Ja właśnie Sebastiana poprawiłem, że określenie "murzyn" jest obraźliwe, a afro-amerykanin poprawne.
W języku polskim, określenie "murzyn" nie powinno być obraźliwe. Tak samo jak, Indianin, Eskimos, Azjata, Cy też Aborygen.
Poprawne politycznie określenie murzyna, w języku angielskim, brzmi "czarny człowiek" (black man). Używa się tego powszechnie, i nikt nie robi z tego problemu. W języku Polskim, określenie "czarny" (w znaczeniu człowiek) jest pejoratywne.
Nie wiem dla czego, nasze rodzime określenie "murzyn" w znaczeniu przedstawiciela rasy negroidalnej stawiane jest w jednym rzędzie z określeniem "Niger" czyli po Polsku, w wolnym tłumaczeniu: "czarnuch"
"afro-amerykanin" To jakaś bzdura, uknuta na potrzeby poprawności politycznej USA. A co jeżeli mowa o murzynie, który urodził się w Azji, i nigdy Ameryki nawet w telewizji nie widział? To też AFROAMERYKANIN????? Ludzie przestańcie potakiwać. Myślcie.
@Post
Co do polaków w anglii. @PanJuzek, jak to u ciebie wygląda ?
U mnie wygląda normalnie. Mieszkam już tu dziesięć lat. Mam dwa paszporty, i dobrą pracę. Personalnie nie odczuwam, ale: był już atak na POSK, http://wiadomosci.on...londynie/3g05lh
Pewnie to byli gówniarze bez wiedzy historycznej.
Anglicy, których znam, Zadają mi takie same pytania jak Ty @Post.
Myślę że to panika. Trzeba odczekać parę miesięcy i zobaczymy. Wyniki referendum nie są wiążące dla rządu WB. Cameron obiecał dymisję, ale na razie, nie zostały podjęte żadne kroki. W sumie nic się nie zmieniło, po za ogłoszeniem wyników referendum.
Technicznie rzecz biorąc, wszystko jest po staremu.
P.S.
dopiszę po edycji.
W języku polskim określenie murzyn, jest bardzo precyzyjne. Dotyczy określonej grupy (czy też rasy) ludzi. Pewnie wielu z was nie wie, że wielu Hindusów ma skórę czarną jak heban mimo że znacznie różnią się morfologicznie od Murzynów. Bliżej im do "białasów" niż do "afro amerykanów"
Dodatkowo, większość murzynów ma skórę w różnych odcieniach brązu. Paradoksalnie, Hindusi najczęściej odpowiadają określeniu "CZARNY" W odniesieniu do koloru skóry.
Cała ta poprawność polityczna, to jakaś masakra zdrowego rozsądku.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 28.06.2016 - 00:19