Zamachowiec z Berlina nie miał kontaktu z ISIS, nie był przez nich szkolony. Nagrał jednak jak przysięga im wierność i to wystarczyło aby wzięli na siebie odpowiedzialność za zamach.
Napisano 29.08.2017 - 10:55
Są i takie badania:
"Muzułmańscy imigranci w Europie odnoszą sukcesy w nauce języka ich przybranych krajów i w znajdywaniu pracy pomimo tego, że piąta część lokalnych społeczności nie chce koło nich mieszkać, pisze Saim Saeed z POLITICO.
Badanie wykonane przez Fundacji Bertelsmanna dotyczyło muzułmańskich populacji pięciu krajów - Wielkiej Brytanii, Austrii, Niemiec, Szwajcarii i Francji - i wykazało, że 76 procent muzułmanów drugiej generacji, posługuje się językiem lokalnym jako językiem ojczystym.
Dane edukacyjne są inne. Podczas gdy 90 procent francuskich muzułmanów pozostaje w szkole do 17 roku życia, to tylko 36 i 39 procent robi to samo w Niemczech i Austrii.
Niemcy za to bardziej integrują zawodowo – tutaj udział muzułmanów wśród zatrudnionych jest taki sam jak ogółem w populacji. Badanie wskazało na "ściśle kontrolowany rynek pracy" we Francji, jako przyczynę, dla której stopa bezrobocia wśród muzułmanów wynosi tam 14 procent, znacznie wyżej od 8 procent średniej dla nie-muzułmanów.
Badanie wykazało również, że pobożni muzułmanie częściej są mniej wykształceni, rzadziej się ich zatrudnia i zarabiają mniej niż inni muzułmanie. Nierówność ta może wynikać z dyskryminacji, bo badanie wykazało również, że 20 procent nie-muzułmanów nie chce mieszkać obok muzułmanina. Ale może to być również spowodowane tym, że pobożnym muzułmanom trudniej połączyć pracę z ich obowiązkami religijnymi, takimi jak post czy modlitwa pięć razy dziennie.
– Jak dotąd żaden kraj w Europie Zachodniej nie znalazł przekonującej strategii, która obejmuje jednocześnie równość szans, jak i poszanowanie różnorodności religijnej – powiedziała Yasemin El-Menouar, ekspert ds. islamu w Fundacji Bertelsmanna."
http://wiadomosci.on...badania/dfxcpmh
Użytkownik Nick edytował ten post 29.08.2017 - 11:04
Napisano 29.08.2017 - 23:19
"Badanie wykazało również, że pobożni muzułmanie częściej są mniej wykształceni, rzadziej się ich zatrudnia i zarabiają mniej niż inni muzułmanie. Nierówność ta może wynikać z dyskryminacji, bo badanie wykazało również, że 20 procent nie-muzułmanów nie chce mieszkać obok muzułmanina. Ale może to być również spowodowane tym, że pobożnym muzułmanom trudniej połączyć pracę z ich obowiązkami religijnymi, takimi jak post czy modlitwa pięć razy dziennie."
Poniewaz pobozni muzulmanie to debile bo Allah zabrania im wierzyc w takie glupoty jak okragla ziemia czy podroz w kosmos wiec naprawde ciezko dostrzec powod by zarabiali wiecej niz wynosi najnizszy zasilek dla ubogich w danym kraju.
Zaleznosc moze wynikac z dyskryminacji. W niektorych firmach w UK szynki do pracy w kanapce przyniesc nie mozna bo obraza to uczucia religijne muzulmanow, a w jakims gownianym artykule beda pisac, ze niskie zarobki maja biedaki ze wzgledu na dyskryminacje. Zreszta caly ten artykul jest do smieci tak jak wiekszosc glupot z portali typu onet czy natemat. Nie wspominajac o tym, ze nie mamy nawet podstawowych danych w jaki sposob te "badania" i ankiety byly przeprowadzane.
Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 30.08.2017 - 10:31
Napisano 30.08.2017 - 07:58
W Warszawie powstał pierwszy w Polsce sklep z produktami halal.
Tego jeszcze nie było.
Nowość na warszawskiej mapie gastronomicznej. W stolicy otwiera się pierwszy sklep z produktami halal. - Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek - obiecuje firma Harbi Meat.
- Na rynku spożywczym w coraz szerszym asortymencie pojawiają się produkty halal. Tego rodzaju oferta stanowi podstawę zaopatrzenia Harbi Meat - czytamy na łamach PortalSpozywczy.pl.
Firma Harbi Meat zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa dla odbiorców na terenie Warszawy i całej Polski. Właściciel prowadzi też sklep mięsny online. Teraz Harbi Meat otwiera pierwszy stacjonarny sklep halal w Polsce.[...]
- Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek. Żyjemy w dynamicznych czasach, pozwalamy więc odwiedzającym nasz sklep pójść na skróty, oferując gotowe do ugotowania, przyprawione na życzenie produkty na rodzinną kolację lub efektownego grilla z przyjaciółmi - mówi Maho Kazkondu, właściciel sklepu oraz restauracji z produktami halal.
Co oferuje Harbi Meat? W sprzedaży będzię dostępna szeroka gama mięs: wątróbki, udka, szaszłyki i polędwiczki, a specjalnością sklepu jest sezonowana wołowina.
Halal w kulturze zachodniej znany jest jednak jako sposób odżywiania się muzułmanów, podobny do żydowskiej koszerności. Koran kategorycznie zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego, padliny oraz wymaga, aby zwierzęta ubijano w sposób rytualny.
Musi on spełniać m.in. następujące warunki: zwierzę powinno być zwrócone w kierunku Mekki oraz należy zadać cios w tętnicę szyjną zwierzęcia, aby jak najszybciej doprowadzić do wykrwawienia zwierzęcia. Inaczej krew uchodzi za nieczystą.
http://wawalove.pl/W...mi-halal-a27000
Napisano 30.08.2017 - 09:54
No nie wiem co to za wiadomość pasująca do "PROBLEM" sprawa imigrantów. Ponieważ na razie w każdym kraju jakim byłem w Europie widziałem Polskie sklepy.
Napisano 30.08.2017 - 16:05
"Badanie wykazało również, że pobożni muzułmanie częściej są mniej wykształceni, rzadziej się ich zatrudnia i zarabiają mniej niż inni muzułmanie. Nierówność ta może wynikać z dyskryminacji, bo badanie wykazało również, że 20 procent nie-muzułmanów nie chce mieszkać obok muzułmanina. Ale może to być również spowodowane tym, że pobożnym muzułmanom trudniej połączyć pracę z ich obowiązkami religijnymi, takimi jak post czy modlitwa pięć razy dziennie."Poniewaz pobozni muzulmanie to debile bo Allah zabrania im wierzyc w takie glupoty jak okragla ziemia czy podroz w kosmos wiec naprawde ciezko dostrzec powod by zarabiali wiecej niz wynosi najnizszy zasilek dla ubogich w danym kraju.
Zaleznosc moze wynikac z dyskryminacji. W niektorych firmach w UK szynki do pracy w kanapce przyniesc nie mozna bo obraza to uczucia religijne muzulmanow, a w jakims gownianym artykule beda pisac, ze niskie zarobki maja biedaki ze wzgledu na dyskryminacje. Zreszta caly ten artykul jest do smieci tak jak wiekszosc glupot z portali typu onet czy natemat. Nie wspominajac o tym, ze nie mamy nawet podstawowych danych w jaki sposob te "badania" i ankiety byly przeprowadzane.
Serio? Gdzie zabrania? Bo jakiś imam tak powiedział? Imam to nie Allah, ani Koran.
Napisano 30.08.2017 - 19:13
Serio? Gdzie zabrania? Bo jakiś imam tak powiedział? Imam to nie Allah, ani Koran.
Problem polega na tym, że wielu pobożnych muzułmanów, traktuje Koran, jako ostateczne i niepodważalne źródło wiedzy wszelakiej. Jeżeli czegoś nie mogą ogarnąć to twierdzą że Allah tak chciał, i tyle. Coś jak nasi rodzimi parafianie. (ciekawostka SJP podaje że parafianin to "przestarzałe: człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony" )
Nie piszę że wszyscy. I wiem że w średniowieczu to właśnie Arabowie byli bardzie światli niż współcześni im chrześcijanie, ale...
Czasy się zmieniają. Jako przykład podam nazwę, terrorystycznej organizacji działającej w Nigerii o nazwie Boko Haram. https://pl.wikipedia...wiki/Boko_Haram
Na wiki niewiele mówią o pierwszym wyrazie "Boko" Pracowałem, z Egipcjaninem który wyjaśnił mi znaczenie tej nazwy. (jego pierwszym językiem jest Arabski tradycyjny, taki jak w Koranie, a dorabiał po godzinach jako tłumacz z arabskiego w miejscowym komisariacie Policji)
"Boko" znaczy mniej więcej: wiedza, nauka, uczenie się, ale w znaczeniu że jest to wiedza świecka. Nie ma w angielskim dosłownego odpowiednika tego słowa. A haram jest po prostu przeciwieństwem halal. Ale o tym to na wiki sobie poczytasz.
I tyle.
Napisano 30.08.2017 - 20:36
@Up
Fajnie, ale Ja się nie pytam co Arabowie jak traktują. Pytanie dotyczyło tego czy w zasadach islamu jest coś takiego jak zakaz podróżowania w kosmos, czy wiary w okrągłą Ziemię ...
Nie cytujemy całych wypowiedzi.
TheToxic
Napisano 30.08.2017 - 20:58
Napisano 30.08.2017 - 21:00
Skandaliczna wypowiedź współpracownika organizacji do spraw imigrantów na temat gwałtu! „Najgorszy jest początek, później kobieta uspokaja się”
Tak skandaliczna wypowiedź zdarza się rzadko. Włoskie media informują dziś o słowach Abida Jee, który współpracuje z zajmującą się kwestiami imigranckimi organizacją Lai Momo.
Jak donoszą media we Włoszech, Abid Jee jest mediatorem kulturowym i pracownikiem społecznym w organizacji Cooperativa Lai Momo. Jest to organizacja koordynująca pobyt imigrantów we Włoszech. Za to otrzymuje niemałą kwotę. Tylko w 2016 roku miała ona otrzymać prawie 900 tysięcy euro.
24-letni Abid Jee, który jest również studentem prawa w Bolonii, „zasłynął” jednak nie swoją działalnością, ale skandaliczną wypowiedzią na Facebooku. Przekonywał on, że… gwałt dla kobiety nie jest taki straszny. – Najgorszy jest początek, później kobieta uspokaja się i cieszy się normalnym stosunkiem seksualnym – napisał na Facebooku.
Sprawa jest tym bardziej bulwersująca, że post na Facebooku pojawił się tuż po brutalnym ataku na polskie małżeństwo w Rimini. Mężczyzna został pobity na plaży w Rimini, a następnie na jego oczach kilkukrotnie zgwałcona została jego żona. Sprawcami przestępstwa byli czterej mężczyźni, prawdopodobnie imigranci z północnej Afryki.
http://www.newsjs.co...pl/tag/abid-jee
Napisano 30.08.2017 - 21:16
Z tym całym halal to też ściema niezła
Za mojego pobytu w UK, bliska mi osoba pracująca w sieci restauracji (nie Maki a restauracje) opowiedziała mi jak to pewnego razu jeden muzułmanin, który jadał u nich od ponad roku przynajmniej raz w tygodniu, zapytał jednego razu tak przy okazji: 'ale to wasze mięso jest halal, prawda?'. W odpowiedzi usłyszał, że nie, tutaj jest NORMALNE a halal podają na ulicy takiej i takiej. Osoba udzielająca tej informacji przeczuwała drakę, ale biedny muzułmanin spojrzał w lewo, spojrzał w prawo i powiedział, że ok i tak weźmie żarcie
Z informacji z jednej z ubojni wiadomo mi, że pracownicy w sumie mają w tyłku czy bydlątko patrzy w stronę mekki w swoich ostatnich chwilach oraz czy jucha spłynie do końca czy w ogóle, robota idzie i target ma się zgadzać, a halal to jest ale na papierze. I takie niuanse mnie osobiście bardzo bawią gdy patrzę na ortodoksa łudzącego się, że podają mu to co myśli. Przypuszczam, że część z ortodoksów ma to tak naprawdę w głębokim poważaniu, jak człowieczek z restauracji. Obłuda. No ale z własnego podwórka wiemy, że nie tylko w islamie takie niespójności...
Napisano 30.08.2017 - 21:17
Master, to nic nie dowodzi. Tam jest napisane "rozprzestrzenił", no i tyle. WIkiIslam nie jest do końca obiektywnym źródłem informacji, ponieważ zawsze próbują przedstawiać islam w złym świetle.
Napisano 30.08.2017 - 21:56
Napisano 31.08.2017 - 00:10
Master, to nic nie dowodzi. Tam jest napisane "rozprzestrzenił", no i tyle. WIkiIslam nie jest do końca obiektywnym źródłem informacji, ponieważ zawsze próbują przedstawiać islam w złym świetle.
No to niezly argument w sumie. Skoro wersy Koranu (ktory jest dla poboznych muzulmanow doslownie wszystkim i jest najwazniejszy, a wlasnie w taki sposob go interpretuja twierdzac, ze ziemia jest plaska) sa dla Ciebie "nie do konca obiektywne" to w sumie nie ma o czym gadac. Widac, ze duzo wiesz z teorii, duzo ladnie mowisz, starasz sie logicznie argumentowac, ale widac tez, ze praktycznie nie miales stycznosci z tymi ludzmi, nie masz pojecia co to jest ortodoksyjny muzulmanin... lub chociaz gleboko wierzacy. Ja nikogo nie zamierzam przekonywac bo to mija sie z celem kiedy ktos po prostu sie uprze i koniec. Nie wiem moze przejedz sie gdzies na BW albo chociaz do UK czy Niemiec, poznaj kilku prymitywniejszych i gleboko wierzacych muzulmanow to zmienisz zdanie... badz bedziesz nadal staral sie negowac rzeczywistosc w nie wiadomo jakim celu wlasciwie.
Do Ciebie to nie trafia bo ewidentnie nie masz pojecia i nie przebywasz z takimi ludzmi na codzien. Moglbym Ci nagrac rozmowe z moim znajomym - stwierdzilbys, ze to jakis wariat, incydent, jeden na milion. Nagralbym Ci rozmowe z nim i 5 jego przyjaciolmi - stwierdzilbys, ze to po prostu jakies dziwne srodowisko albo w ogole wszystko ustawione. Nie widze sensu na dyskutowanie z kims takim, nie odczuwam tez zreszta potrzeby by kogos przekonywac, natomiast wiem, ze debilizmy zawarte w tamtym arcie sa zwyczajnymi debilizmami i swojego rodzaju propaganda dlatego tez wyrazilem swoje zdanie.
Mimo, ze mam zupelnie odmienne zdanie nt. religii niz Panjuzek to widac po jego postach, ze nie mieszka w Polsce, a z muzulmanami ma "codzienna" stycznosc i wie jak wygladaja ich obyczaje, rozmowy i kultura z praktyki, a nie z blogow fanow podrozy czy newsow z portali w stylu natemat.
Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 31.08.2017 - 00:12
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych