Uchodźcy nie trafią do Polski. Przeprowadzka pierwszej grupy zakończyła się fiaskiem
1. W marcu do Polski miała przyjechać pierwsza grupa 100 uchodźców
2. Ich relokacja z Grecji i Włoch zakończyła się fiaskiem
3. Polska nie dostała potrzebnych informacji o migrantach
Nie z naszej winy anulowano proces relokacji 100 uchodźców z Syrii, Iraku, Jemenu i Erytrei, przebywających obecnie w obozach w Grecji i we Włoszech - informuje dzisiejsza "Rzeczpospolita". Powód? Dziennikarze gazety ustalili, że Polska nie dostała informacji, które pozwoliłyby na zweryfikowanie tożsamości migrantów. Według informacji "Rz", to wina Włochów i Greków. Nie dopuszczono m.in. do kontaktu naszych oficerów z uchodźcami.
Były wiceminister spraw zagranicznych Rafał Trzaskowski w rozmowie z gazetą potwierdza tę wersję i ocenia, że profesjonalizm Greków i Włochów pozostawia wiele do życzenia. Dodaje, że obecny system relokacji nie sprawdza się, a dodatkowo uchodźcy nie chcą przyjeżdżać do Polski.
Będą kary za nieprzyjmowanie uchodźców?
Mechanizm relokacji ma być zmieniony. Tego chce Komisja Europejska. Według nowych zapisów migranci nie będą mogli wybierać kraju, do którego zostaną skierowani, a państwa, które ich nie przyjmą, zapłacą nawet 250 tys. euro kary za osobę.
źródło: http://wiadomosci.ga...tml#BoxNewsLink
Pomimo, że jestem za przyjmowaniem uchodźców to tylko w przypadku gdy Polskie służby mogą samodzielnie weryfikować przybyszów. Jak widać nie spełnia się to w praktyce ponieważ nasi koledzy z UE chcą nam wciskać bandytów bo jak ich deportują będą podejmowali próby nielegalnego dostania się do Europy aż do skutku. Przewidywałem taki łańcuch zdarzeń i jest on zabawny bo miałem rację myśląc, że uchodźca ostatnim kierunkiem jaki wybierze będzie Polska. Raz, że Polska biurokracja nie dopuści niewiadomej do systemu to też nie dopuści Pana i Pani X do systemu socjalnego w dodatku u nas system socjalny ma takie ubytki w działaniu, że pomarli by w obozach w oczekiwaniu. Uchodźca może trafić do Polski tylko do naiwnej rodziny, która zaoferuje mu mieszkanie bądź przyjechać do już mieszkającej tu rodziny. Mieszkające tu rodziny raczej poznały nasz kraj i wiedzą, że tutaj burdelu nie otworzą także żyją zgodnie z panującymi tutaj zasadami. Stawiam, że to prawdziwi uchodźcy, którzy w naszym kraju wiedzieli, że znajdą spokój.
Od początku pisałem o tym w temacie aby przestać siać taki niepotrzebny strach podsycany mediami. Ani uchodźcy do nas nie chcą, ani my nie chcemy anonimowych potencjalnych bandytów. Nudne się już robią wasze argumenty gwałtów i o tym co dzieje się w Niemczech czy tam Szwecji. Chcieli to mają. Ja sam wyjdę na ulicę palić unijne flagi gdy tylko się dowiem, że jakieś kary czy inne przymuszenia wprowadzili by suwerenny kraj jak Polska zmuszony był przyjmować osoby, które wyrzucili w Turcji czy do Morza Śródziemnego dokumenty i nie wiadomo kim są.