Skocz do zawartości

Zdjęcie

17 rzeczy, których współczesne dzieci nigdy nie poznają

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

Cooba.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja bardzo miło wspominam kuku-ruku, naklejki z wafelków, które wklejało sie do albumu ( King się chyba nazywał ten co z czterech naklejech go trzeba było złożyć :) , potem były najróżniejsze serie naklejek, takich jak, transformers albo jurasic park, które kupowało się w paczuszkach po siedem, bodajże, sztuk, i człowiek się modlił, żeby mu się nie powtórzyły, gdzieś chyba mam jeszcze te albumy

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

... naklejki z wafelków, które wklejało sie do albumu

Skoro już o tym, to wspomnienie z czasów ciut wcześniejszych.

Jakoś tak w połowie lat siedemdziesiątych, firma Wedel zaczęła produkować czekolady z serii "Hobby".

Były to czekolady, na których opakowaniach znajdowały się obrazki pojazdów - w czterech kategoriach (od tych pierwszych, do najnowszych na ten czas):

wedel%201.jpg

wedel%202.jpg

wedel%203.jpg

wedel%204.jpg

Obrazki należało wycinać z opakowań i zbierać, żeby po uzbieraniu określonej ilości przesłać do Wedla, w zamian za co otrzymywało się po jednym albumie dla każdej kategorii. W albumie były miejsca na wklejanie konkretnych obrazków, z krótkim opisem dotyczącym każdego z nich.

wedel%205.jpg

Zbierał to ktoś?

Ja, nie chwaląc się, stałem się posiadaczem wszystkich czterech albumów, kompletnie wypełnionych (ale to tylko dzięki bliższej i dalszej rodzinie, która konsekwentnie pracowała na ten sukces, zasilając mój zbiór obrazkami wycinanymi ze swoich czekolad. Niestety - przepuściłem to gdzieś (nawet nie pamiętam kiedy i za co). :/

• 2

Simba.

Simbarosa

• Tematów: 290
  • Artykułów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ktoś pamięta zajęcia szkolne ZPT - Zajęcia Praktyczno - Tecniczne? Dziewczęta i chłopcy osobno. Uczono, gotowania, szycia, pieczenia, a chłopcy uczyli się majsterkowania. Mieliśmy też działkę przy szkole, gdzie sadziliśmy i zbieraliśmy warzywa i owoce.

• 2

nr 5.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Seriale zdecydowanie :)

Street Hawk

Renegat

MacGyver

Airwolf

Knight Rider

Viper

• 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A pamiętacie naklejki wodne? Arkusze o różnej tematyce wkładało się do wody i przenosiło na przedmioty, ja przyklejałem na piec :)

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedyś byłam kolekcjonerką ołówków typu "pawie oczko". Miałam ich ponad 30. Każdy był niepowtarzalny.

• 0

Chasm.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Hej,

widzę, że jestem jednym ze starszych na tym forum, bo chyba nikt nie pamięta tego (chyba, że przeoczyłem to przepraszam):  :)

1. Pozycja kultowa - Kajko i kokosz

drF8sWz.jpg

2. Świat młodych z komiksem na końcu (w odcinkach!)

DTyD8NH.jpg

3. I dla nieco starszych trzy pozycje, po które wystawało się w niezłych kolejkach, bez gwarancji zakupu :)

1qIshxd.jpg

3tiBdpY.jpg

hY4ial6.jpg

Ten ostatni, oczywiście z uwagi na plakaty w środku na całkiem niezłym papierze.

Przy okazji, jeśli chodzi o papier - tę pozycję ktoś pamięta? Piękny kredowy papier, przynajmniej w okresie rozkwitu PRL, później trochę się pogorszyło

u2Hz9LN.jpg

• 2

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hej,

widzę, że jestem jednym ze starszych na tym forum, bo chyba nikt nie pamięta tego (chyba, że przeoczyłem to przepraszam):  :)

Zdecydowanie przeoczyłeś 8)  ale żaden no problem.

A co do Razem - nie mogłeś wkleić fotki ostatniej strony? :D

• 0

Chasm.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

A co do Razem - nie mogłeś wkleić fotki ostatniej strony? :D

Widzę, że kolega zna się na temacie  ;]

Swoją drogą tego też współczesne, może nie dzieci, już nie poznają - roznegliżowana panienka, niekoniecznie  :censored: wzbudzająca hmm... emocje. Dziś potrzeba znacznie więcej...

• 1

Damian83.
  • Tematów: 16
Reputacja

Napisano

Z seriali jeszcze:

Brygada Acapulco

Alison Armitage mmmmniam :) szalałem za nią w podstawówce hehehe.

Żar tropików

No i moja ulubiona para wtedy. Na wariackich papierach.

• 1

Moltenlair.
  • Tematów: 8
Reputacja

Napisano

Męczące są już tematy i obrazki tego typu. Wasi rodzice za to narzekali, że wy nie znaliście tego i owego a bawicie sie komputerami, dyskietkami, pegazusami i tak dalej. Sam doświadczyłem wszystkich tych rzeczy, ale ile można oglądać materiału z serii "gimby nie znajo"

• 1

Jonxx.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokładnie jak użytkownik wyżej mówi. Co z tego, że tego nie doświadczą jak połowa listy to zwyczajne przeżytki i wiele nie tracą.

• -1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest odwiecznym prawem, że pokolenia zawsze niajmilej wspominają czasy kiedy miały między 20 a 30 lat; u niektórych te "najwspanialsze czasy nie to co kiedyś" wypadają zaraz po wojnie i cóż, może wtedy było ciężko ale jak się miło wspomina...

• 0

Ania:).
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do andrutów to można je jeszcze kupić, widziałam je w moim mieście. Chyba sobie je kupię i przypomnę ich smak :D  Kaset mam pełen karton, miałam też pegazusa z reklamówką gier, ale parę lat temu komuś pożyczyłam, czego żałuję bo nie dostałam ich z powrotem :/ Budowanie szałasu... Parę lat temu wybudowałam z koleżanką taki w lesie, był między 3 rosnącymi koło siebie drzewami. Ściany były ze sznurka i zawieszonymi na nim świerkowymi gałęziami, a dach z wielgachnego starego parasola ogrodowego, niestety nie był kamuflażem bo był biały i składał się jakby z frędzelków :rotfl: A co do zapachu świeżo skoszonej trawy lub siana to mam to co roku, bo mieszkam na wsi ;]

• 0

Cez77.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dzieci ktore teraz sie rodza napewno nie zaznaja w przyszlosci pastowania skurzanych butow :o wchodzimy w ere "Najeczek" :P

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych