Relacja Polaka który mieszkał w szwedzkiej "strefie szariatowej":
A tu co nieco na temat osoby, która napisała ten art. http://beem.deep.sal...el-tomasza-lisa
Napisano 23.09.2015 - 17:56
A tu co nieco na temat osoby, która napisała ten art. http://beem.deep.sal...el-tomasza-lisa
Napisano 23.09.2015 - 18:16
Aha, czyli relacja "mieszkałem tam kilka lat było spokojnie" jest niewiarygodna?
No widzisz zdania sa podzielone on twierdzi, ze jest tam spokojnie a wszyscy inni, ze nie.
A teraz na powaznie, kolega mojego kolegi mieszka w Szwecji wlasnie w jednej z takich dzielnic i potwierdza, ze jest zle. Czy brzmi to wiarygodnie? Nie musisz mi wierzyc, wystarczy, ze ja w to wierze, bo pokrywa sie to z innymi materialami do ktorych mamy dostep w internecie.
A teraz z innej beczki, chcielibyscie cos takiego na grobach waszych przodkow?
Użytkownik MarcinK edytował ten post 23.09.2015 - 18:20
Napisano 23.09.2015 - 18:20
Popularny
Rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego prof. Wojciech Nowak zadeklarował pomoc tzw. uchodźcom. Uczelnia wyraża gotowość przyjęcia uchodźców na studia, a chętni będą mieli ufundowane stypendia. Mogą też liczyć na zwolnienia z opłat.
Uniwersytet Jagielloński to druga po Akademii Górniczo-Hutniczej krakowska uczelnia, która zadeklarowała pomoc dla uchodźców. Na chwilę obecną nie ma informacji ilu studentów wyrazi chęć studiowania, być może lepszą drogą będą zasiłki.
UJ zapowiedział też, że zorganizuje kurs języka polskiego dla tych, którzy podejmą studia. W tej chwili, najliczniejszą grupę spośród studentów UJ z zagranicy stanowią Ukraińcy – wszystko jednak może się zmienić po ostatniej decyzji Rady UE, która zatwierdziła rozlokowanie 120 tys. tzw. uchodźców z Afryki i Bliskiego Wschodu. Europosłowie z Platformy Obywatelskiej głosowali za.
Basta... ********* rok ze średnią, by uczelnia wytarła sobie ryj twoim stypendium o wartości 200 zł miesięcznie. Przyjedź bez języka, wykształcenia, umiejętności do kraju który cię nie chce... Masz pełną możliwość studiowania na wyższym poziomie niż Polacy. Chapeau bas...
Jak na byłego Moda, to kiepsko...
Kronikarz
Wiem KP, wiem. Liczyłem się z tym.
Napisano 23.09.2015 - 18:32
Aha, czyli relacja "mieszkałem tam kilka lat było spokojnie" jest niewiarygodna?
Ten filmik jest zdecydowanie bardziej wiarygodny niż artykuł, w którym masz rzucone imię i nazwisko osoby, której nawet nie można sprawdzić.
Co jeszcze bardziej zastanawiające - jak na osobę, która nie słyszała o no-go zones to pan Krzysztof z artykułu zna podejrzanie dużo materiałów związanych z tematem. Można odnieść wrażenie, że świetnie się przygotował do tego "wywiadu". Poza tym zwróćmy uwagę na tą wypowiedź:
Domyślam się, że raport policji z października 2014 roku dotyczący 55 “wrażliwych stref” był reakcją na zamieszki w Sztokholmie w maju 2013 roku, które były relacjonowane przez światowe media. Raport jest “Narodowym przeglądem sieci kryminalnych z dużym wpływem na społeczności lokalne”. Wskazuje 55 obszarów geograficznych w 22 zarówno większych, jak i mniejszych miastach, gdzie lokalna sieć przestępcza wpływa negatywnie na społeczeństwo.
Brzmi jak wyuczona regułka.
Napisano 23.09.2015 - 19:40
@ Cacy
W zeszłym roku identyczną pomoc studentom - uchodźcom zaproponowano wobec Ukraińców. Stypendia dostają też studenci z biednych rodzin i małych miejscowości.
W równym stopniu byłem oburzony z tego powodu. Nie wiem jak się ma sprawa na UJocie czy UW. Aczkolwiek, UAM pozwala oprócz stypendium naukowego [mam przyjemność pobierać, więc w sprawie oburzenia będę tutaj pierwszym, jest to 200-300 zł miesięcznie] pozyskać stypendium socjalne dla osób z biednych rodzin albo wielodzietnych, pod warunkiem, że przychód miesięczny na osobę w rodzinie nie przekracza 800 zł - takie stypendium socjalne to też nie jakaś góra złota bo po prawdzie nawet akademika za to byś nie opłacił. Stypendiów nie wolno łączyć, w momencie kiedy kwalifikujesz się pod oba (albo również pod sportowe) musisz zdecydować i aplikować jedynie o jedno. W Poznaniu studiuje grupa Ukraińców, nie jest ich za wielu i rozrzuceni są po UAMie, Polibudzie i (sic!) Medycznym (gdzie nie wymagano od nich wcześniejszych egzaminów, a był to jedynie gest pomocy uchodźcom). Owi uchodźcy z Ukrainy za akademiki nie płacą (w zeszłym roku było to chyba 500 zł miesięcznie - czyli porównywalnie do wynajęcia pokoju w Poznaniu poza samym centrum, warto nadmienić, że stypendium socjalne to 450 zł) Więc jeżeli polityką polskich uczelni ma być tworzenie idyllicznych warunków studiów dla uchodźców, którzy - naprawdę polski to jest na tyle komunikatywny że do ukraińskiego zbliżony, a angielski to też nie wszyscy (sposobność juwenaliów czy innych eventów pozwala się z nimi zetknąć) - znaleźli się tutaj dzięki szczęściu i lekceważeniu jakichkolwiek aspiracji polskich studentów przy jednoczesnym utrudnianiu im studiowania i robienia tego "na o, bo mam tytuł, byle wykład odstawić". To chyba nie powinno nikogo dziwić, że nasze półroczne wyprawy na Zachód przy odrobinie szczęścia kończą się brakiem powrotu.
Jeszcze tylko odniosę się do sprawy tego uchodźcy, co został kopnięty przez węgierską dziennikarkę:
PYD: Syrian refugee tripped by Hungarian journalist was member of radical al-Nusra Front
LONDON—The Syrian refugee who was tripped by a Hungarian camerawoman earlier this month was a member of the radical al-Nusra Front and fought the Kurds on many fronts in Syria, the Democratic Union Party (PYD) said Saturday.
The video footage of Osama Abdul Mohsen being kicked by a camerawoman on the Hungary-Serbia border went viral and prompted uproar around the world.
Abdul Mohsen later landed in Spain where he was offered a job and welcomed by Real Madrid football club including famous footballer Cristiano Ronaldo.
However, the Kurdish group PYD alleged in its official media that Abdul Mohsen had fought alongside the Nusra Front before leaving Syria with his family in the spring of 2015.
Furthermore, the PYD claimed that Abdul Mohsen was involved in the violent suppression of Kurdish riots in the city of Qamishlo in 2004 following a football match were more than 50 Kurds were killed by the Syrian security forces.
Abdul Mohsen was the coach of al-Fatwa club in Deir Ez Zor from 2004-2010.
The PYD said that he was an instigator behind the violence after the football match between al-Fatwa and Qamishlo’s Jihad club.
The PYD published a picture of Abdul Mohsen from his Facebook page before closing it down earlier this year where he identifies himself as a member of the Nusra Front, adding that he had fought the Kurds near Amudeh, Serekaniye and Afrin.
http://rudaw.net/eng.../syria/20092015
Napisano 23.09.2015 - 19:44
Ja tam Niemcom życzę kolejnych 1000 meczetów i kolejnego 1 miliona muzułmańskich imigrantów i to w ciągu najbliższych paru lat.
Co do stref szariatu, to takie nie istnieją, bo prawo islamskie przewidywałoby surowe kary za kradzież, rozboje, morderstwa itp Generalnie młodzież muzułmańska w Europie nie nadaje się pod szariat, ale to tylko na razie, bo właściwym miejscem, gdzie będą się uczyć czym jest islam, jest oczywiście meczet. Co nie zmienia oczywiście faktu, że na różne zachowania jest mniejsze przyzwolenie wśród muzułmanów, lub tego przyzwolenia nie ma w ogóle. Potrafią oni też rozwiązywać swoje problemy między sobą informując policję, że "sprawa załatwiona", tak jest między innymi w Niemczech.
Napisano 23.09.2015 - 19:53
@Zaciekawiony. Łebski z Ciebie facet. W wielu tematach wykazujesz się wiedzą a przedewszystkim analizą źródeł.
Pytanie.
Czy wiarygodnym jest dla Ciebie koleś, który pytany o strefy szariatu mówi:
Nie słyszałem nawet o pojedynczym przypadku próby narzucenia wiary przez wyznawcę jakiejkolwiek religii
Jeżeli chodzi o szariat to nikt nikomu wiary nie narzuca. Ważne jest aby wszyscy przestrzegali zasad, zawartych w prawie koranicznym. Konkluzja? Koleś nie wie o czy pisze (mówi).
I jeszcze jedna perełka.
Natomiast zidentyfikowane są problemy w pracy policji, takie jak fakt niezgłaszania przestępstw, zastraszania świadków, wycofywanie zeznań itp..
Sorki. ale gdybym mieszkał w takiej dzielni, to też bym nie zgłaszał tego że po ulicach chodzą kolesie mówiący innym jak mają się ubierać i zachowywać motywując to groźbą uszkodzenia ciała. Gdyby przypadkiem zdarzyło mi się coś chlapnąć na Policji to w obawie o życie moich bliskich i swoje też bym wycofał zeznania. Lecz koleś pisze to w takim kontekście
Raport odnotowuje też “przeszkody w przeprowadzeniu procesu mającego doprowadzić do wykrycia i skazania przestępców”. W żadnym miejscu raportu nie pojawiają się odniesienia do konfliktów na tle wyznaniowym, rasowym albo wprowadzaniu “stref szariatu”
No właśnie. w takiej strefie gdzie muzułmanie wprowadzili swoje prawo, będziemy się spotykać właśnie z z opisanymi problemami. Jedynie poprawność polityczna nie pozwoli nazwać rzeczy po imieniu. I właśnie dlatego ta relacja jest niewiarygodna.
Pytanie dodatkowe. Co ma rasa wspólnego z islamem?
Według multikulti ma.
Podczas sesji plenarnej w Strasburgu eurodeputowani uchylili
immunitet przywódczyni francuskiego skrajnie prawicowego Frontu Narodowego, Marine Le Pen, która
jest oskarżona we Francji o podżeganie do nienawiści rasowej podczas wiecu w grudniu 2010 r.
A powodem są jej słowa:
"Najpierw Francja widziała coraz więcej zasłon na twarzach, potem coraz więcej burek, a potem przyszedł czas modlitw na ulicach. Przykro mi, ale niektórzy ludzie bardzo lubią mówić o II wojnie światowej i okupacji, więc porozmawiajmy o okupacji, bo to, co się teraz dzieje... Co prawda nie ma czołgów, nie ma żołnierzy, ale wciąż jest okupacja, która dzieli ludzi."
Islam to nie rasa. Islam to religia i system polityczny. Jakim idiotą trzeba być aby mówić i islamie w kontekście rasowym.
źródło jest jakie jest ale można poczytać o tym na różnych portalach
http://www4.rp.pl/ar...ine-Le-Pen.html
Napisano 23.09.2015 - 19:54
Moi Państwo, zdaję sobie sprawę, że cały wątek porusza dość drażliwy temat, którego nie sposób oddzielić całkowicie od polityki. Doceniam fakt, że przeważająca większość z Was potrafi dyskutować o meritum sprawy bez uciekania się do niepotrzebnych politycznych wojenek i wzajemnego obrzucania błotem za pomocą nieeleganckiego słownictwa, co świadczy o tym, że mamy na forum grupę dojrzałych użytkowników - mnie osobiście niezmiernie ten fakt cieszy. Niemniej jednak uprzejmie proszę o to, abyście nie próbowali dociekać, w którym miejscu kończy się cierpliwość moja oraz moderacji. Nie chciałabym zamykać kolejnego tematu celem oczyszczenia i rozdania "nagród", ufam, że Wy także chcecie, aby pozostał dalej otwarty.
Pozdrawiam wszystkich, którzy przeczytali powyższy akapit
Napisano 23.09.2015 - 21:43
Czyżby fala tego islamskiego tatałajstwa może przejść przez południową Polskę ?
Malte Henk, dziennikarz niemieckiego tygodnika „Die Zeit” opublikował fotografię mapy, którą mieli pokazać mu na greckiej wyspie Kos syryjscy uchodźcy. Wynika z niej, że migranci mogą być zachęcani do wybierania alternatywnej trasy do Niemiec, prowadzącej przez Polskę.
„Polska stanie się nowymi Węgrami? Syryjscy uchodźcy mają już tutaj taki plan podróży” – napisał Henk na Twitterze.
Na fotografii widoczna jest mapa, wydrukowana z komputera na górnej części strony. U dołu znajduje się inny plan z zaznaczonymi Węgrami i rzeką Dunaj, ale jest on niekompletny. Sama mapa przedstawia dwie trasy: krótką z Albanii do Włoch, oraz dłuższą, która okrążając łuk Karpat prowadzi z Grecji przez Bułgarię, Rumunię, Ukrainę (Zakarpacie) i Polskę do Niemiec.
Niemiecki dziennikarz nie potrafił powiedzieć, czy mapa jest autentyczna, czy jest to „fejk”. Nie wie również, od kogo Syryjczycy ją otrzymali. Dodał, że zauważył ją u jednej grupy syryjskich migrantów.
http://www.kresy.pl/...nicza-mape-foto
Jeszcze dodam jako ciekawostkę, że Niemcy zdecydowali się oddać dla imigrantów część obozu w Dachau. Podobno wszystkie hale, obiekty sportowe są już zapełnione.
Jest ironią losu, że miejsce martyrologii Niemców i innych narodów europejskich zostanie sprofanowane przez islamistów.
Napisano 23.09.2015 - 21:59
kpiarz
Oby to był fejk, bo gdy tylko ta dzicz wejdzie do Polski to Niemcy zamkną z nami granicę, zobaczysz...a My zostaniemy z całą tą wściekła hołotą, a nasze służby są pewnie gorzej przygotowane niż Węgierskie. Wtedy zobaczymy dopiero solidarność Europejską.
Swoją drogą, tak łatwo przez Rumunie i Ukrainę chyba nie przejdą?
EDIT: W Kanadzie dwóch islamistów planowało wykoleić pociąg, dostali dożywocie. To się nazywa kara.
Edycja: D.K:
Proponuję modyfikację używanych określeń. "Dzicz" i "hołota" w odniesieniu do ludzi są nie na miejscu. Ostatnie upomnienie, kolejnego nie będzie.
Napisano 23.09.2015 - 22:23
Granica między Polską i Ukrainą jest zewnętrzną granicą Unii. Mamy więc prawo nie tylko dokładnie kontrolować ludzi i pojazdy, ale też w razie potrzeby patrolować tereny przygraniczne (co w zasadzie już się odbywa). Nie będzie też problemu z ewentualnym zamknięciem przejść granicznych. To zupełnie inna sytuacja jak granice wewnętrzne w Schengen.
Napisano 23.09.2015 - 22:32
Mapka wskazuje na Bieszczady jako główną "bramę", nie za ciekawie, teren mocno zalesiony i górzysty jest bardzo uciążliwy do dokładnego monitorowania. Mam poważne wątpliwości czy mamy wystarczające środki aby kontrolować tak duży obszar w sensowny sposób.
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych