Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem (sprawa) imigrantów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2397 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Problem (sprawa) imigrantów (146 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś ZA przyjęciem imigrantów do Polski?

1. Głosowano TAK (9 głosów [6.16%])

Procent z głosów: 6.16%

2. Głosowano NIE (131 głosów [89.73%])

Procent z głosów: 89.73%

3. JEST MI OBOJĘTNE (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Domcia.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawy obrazek - pokazuje liczbę ofiar zamachów terrorystycznych w Europie w latach 1970 - 2015

Nie brałabym tego jako żelazny argument w tej dyskusji, gdyż we wcześniejszych latach nie było emigracji na taką masową skalę, gdzie przyjęto bez mrugnięcia okiem (oraz sprawdzenia papierów) setki tysięcy ludzi do Europy. Wykres kończy się na 2015r (co jest zrozumiałe) ale prawdziwe efekty tego napływu (tutaj potencjalne zamachy terrorystyczne) będą widoczne (bądź nie) i możliwe do rzetelnej oceny dopiero za kilka lat.

• 0

lavokcs.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aquilla

Naprawdę nie rozumiem jak przez tyle tygodni ciągłego tłumaczenia, wręcz miesiące, jak przez napisanie setek jak nie tysięcy postów, można wciąż klepać te same oderwane od rzeczywistości i nie mające nic wspólnego z prawdą bzdury jak Aquila.

Normalnie, wystarczy mieć szczyptę empatii i umiejętność patrzenia na uchodźców jak na ludzi a nie jak na barbarzyńskie bydło. Przydaje się też do tego umiejętność samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków oraz ostrożność przed płynięciem z prądem tylko dlatego, że wszyscy inni tak właśnie robią.

Zapewniam cię, że wielu użytkowników ma więcej empatii niż ty. Jednak w przeciwieństwie od ciebie potrafią też dostrzec zagrożenie płynące z ekspansji religii samobójców. Każdy potrafi myśleć samodzielnie, nie tylko ty i każdy wyrobił sobie zdania o imigrantach na podstawie doniesień ze świata. To że ty myślisz inaczej nie sprawia, że stajesz się od kogoś lepszy. Jasne jest że każdy przybysz nie jest zagrożeniem, ale im jest ich więcej, to zagrożenie wzrasta. Bycie ślepym tak jak ty na wydarzenia ostatniego czasu w Europie jest głupotą. Jak można nie wyciągać wniosków z coraz częstszych zamachów niedaleko nas?

Daniel to świetnie ujął. Dyskusja z ludźmi myślącymi tak jak ty nie ma sensu, bo choćby muzułmanin stanał ci na głowie, zgwałcił cię a potem odrąbał ci wszystkie kończyny w imię allaha, i tak byś mówił, że to biedny człowiek, który uciekał przed wojną. 

• 3

Mortalis.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

60-70% uchodźców nie jest nawet z Syrii, więc nie wiem przed jaką wojną oni uciekają. 

Użytkownik Mortalis edytował ten post 23.03.2016 - 15:57

• 3

wariat_prawdziwy.

deaktywowany na własne życzenie

• Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przecież już mówiłem że do tej "okazji" cały wschód się "przykleił". A ilu poszukiwanych w USA, ROSJI itp. bandytów przy tej okazji na lewych papierach zasiedli EU to już sam Bóg wie. Gdzie oni go sprawdzą? W kosmosie?

Użytkownik wariat_prawdziwy edytował ten post 23.03.2016 - 16:06

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

co, mają mówić, że ich popierają? Serio? Wierzysz, że WSZYSCY piszą szczerze, że potępiają to? Wiesz co to jest takija? Ciekawe jak to się ma do tweeta nauczyciela, który pisał, że w momencie kiedy poinformowano uczunów o zamachach, muzułmanie zaczeli klaskać...

Aha - czyli że jak nagle okaże się, że spotkasz muzułmanina który potępi ISIS to znaczyć będzie, że koniecznie kłamie, ponieważ to Ty wiesz lepiej co on naprawdę myśli od niego samego? Naprawdę? 

Jak to się ma? Ano tak, że jeśli jest to prawda (czym przecież wcale być nie musi, prawda?) to oznaczać będzie, że akurat ta dana grupka sprzyjała zamachowcom. Nijak to nie oznacza, że wszyscy inni muzułmanie to robią. Gdybyśmy mieli wszyscy rozumować tak jak Ty, to należałoby nam wszystkim teraz wszyć środki antyalkoholowe i profilaktycznie ukarać za kradzież, bo przecież wszyscy Polacy to złodzieje i alkoholicy. A kościoły pozamykać, bo tam przecież sami pedofile siedzą. 

Takija to kolejne hasełko które jest tak uwielbiane przez islamofobów. Budujące grozę - oto naród przebiegłych kłamców którzy tutaj się uśmiechają, ale w głębi duszy tylko planują jak nas wymordować! Uważam, że przeciętny muzułmanin tak samo poważnie podchodzi do tego zagadnienia jak przeciętny chrześcijanin do "kochania nieprzyjaciół". U nas też jest takie hasełko, ale chyba nikt nie bierze je na poważnie ani się do niego nie stosuje.

Zapewniam cię, że wielu użytkowników ma więcej empatii niż ty. Jednak w przeciwieństwie od ciebie potrafią też dostrzec zagrożenie płynące z ekspansji religii samobójców.

A wiesz, że dawniej to chrześcijaństwo było "tą złą religią" i to też na dodatek pełną samobójców? Rzymianie nie mogli wyjść ze zdumienia, że są chrześcijanie którzy sami się pogrążają aby zostać "męczennikami". 

Islam nie jest religią samobójców. Wiem, wiem, że to jest trudne do zrozumienia dla islamofobów, ale tak to już jest. Mówienie, że islam jest religią samobójców jest tak samo prawdziwe, jak mówienie, że chrześcijaństwo to religia "kochających swoich braci" albo buddyzm "religią pokoju". Ogromna masa chrześcijan zieje nienawiścią do innych ludzi, buddyści też są zdolni do nienawiści religijnej i prześladowań innowierców - religie swoje, a głupi ludzie swoje. Tak jest wszędzie i od zawsze. Problem pojawia się wtedy, gdy zaczynamy patrzeć na całość przez pryzmat drobnej części. Jesteś złodziejem i alkoholikiem? Nie? Nie wierzę, bo przecież tylu Polaków to pijacy i złodzieje. Aha - więc nie należysz do tej grupy pijaków i złodziei? No to... bo ja wiem... może też są muzułmanie, którym wcale nie siedzi w głowie żądza mordowania "niewiernych"? I może tych muzułmanów jest całkiem sporo?

W nie tak odległej przeszłości Polska miała całkiem niezłe stosunki z państwami muzułmańskimi. Moi wujkowie pracowali na budowach w Libii i Iraku. Pracowali z tubylcami, rozmawiali z nimi, żyli obok siebie. I do dziś ciepło wspominają tamtych ludzi. Ba, nawet brat (kilka tur w Iraku i Afganistanie) który jako "okupant" siedział wśród nich zazwyczaj spotykał się z ciepłym przyjęciem przez lokalną ludność. To byli ludzie zmęczeni wojną i swoją biedotą, myślący o dobru swojej rodziny. Nie pałali żądzą mordu. Nie wysadzali się. Ba - to głównie oni, lokalni muzułmanie, cierpieli z powodu aktów terrorystów. Jeżeli islam jest religią samobójców i takim wrogiem chrześcijaństwa - to dlaczego zdecydowana większość ich ataków wymierzona jest w... muzułmanów? Islam atakuje islam? 

A może po prostu jest tak, że to grupka akurat muzułmańskich idiotów psuje wizerunek normalnej reszcie tak samo jak na przykład grupka pedofilów księży w USA zepsuła tam wizerunek wszystkim kapłanom? I bądź teraz księdzem i tłumacz się non stop, że nie jesteś pedofilem i że to, że jest ich całkiem sporo w tej grupie nie oznacza z automatu, że wszyscy nimi są.

Powiedz mi - wierzysz, że wszyscy księża to pedofile?

A jeśli nie - to dlaczego stosujesz podwójne standardy? Grupka muzułmanów terrorystów wyrabia Ci zdanie o całej ich religii, ale już grupka pedofilów-chrześcijan - nie?

Każdy potrafi myśleć samodzielnie, nie tylko ty i każdy wyrobił sobie zdania o imigrantach na podstawie doniesień ze świata.

A jeszcze do niedawna mantrą na tym forum było to, że nie wolno ufać mediom ;) Jak myślisz - co stanie się lepszym "newsem dnia" - to, że jakiś muzułmanin wysadził się w powietrze na bazarze, czy to że książę arabski zapłacił za operację dziecka z Polski? To, że w meczecie we Francji jakiś imam wzywał do dżihadu, czy to, że wysoki rangą duchowny z Iranu ostro i jednoznacznie potępił zabijanie chrześcijan? Propaganda działa od początków mediów - zawsze znajdą się ludzie, którzy zechcą przepchnąć swój punkt widzenia. Wystarczy nagłośnić jeden temat a zatrzymać inny. I już poleci w świat taki przekaz, jaki im pasuje, jaki oni chcieli wykreować. Jeśli idzie o "doniesienia ze świata" - aby mieć naprawdę rzetelny obraz musiałbyś zapoznać się z punktem widzenia tak wielkiej liczby osób i tyloma źródłami, że pewnie szybko by Ci się tego odechciało.

Bycie ślepym tak jak ty na wydarzenia ostatniego czasu w Europie jest głupotą. Jak można nie wyciągać wniosków z coraz częstszych zamachów niedaleko nas?

Nie jestem ślepy, po prostu wyciągam inne wnioski. Dane wyraźnie wskazują, że 30-40 lat temu w Europie było dużo bardziej niebezpiecznie niż obecnie jeśli idzie o terroryzm. Wskazują też, że istnieje siatka terrorystyczna która od czasu do czasu podejmuje próby (udane lub nie) zamachów.

Chodzi jednak nie o to, by ze strachu przed zamachami zdusić swoje człowieczeństwo. Owszem, w gronie uchodźców są terroryści. Owszem, chcą oni mordować. Ale to nie powód, aby odmawiać milionom osób pomocy - tej pomocy, której desperacko potrzebują.

A zatem - trzeba stworzyć system, który jednocześnie pomoże uchodźcom i będzie nas bronić przed terrorystami.

Daniel to świetnie ujął. Dyskusja z ludźmi myślącymi tak jak ty nie ma sensu, bo choćby muzułmanin stanał ci na głowie, zgwałcił cię a potem odrąbał ci wszystkie kończyny w imię allaha, i tak byś mówił, że to biedny człowiek, który uciekał przed wojną.

Kolejne puste hasło (sporo ich macie w orężu). Mogę napisać dokładnie to samo - dyskusja z ludźmi takimi jak Wy nie ma sensu, ponieważ nawet jakby muzułmanin podczas ataku terrorystycznego zasłaniał Cię własnym ciałem przed kulami (a były takie przypadki kiedy muzułmanie bronili tak chrześcijan) to powiedziałbyś, że robi to żeby później i tak urżnąć Ci łeb przy okrzykach "Allahu akbar". Głupia argumentacja? Głupia, owszem. Więc dlaczego ją stosujesz?

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

A ja z kolei mogę napisać, że brak słów, bo jak nie można widzieć podobieństw. W tym tej najważniejszej - we wszystkich tych ucieczkach z terenów wojennych biorą udział ludzie, którzy, poza różnicami kosmetycznymi, są wszędzie tacy sami. Uwierz mi, że w ich sytuacji sam chciałbyś zostać przyjęty w normalnym i spokojnym kraju. Ale nie jesteś - więc najwyraźniej nie rozumiesz tej sytuacji i walczysz z tym, co jest słuszne.

To dlaczego nie uciekają do bogatej i wolnej od wojny Arabii Saudyjskiej czy Turcji?

Wskaż te podobieństwa w ,,uchodzcach" syryjskich i polskich.

Ach jaka rozpacz z powodu wojny.

A wiesz, że dawniej to chrześcijaństwo było "tą złą religią" i to też na dodatek pełną samobójców? Rzymianie nie mogli wyjść ze zdumienia, że są chrześcijanie którzy sami się pogrążają aby zostać "męczennikami".

No tak, tylko że od tego czasu minęło parę wieków i chrześcijański radykał broni krzyża pod pałacem prezydenckim bądź okupuję pierwszą ławkę w kościele, muzułmański radykał dalej ścina głowy w imię walki z niewiernymi.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 23.03.2016 - 16:57

• 7

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Patrz... no. Jest nawet kilku takich co w Syrii słońce omijali. Szok. Zero opalenizny...

• 2

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To dlaczego nie uciekają do bogatej i wolnej od wojny Arabii Saudyjskiej czy Turcji?

Piszesz to na poważnie?

Uchodźcy syryjscy w Turcji: 2,715,789

Libanie:

1,067,785 (zarejestrowani)

1 500 000 (szacowani)

Jordanii:

639,204 (zarejestrowani)

1 400 000 (szacowani)

Arabii Saudyjskiej: 420,000

Zjednoczonych Emiratach Arabskich: 242,000

Kuwejcie: 155,000

Egipcie: 118,512

Wskaż te podobieństwa w ,,uchodzcach" syryjskich i polskich.

Najpierw udowodnij mi, że te zdjęcia przedstawiają całościowy obraz uchodźców a nie są starannie wyselekcjonowane na potrzeby propagandy. Wiesz, jak papież przyjechał do Polski w czasach "jedynie słusznego ustroju" to też na oficjalnych zdjęciach i nagraniach było widać tylko to, co autorzy chcieli pokazać. Kiedy obejrzy się nagrania z obozów dla uchodźców widać, że gania tam całkiem sporo dzieci i kobiet. To po pierwsze. Po drugie zaś często bywa tak, że najpierw rodzina zrzuca się na wyjazd mężczyzny, który potem pracuje i zarabia aby ściągnąć swoją rodzinę z takiego obozu. To w sumie bardziej logiczne wyjście niż niebezpieczna i mało przyjemna migracja z dziećmi i osobami, które mogą gorzej znosić taką wędrówkę. 

Tutaj masz dane na temat uchodźców w obozach:

http://data.unhcr.or...es/regional.php

Mężczyźni stanowią 49% uchodźców, z czego mężczyźni w wieku 18-59 lat stanowią 21,5%. Z tego samego przedziału wiekowego kobiet jest, uwaga, uwaga - 24% - a więc więcej :) Więc, jeśli mowa o uchodźcach wojennych a nie ekonomicznych (a o nich właśnie mówię, jeśli idzie o przyjmowanie) - to kobiet jest więcej niż mężczyzn, a dzieci poniżej 11 roku życia jest ponad 30%. 

A zatem - to przykład kolejnego starcia faktów z propagandą. 

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Normalnie, wystarczy mieć szczyptę empatii i umiejętność patrzenia na uchodźców jak na ludzi a nie jak na barbarzyńskie bydło. Przydaje się też do tego umiejętność samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków oraz ostrożność przed płynięciem z prądem tylko dlatego, że wszyscy inni tak właśnie robią.

Szczyptę empatii zamieniam na szczyptę racjonalizmu. Być może Ty, dzięki swojej empatii trafisz do nieba jak Cię Abdullah wysadzi na lotnisku, być może ja dzięki swojemu racjonalizmowi pożyję 30 lat dłużej. Samodzielne myślenie podpowiada mi, że wraz z płynącym prądem ze wschodu, płynie do mnie niesamowite zagrożenie i ciesze się, że inni myślą podobnie.

A ja z kolei mogę napisać, że brak słów, bo jak nie można widzieć podobieństw. W tym tej najważniejszej - we wszystkich tych ucieczkach z terenów wojennych biorą udział ludzie, którzy, poza różnicami kosmetycznymi, są wszędzie tacy sami. Uwierz mi, że w ich sytuacji sam chciałbyś zostać przyjęty w normalnym i spokojnym kraju. Ale nie jesteś - więc najwyraźniej nie rozumiesz tej sytuacji i walczysz z tym, co jest słuszne.

No tak, podobieństw jest wiele. Mają np ręce tak jak My, mają nogi, potrafią mówić, etc. Te różnice kosmetyczne to np gwałcenie kobiet, pedofilia, kamienowanie bezbronnych ludzi, palenie żywcem. Faktycznie, jakbym nie spojrzał - kosmetyczne różnice. Zanim mi wylecisz, że u nas też są gwałciciele i pedofile, okej tacy są wszędzie, wszędzie znajdzie się człowiek z jakimiś odchyleniem, różnica jest taka, że u nas to są wyjątki, to są ludzie spaczeni, a tam to jest zwykła codzienność. Skoro grupa 30 facetów potrafi zabić kobietę rzucając w nią kamieniami to uważasz, że zlitują się nad Tobą?

Gdybym był w ich sytuacji to na kolanach, ze łzami w oczach błagałbym o azyl, o chociaż kanapkę i szklankę wody, o zapewnienie bezpieczeństwa dla mnie i mojej rodziny. Ja nie wiem jakie są zwyczaje u Ciebie, ale skoro dla Ciebie normalne jest, że biedni, potrzebujący ludzie, uciekający przed wojną rozwalają granicę, atakują policjantów, molestują kobiety, wygrażają śmiercią, wyrzucają podarki, itp to może i dobrze, że nie znam tych zwyczajów.

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że takie puste hasła mogę i ja pisać? Skoro nie dotarło, że przyjmowanie imigrantów to słuszna opcja, to już nie dotrze. Proszę, i kto jest lepszy? Moje, bo mojsze?

To nie są puste hasła, różnice wypisywane w tym temacie były dziesiątki razy, widocznie nie chcesz ich zauważyć.

A porównywanie tej fali najeźdźców, mężczyzn w sile wieku, wśród których są tysiące skrajnych radykałów, którzy zatrzymali się w rozwoju na średniowieczu do faktycznie potrzebujących, ciężko pracujących i proszących o pomoc migrujących Polaków to po prostu skandal. Tak samo jak porównywanie Naszej religii, gdzie największym przestępstwem jest sugerowanie Ci, żebyś zjadł mięso w piątek czy ewentualnie dał 2zł na tace, choćby nawet na tego Maybacha dla księdza do ideologii Islamu, która jasno mówi, że jesteś niewiernym psem, którego trzeba zabić to po prostu przechodzi granicę dobrego smaku.

• 8

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

tak samo jak porównywanie Naszej religii, gdzie największym przestępstwem jest sugerowanie Ci, żebyś zjadł mięso w piątek czy ewentualnie dał 2zł na tace, choćby nawet na tego Maybacha dla księdza do ideologii Islamu, która jasno mówi, że jesteś niewiernym psem, którego trzeba zabić to po prostu przechodzi granicę dobrego smaku.

W naszym kraju nie istnieje coś takiego jak  - Nasza religia. Chyba nie masz świadomości tego że żyjesz w świeckim kraju w którym istnieje kilka wyznań.

• 0

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

No dobra. To teraz pytanko z grubej rury.

Przyjmijmy że przyjmiemy 100.000 uchodźców.

Pytanie brzmi:

Gdy już nauczą się mówić po Polsku to gdzie będą pracować?

Serio pytam i czekam na konkrety!

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Piszesz to na poważnie?

Libanie:

1 500 000 (szacowani)

Jordanii:

639,204 (zarejestrowani)

1 400 000 (szacowani)

Tak piszę to poważnie. Liczby które podałeś pokazują prawdziwych uchodźców wojennych którzy uciekli przed wojną do krajów sąsiednich i tam się zarejestrowali, a cała masa byczków w wieku poborowym w liczbie ok. 1mln osób poszła dalej na zachód chcąc się rejestrować dopiero w Niemczech lub Szwecji. Wiec prawdziwi uchodzcy wojenni zostali w sąsiednich krajach arabskich a do nas trafiła masa nielegalnych imigrantów ekonomicznych. O procencie przemyconych w ten sposób terrorystów wolę nie myśleć.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 23.03.2016 - 17:18

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Libanie:

1 500 000 (szacowani)

Jordanii:

639,204 (zarejestrowani)

1 400 000 (szacowani)

No i spoko jakoś Ci co tam zostali nie muszą ruszać do Europy przez wiele państw, niszczyć granic i zostają tam gdzie panuje podobna a nawet taka sama kultura. Nie rozumiem więc po co oni idą do nas(oczywiście poza kwestiami pieniężnymi dlatego nie są oni uchodźcami tylko imigrantami  zarobkowymi/ekonomicznymi) gdzie panuje całkowicie inna kultura.

Multi- kulti nie jest niczym nowym, zgoda, ju od x lat do Europy zachodniej napływają w mniejszej liczbie imigranci(muzułmanie). Ale problem jest taki, że nie chcą się zasymilować(albo, że rządzący podeszli do tego w zły sposób). Zamiast rozproszyć ludzi, tej samej wiary aby się wmieszali w społeczeństwo, nikt chyba o tym nawet nie pomyślał. Dlatego teraz muzułmanie są odizolowani kulturowo od Europejczyków(nawet Ci co są już tu 2 czy 3 pokoleniem) i już nie można nic na to poradzić. A dobitnie pokazuje to, że podczas zamachu w Paryżu jednym z terrorystów był człowiek, który urodził się już w Europie(w Belgii bodajże). Jak widać,  przekładają oni wiarę ponad narodowość. Więc biorąc to pod uwagę jakie będą skutki tego gdy teraz paręset tysięcy(co najmniej) imigrantów-muzułmanów osiedli się w Europie i znów nikt nie podejdzie do sprawy pod kątem tego aby popracować nad asymilacją ze społeczeństwem?

Jak myślicie komu kolejne pokolenia będą bardziej oddane, państwu gdzie się urodziły czy Allahowi i ich wierze?

Użytkownik Last Sicarius edytował ten post 23.03.2016 - 17:19

• 3

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

A ja nadal podtrzymuję pytanie: kto, kiedy i gdzie ich zatrudni?

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Porównanie nie jest od czapy bo jeszcze niedawno podobne nastroje pojawiały się w Anglii odnoście Polaków. Mówiono, że nie chcą się asymilować, że popełniają przestępstwa które są ukrywane, że żerują na socjalu (na przykład pobierają angielskie zasiłki na dzieci, które zostały w Polsce), że polscy bezdomni wyjadają łabędzie i karpie z królewskich stawów itp. I to wszystko pomimo tego, ze na każdym kroku można było spotkać dobrze mówiąceo po angielsku pracującego Polaka.

@ Wariat

Zatrudnią się na etatach tak śmieciowych że już Polacy nie chcą ich brać i wyprą wietnamczyków.

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 23.03.2016 - 17:24

• 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych