Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem (sprawa) imigrantów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2397 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Problem (sprawa) imigrantów (146 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś ZA przyjęciem imigrantów do Polski?

1. Głosowano TAK (9 głosów [6.16%])

Procent z głosów: 6.16%

2. Głosowano NIE (131 głosów [89.73%])

Procent z głosów: 89.73%

3. JEST MI OBOJĘTNE (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Premier Izraela zapowiada, że nie przyjmie imigrantów z Syrii i Afryki

Premier Izraela Benjamin Netanjahu uprzedził w niedzielę, że jego kraj nie zgodzi się na zalanie imigrantami z Syrii i Afryki. Ogłosił też, że powstanie ogrodzenie na granicy z Jordanią.[...]

Ciekawe czy Niemcy skrytykują Izrael tak jak Czechów i Węgrów..

Mnie bardziej ciekawi reakcja Tomasza Lisa, redaktorka niemieckiego "Newsweeka", po tym jak ostatnio krytykował (mało powiedziane) Węgry i Węgrów!

No i ciekaw jestem opinii GW, zwłaszcza naczelnego.

No i się reakcji doczekałem. Newsweek podał artykuł z GW:

Anne Applebaum: Uchodźcy jak kiedyś Żydzi.

HO/ „Gazeta Wyborcza”

2vngiaf.jpg

Hipokryzja Europy w sprawie fali imigrantów jest niewiarygodna - uważa znana publicystka.

Zdaniem pisarki dzisiejszy kryzys na europejskich granicach to ironia historii. „Na swojej wschodniej granicy Węgry budują płot z drutu kolczastego, żeby nie wpuszczać uchodźców, niezwykle podobny do żelaznej kurtyny niegdyś znajdującej się na ich zachodniej granicy. Wybierz, jaki chcesz, obraz: Żydów całymi statkami odsyłanych do nazistowskiej Europy, uchodźców ukradkiem pertraktujących z przemytnikami w barze w Casablance, teraz nabiera to współczesnego wyrazu” - pisze Applebaum w „Gazecie Wyborczej”.

Felietonistka wyśmiewa też deklaracje europejskich państw, że są gotowe przyjmować „prawdziwych uchodźców” a nie emigrantów ekonomicznych. Problem w tym, że ich rozróżnienie jest niezwykle trudne a poza tym ONZ zarejestrował ponad 4 mln uchodźców wojennych z samej tylko Syrii (m. in. 2 mln w Turcji i 1 mln w Libanie). „Ilu ich przyjmie Europa?” - pyta.

Newsweek

Jako ciekawostkę dodam taki o to zapis na stronie GW pod wyżej wymienionym artykułem:

Z powodu wyjątkowo agresywnych treści propagujących przemoc, sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, etnicznej i wyznaniowej zamykamy możliwość komentowania pod naszymi tekstami o uchodźcach.

Jakieś pytania?

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 07.09.2015 - 14:01

• 6

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cóż, Żydzi zawsze byli i są hipokrytami. Potrafią wypominać innym, a sami postępują dużo gorzej. Już w maju rząd Izraela zapowiedział walkę z nielegalną imigracją. Za pobyt bez zgody władz imigracyjnych grozi więzienie :

http://chnnews.pl/in...odrzucenia.html

Sądzę, że to, co się w tej chwili dzieje, jest preludium  masowego napływu Arabów do Europy. ONZ nie ma już pieniędzy do finansowania uchodźców syryjskich w Jordanii :

http://zmianynaziemi...uchodzcow-syrii

• 0

Moltenlair.
  • Tematów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

ISIS grozi, że wypuści na nas pół miliona imigrantów i wywoła chaos

http://www.dailymail...pon-bombed.html

No i dobrze kombinują. Europejczycy w tym momencie wyszliby na ulice, zaczeliby protestować a oni mogliby się bezproblemowo w tych grupach zdetonować wywołując jeszcze większy chaos. Europa sama sobie zgotowała ten los. Gdzie są Amerykanie by pomóc w rozwiązaniu ICH problemu?

• 0

Oren.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co musiałbym zrobić, by Islam jako religia została uznana za zakazaną w Polsce - jako iż jest szkodliwa i jej nauki są złe dla społeczeńśtwa? Czy istnieje np stworzenie petycji, prawa lub na przykłąd powołanie się na prawo karne -
Art. 256. 
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.

Koran nawołuje do nienawieści. Niby nie można cenzurować książki. Ale czy dałoby radę przeforsować w Polsce, że Islam i każda religia oparta na koranie jest zakazana?

Jeżeli się nie da - to która z opcji dałaby najbliższy "prawie udany" efekt. Co moznaby zrobić?

Chodzi mi o to, że Nie każdy uchodźca/imigrant jest zły. To Islamu się boimy - i tego co robi z panstwami (patrz francja, anglia...).

Użytkownik Oren edytował ten post 07.09.2015 - 12:36

• 0

katabas.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Sadurski, ujadając na Węgry, jest żałosny. Właśnie przywódca Węgier, pokazuje, co to jest godność i suwerenność. Otóż o tym, kto będzie przebywał na Węgrzech, będą decydować Węgry. Sadurski woli, aby o tym, kto ma przebywać w Polsce, decydowali obcy. Tfu! Jeszcze ten tytuł: Po co komu Węgry? Otoż Węgry potrzebne są Węgrom do życia. Ewentualnie gościom, których zaproszą - sam bardzo często tam goszczę, nie robię syfu wokół siebie i wyjeżdżam z pięknymi wspomnieniami. Węgierska - i żadnego innego kraju - ziemia nie jest domem publicznym, w którym może sobie przebywać kto chce. Pan Sadurski chce chyba taki dom publiczny uczynić z Polski - a na to nigdy mu nie pozwolę, w każdym razie dołożę wszystkich starań.

Czapki z głów przed Orbanem! Osiągnął całą tą szopką wielki cel - imigranci postrzegają Węgry jako kraj nieprzyjazny, i nie będą się chcieli tam osiedlać. I o to chodzi 8)

Najbardziej śmieszy mnie postawa papieża Franciszka i Kościoła. To jakieś zaciemnienie umysłowe? Czy naprawdę zamiast dźwięku dzwonów wolą słyszeć ryki muezina?

@Aidil, co to znaczy, że "będziemy musieli" ich przyjąć. Jak nie zechcemy, to nie będziemy musieli. Polska ma armię i ta armia będzie chyba w stanie obronić kraj przed bandą obdartusów bez broni, chyba aż tak nie jest z nią źle. A dlaczego będziemy musieli? Bo sumienie? Czy bo co? Bo bozia nas skarze? Niech karze, nie chcę ich na terytorium Polski!

Użytkownik katabas edytował ten post 07.09.2015 - 13:25

• 3

D.B. Cooper.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Chyżnem straż graniczna zatrzymała dziewięcioosobową grupę z Syrii i Iraku. Cudzoziemcy wjechali do Polski od strony Słowacji.

Jak informuje Tygodnik Podhalański funkcjonariusze natrafili na nich podczas kontroli samochodu na stacji benzynowej. Ośmiu z nich zostało przekazanych słowackim służbom, jeden - który złożył już na Węgrzech wniosek o status uchodźcy, trafił do strzeżonego ośrodka w Przemyślu. Mężczyzna ten chce pozostać w Polsce - pisze 24tp.pl.

...

20hrf9v.jpg

Pierwszy jest. Powinniśmy go przywitać po staropolsku: chlebem, wódką i boczkiem na zakąskę. Jak odmówi to widocznie nie ma ochoty się asymilować.

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Koran nawołuje do nienawieści.

No to chyba Biblia też:

"Jeślibyś usłyszał, że w którymkolwiek z miast twoich.. powiadają.. pójdźmy, a służmy bogom cudzym.. to pozabijaj mieszkańców miasta tego ostrzem miecza.. i bydło też podaj ostrzu miecza." (V Moj: XIII,13-16)

""Kto ofiaruje bogom, oprócz Wiekuistemu, wytępiony będzie." (II Moj: XXII,19)

Ale czy dałoby radę przeforsować w Polsce, że Islam i każda religia oparta na koranie jest zakazana?

Nie.

• 0

Silm4ril.

Głos rozsądku

• Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czytając niektóre posty, można by odnieść wrażenie, że każdy imigrant z południa to terrorysta z maczetą pod pachą...

Istnieje wiele sensownych argumentów zarówno za, jak i przeciw przyjmowaniu imigrantów, ale jedno mnie zastanawia: dlaczego obie strony potrafią patrzeć na sprawę tylko jednowymiarowo? Na prawdę nie nauczyliśmy się, że nie wszystko jest czarno-białe? Drastyczne postawy obu stron są nie do przyjęcia.
  • 2

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czytając niektóre posty, można by odnieść wrażenie, że każdy imigrant z południa to terrorysta z maczetą pod pachą...

Istnieje wiele sensownych argumentów zarówno za, jak i przeciw przyjmowaniu imigrantów, ale jedno mnie zastanawia: dlaczego obie strony potrafią patrzeć na sprawę tylko jednowymiarowo? Na prawdę nie nauczyliśmy się, że nie wszystko jest czarno-białe? Drastyczne postawy obu stron są nie do przyjęcia.

To ja wolę dmuchać na zimne i ich nie wpuścić wcale i narazić się na hejt jakiegokolwiek typu, niż wpuścić 5, którzy się wysadzą w Biedronce gdzie będzie robiła zakupy moja żona np.

Zrozum, że to NIE JEST NASZA SPRAWA. To są ich problemy, my nie jesteśmy im niczego winni, oni się nie przejmują, że ja nie mam co do garnka włożyć. Z jakiej racji mamy ich przyjmować i ryzykować? Nie zgadzam się. To nie jest temat, gdzie możemy sobie zostawić bufor kolorów, żeby nie było czarno/białe, jak piszesz. 

• 0

D.B. Cooper.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobra, żeby się już nie pastwić podam cytaty bez nicku.

Tęcza jako znak przymierza jest w Unii zrozumiała bo to przymierze Państw. Dziwię się, że tego nie rozumiesz. Homotęcza to bzdurne określenie. Geje i lesbijki chcą się pokazywać jako kolorowa, wesoła grupa więc sobie tęcze przywłaszczyli.

Będziemy potrzebowali ludzi ponieważ jesteśmy krajem o bardzo małej liczbie urodzin,
Jesteśmy krajem który nie wyraża zgody na metodę in vitro, a przecież wiadomo że wielu mężczyzn ma problem z małą ilością silnych plemników. To dotyczy nie tylko panów w naszym kraju,

Córy kompromisu 20 lat później.

3215581_nowy2.jpg

• 1

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Krótko: jestem na NIE.

Wystarczy, że na moich pieniądzach siedzi ZUS, jakby do ZUSu miał dołączyć Allah...

• 1

Silm4ril.

Głos rozsądku

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To nie jest temat, gdzie możemy sobie zostawić bufor kolorów, żeby nie było czarno/białe, jak piszesz.

Nie zgadzam się, jednak nie będę się ładować w jałowy spór.

A najzabawniejsze jest to, że my możemy sobie gadać, ale jeśli muzułmanie zechcą opanować Europę, to to zrobią, nie zważając na to, czy nam to pasuje, czy nie.
  • 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A niby czemu? Może Ty boisz się powiedzieć nie i nie zareagujesz jak Ci się zaczną panoszyć po mieście, ale ja na to nie pozwolę. I większość moich kumpli też nie. Tu żadnego pieszczenia nie będzie, nie pasuje wam coś, fora ze dwora. Albo się dostosujecie do obyczajów i prawa albo wypad. 

No podaj swoje argumenty ZA. Chętnie poczytam i podyskutuję :)

• 0

Silm4ril.

Głos rozsądku

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Albo się dostosujecie do obyczajów i prawa albo wypad.

A czy to nie jest czasem oczywiste? Akurat to nie podlega żadnej dyskusji.

Może Ty boisz się powiedzieć nie i nie zareagujesz jak Ci się zaczną panoszyć po mieście

Mieszkam na wsi :/
W zasadzie mamy już w kraju ładnych parę milionów ludzi o mentalności takich właśnie arabskich zadymiarzy. Całkiem łatwo ich spotkać. Potraktuję to jako wersję demo.
I przepraszam, że nie podejmę dyskusji, ale trochę się boję rozpoczynania sporu z moderacją :P
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wystarczy, że na moich pieniądzach siedzi ZUS, jakby do ZUSu miał dołączyć Allah...

Mam tu zacząć wymieniać ile pieniędzy z budżetu (czyli naszych podatków) idzie na działania związane z KK?

Nawiasem mówiąc, czemu wszyscy zakładają, że transfer kulturowo-religijny może zachodzić tylko w jedną stronę? Przecież coraz więcej imigrantów i ich potomków konwertuje na chrześcijaństwo.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych