Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem (sprawa) imigrantów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2397 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Problem (sprawa) imigrantów (146 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś ZA przyjęciem imigrantów do Polski?

1. Głosowano TAK (9 głosów [6.16%])

Procent z głosów: 6.16%

2. Głosowano NIE (131 głosów [89.73%])

Procent z głosów: 89.73%

3. JEST MI OBOJĘTNE (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystkie osoby które dały mi "-" nie zauważyły że zaistniał problem? Ze powinniśmy na ten temat rozmawiać i pójść o krok dalej? zastanowić się jak to będzie wyglądać ta sytuacja za kilka lat?

Na pewno będziemy mieć na naszym terenie  imigrantów, pewne jest że przez Polskę przejdą imigranci ponieważ jesteśmy na ich drodze i że musimy się do tego przygotować.

Inną sprawą jest to że się starzejemy jako społeczeństwo i będziemy tych imigrantów w niedalekiej przyszłości potrzebować i że powinniśmy się do tego przygotować? 
Zastanowić się kogo i ile osób chcielibyśmy zasymilować?

• -4

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

MY zasymilować? To jakiś żart? To samobójstwo kulturowe bo MY ich nie zasymilujemy tylko będzie na odwrót.

• 2

Aton.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystkie osoby które dały mi "-" nie zauważyły że zaistniał problem? Ze powinniśmy na ten temat rozmawiać i pójść o krok dalej? zastanowić się jak to będzie wyglądać ta sytuacja za kilka lat?

Na pewno będziemy mieć na naszym terenie  imigrantów, pewne jest że przez Polskę przejdą imigranci ponieważ jesteśmy na ich drodze i że musimy się do tego przygotować.

Inną sprawą jest to że się starzejemy jako społeczeństwo i będziemy tych imigrantów w niedalekiej przyszłości potrzebować i że powinniśmy się do tego przygotować? 

Polska przyjęła kilkaset tysięcy ludzi z kraju trzeciego świata i czemu mielibyśmy przyjmować jeszcze więcej? Czy to jakiś wymóg jest, że imigranci muszą być murzynami, a Ukraińcy już się nie liczą?

• 1

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Rozwiązanie jest proste: przyjąć uchodźców, zamknąć ich w obozach z minimum zapewniającym wikt i opierunek, a następnie wysłać unijne wojska do Syrii by spacyfikowały ISIS z użyciem maksimum brutalnej siły. Potem uchodźców odesłać, by się odbudowali. Nie ma w sumie innej możliwości by sobie z ich zalewem poradzić. Chyba że zaczniemy ich rozstrzeliwać, co jest nie tylko niehumanitarne, ale też niczym nie różni się od metod ISIS.
  • 3

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Prosta piłka zadbajmy pierw o potrzeby własne, a później pomagajmy innym. Bo na razie to nie widać u nas za krzty egoizmu narodowego i pomagamy komu się da(Ukraina, teraz Syryjczycy). A naszych rodaków z Mariupola nie chcą ewakuować...

• 5

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polska przyjęła kilkaset tysięcy ludzi z kraju trzeciego świata i czemu mielibyśmy przyjmować jeszcze więcej? Czy to jakiś wymóg jest, że imigranci muszą być murzynami, a Ukraińcy już się nie liczą?

Prawda jest taka że my imigrantów przyjęliśmy najmniej w Europie. Nie wiem skąd masz takie nie prawdziwe dane? Są u nas mieszkańcy z Ukrainy ale ci którzy chcą u nas pracować, imigrantów jest niewielu.

Prawda jest również taka, mam na myśli, exodus z tamtych terenów jest pierwszą falą i to bardzo małą. Grupa ta potraktuje nasz kraj jako bazę w której będzie chciała odpocząć i przygotować się do dalszej drogi. Jesteśmy dla nich punktem przerzutowym. Inaczej będzie w następnych latach. Ci przyszli imigranci będą musieli u nas zostać.

Więc nie jest tematem czy przyjąć ale na jaki etapie są nasze przygotowania by temu sprostać. Jak poradzić sobie z tym uchodźstwem.  Moim zdaniem wiemy o tym narastającym -uf problemie od kilku lat.  Pisałam już o tym. Mamy czas żeby pomóc im na miejscu, w ich miejscu pochodzenia. Ale jak zwykle i w tym przypadku pojawiają się zależności i różnego typu ale..., których w tym przypadku jest wiele i same nie znikną, ponieważ nie zniknęły do tej pory.  

Dlatego powinniśmy zacząć akceptować ten stan i się do niego przygotować chociażby logistycznie na przyjecie tych ludzi na naszym terenie.

Powinniśmy przygotować się mentalnie do pojawienia dużo większej ilości ludzi w niedalekiej przyszłości lub zacząć pomagać na ich terenie.

Użytkownik Aidil edytował ten post 03.09.2015 - 06:21

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prawda jest taka że my imigrantów przyjęliśmy najmniej w Europie.

Akurat to nie prawda. Ale nawet jakbyśmy nie przyjęli ani jednej osoby to co z tego? Nikt nie ma prawa zmuszać nas do samozagłady kulturowej. Potrzeba tylko odpowiednich ludzi na odpowiednich stanowiskach, którzy powiedzą stanowczo NIE. A jeśli już to na takich warunkach jak napisał Urgon.

• 1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pytanie, po co my(stricte Polska) mamy im pomagać tam w Syrii jeśli wojnę rozpoczęły tam USA na spółkę z Niemcami i Francuzami? I właściwie po co mamy w ogóle coś robić jak przy ważniejszych ustaleniach(np. teraz są zebrania związane z Ukrainą i Polską nie ma tam swojego przedstawiciela bo jest "niepotrzebny"...) Polska jest pomijana i ma tylko to egzekwować na swoim terenie...

Niech teraz Niemcy gniją w tym bagnie który sobie zrobili, a nie chcą innych w to wciągać.

Tak to wygląda na Węgrzech jak nie chcą oni ich puszczać dalej(mój komentarz: istna dzicz i hołota, ktoś dalej myśli, że oni się na na coś w Europie przydadzą?)

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 03.09.2015 - 15:11

• 3

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No i Ruscy podpuszczając naiwną Europę. Ciekawe, który mądry wymyślił porównanie Ukraińca jadącego do Rosji, do imigrantów najczęściej Muzułmanów napierających na Europę..

Rosyjskie MSZ zdumione "bezradnością" UE w obliczu napływu uchodźców
Ministerstwo Spraw Zagranicznych Federacji Rosyjskiej wyraziło "zdumienie i bardzo duże zaniepokojenie" z powodu "bezradności Unii Europejskiej w obliczu napływu uchodźców z krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej".

MSZ FR uczyniło to ustami swojej rzeczniczki Marii Zacharowej, która oświadczyła też, że "ten niebywały kryzys z uchodźcami jest bezpośrednim skutkiem całkowicie nieodpowiedzialnej i nieprzemyślanej polityki zmiany reżimów politycznych w regionie".(tu mają racje...)

Zacharowa oznajmiła również, że państwa UE powinny uczyć się od Rosji, jak należy rozwiązywać problem uchodźców. Przypomniała, że FR przyjęła na swoim terytorium ponad 900 tys. obywateli Ukrainy, z czego 400 tys. zostało uznanych za uchodźców.

- Ludzie ci otrzymali tutaj dach nad głową, wyżywienie i zasiłek. Przeszliśmy przez to. Organizacje zajmujące się prawami człowieka nie zgłosiły żadnych pretensji do Rosji - powiedziała rzeczniczka na briefingu w Moskwie.

...

A w międzyczasie wataha Emigrantów szturmuje Węgry w drodze do Niemiec, a Niemcy szukają już jak ich poupychać u nas już nie w liczbie 2tyś a w 10tyś do 100tys(!).

Węgry, które jedyne robią cokolwiek z tym problemem(próba budowy muru na granicy z Serbią lub dzisiejsza akcja na dworcu) są krytykowane przez Europejskich polityków za egoizm(...).

http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html

A i zapomniałbym zastanawiające jest, że cały świat płacze nad  śmiercią 3 letniego araba, którego rodzice próbowali przepłynąć Morze Śródziemne(coś nowego...) do Europy, a nikt nie płacze na losem obywateli Europejskich, którzy żyją czasem i gorzej niż uchodźcy, którzy gardzą jedzeniem na granicach...

http://wiadomosci.wp...15853&_ticrsn=3

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 03.09.2015 - 18:22

• 3

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co dzieje się na zachodzie to z autopsji znam  bardzo dobrze, ale tydzień temu byłem pierwszy raz w Szwecji. Nie wierzyłem w opowieści znajomego, że na ulicach sami ciapaci, że niektóre osiedla w całości zamieszkane tylko przez nich. Po przejechaniu ok tysiąca km. i obserwowaniu po drodze kilku większych miast, aż się chwyciłem za głowę. Jest ich tam od ...!

BTW. Jako obywatel Polski nie mam zamiaru solidaryzować się z państwami zachodnimi, zresztą co to za szantaż, "jak dzisiaj nam nie pomożecie, to w przyszłości nie oczekujcie na pomoc od nas". Już raz nam pomogliście, dziękuję - postoję.

Jeszcze jedno, w Gdańsku już szykują im mieszkania komunalne, więc jak ktoś z trójmiasta i szuka, to są dostępne!

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 04.09.2015 - 15:05

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejna zastanawiająca rzecz. Dlaczego Ci Imigranci tak ciągną do Niemiec, jeśli po drodze mają Turcję , Macedonię czy Serbię? Tam wojny nie ma. Ale o proszę tu mamy odpowiedź.

[...]Uchodźcy obawiają się, że po rejestracji na Węgrzech nie będą mogli udać się dalej do Niemiec.[...]

Ach to nie chodzi o żadną ucieczkę od wojny tylko o jawną kolonizację...

A tu bonus co robią w Brukseli? Wymyślają, że mamy ich więcej przyjąć!

Komisja Europejska potwierdziła oficjalnie, że chce zaproponować relokację między kraje UE dodatkowych 120 tysięcy imigrantów, oprócz 40 tysięcy, których rozdzielenie zaproponowano w czerwcu.

A to jak wygląda pomoc im w sposób którego oni nie chcą. Jak im się nie podoba to niech spadają do swojej Syrii, a jedzenie i picie można dac ubogim Europejczykom oni zapewne tak by darów nie potraktowali. Ach Europo co ty ze sobą robisz...

EDIT:

UNICEF apeluje o konkretne działania, m.in. dostarczenie niezbędnej pomocy medycznej, żywnościowej, edukacyjnej oraz wsparcia psychologicznego, a także odpowiedniego schronienia dla uchodźców, które gwarantuje nierozdzielanie rodzin. UNICEF wzywa też do zapewnienia odpowiedniej liczby specjalistów przeszkolonych w opiece nad dziećmi i ich rodzinami.

Oni się z Choinki urwali? Nie widzą jak Araby reagują teraz na jakąkolwiek pomoc poza dostarczeniem ich do Niemiec? Coś czuję ISIS nie kłamało...

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 04.09.2015 - 16:24

• 1

Legendarny..

King of Nothing, Slave to No One

• Tematów: 187
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja bym proponował przestać wciskać minusy tym, z których zdaniem się nie zgadzamy. Ja z Aidil się stanowczo nie zgadzam, ale to, że ma inny pogląd na jakiś temat niż ja nie jest powodem, żeby jej przypitolić minusem, nie temu służy opcja odejmowania punktów reputacji. A zarówno ja jak i Aidil zostaliśmy hojnie obsypani minusami, bo wyraziliśmy własne zdanie bez obrażania nikogo, trollowania czy łamania regulaminu, z kolei pan PlCharles1995UK za swój ociekający ignorancją i nawołujący do nienawiści post (który ja bym uznał za niezgodny z regulaminem tego forum) dostał krocie plusów, coś tu jest chyba nie tak. Ujrzeli temat o imigrantach to się nazlatywali prawacy i narodowcy. W dodatku prawie wszyscy którzy wlepili mi minusa nawet nie raczyli się udziawić dlaczego i wyrazić własnego zdania, do tego więc doszło, że "udzielanie się" w dyskusjach co poniektórzy zaczęli ograniczać do rzucania plusami lub minusami, w zależności od upodobań. Z osób które mnie zminusowaly jedynie PlCharles1995UK miał odwagę wyrażać swoją opinię także za pomocą wpisów, jak to się powinno czynić na forum dyskusyjnym, więc przynajmniej za to nie mogę mieć do niego wyrzutów.

Ciekawe ile za ten post dostanę minusów.

Użytkownik Legendarny. edytował ten post 04.09.2015 - 16:25

• 1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oj przepraszam, że za porównanie Polski do kaliego dałem komuś minusa, tak mi z tego powodu teraz przykro :rotfl:

Z reszta jakiej pomocy mamy się spodziewać od Zachodniej cześć Europy, ani to nam nie pomogą w potencjalnej wojnie z Ruskimi, ani to dobrych przepisów wprowadzać nie potrafią. A i te dopłaty to też śmiech na sali, sami płacimy aby później dostać dofinansowanie  :...:  Dla mnie Unia u Władzy, której stoją Niemcy jest bardzo słabym pomysłem i dobrze by było jakbyśmy z niej odeszli. Z Węgrami, Czechami i Słowacją moglibyśmy zacisną więź(pogłębić współprace w grupie wyszehradzkiej) i niech zachód gnije pod naporem Arabów.

Jeśli ktoś proponuje zamiast załatwić problem w zarodku to odłożyć to w czasie i zmagać  się  z tym później to za racjonalnego tego uznać nie można. Polacy na emigracji są też i jakoś nie widać aby robili takie burdy jak ci bardzo poszkodowani Arabowie, którzy tylko przed wojną uciekają przez pół Europy.

Szkoda, że nie mamy ludzi rządzących jak na Węgrzech. Ich ostatnie poczynania pokazują, że oni nie chcą sami rozwiązać problemu imigrantów, którzy szukają drogi przez ich kraj do Niemiec ale chcą jak najbardziej utrudnić im drogę, zniechęcić do przekraczania granic Węgierskich i bardzo dobrze.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 04.09.2015 - 16:45

• 1

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moje zdziwienie dotyczy braku odznaczenia za post który osiąga więcej niż 5 "-".

Oczywiście że jest to z mojej strony żart dotyczący otrzymywania nagrody za posty posiadające więcej niż pięć minusów ale żartem już
nie jest kontestacja postawy osób minujących moją opinię i mój stosunek do rozgrywającej się na naszych oczach olbrzymiej tragedii,
największej humanitarnej tragedii we współczesnej historii naszych czasów. 
Jestem zdziwiona i zaszokowana postawą osób nie rozumiejących tego co się obecnie dzieje i jakie będą tego konsekwencje.

Użytkownik Aidil edytował ten post 04.09.2015 - 17:52

• 0

Legendarny..

King of Nothing, Slave to No One

• Tematów: 187
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Ostrzewtłumie, raczysz żartować z tą Grupą Wyszechradzką :D . Czesi, Słowacy i Węgrzy to mają nas serdecznie w zadku, Grupa Wyszechradzka jeszcze istnieje tak na dobrą sprawę tylko dzięki Polsce, choć nie wiadomo po co, bo niczemu i tak nie służy. Dlaczego to my się mamy starać o partnerstwo z trzema maleńkimi krajami, kiedy to my jesteśmy ci duzi i to my powinniśmy być tym mocnym w regionie, o wstawiennictwo którego to oni powinni się ubiegać? 

Wybacz, ale po tym:

Szkoda, że nie mamy ludzi rządzących jak na Węgrzech.

To już po prostu parsknąłem śmiechem :D .

To jest w ogóle ciekawe zjawisko w kontekście postrzegania świata przez polskie, niewyuczone społeczeństwo. Jakie to Węgry są teraz wspaniałe i jak mają świetnie, bo mają Orbana. Jakoś sami Węgrzy niezbyt tak czują, przynajmniej na pewno nie czuli kiedy musieli ostatnio wychodzić tłumami na ulice, bo tylko to mogło powstrzymać tych prawicowych populistów przed opodatkowaniem internetu. Rzeczywiście fajnie by to było mieć takich rządzących co by to internet opodatkowali, już zbyt długo się to lewackie tałatajstwo panoszy, nie? Poza tym sam odwołujesz się na początku do zagrożenia dla nas płynącego ze strony Rosji, bo to by za chwilę chwalić Węgrów i ich politykę, kiedy to Orban właśnie brata się z Putinem i jest jednym z jego agentów w Unii Europejskiej. Jeszcze lepiej jest jeśli chodzi o bezpieczeństwo energetyczne - wspaniali węgierscy rządzący postanowili oddać całkowicie w ręce rosyjskie potężny projekt rozbudowy jedynej na Węgrzech elektrowni atomowej w Paksie, produkującej większość energii dla Węgier. Skoro więc Węgry mają być dla nas wzorem, to znaczy że powinniśmy powierzyć Rosjanom budowę naszej elektrowni atomowej. Tyle z tego wynika. 

Orbana się teraz chwali i podziwia tylko i wyłącznie dlatego, że buduje mur na granicy i nie chce wpuszczać imigrantów. W tym słusznie robi, ale nie zapominajmy o kim tak naprawdę mówimy i o pozostałych stronach medalu, już nie takich złotych. Na tym właśnie polega wspomniana przeze mnie ślepota - tak ludzi ponoszą emocje wobec imigrantów, że mózgi kompletnie się wyłączają. I nagle prawicowy populistyczny rusofil staje się best premierem w Europie, nagle partie lewackie i prawackie jak Syriza, Złota Jutrzenka, UKIP, Front Narodowy, Szwedzcy Demokraci stają się dla ludzi nadzieją na zmianę sytuacji na lepsze (sic!). Tak się może niektórym wydawać, tak samo się wydawało tym którzy głosowali na NSDAP, bo to była nadzieja na zmianę, pamiętajmy, że Hitler był demokratycznie wybranym przywódcą ;) . To jest dopiero szaleństwo, dużo większe niż ta cała imigracja, zatrważające jest jak łatwo jest odebrać ludziom rozum i rozsądne myślenie.

Użytkownik Legendarny. edytował ten post 04.09.2015 - 17:55

• 4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych