Dlaczego "rysunki" w zbożu? Z względu na materiał (zboże), czy na lokalizację (pola, na których ono rośnie)?
Myślę, że trawiaste pastwisko/łąka nie jest zbyt dobrym miejscem, bo:
- kwestia odwiedzania tego miejsca (rolnik zazwyczaj co jakiś czas dość dokładnie ogląda dojrzewające zbiory i zauważy "to coś"),
- pastwisko/łąka to raczej mało stabilny materiał dla ufoków i pasące się zwierzęta mogłyby go szybko zadeptać lub "wygryźć".
Tak, wiem, że piktogramy były znajdowane nawet na polu trzciny cukrowej, ale wygląda na to, że zboża są najlepszym materiałem, choć sezonowym.
Zastanawiam się, czy kiedykolwiek ufoki robiły takie kręgi w czymś innym, np. w polu z kapustą. Brzmi to śmiesznie, ale pewnie kapusta nie jest tak "plastyczna" jak zboże.
Tak na prawdę, nie pochyliłbym się nigdy nad tematem z ciekawością, gdyby nie fakt, że wspomniane piktogramy widywano na zbożowych polach na przestrzeni wieków, najczęściej przypisując ich powstanie diabłu. Wczesne doniesienia o tym fenomenie sięgają roku tysięcznego. Nazywany był wilijnymi kołami lub pędzącym szatanem. Były to wydeptane w zbożu lub trawie kręgi, które uznawano za efekt nocnych tańców boginek.
I drugie pytanie, które zawsze mi się nasuwa przy okazji czytania o kręgach w zbożu to:
- dlaczego piktogramy tak sobie ukochały Europę?
Żaden z piktogramów znalezionych w USA i Kanadzie nie posiadał cech charakterystycznych dla "ufockich" kręgów.
Czasem w środku takiego kręgu znajdowana jest swego rodzaju galareta. Pierwsze dwa niezależne badania dowodzą, że mógł to być syrop, ale późniejsze badania dowiodły, że substancja nie ma związku ze słodyczami. Zauważono też, że wokół kręgu wzrasta magnetyzm. Można to stwierdzić na podstawie obserwacji igły kompasu, zakłócenia sygnałów telefonii komórkowej i telewizji oraz zachowania zwierząt (zwłaszcza psów). W kręgach zbożowych można było również znaleźć mikroskopijne kulki żelaza.
Niekiedy świadkowie zapewniali, że widzieli powstawanie takich kręgów. Opisywali, że kłosy same kładły się i wyginały, oraz że nad nimi latały niezidentyfikowane obiekty.