Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem (sprawa) imigrantów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2397 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Problem (sprawa) imigrantów (146 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś ZA przyjęciem imigrantów do Polski?

1. Głosowano TAK (9 głosów [6.16%])

Procent z głosów: 6.16%

2. Głosowano NIE (131 głosów [89.73%])

Procent z głosów: 89.73%

3. JEST MI OBOJĘTNE (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To tak jak mówienie o Muzułmanach osoby o południowo-wschodniej urodzie.

Islam to religia a nie odcień skóry.

@ Kronikarz

Nie bardzo rozumiem twojego postu. Uważasz że małymi kroczkami powinniśmy dojść do... wlewania kwasu do basenu gdy kąpią się tam muzułmanie?

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co? Czy wyście poszaleli? :)

Mnie chodzi o to jak kiedyś ludzie postępowali. Ja absolutnie nie uważam, żeby kogoś kwasem oblewać...moje stwierdzenie dotyczyło tego, że kiedyś tak robili i tyle. A zdanie żeby przechodzić do konkretniejszych działań - wydalanie z kraju/Europy, fora ze dwora, jeśli nie akceptują panujących tu norm. 

Spokojnie :)

Ja się odnosiłem do postu Lili, bo sobie takie zdjęcie przypomniałem. Drugiego dna tu nie ma ;)

@Córa Koryntu

Piszesz w liczbie mnogiej, to znaczy kto tutaj tak uważa wg Ciebie? Ja? Ja właśnie Sebastiana poprawiłem, że określenie "murzyn" jest obraźliwe, a afro-amerykanin poprawne. Tutaj nie chodzi o to, żeby wyrzucać ludzi innych narodowości. Tu chodzi o to, żeby imigranci przestrzegali prawa kraju w którym się osiedlili - jeśli tego nie robią, powinni dostać wilczy bilet i do widzenia. Ciężko to zrozumieć - trzeba sobie dopowiadać bzdurne teorie? Ktoś nie przestrzega prawa - jest ukarany, tyczy się to każdego. Proste i logiczne.

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dyskusja trwa w najlepsze a tymczasem na Wyspach po zwycięstwie idei brexitu nasi rodacy padają coraz częściej ofiarami ksenofobicznych ataków...
http://fakty.tvn24.p...ska,656525.html
Przez anglików zostaliśmy wrzuceni do jednego kotła razem z muzułmanami,islamistami itp.
Ps.witam po dłuuuuugiej przerwie.
  • 0

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

• Tematów: 0
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Polaczek jest porównywalne do czarnuch, a nie do murzyn. Dla mnie "murzyn" jest raczej neutralnym określeniem osoby czarnoskórej. W przeszłości raczej nie było negatywne, więc nie wiem o co się wściekasz. Skoro cię to denerwuje, mogę czarnych nazywać afroamerykanami, a pedałów osobami zachowującymi się i ubierającymi jak (brakuje słowa, możecie coś podesłać...) ---(znowu problem ze znalezieniem niedosłownego określenia...) . Ale to nie temat o poprawności politycznej.

Co do polaków w anglii. @PanJuzek, jak to u ciebie wygląda ?
  • 3

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety ale jesteśmy jedną z największych grup 'zabierających' zatrudnienie Brytyjczykom. O ile nie największą, nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy. Tamtym dostaje się za kolor skóry, miłość do kózek, zboczone małżeństwa z dziesięciolatkami, bomby w obcasach, nam się dostaje za bycie konkurencyjnym i przeważnie gotowym na ciężką pracę. Na głos kiedyś tego nie mówiono, dzisiaj pewnie jest już inaczej. jeszcze 8 lat temu gdy sam mieszkałem w UK, nie słyszało się w miejscu pracy czy na ulicy złego słowa pod adresem Polaków, może nie było ich jeszcze tyle co dzisiaj, ale i ludzie nie mieli na tyle odwagi, nauczeni powściągliwości języka wobec czarnoskórych. Dzisiaj pewnie pała się przegięła i nam się dostaje rykoszetem plus fakt, że odważniej się mówi o Polakach jako wygryzających z roboty szkodnikach.

Mnie reakcje Brytyjczyków nie dziwią. Oni tak myśleli od wejścia Polski do Unii.  Z tą różnicą, że kiedyś nie mówili głośno, dzisiaj widocznie się już tak nie boją.

• 1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Za przeproszeniem. Ale czy Cie nie *********? Sorry nie wiem jak mam to inaczej wyrazic. Wklejasz zdjęcie rasisty który wlewa kwas do basenu bo ktos ma inny kolor skóry? I wyrażasz przy tym w zasadzie aprobatę czekając na takie zachowania? Co Ty robis q modwracji? Powinieneś po czymś takim natychmiast wylecieć. Pamiętam jak ja poleciałem z moderacji za swoje przekonania i ich obronę. Tylko że ja nie nawoływałem do lania kwasu ba ludzi.

Co się tutaj dzieje

No popatrzcie jacy ci postępowi ludzie są spokojni i nastawieni pozytywnie do życia. :D Czarny to murzyn w czym widzisz problem?  Czarny powie biały, oj spoko, biały  powiedzie czarny i wszystkim lewakom odwala.

Jak ktoś się nie potrafi lub nie chce dostosować to niech wraca do swojej piaskownicy.

• 11

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Bo grupa tych ludzi jest tolerancyjna tylko wobec tego co im się podoba i co oni uważają, że powinno się tolerować, grupa jest też demokratyczna, ale tylko wtedy, gdy to ich głos jest przeważający, grupa ta jest też dobroduszna, miłosierna i wspaniała, ale tylko wtedy, gdy jest tak jak oni chcą. Nie chcę używać tego zwrotu, ale wiadomo o kogo chodzi.

Nie rozumiem jak można się obrazić o zwrot białas. Dla mnie to nawet fajne stwierdzenie, jestem białasem! Przecież nawet murzyni mówią do siebie "please nigga". Nie ma to jak chęć bycia bardziej świętym od świętego. Córa oczywiście wpadł w furię jak zobaczył, że ktoś nalewa kwasu do basenu z murzynami, ale sam by nalał jakby tam nacjonaliści pływali, hipokryzja level kosmos.

• 7

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Ja właśnie Sebastiana poprawiłem, że określenie "murzyn" jest obraźliwe, a afro-amerykanin poprawne.

W języku polskim, określenie "murzyn" nie powinno być obraźliwe. Tak samo jak, Indianin, Eskimos, Azjata, Cy też Aborygen. 

Poprawne politycznie określenie murzyna, w języku angielskim, brzmi "czarny człowiek" (black man). Używa się tego powszechnie, i nikt nie robi z tego problemu. W języku Polskim, określenie "czarny" (w znaczeniu człowiek) jest pejoratywne.

Nie wiem dla czego, nasze rodzime określenie "murzyn" w znaczeniu przedstawiciela rasy negroidalnej stawiane jest w jednym rzędzie z określeniem "Niger" czyli po Polsku, w wolnym tłumaczeniu: "czarnuch"

"afro-amerykanin" To jakaś bzdura, uknuta na potrzeby poprawności politycznej USA. A co jeżeli mowa o murzynie, który urodził się w Azji, i nigdy Ameryki nawet w telewizji nie widział? To też AFROAMERYKANIN????? Ludzie przestańcie potakiwać. Myślcie.

@Post

Co do polaków w anglii. @PanJuzek, jak to u ciebie wygląda ?

U mnie wygląda normalnie. Mieszkam już tu dziesięć lat. Mam dwa paszporty, i dobrą pracę. Personalnie nie odczuwam, ale: był już atak na POSK, http://wiadomosci.on...londynie/3g05lh

Pewnie to byli gówniarze bez wiedzy historycznej.

Anglicy, których znam, Zadają mi takie same pytania jak Ty @Post.

Myślę że to panika. Trzeba odczekać parę miesięcy i zobaczymy.  Wyniki referendum nie są wiążące dla rządu WB. Cameron obiecał dymisję, ale na razie, nie zostały podjęte żadne kroki. W sumie nic się nie zmieniło, po za ogłoszeniem wyników referendum. 

Technicznie rzecz biorąc, wszystko jest po staremu.

P.S.

dopiszę po edycji.

W języku polskim określenie murzyn, jest bardzo precyzyjne. Dotyczy określonej grupy (czy też rasy) ludzi. Pewnie wielu z was nie wie, że wielu Hindusów ma skórę czarną jak heban mimo że znacznie różnią się morfologicznie od Murzynów. Bliżej im do "białasów" niż do "afro amerykanów"

Dodatkowo, większość murzynów ma skórę w różnych odcieniach brązu. Paradoksalnie, Hindusi najczęściej odpowiadają określeniu "CZARNY" W odniesieniu do koloru skóry.

Cała ta poprawność polityczna, to jakaś masakra zdrowego rozsądku.

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 28.06.2016 - 00:19

• 5

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W języku polskim, określenie "murzyn" nie powinno być obraźliwe

No, nie do końca. W licznych złożeniach i frazeologii to określenie niewolnika, kogoś kto daje sobą pomiatać, robi niewdzięczną robotę. Przypomnijcie sobie choćby ostatnie zamieszanie z "murzyńskością". Trudno natomiast znaleźć związek frazeologiczny pozytywny.

Z reguły "afroamerykanin" mówi się o czarnych już urodzonych w Ameryce, także o mulatach o różnym stopniu wymieszania cech. Więc w tym przypadku (rodzina w basenie) określenie pasuje.

Nawiasem mówiąc nigdzie nie słyszałem o tym, że oficjalnie, zgodnie z planami rządu wskutek brexitu mają wywalać obcokrajowców, którzy tam mieszkają. Była tylko mowa o wstrzymaniu napływu nowych.

• 0

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W języku polskim, określenie "murzyn" nie powinno być obraźliwe

No, nie do końca. W licznych złożeniach i frazeologii to określenie niewolnika, kogoś kto daje sobą pomiatać, robi niewdzięczną robotę. Przypomnijcie sobie choćby ostatnie zamieszanie z "murzyńskością". Trudno natomiast znaleźć związek frazeologiczny pozytywny.

No i co z tego że słowo "murzyn" ma negatywne konotacje? Słowo Eskimos kojarzy mi się z igloo i smrodem ryb, czy to znaczy że mam przestać go używać bo Eskimosi się obrażą?

Z reguły "afroamerykanin" mówi się o czarnych już urodzonych w Ameryce, także o mulatach o różnym stopniu wymieszania cech.

Określenie "afroamerykanin" jest wysoce nieprecyzyjne żeby nie powiedzieć głupie. Drugi człon mówi nam że ktoś się urodził w Ameryce. Ale w której? Północnej czy południowej? to może być każdy. A co z Jamajczykami, przecież oni nie mieszkają na kontynencie? Takie pytania mozna mnożyć.

Pierwszy człon "afro" to kolejne przekłamanie i manipulacja. Sugeruje nam że (wszyscy edit) rdzenni mieszkańcy Afryki to murzyni, a przecież to nieprawda. Północna Afryka od tysięcy lat zamieszkana jest przez białych. To też Afrykanie. Egipcjanie czy też Arabowie, mimo ciemniejszej skóry należą do rasy białej.

Co by nie powiedzieć określenie Afroamerykanin padające z ust polaka, to oznaka wypranego mózgu.

Tak czy inaczej, nie tylko ja uważam słowo "murzyn" za jak najbardziej poprawne i precyzyjne.

Według słowników – w tym „Słownika Języka Polskiego” PWN – słowo „murzyn” jest neutralne[3] i nie jest opatrzone kwalifikatorem „pogardliwie”, którym z kolei oznaczone jest słowo „czarnuch” (ang. nigger)[2]. Opinię tę podzielają m.in. dwaj językoznawcy: profesorowie Jerzy Bralczyk[4] i Jan Miodek[5] czy też czarnoskóry były poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej – John Godson (nazywający siebie Murzynem[6]), który stwierdził:
„ 

Naprawdę nie widzę nic złego w tym słowie. Przecież mówiąc o kimś, że jest ciemnoskóry możemy też mieć na myśli Meksykanina, Brazylijczyka czy Egipcjanina. Nie obrażam się na słowo „Murzyn”, jeśli słyszę je od osoby, która czuje szacunek do czarnoskórych.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Murzyn

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 29.06.2016 - 19:30

• 0

Lili.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

NIEMCY BĘDĄ PRACOWAĆ 7 LAT DŁUŻEJ! POWÓD? ŚWIADCZENIA DLA IMIGRANTÓW!

Od dłuższego czasu w Bundestagu toczą się dyskusje odnośnie podwyższenia wieku emerytalnego Niemcom. Rząd Angeli Merkel musi opłacić milionowe świadczenia dla muzułmańskich imigrantów.

Rząd CDU-CSU, Kanclerz Angeli Merkel ma spory kłopot. Musi znaleźć miliony euro na świadczenia dla muzułmańskich imigrantów.
Początkowy pomysł był taki, że muzułmanie mają być "tanią siłą roboczą", która pracuje za kilkukrotnie mniejsze stawki, niż rodowici Niemcy.
Niestety dla szanownej pani Angeli, okazało się, że muzułmanie nie są w ogóle zainteresowani pracą, tylko wyciąganiem socjalu od państwa, darmowymi mieszkaniami i Niemkami.

Zasiłki wypłacane imigrantom z bliskiego wschodu już dziś wynoszą miliardy euro co miesiąc. najlepsze w tym wszystkim jest fakt, że ci ludzie nie przepracowali ani minuty na terenie Europy. Rząd nie mając na to pieniędzy, musi sięgnąć do kieszenie rodowitych Niemców.
Republika Federalna Niemiec chce całe odium za swoje błędne decyzje zwalić na społeczeństwo. Jeszcze w tym roku mają zostać podjęte finalne decyzje odnośnie podwyższenia wieku emerytalnego rodowitym Niemcom. Z naszych informacji wynika, że mężczyźni będą musieli pracować do 70 roku życia, póki co nie wiadomo jakie konsekwencje spadną na kobiety.

"Wszyscy Niemcy powinni pracować do 70 roku życia",uważa szef Federalnej Agencji Pracy, Frank Juergen-Weise.
No cóż, tylko patrzeć jak do Polski zaczną przybywać faktycznie imigranci z zachodniej granicy, ale będą to imigranci w postaci rodowitych Niemców, którzy uciekają przed patologiczną polityką Angeli Merkel.

źródło: wrealu24.pl

Ciekawe czy to przejdzie, społeczeństwo nie ucieszy się i mocno spadnie poparcie. Także to raczej ostateczność.

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ojojoj jaka burza się rozpętała:) tak to właśnie jest gdy lewacy zakłamują rzeczywistość na własną korzyść. To tak jak z tymi 60 płciami które propagują.
Murzyn nie jest określeniem negatywnym jeśli nie jest użyte w kontekście obraźliwym.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 28.06.2016 - 20:59

• 2

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Słowo Eskimos kojarzy mi się z igloo i smrodem ryb, czy to znaczy że mam przestać go używać bo Eskimosi się obrażą?

Eskimosi mają do tego określenia mniej więcej taki stosunek, jak rdzenni amerykanie do "Indian". Obca, nadana przez zachód nietrafiona nazwa, używana w obraźliwych związkach frazeologicznych, będąca wynikiem pomyłki pierwszych odkrywców (esgimow było przezwiskiem używanym przez lądowych Indian, znaczyło "zjadacze surowego mięsa" i podkreślało ich przymitywizm; Europejczycy wypytujący mieszkańców kontynentu uznali że to nazwa własna ludu). 

No i co z tego że słowo "murzyn" ma negatywne konotacje?

Co z tego że określenie pewnej grupy ludzi budzi negatywne skojarzenia? No tak, w końcu nie jesteś żadnym z nich, dla ciebie to obojętne.

Pierwszy człon "afro" to kolejne przekłamanie i manipulacja. Sugeruje nam że rdzenni mieszkańcy Afryki to murzyni, a przecież to nieprawda. Północna Afryka od tysięcy lat zamieszkana jest przez białych.

To czarnoskórzy nie pochodzą z Afryki?! :wtf:

To skąd się wzięli w Ameryce?

• -1

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A murzynek Bambo, to nie jest wiersz tylko mowa nienawiści. ;) Mniej więcej tak widzę waszą logike.

Nie mam już siły tego czytać. Przez takich jak wy będą jeszcze w przyszłości karać za to, że powiedziałem na czarnoskórego człowieka murzyn.

• 4

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Eskimosi mają do tego określenia mniej więcej taki stosunek, jak rdzenni amerykanie do "Indian". Obca, nadana przez zachód nietrafiona nazwa, używana w obraźliwych związkach frazeologicznych, będąca wynikiem pomyłki pierwszych odkrywców (esgimow było przezwiskiem używanym przez lądowych Indian, znaczyło "zjadacze surowego mięsa" i podkreślało ich przymitywizm; Europejczycy wypytujący mieszkańców kontynentu uznali że to nazwa własna ludu).

A ciekawe jaki stosunek do określenia "murzyn" mają murzyni? Chociaż zdanie na ten temat jednego z nich, notabene posła na sejm RP przytoczyłem powyżej.

Słowo "Murzyn" jest starsze od poprawności politycznej. I tak właśnie określa się przedstawiciela rasy Negroidalnej.

Co z tego że określenie pewnej grupy ludzi budzi negatywne skojarzenia? No tak, w końcu nie jesteś żadnym z nich, dla ciebie to obojętne.

A jakie skojarzenia, i w kim budzi?

Dla normalnych ludzi jest to normalne określenie.

Cytat

Pierwszy człon "afro" to kolejne przekłamanie i manipulacja. Sugeruje nam że rdzenni mieszkańcy Afryki to murzyni, a przecież to nieprawda. Północna Afryka od tysięcy lat zamieszkana jest przez białych

.

To czarnoskórzy nie pochodzą z Afryki?! :wtf:

A nie domyśliłeś się że uciekło mi słowo " wszyscy" ? Wersja poprawiona, dla niedomyślnych

"Sugeruje nam że, wszyscy rdzenni mieszkańcy Afryki to murzyni, a przecież to nieprawda."

To skąd się wzięli w Ameryce?

Część została porwana a część sprzedana, przez własnych ziomków. I właśnie przez tą sprzedaż Murzyni z Jamajki naparzają się z Murzynami z Afryki. Spróbuj do Jamajczyka powiedzieć Afrykańczyk, to przekonasz się czym jest Rasizm. :szczerb:

(wersja dla niedomyślnych: Spróbuj do Murzyna z Jamajki powiedzieć Afrykańczyk, to przekonasz się czym jest Rasizm.)

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych