To nie są "grzeszki" a Grzechy niewybaczalne.

• 2

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale się napaliłeś, tak bardzo, że nie czytałeś ze zrozumieniem.

Stany zjednoczone nie miałyby żadnego znaczenia gdyby nie ich wojsko i możliwość użycia sankcji. Na szczęścia dla świata wraz z zapoczątkowaniem działalności AIIB, Stany Zjednoczone będą mogły nakładać sankcje na samych siebie tylko i wyłącznie.

No już to słyszałem 5 lat temu, że już już i Chiny, Indie, Brazylia czy Rosja zjedzą USA, a te upadnie. No pech, lata lecą, a wciąż USA jest największym mocarstwem.

Wiesz, Korea Północna też cały czas grozi Korei Południowej i Stanom to dlaczego zachód jest taki bierny w stosunku do nich?

A jakim zagrożeniem jest Korea PŁN? To ten kraik co puszcza rakiety, które lecą 30m i spadają do morza? Już Ci Monolith coś o tym napisał - bądź poważny.

Rosja nie ma żadnego celu w atakowaniu nas ani innych krajów bałtyckich, chyba, że zostanie do tego zmuszona.

To weź jeszcze napisz kto ich zmusił do atakowania Krymu, aaa...no tak obrona ludności rosyjskojęzycznej, czyli w sumie Rosjanie są zmuszeni atakować 90% świata.

To żeś poleciał po bandzie. Brakuje ci sensownych argumentów.

Może tak jeszcze bardziej się cofnij w historii?

Może do roku 1000 n.e?

Dlaczego razzish może wymieniać wojny USA sprzed 70 lat, a ja nie mogę tych z udziałem Rosji w podobnym przedziale wiekowym?

Gdzie?

Tam gdzie stacjonują, np Japonia.

Pomimo tego, że Rosja może mieć swoje bazy wojskowe w paru miejscach na świecie to ich nie ma i nie chce ich mieć.

Na Kubie też nie chcieli. :D

Rosja w odróżnieniu od Stanów trzyma swoje wojska w kraju, na ich terenie zamiast szlajać się po całym świecie i robić problemy gdzie tylko się nie pojawią.

Trzyma w swoim kraju, bo atakuje szczególnie swoich sąsiadów, więc to normalne. A tak poza tym USA stacjonuje w wielu miejscach, bo te kraje tego chcą. Rosji nikt nie chce, hmm ciekawe czemu?

Powiedz to Libii, gdzie ich naloty mające na celu powstrzymanie Kadafiego tylko wzmogły problemy i stworzyły one chaos gorszy dziesięciokrotnie niż to co było za czasów Kadafiego.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania jak już wspomniałem, bo linijkę wcześniej napisałem, że USA zrobiło syf na bliskim wschodzie.

Jeżeli dla ciebie to wszystko co zrobiło USA, do czego się przyczyniła, do jakiego chaosu doprowadziła i do jakiej ilości zgonów doprowadziła to "grzeszki" to jest z tobą coś nie tak.

To nie są "grzeszki" a Grzechy niewybaczalne.

Za nim zaczniesz obrażać to weź czytaj wszystkie posty. Jakbyś się nie domyślił to "grzeszki" jest w cudzysłowie, a jest dlatego, że tak to określił razzish, a ja tylko zacytowałem. Strugasz mądrego, a masz problemy z najprostszymi czynnościami.

• 2

Cez77.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Napisalas o zolnierzach polskich. Nie pracyzowalas dokladnie wiec moge dac Ci raporty MO, UB itd. do czego jest zdolny Polak.

Wyzej napisalem, ze jak juz rozpoczely sie represje i mordy na Polakach to ludnosc w odwecie tez mordowala sie nawzajem. Kazda zemsta byla wymierzana z taka sama brutalnoscia.

Zrodla o odzdzialach mordujacych, gwalcacych i grabiacych Ukraincow podlinkuje jutro. Dzis usypiam.

Wymieniłam kilkanaście z kilkuset tortur UPA na Polakach. Podlinkuj mi te obiecane strony, gdzie są przedstawione fakty - jakoby polscy żołnierze dopuszczali się takich czynów. 

Jezeli poprosilas abym napisal czy kiedykolwiek polski zolnierz posunal sie do zbrodni to mowie ogolnie nie tylko o Wolyniu. Przeczytaj co napisalem, moze zrozumiesz, a pisalem o kryteriach oceniania i podsumowaniu jednostek i ich statusie w boju.

• -2

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jezeli poprosilas abym napisal czy kiedykolwiek polski zolnierz posunal sie do zbrodni to mowie ogolnie nie tylko o Wolyniu. Przeczytaj co napisalem, moze zrozumiesz, a pisalem o kryteriach oceniania i podsumowaniu jednostek i ich statusie w boju.

Napisałeś, że Ukraińcy odpowiedzieli mordami na Wołyniu na mordy żołnierzy m.in ze Szwadronu Śmierci na Ukraińcach.

A to po prostu bzdura. 

A teraz chcesz odwracać kota ogonem :D 

• 0

Cez77.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

My mamy uchwaly gloryfikujace Szwadrony Smierci odpowiedzialne za pierwsze mordy na Wolyniu i to na ludnosci Ukrainskiej. Na to wychodzi, ze jestesmy chyba kwita i nie warto budowac nienawisci co zostalo juz sobie wyjasnione "X" lat temu?

Mowia o tym, ze nawet ludnosc Polska mordowala ludnosc Ukrainska w akcie zemsty. Czesto jedna wioska eksterminowala druga.

Czarno na bialym gdzie czepiasz sie o zaprzeczanie.

Zaczely mordowac jednostki takie jak Huzarzy Smierci. Dowodca tej jednostki byl na Wolyniu, sluzyl tam i tez wiele ciekawych rzeczy wyrabial. Fakt nie mogli byc tam osobiscie bo sluzyli gdzie indziej ale jak pisalem mordy byly na Ukraincach i Litwinach. Na litwie stacjonowali. Na Wolyniu stacjonowal 19 Pulk Ulanow ktory byl prekursorem Huzarzy Smierci.

Rosjanie obecnie strasza Ukraincow, ze na Ukraine znow sciagaja Polskie Szwadrony Smierci aby znow rozpoczac swoja dzialalnosc. Co wiecej, ta informacja wstrzasnela duza iloscia ludzi na Ukrainie, ciekawe dlaczego? Tak bez powodu? Rozmawialas z ludzmi ktorzy przezyli Wolyn? (mowie o uciekinierach Polskich) Czesto slysze: "Szczerze mowiac Ukraincy oddali nam to co my robilismy, tyle, ze z duza nawiazka."

UPA wymordowalo bardzo duzo Polakow. Jedyne na co chcialem zwrocic w tej dyskusji to problem w ktorym mamy roszczenia za Wolyn i jest to karta przetargowa za obecna pomoc w konflikcie.

Mordu wykonywanego przez Szwadrony Smierci i UPA nie mozna porownac bo Ukraincy okazali wiekszy brak litosci. UPA mialo na celu czystke etniczna, natomiast Polacy mieli utrzymac tam porzadek a mordy, grabierz i gwalty byly stosowane na szeroka skale i mozna smialo powiedziec o masowych, ale bez rozkazu rzadu a i tak oddzialy nie zostaly pociagniete do odpowiedzialnosci.

Mialem zwrocic jedynie uwage na fakt:

-Ukraina gloryfikuje UPA za mordy i nam sie to nie podoba ale w mniemaniu Ukrainy walczyli o wolna Ukraine.

-Polska gloryfikuje skrycie Szwadrony Smierci i to jest "ok" bo wslawily sie w naszym mniemaniu w walce o Polske.

I tutaj mialo dojsc do reflekji czy mozemy pelna "geba" prosic o przeprosiny i uwazac sie za czystych jak lza?

Sytuacja z zycia wzieta:

P- Polska

U-Ukraina

P: -Zlamales mi rece!

U: -no ale Ty mnie okladales po twarzy

P: -ale nie masz prawa mi nic mowic, polamanie rak jest gorsze niz obicie twarzy

U: -ale...

P: -zadne ale, przepros

A moze wygladac to tak:

P: -Zlamales mi rece!

U: -no ale Ty mnie okladales po twarzy

...

P: -no wiem przepraszam, ale Ty wyrzadziles mi wieksza krzywde

U: -wiem przepraszam Cie, to bylo za wiele

O MO, UB, AL itd. pisalem ogolnikowo, nie nawiazujac do Wolynia.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych