Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakodowane w kręgach

kręgi kod

• Please log in to reply
486 replies to this topic

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma żadnego dowodu że to zostało wykonane deską i sznurkiem w dzisiejszych czasach bez trudu byle komu zapłacić byle tylko gadał bzdury tak więc co do tego kręgu jestem bardzo sceptycznie nastawiony co do tego kręgu.

:facepalm:

A są jakieś niezbite dowody na to, że wykonały go siły paranormalne?

kiedyś nie było tak skomplikowanych kręgów jakie są w dzisiejszych czasach.

Po prostu nie ma na ten temat dostatecznej wiedzy. Ale Wszystko wie, że nigdy takich nie było, a jak były, to robił je Janek z deską. WSZYSTKIE.

Kręgi kiedyś były mniej skomplikowane, wystarczy zobaczyć kręgi z lat 90. Pisałem już o tym tu http://www.paranorma...egach/?p=640007

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Siłami paranormalnymi czyli jakimi?

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze wiesz o co chodzi, czepiasz się po prostu.

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze wiesz o co chodzi, czepiasz się po prostu.

Oświeć mnie.

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No głównie to o kosmitów chodzi. Nie?

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzieci, nie kłócić się! PW jest od takich debat.

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No głównie to o kosmitów chodzi. Nie?

Kosmici są paranormalni?

ps. HPL - tylko chwilkę ... pliss...

Użytkownik Aidil edytował ten post 04.05.2015 - 14:31

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sęk w tym, że z tego co mi wiadomo, raczej nikt z nas nie poczuwa się, by ustalać jakiś dogmat - to zrobili kosmici, to zrobił Jontek z deską, a to amerykańskie służby specjalne. Właśnie o to chodzi, że my staramy się przedstawić, że sprawa tak naprawdę nie ma rozwiązania. To sceptycy na siłę wierzą w ich ludzkie pochodzenie, nie umiejąc tego dowieść. Paranoja.

Kręgi kiedyś były mniej skomplikowane, wystarczy zobaczyć kręgi z lat 90.

Trochę szukanie na siłę, jak dla mnie. Uogólniasz, to raz, a dwa, że to tak naprawdę o niczym nie świadczy. Można przyjąć, że to ma związek, jak pisałeś, z rozwojem technologii GPS itd., ale nadal nie dowodzi niczemu - a to dlatego, że nadal te najbardziej skomplikowane kręgi pozostają zagadką. Nadal wraz z rozwojem technologii itd. kręgi oficjalnie uznane za ludzkie są pożalowania godne w porównaniu z tymi, co do których pochodzenia nie ma zgody.

Użytkownik Monolith edytował ten post 04.05.2015 - 20:12

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzie, gpsem i deskami, po to żeby coś zrobić, takie kręgi często robione są na zamówienie.

Zastanawiające... GPS'em i deskami pozaplatano łodygi i powyginano je we wzór bez łamania ich. Tymże samym GPS'em i deskami powydłużano kolanka w łodygach. O ile pamiętam, chwalipięty pokazywali, jak deskami ugniatają łodygi, łamiąc je jak popadnie i zostawiając masę śladów swojej bytności.

No i dlaczego w konkursie nie wzięli udziału, skoro to takie ciastko z kremem?...

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przede wszystkim pisanie, że kręgi w latach 90tych były prostsze to bzdura.

1996-TripleJuliaSet-ByColin.gif
1996-97r. Faktycznie bardzo prosty wzór.

crop-circles-crop.jpg
1991r. banał i prostota sprzed 25ciu lat.

Mógłbym tak jeszcze kilka, ale po co? W latach 90tych przede wszystkim nie było aż takiej "medialności", więc i informacji o wzorach może być mniej. Jakość zdjęć, pewnie też zostawiała wiele do życzenia, bo psuło odbiór.

A teraz:

gb1025-3f776a6.jpg
Niewyobrażalnie trudny wzór do wykonania z roku 2013.

wiltshire20062014a.jpg
Kolejny wręcz nie możliwy do wykonania wzór z obecnych czasów - 2014r.

BARBURYHILLNORTH2015g.jpg
I na koniec dla potwierdzenia teorii Sebastiana, że piktogramy są coraz bardziej skomplikowane - 2015r.

Czy to wystarczy, by stwierdzić, że ten argument jest inwalidą?

EDIT: usunąłem obrazek z 1998r, gdyż jest kilka dat co do wykonania tego piktogramu. Oczywiście obrazki wybrałem celowo, żeby pokazać, że wcale nie wszystkie wzory dziś są jakieś "ulepszone". Tym bardziej, że dwa z trzech najbardziej skomplikowanych piktogramów jakie się uważa, powstały na początku obecnego tysiąclecia.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 04.05.2015 - 20:58

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę, że temat budzi żywe emocje i wersje "kręgi wykonali ludzie" vs. "kręgi wykonało UFO" ścierają się co i rusz ale nikt nie bierze pod uwagę alternatywy pt "kręgi wykonało ciśnienie z nieba" :D

A to niedobrze, bo właśnie znalazłem dowód na to, że "ciśnienie z nieba też może kręgi wykonywać :D

DOWÓD

A tak zupełnie na poważnie, to proszę zwrócić uwagę na fakt, że panu od różdżki, narzędzie trzymane w dłoniach wyraźnie drga w kręgu (o różdżkę mi chodzi), a pan, co się orientuje w temacie, twierdzi, że kłosy są połamane a nie przygięte.

I bądź tu człowieku mądry.

No i dlaczego w konkursie nie wzięli udziału, skoro to takie ciastko z kremem?...

@Staniq

Po raz kolejny się pytam, o to jak był ten konkurs rozpropagowany - do kogo informacja o jego utworzeniu mogła dotrzeć?

Bo, wiesz. jak ja ogłoszę na Paranormalne podobny konkurs, to będą o nim wiedzieli ci, co Paranormalne przeglądają. Ale wśród nich wcale nie musi być ekipy, co akurat w wolnym czasie sobie kręgi wydeptuje..

Wiesz o co chodzi.

Diabeł tkwi w szczegółach, więc póki ich nie poznamy, szermowanie tym argumentem jest trochę na wyrost (przy czym nie neguję pozostałych - żeby jasność była).

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak to bez połamanych łodyg? Te co badał ten niby doktorek levengoob były połamane na różnych wysokościach tak jak w tym arcie było napisane

Te kręgi co robią circlemakerzy wyglądają na ludzkie bo oni się do tego przyznali, jeśli by to zbadał doktorek taki jak levengood nie wiedząc kto jest ich autorem pewnie by znalazł dowody że tego człowiek nie mógł zrobić.
  • 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Staniq

Po raz kolejny się pytam, o to jak był ten konkurs rozpropagowany - do kogo informacja o jego utworzeniu mogła dotrzeć?

Bo, wiesz. jak ja ogłoszę na Paranormalne podobny konkurs, to będą o nim wiedzieli ci, co Paranormalne przeglądają. Ale wśród nich wcale nie musi być ekipy, co akurat w wolnym czasie sobie kręgi wydeptuje..

Wiesz o co chodzi.

Diabeł tkwi w szczegółach, więc póki ich nie poznamy, szermowanie tym argumentem jest trochę na wyrost (przy czym nie neguję pozostałych - żeby jasność była).

Chyba z trzy razy Ci przedstawiałem jak to wszystko wyglądało.

Konkurs na pewno odbił się szerokim echem tam, gdzie odbić się miał. A gdzie miał? Ano do grup tworzących piktogramy, a nie do ludzi na onet.pl

Stawka była wysoka, organizacja tworząca przedsięwzięcie raczej znana. Jestem przekonany, że informacja dotarła tam gdzie miała dotrzeć. Mało tego, był drugi konkurs(chyba, że to ten sam) o którym pisałem kilka stron wcześniej, a podróbka wyszła tak:
human-crop-circle1x.jpg

link do tego -> http://www.cropcircl.../gallery80.html

Nie znam aż tak dobrze angielskiego(Moonolith może coś więcej powie), ale z tego co wyczytałem z translatorem to nie udało się tego piktogramu podrobić.

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na stronie, którą wrzucił @Wszystko:

http://www.circlemak...eChallenge.html

jest trochę na ten temat, a mianowicie list twórców wyzwania do circlemakers jako najbardziej znanej i reprezentatywnej grupy tego typu:

So please forget all the previous "terms and conditions" - we are starting anew. We are offering you free access to the field we have chosen, we cover all the costs if you succeed or fail plus we offer you a reward of up to £100,000 as previously stated. The difference between now and then is that we don't make any rules - you are free to make them yourself. Do it however and whenever you want to do it, with as many people and hours as you want. The only thing we will insist on will be the closeness of the replica to the Galaxy and the ability to actually achieve that and this will have to be agreed upon before the field event.

TCCC group, 29. of April, 2013

This offer is valid for a month and will expire on the 31. of May 2013. If there is no reply from Circlemakers by then, other groups will be asked to participate, the difference being others would have to cover the costs if they fail.

Ostatni cytat jest ważny. Sugeruje, że to nie challenge ma trwać miesiąc, ale że jest to czas na podjęcie decyzji. Logiczne, biorąc pod uwagę wcześniejsze zapewnienia o braku odgórnie ustalonych zasad. I co? I nic. Zapewniona kasa, pole, żadnych ograniczeń. I nic.

Na stronie tych cirlemakers jest info, że wyzwanie przyjęli i dają link do ich rzekomej odpowiedzi - strona nie działa. I tyle w temacie.

@Daniel -> a ja się z kolei nie znam na informatyce :D ogólnie chodzi o to, że oryginał różni się od tego zapisu, jaki znamy np. z płyt CD - jest po prostu bardziej skomplikowany. Nawet komputerowa (a więc ta teoretyczna, którą tak kocha @Urgon) wersja nie zawiera wszystkich detali, które są charakterystyczne dla oryginału. Twórcy falsyfikatu poszli na łatwiznę:

We would therefore like to commend the human computer artist for his fine and detailed new image based on Crabwood 2002, while at the same time emphasizing that no human crop artist has ever come close (on a computer or in the field) to replicating all important details of the original message. These facts seem to argue convincingly that it was not made by humans local to Earth.

Użytkownik Monolith edytował ten post 04.05.2015 - 21:26

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie zrobili identycznego i to ma oznaczać, że im się nie udało? Technika wykonania obrazu bardzo podobna.

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: kręgi, kod

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych