Za granicą coraz bardziej wzrasta zainteresowanie katastrofą smoleńską. Audycja radiowa w duńskim radiu z udziałem inżyniera Glenna Jørgensena pobiła rekordy popularności. Teraz Duński naukowiec po raz pierwszy zaprezentuje międzynarodowej opinii publicznej film podsumowujący fakty dotyczące wydarzeń z 10 kwietnia 2010 roku.
Kadr z filmu Glenna Jørgensena, YouTube.com
W ostatnim czasie zainteresowanie przyczynami katastrofy smoleńskiej znacznie wzrosło w Danii.
Pierwszy program dotyczący Smoleńska z udziałem Jørgensena, został wyemitowany na całą Danię w marcu 2014, przez jedną z największych duńskich rozgłośni radiowych. Okazało się, że program pobił absolutny rekord słuchalności od początku istnienia tej stacji.
Dziś duński inżynier Glenn Arthur Jørgensen będzie po raz trzeci na antenie radia publicznego „Radio 24-7” będzie opowiadać o najnowszych wynikach badań dotyczących katastrofy w Smoleńsku.
- Podczas dzisiejszego programu na stronie internetowej radia po raz pierwszy zostanie zaprezentowany krótki materiał filmowy w języku angielskim o katastrofie smoleńskiej - tłumaczy duński ekspert
Źródło: niezależna.pl
Należy przyznać, że film mimo, iż krótki, jest mocnym materiałem, pokazującym kruchość oficjalnej wersji przebiegu tego, co stało się 10 kwietnia 2010 roku w pobliżu Smoleńska. Do dziś zastanawiam się, jak udało się mediom wmówić opinii publicznej, iż jest jakakolwiek szansa, by szopa i płot utrzymały się, jeśli przeleciał tuż nad nimi wojskowy TU- 154.
Co więcej- pewnie większość z Was pamięta widok... drewnianych drzwi opartych o drzewo, o które rzekomo miał zahaczyć skrzydłem polski samolot.
To jedynie wierzchołek góry absurdów, jakie przychodzi nam spotkać zaznajamiając się ze sprawą tragicznej śmierci polskiej delegacji z prezydentem RP na czele, która blisko 5 lat temu leciała do Katynia by oddać hołd pomordowanym tam 70 lat wcześniej przez sowieckich ludobójców polskich żołnierzy.
Samolot z polską delegacją miał rozbić się nieopodal lotniska Smoleńsk- Siewiernyj. Strona rosyjska już dzień po tragedii rozpoczęła dewastację podstawowych dowód, takich jak wrak samolotu. Same jego szczątki jak i czarne skrzynki samolotu od 5 lat znajdują się w Moskwie.
Poniżej linki do wspomnianej audycji:
http://www.radio24sy...-uge-11-2014-1/
http://www.radio24sy...-uge-11-2014-2/