Obserwowałem przez ostatnie kilka dni jak rośnie liczba stron w tym wątku i przyznam, że bałem się zajrzeć... słusznie jak się okazało, bo wystarczyły mi ostanie dwie strony żeby zobaczyć, że poziom dyskusji nie odbiega niestety od średniej "obowiązującej" w polskim internecie.
Najsmutniejsze jest to, że niektóre z komentarzy formułują obywatele kraju będącego kolebką Solidarności(!) i najwyraźniej nie znający historii własnego kraju. To niestety nasza cecha narodowa, którą już Sienkiewicz przemycił do naszej kultury pod postacią Kalego, który odkrył, że "mieć / dostać do dobrze, a dać to źle"... tyle że Kali być prosty chłopek i nie rozumieć takich długich wyrazów jak ksenofobia, tolerancja, otwartość czy słynna polska gościnność... chleb, sól... te sprawy.
Nie chce mi się grzebać w poszukiwaniu liczb i faktów dotyczących ilości naszych polskich uchodźców prześladowanych przez komunistyczny reżim, ludzi którzy znaleźli schronienie i bezpieczeństwo na całym świecie, bo to są fakty i nie sądzę żebym musiał to robić. Po prostu co niektórzy o tym zapomnieli albo uznali, że tak powinno być... szkoda, że tylko w sytuacji kiedy to MY POLACY tego oczekujemy jest to okej, tak po prostu - bo NAM SIĘ NALEŻY - a inni muszą sobie radzić, bo my tu nikogo nie potrzebujemy.
Błąd! Potrzebujemy i to bardzo, biorąc pod uwagę postępujący niż demograficzny! Takie Niemcy na przykład to rozumieją sądząc po ich deklaracjach ale krótkowzroczni Polacy nie, bo nie... i już. Bo nam zabiorą... nie wiadomo co ale zabiorą i nie daj Boże Kali nie mieć, a jak Kali nie mieć to źle.... proste? Właśnie, że nie proste i tak jak ja wyemigrowałem w poszukiwaniu lepszego życia i napędzam brytyjskie PKB tak ktoś musi napędzać polskie, bo za chwilę się okaże że nie ma kto na pracować na emerytów, bo tych będzie więcej niż pracujących.
O stereotypach i uprzedzeniach nawet nie chce mi się wypowiadać, bo jak widzę że w opinii co niektórych każdy Syryjczyk to potencjalny terrorysta i członek isis czający się z bombą pod przedszkolem to po prostu Zupełnie tak samo jak każdy Polak to złodziej samochodów... i pijak.... i z wąsem. A i jeszcze śmierdzi cebulą.
Polecam się zapoznać z historią Syrii, bo może się okazać, że to cywilizowani ludzie uciekający przed koszmarem jaki rozgrywa się w ich kraju za sprawą sprzecznych interesów i tarć na linii USA - Rosja. Ale to już temat na inną dyskusję.
Empatii życzę.
Użytkownik fussy edytował ten post 10.09.2015 - 02:54