Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina-Konflikt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
838 odpowiedzi w tym temacie

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Na Ukrainie wydano książkę dla dzieci do nauki alfabetu na podstawie dziejów OUN-UPA"

W jednym z linków jest taka informacja:

Witwyćkyj zaznacza, że planuje rozpowszechnienie książki nie tylko w Tarnopolu, ale też na wschodzie kraju.

W drugim się dopatrzeć nie mogę gdzie to chcą wydać. Bo jeśli chodzi tylko o Tarnopol(ew.wschód kraju) to trochę uogólnianie. Jest coś więcej o tym?

Poza tym to druga wersja czyli w sumie nic nowego prawie(dodany rozdział o Majdanie).

• 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jesteś doskonałym przykładem osoby która panicznie boi się wyimaginowanych rzeczy i kreuje swoją rzeczywistość bez poparcia faktami

hmmm, zaiście ciekawe stwierdzenie. Czyż takimi wyimaginowanymi rzeczami nie jest straszenie napaścią Rosji na Polskę?

Odnosisz się do wypowiedzi która nie jest skierowana do ciebie, ale w sumie mogłaby być, bo wiele się od Tankusia nie różnisz. To stwierdzenie to sama prawda. Zagrożenie ze strony Rosji nie jest wyimaginowane, jest znacznie większe niż ze strony Ukrainy, której tak bardzo niektórzy tutaj się obawiają. Mamy 6,5% obywateli Ukrainy przeciwko circa 40% populacji Rosji. Biorąc pod uwagę różnice demograficzne... sam sobie odpowiedz, kto jest większym zagrożeniem.

Powiedz mi więc o czym traktuję w tych postach?

W twoich postach starasz się wprowadzić nas w błąd i między innymi przekonać że Ukraińcy nigdy w historii nam nie pomogli.
  • 1

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak swoją drogą to dlaczego mieliby nam zagrażać ci neokomuniści?
Polecam również serię Autostopem na kołymę. Jestem ciekaw co by było i czy ktokolwiek by wpuścił do swojej chaty Rosjanina który by podróżował w podobny sposób. Szczerze w to wątpię.

Nie wiem, może dlatego, że tęsknią za Stalinem, który wymordował tysiące moich rodaków. Powrót do Bandery to zło, ale Stalin spoko? To jest właśnie relatywizm, jakbyś się jeszcze nie zorientował.

Filmik widziałem. Nigdzie nie piszę, że 100% Rosjan to komuniści czychający na moje życie - takie dogmaty to lubicie stawiać Wy, odnośnie Ukraińców. Ale fakty mówią za siebie, liczby nie kłamią - a tracą na tym wszystkim tylko zwykli ludzie. Gdzieś to masz, nie? Bo Wołyń?

Co do postów - nie wiem, czy pamiętasz, ale wrzucałem info o komunistach w Rosji. Ty mi nawet nie jasno raczyłeś odpowiedzieć, ale wrzuciłeś nieparalelną sondę o Austriakach. Więc nie kręć, ja Cię bardzo proszę.

A @Tanksona radzę już ostro ignorować. Reputacja "żałośnie niska" mówi sama za siebie, niestety.

• 1

#784 Gość_Tankson

Gość_Tankson.
  • Tematów: 0

Napisano

Oczywiscie, skoro ktos glosi inne poglady to trzeba ignorowac. Ukrainy nienawidze bo moge, to nie jest zabronione. Milosz i Monolith to czlowieczki ktore unikaja prawdy.

Użytkownik Tankson edytował ten post 20.05.2015 - 21:41

• -3

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Widzę, że sporo się stało od wczoraj. 

Kurusa naprawdę?
Naprawdę?

Porównywanie ZSRR a Rosji dzisiejszej to nawet nie jest głupota a jawna arogancja.

Masz rację. ZSRR posiadał jeszcze silnie uprzemysłowiony Donbas, duże miasta na zachodzie, jak Wilno, Lwów, Ryga. W Rosji wzrósł sektor usługowy- które podczas sankcji ucierpiał najbardziej. Klasa średnia w Rosji nie istnieje poza Petersburgiem, Moskwą i Kalinigradem, jednak mieszkańcy ostatniego miasta zakupy robią w... Gdańsku. To chyba wystarczająco wiele mówi o gospodarce Rosji.

Skończyć się miały w grudniu tamtego roku, styczniu tego i tak co miesiąc. Tak poza tym, to skąd ta niesamowita informacja o 50%?

Nie wiadomo mi nic na temat końca rezerw walutowych po wyczerpaniu 50% z nich, ale skoro jesteś takim ekspertem od gospodarki i matematyki to może nam to wytłumaczysz?

Rosyjskie rezerwy walutowe wciąż znajdują się w trendzie spadkowym. Od początku roku stan posiadania Centralnego Banku Rosji spadł o blisko 35 mld dolarów.

Według ostatnich dostępnych danych Centralnego Banku Rosji, w tygodniu zakończonym 13 marca wartość rezerw walutowych Rosji spadła do 351,7 mld dolarów. Oznacza to spadek względem poprzedniego tygodnia o równe 5 mld dolarów (-1,4%).

Od początku tego roku rosyjskie rezerwy stopniały o 34,5 mld dolarów (-8,9%), a od początku 2014 r. ich stan spadł o 31,1%. Po raz ostatni rezerwy walutowe banku centralnego Rosji były mniejsze niż obecnie w kwietniu 2007 r.

Dodatkowo problemy gospodarcze Rosji sprawiają, że rząd tego kraju zmuszony jest sięgać po środki z Funduszu Rezerwowego. Ministerstwo finansów zaplanowało wykorzystanie w tym roku równowartości 50 mld dolarów czyli 2/3 środków zgromadzonych w funduszu.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rosja-ma-coraz-mniej-rezerw-7242537.html

Do tej pory uważałem ciebie za osobę która myśli i rozróżnia słowa.

Prognozowanie, przewidywanie.
Serwis przypomina, że na początku 2015 r. rosyjski koncern przewidywał wydobycie w tym roku 485 mld m sześc. gazu. Jednak w ubiegłym tygodniu plany te zostały zredukowane do 471 mld m sześc. gazu.

Niemniej, wyjaśnij mi proszę w którym momencie dopuszczam się "manipulacji".
Dla większości osób twarde fakty jakimi są informacje o prognozowaniu wydobycia są jedynie PRZEWIDYWANIAMI a nie pewnymi danymi na temat faktycznego wydobycia.

Wyjaśnię to prościej,
Powiedzieliśmy sobie, że przewiduję, iż  dostaniesz 2 tys za swoją pracę ale sytuacja się zmieniła i dostałeś tylko 1,5 tys.
Manipulacjaaaaaaaa wszędzie

Ja to ja- odmówię sobie wyjścia do kina i wszystko będzie jak dawniej. Ale gospodarka ma się inaczej. Proszę bardzo:

Do budżetu liczy się prognoza wydobycia, to nie są dane wzięte z kosmosu tylko firma opracowuje je na bazie konkretnych przesłanek. Jeżeli planują wydobyć te 485 mld metrów, z czego za każdy miliard dostaliby złotówkę(takie uproszczenie, żeby nie operować kosmicznymi liczbami) i potem planują wydobyć ok 450 mld, to logiczne, że dostaną 35 złotych mniej, nie licząc już nawet spadku cen gazu. Te 35 złotych to mniejsze wpływy do budżetu, a to skutkuje zwiększeniem dziury budżetowej i

a)zmniejszeniem wydatków na zbrojenia->firmy dostaną mniej zamówień->mniejsze zatrudnienie itp

b)emeryci i inni dostaną mniej pieniędzy->pomniejsza się branża usługowa

c)trzeba znowu sięgać do rezerw walutowych

Zanim coś napiszesz to pomyśl, albo poczytaj o gospodarce. WOS i PP w szkole to za mało.

To kompletna bzdura i nieznajomość podstawowych instrumentów państwa.
Programy Socjalne są utrzymywane z Budżetu państwa a nie z rezerw walutowych.
Produkcja to już wogóle kompletnie co innego.

Rezerwy walutowy są używane w nagłych wypadkach a nie jak sądzisz celem utrzymywanie szeroko pojętych Programów socjalnych.

To po co są rezerwy walutowe? Zawsze mi się wydawało, że po to, aby wyciągać państwo z kryzysu. No, ale jak widać jesteś mędrzniejszy.

W czasie koliwszczyzny, oddziały wojska polskiego wraz z oddziałami rosyjskimi walczyli przeciwko chłopskim powstańcom aż do unicestwienia powstania.

Oddziałami wojska polskiego nazywasz to coś, co pozwalało na rozpasanie się żołnierzy Katarzyny II w Rzeczpospolitej? No ok. To teraz podsyłam Ci fragment z wikipedii, na temat owej koliszczyzny.

Wypadki koliszczyzny po raz pierwszy systematycznie badała w roku 1790 specjalna komisja śledcza, powołana przez Sejm Czteroletni[10]. We wnioskach stwierdziła, opierając się na zeznaniach żyjących jeszcze świadków i poszlakach, że bunt Żeleźniaka i Gonty wynikł z poduszczenia rządu rosyjskiego[11]. Deputacja zastrzegła, iż nie znalazła "żadnych dowodów w pismach" i że ostateczne wyjaśnienie należy w tej kwestii pozostawić historii[12]. Tadeusz Korzon twierdził (1897), że komisja sądowa, wskazując na Rosję jako bezpośredniego winnego rebelii, zbyt poważnie potraktowała poszlaki w tej sprawie, m.in. podania ówczesnych świadków, którzy "mieli widzieć przebranych oficerów rosyjskich między hajdamakami" i wskazywać na Rosjan mieszkających w dostatku za granicą dzięki szybkiemu wzbogaceniu w trakcie rzezi. Jego zdaniem posłowie mieli ten fakt wywodzić także z obserwacji działań władz rosyjskich, które nie karały wydanych im uczestników rebelii[13].

Za jedną z głównych przyczyn rzezi na Ukrainie Prawobrzeżnej, podnoszonych w historiografii, uznawana jest inspiracja i prowokacja Imperium Rosyjskiego. Twierdził tak już współczesny wydarzeniom Claude-Carloman de Rulhière, autor dzieła Historia anarchii w Polsce, ówcześnie sekretarz poselstwa francuskiego w Petersburgu[14] i m.in. Józef Szujski i Władysław Konopczyński, a współcześnie m.in. Karol Grünberg i Bolesław Sprengel w monografii Trudne sąsiedztwo (2005)[15] i Antoni Mironowicz, historyk prawosławia w Polsce[16] (2008).

Władysław Konopczyński uważał (1911, 1936), że po ogłoszeniu w marcu 1768 aktu konfederacji barskiej Rosja, wykorzystując antypolskie nastawienie pańszczyźnianego chłopstwa ruskiego na Ukrainie, poddanego szlachcie i magnaterii, posłużyła się tym chłopstwem jako narzędziem przeciw konfederacji i jej zwolennikom, a Katarzyna II już w roku 1763 groziła ministrom Rzeczypospolitej hajdamakami [17]. Konopczyński stwierdził, że Rosjanie byli oburzeni na barzan za ich próbę podburzenia sołdatów-Słowian, że wśród pojmanych przez ekspedycje karne było aż 87 Zaporożców i że sami generałowie rosyjscy nie wiedzieli, co sądzić o autentyczności Złotej Hramoty. Wszystko to czyni bardzo wiarygodnym przypuszczenie, że wprawdzie Zaliźniaka przysłał z Hramotą Melchizedek Jaworski, ale Melchizedeka pouczyły lub ośmieliły czynniki wojskowe, zależne organizacyjnie od Kolegium Wojny, tj. od Zachara Czernyszewa[18]. Tadeusz Korzon (1897)[19] i Władysław Serczyk (1968)[20], uznawali bezpośrednią inspirację Petersburga za niepotwierdzoną. Tezę o rosyjskiej inspiracji popiera natomiast Antoni Mironowicz.

Tak więc, przykład nad wyraz wątpliwy. Masz jakiś inny?

Rosjanie nie są naszymi wrogami, wrogami są ludzie którzy chcą nas w konflikt z Rosją wplątać. Zależy na tym Zachodowi aby ta wojna wybuchła.

no no, szczególnie Holandii i Czechom, którzy praktycznie nie mają wojska, Anglii która posiada jeden niesprawny lotniskowiec, Ameryce która w ciągu 20 lat wycofała 90% atomu z Europy, Francji która wysyła do Rosji sprzęt, Polsce która pójdzie na pierwszy ogień, Norwegii która sprzedała swoją najnowocześniejszą bazę Rosji albo Włochom którzy od czasów Napoleona nie wygrali żadnej wojny, chyba że między sobą.

Wiem! Hiszpania i Grecja udźwigną cały ciężar wojny, a swoją potężną flotą wesprze nas Portugalia!

Podobno karawela Kolumba wciąż jest w stanie pływać.

Antybanderowski Aktywista Internetowy

To znaczy, troll wynajęty przez GRU? Twoje zachowanie idealnie pasuje do opisu ich działań podanych przez ABW. Jeżeli tak jest, to mam nadzieję, że posadzą Cię za zdradę stanu.

Jakie metody posłużyły służbom rosyjskim w wojnie informacyjnej? Przede wszystkim chodziło o dyskredytację stanowiska Polski, członków NATO i Unii Europejskiej w kwestii wojny na Ukrainie. W przypadku Polski akcentowano także problemy historyczne polsko-ukraińskie, co oczywiście miało na celu jak największe skłócenie narodów.

Służby Kremla dążyły też do tego, by wzmacniać podziały wewnątrz Unii Europejskiej. Eksponowano zatem:

· wypowiedzi antyunijne i antyamerykańskie, przede wszystkim eurosceptyków;

· wszelkie głosy krytyczne względem zaostrzenia sankcji wobec Rosji.

ABW podkreśla, że wykorzystywano w tym celu nie tylko rosyjskie media, lecz także polskich obywateli - często też opłacanych przez Federację.

http://pl.blastingne...w-00371493.html

Protestants, Buddhists and Hindus will be outlawed in "DNR"

W DNR protestanci, buddyści i hinduiści zostaną wyjęci spod prawa

#Europe will give Ukraine a €1.5 billion loan, and gift €150 million

Europa pożyczy Ukrainie 1,5 mld euro i da 150 milionów

Heavy attack on #Mayorsk and Shumy. Tanks

ciężki atak na Majorsk i Sumy z użyciem czołgów

Ukrainian army says about using phosphorous weapons by militants – OSCE

Armia Ukrainy informuje o użyciu broni fosforowej przez bojowników- OSCE

Przypominam, że rewelacje o broni chemicznej pojawiły się też po zdobyciu donieckiego lotniska.

Użytkownik Kuruša edytował ten post 21.05.2015 - 13:14

• 2

#786 Gość_Tankson

Gość_Tankson.

Napisano

Kurusa, skoro mozna byc ukrainskim trollem to mozna byc i anty ukrainskim aktywista.
  • -2

Gaiuss.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja się wycofam z tej bezsensownej gatki pełnej kłamstw, manipulacji i przeinaczeń.

To bezcelowe.

Niemniej

W twoich postach starasz się wprowadzić nas w błąd i między innymi przekonać że Ukraińcy nigdy w historii nam nie pomogli.

Nigdy nic takiego nie pisałem. Mylisz mnie z inną osobą.

• 0

Milosz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To znaczy, troll wynajęty przez GRU? Twoje zachowanie idealnie pasuje do opisu ich działań podanych przez ABW. Jeżeli tak jest, to mam nadzieję, że posadzą Cię za zdradę stanu.

@Tanksona radzę już ostro ignorować albo dodać do listy ignorowanych. Tak jak napisał @Monolith, reputacja "żałośnie niska" mówi sama za siebie. Nie ulega wątpliwości, że również Polski Internet jest pod ostrzałem GRU. Litwa nie kryje się, że jest na wojnie informacyjnej z Rosją, my powinniśmy postępować podobnie jak oni. Dziś, tamtejszy sejm uchwalił, że za podsycanie do wojny na Litwie będą karani nie tylko nadawcy TV, ale też litewscy operatorzy telewizji kablowych, którzy retransmitują kanały telewizyjne nadające wrogą propagandę. Więcej do przeczytania na ten temat w za-linkowanym artykule.
http://www.tvn24.pl/...nna,544406.html
U nas, podobną opieką powinno się również otoczyć Internet.

Nigdy nic takiego nie pisałem. Mylisz mnie z inną osobą.

http://www.paranorma...flikt/?p=642283
Aha, czyli twoje stwierdzenie na końcu tego za-linkowanego posta, że moje słowa, między innymi o pomocy jaką otrzymaliśmy w historii od Ukraińców, są pozbawione sensu, niema znaczenia, tak? Co za człowiek. Ja też przymierzam się do opuszczenia tego tematu, dokładnie z takich samych powodów jakie napisałeś.

Użytkownik Miłosz edytował ten post 21.05.2015 - 18:52

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Liderzy Noworosji wycofują się rakiem z pomysłu utworzenia państwa na wschodzie Ukrainy - powodem jest głównie brak wsparcia w okręgach mariupolskim, charkowskim i odeskim, tymczasem planowano utworzenie Noworosji sięgającej od Rosji do Krymu i odcinającej Ukrainę od morza.

http://kresy24.pl/68...tal-zakonczony/

Tymczasem Ukraina wypowiedziała Rosji porozumienie o tranzycie wojskowym do Naddniestrza. Od teraz 2,5 tysięczny garnizon wojsk rosyjskich w tym separatystycznym rejonie Modławii jest odcięty od pomocy z kraju. (tylko co robi w Mołdawii taki gigantyczny garnizon wojsk rosyjskich?)

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 21.05.2015 - 17:13

• 2

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Kijowie wybuchły zamieszki

Pod ukraińskim parlamentem w Kijowie wybuchły zamieszki - donosi korespondent Onetu Marcin Wyrwał, który jest w na miejscu zdarzenia. - Jest tutaj pełno policji, widziałem kilka osób rannych. Wszystko przypomina wydarzenia, do jakich doszło ponad rok temu na Majdanie - relacjonuje.

Jak udało się dowiedzieć naszemu dziennikarzowi, zebranych w centrum Kijowa Ukraińców rozwścieczyły informacje o zadłużeniach banków. - Twierdzą, że to przekręt i z hasłami przeciwko korupcji wyszli na ulice - donosi Marcin Wyrwał.

Według danych podawanych przez funkcjonariuszy, pod budynkiem parlamentu zebrało się ok. 500 osób. Protestujący zablokowali główne ulice w centrum Kijowa, przez co szybko doszło do komunikacyjnego paraliżu.

Nad bezpieczeństwem czuwa kilkuset funkcjonariuszy, którzy starają się przywrócić porządek. Mimo to potwierdzono już, że kilka osób zostało rannych.

źródło

• 1

#791 Gość_Tankson

Gość_Tankson.

Napisano

Milosz... Czy mi sie zdaje czy Ty sie boisz prawdy? Ja i kilka innych osob glosimy inne poglady a Ty chcesz Nas ignorowac, typowa ignorancja i chamstwo. Po prostu denerwuje cie pisanie prawdy o Ukrainie. Nie wiesz nic o tragedii cywili w Donbasie atakowanych przez ukropów więc proszę się nie wypowiadaj w taki sposób Miłoszu.

Użytkownik Tankson edytował ten post 21.05.2015 - 21:44

• -3

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tank i Miłosz - KAŻDY kolejny post nie na temat, wycieczki osobiste i obrażanie zakończy się blokadą pisania na 14 dni. Ostrzegam ostatni raz.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy mi sie zdaje czy Ty sie boisz prawdy?

Jakie prawdy? Takiej, że teraz Rosja jest większym zagrożeniem od Rosji? Takiej, że na Ukrainie partie faszystowskie, banderowskie mają 6% poparcia, a w Rosji 40% gloryfikuje komunistycznych zbrodniarzy? Czy może prawda o Katyniu? Oświeć nas.

• 1

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@Kpiarz:

również ok. 100.000 Ukraińców służyło w SS-Galizien

Źródło? Bo to bzdura.

I jak zgaduję, Armia Polska Berlinga niezbicie dowodzi, że Polacy to komuniści, c'nie? :D

Po prostu dostali polecenie stawienia się na pobór i walczyli w wyznaczonych jednostkach wojskowych.

Jak już poczytasz o sytuacji na Ukrainie po pierwszej wojnie światowej, to poczytaj też cokolwiek o skali dezercji we wrześniu '39 i wtedy oceń, czy oni "po prostu" sobie walczyli, czy jednak trochę więcej się wykazali. Potem porównaj postawę Ukraińców we wrześniu '39 i w czerwcu '41 (odpowiednio: wobec służby w Wojsku Polskim i w Armii Czerwonej w obliczu niemieckiej agresji) i sobie odpowiedz, czy to aby na pewno było tylko takie sobie walczenie.

• 2

Milosz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Milosz... Czy mi sie zdaje czy Ty sie boisz prawdy?

Jakiej prawdy? Takiej, że dziś Rosja jest największym zagrożeniem dla pokoju w naszej części Świata? Takiej, że prorosyjscy separatyści w Ukrainie to w rzeczywistości Rosyjska armia? Takiej, że niesłusznie jest przedstawianie Ukrainy, jako kraju faszystowskiego? Takiej, że Rosja jest dla nas znacznie większym zagrożeniem od Ukrainy, gdyż mamy 6,5% fanów Bandery i UPA w Ukrainie, przeciwko 40% fanom KGB, Stalina w Rosji, która do tego ma znaczniej więcej obywateli od Ukrainy? Takiej prawdy się nie boję.

Ja i kilka innych osób głosimy inne poglądy a Ty chcesz Nas ignorować, typowa ignorancja i chamstwo.

Ja nie ignoruje was, tylko ignoruje ciebie, a powodów do tego mam aż za dużo i niema w tym nic z ignorancji i chamstwa.

Po prostu denerwuje cie pisanie prawdy o Ukrainie.

Cały czas udowadniasz, że jest na odwrót, to nie mnie drażni pisanie prawdy.

Nie wiesz nic o tragedii cywili w Donbasie atakowanych przez ukropów..

Wiem na tyle, żeby stwierdzić, że to, co piszesz to nieprawda. Co to "ukropy"? Ci cywile są atakowani przez…wrzątek? http://sjp.pl/ukrop Wypowiadaj się po Polsku, taki mamy tu regulamin. Za straty wśród cywili, w największym stopniu odpowiedzialni są twoi, tak zwani, separatyści. A za wojnę na Ukrainie odpowiedzialna jest tylko Rosja, Putler i jego sługusy.

..więc proszę się nie wypowiadaj w taki sposób Miłoszu.

Prosić to sobie możesz. Będę wypowiadać się w taki sposób, jaki ja mam ochotę. A teraz zrób mi tą przyjemność i nie odzywaj się do mnie, bo nie mam ochoty z tobą prowadzić jakiejkolwiek polemiki.

Użytkownik Miłosz edytował ten post 22.05.2015 - 13:36

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 111

0 użytkowników, 111 gości oraz 0 użytkowników anonimowych