@kpairz: ponieważ nadal nie nauczyłaś się dyskutować (ładnie omijasz to, że ci wytknąłem błąd co do treści Koranu) to wracasz na moją listę igorowanych.
@chasm:
Jeśli w CYWILIZOWANYM kraju prawo ustala wiek inicjacji na, dajmy na to 17 lat,
Czyli Polska jest krajem niecywilizowanym, bo ten wiek ustawia na ukończenie 15 lat (a są poważne głosy, by go obniżyć o rok czy dwa, tak jak ejst na Węgrzech [14 lat] czy Japonii). Niecywilizowani byli też Rzymianie i większość Europy w swoich dziejach, bo podobnie definiowały wiek inicjacji/zamążpójścia jako wiek "dojrzałości płciowej". A taki Watykan, to dopiero! Do niedawna było to 12 lat.
Nadmienię, że nie odniosłem się czy ta regulacja jest "dobra" czy "zła", tylko wytknąłem kpiarz nieznajomość Koranu (twierdziła, że on wcale nie reguluje tej kwestii).
Taa, jasne. Podróżując takimi tłumami, rzeczywiście kobiety są narażone na porwanie przez "handlarzy żywym towarem".
Tak, są. Wiesz, to nie są już czasy gdy handlarz żywym towarem łapał ofiarę na lasso...
Chociażby dlatego, że obowiązkiem mężczyzny, prawdziwego mężczyzny jest bronić kraju i zginąć, kiedy będzie taka potrzeba
Czyli rozumiem, że polscy żołnierze wychodzący w roku 1939 na Węgry i do Rumunii nie byli prawdziwymi mężczyznami? Ciekawe.
Nie liczy się ilość, tylko jakość.
No to jakościowo też wygrywamy - przeciw są głównie "prości, szarzy ludzie" a elity i tzw. "salon" są za.
A na poważnie - jeśli tak bardzo chcesz przyjmować uchodźców, proszę bardzo, zgłoś się do urzędu miasta i przyjmij ich pod swój dach, droga wolna.
Ale wiesz, ze to tak nie działa, i wpuszczenie kogoś do kraju nie jest zależne od tego, czy ktoś tego kogoś weźmie pod dach?
Ale dalej sobie żyjcie youtubem i gadzinówkami pokroju wmeritum - łatwiej się rządzi ludem niezbyt mądrym.
@ir0nm0nk3y
Czyli 4 na 10 Polaków przyjęłoby imigranta pod swój dach ( niektórzy bezwarunkowo, część z warunkami)? Niektóre sondaże czasem mnie zadziwiają.
Ale ten sondaż był robiony przez IRBiS dla Rzeczypospolitej, wiec wszystko ponoć prawilnie (Rzeczypospolita okazuje wręcz obrzydliwą ksenofobię). A co do tego, ze tylu ludzi przyjęłoby uchodźcę pod swój dach - uchodźstwo, emigracja czy ukrywanie się jest doświadczeniem sporej części naszego społeczeństwa i oni rozumieją sytuację. Ponadto, Polska jest krajem z dominującą religią chrześcijańską (niestety...), która NAKAZUJE pomoc bliźnim, a chrześcijanin ma OBOWIĄZEK ten nakaz dopełnić. Niezależnie, czy wymagający pomoc bliźni jest miły, ładny, czy się uśmiecha.
Cóż - niektórzy rozumieją co to jest obowiązek, inni widać zapomnieli.
Osobiście, gdybym np. posiadał mieszkania na wynajem to nie miałbym problemu z przyjęciem obcokrajowca czy z udostępnieniem części ich powierzchni na rzecz kwaterowania uchodźców (oczywiście, o ile miałbym wpływ na to kogo dokładnie przyjmuję... lecz podobną zasadę [sprawdzam, z kim mam do czynienia i od tego uzależniam swoje postępowanie - np. nie mam problemu z wrzuceniem dodatkowej roboty czy lekkie nagięcie umowy w wypadku pewnych kategorii ludności, a w wypadku innych kategorii tego nie robię; w niektórych sprawach pomagam zawsze, w innych wcale] wyznaję w życiu codziennym). Do mieszkania w którym mieszkam bym nie przyjął, ponieważ nie mam miejsca.
Cóż pokojami nie dysponuję, to robię co innego.
Użytkownik NTM edytował ten post 26.09.2015 - 09:49