Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem (sprawa) imigrantów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2397 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Problem (sprawa) imigrantów (146 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś ZA przyjęciem imigrantów do Polski?

1. Głosowano TAK (9 głosów [6.16%])

Procent z głosów: 6.16%

2. Głosowano NIE (131 głosów [89.73%])

Procent z głosów: 89.73%

3. JEST MI OBOJĘTNE (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Afryce Płn, językiem dość powszechnie używanym, obok arabskiego w mowie jest jęz. franc. Trudno mi powiedzieć, jak jest z pismem. Ale przy dzisiejszej technice netowej, to przetłumaczyć za pomocą tłumacza google,  danego komentarza na arabski chyba nie powinno być trudne...

• 0

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Jakiś czas temu wysłałem do jednej z niezależnych niemieckich gazet taką wiadomość:

Dear German friends,
I'm from Poland.

I read an article about our protests:  http://www.pi-news.n...seneinwanderung on your website.

I need to tell you that we are organizing protests like this very often. We are already planning another. Thousands of polish people are going into streets against barbarian and destructive EU politics. Of course, they don't show this in TV.

I see that yours news-portal is non-public media and you are something like underground free media. It's good. You must have media like yours. In Poland all of public media are censored also. They show us only pictures with crying women and children called immigrants. They don't show real pictures. They don't show brutal, strong and angry men with iPhones and GPS's in hands. Everything in our media is a one big government's fake and lie.

We also have independent, underground media and using them to share informations without censorship. In public media they call us racists, fascists, Nazis, anti-Semites and bandits. Our government defines patriotism with such words. They want to kill spirit of our patriotism, they want to kill spirit of our Nation but they will fail.

Over 99% of polish people are against our prime minister - Ewa Kopacz and against Angela Merkel's deadly politics.
She betrayed us all and laughing at us right in the face. So we fight and never surrender. We are brave nation, very patriotic nation, hardened in combat for years, we have this in blood and our people are able to unite against common threat. They can not beat us all.

I can see how Europe is dying. I can see this terrible situation. I know what's happening in Germany and I am very sorry.
You must know that we are your friends and we are with you. We had a difficult history between us but that's the past. We need to stick together - we, Polish people and German people. We are with you, remember that.

And now I appeal to you all - you must fight, you have to go into streets and show to government that you can fight and you will. It's not too late. I know that the situation is dramatic, but you MUST TO FIGHT. You have to take the example from us - Poles, from Hungarians, Czechs  and be strong. We all must fight, all of us - Europeans, before it's too late.

I know this is difficult but you have to stand up. We must do this together.

I have contact with people from Hungury, Czech Republic and from Slovakia and we all agree with this idea. We all will fight.

You must to organize demonstrations made up of a large number of people.
You will be called by them racists, fascists, Nazis, anti-Semites and bandits as they called us, Poles. Do not listen to them and do your job, your mission!

Do not do events on facebook - FB is controlled by government at now. Don't trust social media portals. You have to use some underground platform for communication, you have to print the leaflets, to speak with friends and with family to arranging events. You have to create the footages and pictures as many as you can and put this into internet to show it to the world!

Fight! We will also fight to the last drop of blood and will try to stop them.
They must see that we fight and not give up.
Please, there is still a hope to save the Europe, to save our culture and countries!
And remember - we will always be with you.

Please share this with your family, your friends and with all German people.

Best greetings from all Polish people,
Take care of yourself and be strong!

Na odpowiedź nie musiałem długo czekać, odpisano mi po godzinie.

Odpisał mi redaktor naczelny, niejaki Stefan i zapytał, czy mam konto na Skype.

Od tamtego czasu dość często sobie na Skypie gawędzimy i mam niejako informacje z pierwszej ręki.

Z tego co się ostatnio od niego dowiedziałem, a czego nie zobaczycie w mediach to to, że rodowici Niemcy w końcu się mobilizują.

Wysłałem im instrukcje jak robić demonstracje, jak ja to w Płocku u siebie organizowałem, a Stefan to porozsyłał tam u siebie.

Uwierzyli w siebie i mają zamiar wyjść na ulicę.

Przy okazji dowiedziałem się ciekawej rzeczy - dlaczego Niemcy nic do tej pory nie robili, trochę to dla mnie zaskoczenie było:

Otóż Stefan powiedział, że oni się ciągle wstydzą za IIWŚ i boją się znowu być nazwanymi rasistami i nazistami, więc siędzą cicho.

Szczerze mówiąc, zaskoczyło mnie to trochę, ale i rozjaśniło trochę w głowie, stąd właśnie napisałem im, że to przeszłość i żeby się tym nie sugerowali, tylko robili co trzeba, że my im tego za złe mieć nie będziemy i jesteśmy z nimi.

Zresztą ja mam bardzo dobry kontakt z gazetami z Niemiec, z Węgier i Czech. Robię co mogę, jak Kopacz nas zgradziła to byłem pierwszym, który prostował sprawę, żeby nasi przyjaciele nie traktowali nas za zdrajców, wyjaśniałem sprawę, że to rząd, a nie naród ich zdradził. Z kanclelarią premiera Orbana też mam kontakt, więc nie ograniczam się jedynie do pisania komentarzy na internecie.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 03.10.2015 - 13:46

• 17

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dosadne zwroty po angielsku, skierowane do... mówiących po arabsku imigrantów? To może jeszcze postawimy u siebie bilbordy w języku węgierskim?

Nie martw się, spokojnie sobie poradzą ze zwrotami "fk allah", dużo łatwiej niż z takimi podobnymi po polsku.

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Staniq, dane o obrzezaniach kobiet wzięłam z  tego artykułu :

http://wiadomosci.ga...ziewczynek.html

Moja wiedza jest rozszerzona o bezpośrednie rozmowy z tymi ludźmi. Z opublikowanych danych przez UNICEF to się śmieją, Bo większość z nich, nigdy by się normalnie ze swojego rodzinnego kraju nie wydostała. Najpierw próbują dostać się do Sudanu, skąd dopiero mogą wydostać się z Afryki. Są to w większości ludzie znający podstawy języka angielskiego i ich celem jest emigracja zarobkowa, bądź ekonomiczna. Wszyscy, których znam to chrześcijanie, nie ma wśród nich ani jednego muzułmanina. Sami zresztą twierdzą, że muzułmanie u nich to niewielki odsetek narodu, a gejów nie ma wcale. Oczywiście, dzielę to na dwa, ale fakt jest faktem i może w innych miejscach jest inaczej niż w Nottingham/UK.

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dotychczas, będąc już obywatelem Polski, nie miałem żadnych nieprzyjemności, ale ostatnio boję się. Jestem po prostu kojarzony z imigrantem, który przyjechał do Polski, aby zabrać pracę Polakom; muzułmaninem, który będzie podkładał jakieś bomby i gwałcił polskie kobiety. Zaczynam po prostu się bać wychodzić na ulicę; bać się, że ktoś mnie zaatakuje z tego powodu, że jestem imigrantem

- Powiedział Elmi Abdi, Somalijczyk od 20 lat w Polsce.

http://wiadomosci.wp...l?ticaid=115b1f

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moja wiedza jest rozszerzona o bezpośrednie rozmowy z tymi ludźmi. Z opublikowanych danych przez UNICEF to się śmieją, Bo większość z nich, nigdy by się normalnie ze swojego rodzinnego kraju nie wydostała. Najpierw próbują dostać się do Sudanu, skąd dopiero mogą wydostać się z Afryki. Są to w większości ludzie znający podstawy języka angielskiego i ich celem jest emigracja zarobkowa, bądź ekonomiczna .

To raczej w Polsce się nie dorobią :mrgreen:.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

- Powiedział Elmi Abdi, Somalijczyk od 20 lat w Polsce.

http://wiadomosci.wp...l?ticaid=115b1f

Dziś zastanawia się nad wyjazdem.

Komu w drogę temu czas :papapa:

btw. a jakaś inni muzułmanie z Polski mówią praktycznie co innego o tych imigrantach. Ciekawe... No ale dobra to pewnie jedno ze źródeł należące do tej potwierdzonej listy. D:

emigracja zarobkowa, bądź ekonomiczna .

No to żadni uchodźcy z nich... W sumie jak 95% imigrantów co się do Europy zwala...

http://ndie.pl/umyslowe-kalectwo/

„Kilka milionów emigrantów zmieni Polskę na lepsze. Będziemy zasobniejsi ekonomiczne i mądrzejsi, tą mądrością, jaką daje znajomość świata w jego rozmaitych barwach. Nasze państwo stanie się bardziej neutralne, bezstronne i bardziej praworządne, a także znacznie silniejsze i stanowcze.”

:v

PS: Dobry słowniczek noxili, ktoś tu zakład temat o czymś podobnym i w sumie podane przez Ciebie przykłady są idealne :D

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 03.10.2015 - 14:57

• 1

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dosadne zwroty po angielsku, skierowane do... mówiących po arabsku imigrantów? To może jeszcze postawimy u siebie bilbordy w języku węgierskim?

Nie martw się, spokojnie sobie poradzą ze zwrotami "fk allah", dużo łatwiej niż z takimi podobnymi po polsku.

Jak już ktoś musi bluzgać to niech robi to  profesjonalnie. Niema nic bardziej żałosnego niż kłótnia dwóch stron  które się w nierozumieją. :)

gezma edyma  , jesteś głupi jak stary but

kosommak czyli matkowiadomoco

ibn el kelb czyli syn psa

ibn el homar  syn osła

"Ty osle" - ya homar!

phar-dziwka
baraneik- spierda***
hra-gówno
kahba-kur**( w sensie osoba)
tarma -dupa
nekek- pieprzyć

• 1

Simson.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jesli to faktyczne wyszkoleni terrorysci (a tak mysle) to znaja angielski lepiej niz nam sie wydaje, tylko udaja ze nie....

• -1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem po prostu kojarzony z imigrantem, który przyjechał do Polski, aby zabrać pracę Polakom

Póki co jeszcze się nie spotkałem z opinią iż imigranci, będą zabierać pracę Polakom. Przecież oni nie przybywają do Europy w poszukiwaniu pracy. Zwłaszcza w Polsce.  To dobitny przykład jak media manipulują faktami. Podobny przykład wpadł mi w oko na onecie czy tam jakiejś innej WP. Ne chce mi się szukać, nie jest tego warte, streszczę z pamięci. W. Orban powiedział iż 70% uchodźców to młodzi mężczyźni, co dziennikarzyna  portalu nazwał kłamstwem, gdyż według danych UNICEF jedna trzecia uchodźców to kobiety i dzieci. :facepalm:

Mniej więcej taki poziom prezentuje pański post panie @zaciekawiony. 

Użytkownik pan juzek edytował ten post 04.10.2015 - 14:23

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Nie ma chętnych na uchodźców

Siedem tysięcy uchodźców z Syrii i Erytrei, którzy w ciągu dwóch lat trafią do Polski, po okresie wstępnej adaptacji w rządowych ośrodkach dla azylantów ma być rozesłanych po kraju. Trafią do gmin i parafii zainteresowanych ich przyjęciem. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej już prosi samorządy o deklaracje, czy przyjmą uchodźców.

Miejsc do zamieszkania – ale także pracy, nauki języka, wyżywienia – poszukuje też Urząd ds. Cudzoziemców. Urzędy wojewódzkie rozsyłają pisma z resortu do wszystkich samorządów w Polsce. – Pismo nie zawiera żadnych wskazań ani sugestii co do liczby i pochodzenia potencjalnych uchodźców – przyznaje Jan Brodowski, rzecznik małopolskiego wojewody.

Polski rząd ma otrzymać z UE po 10 tys. euro na każdego uchodźcę przyjętego z Bliskiego Wschodu i 6 tys. euro na uchodźcę przebywającego już w obozach na terenie UE – w Grecji i na terenie Włoch. Okazuje się, że nie pójdą one za uchodźcą do samorządów, które zdecydują się ich przyjąć.

– Unijne środki otrzymuje polski rząd na procedury przyjęcia, wyselekcjonowania tych osób oraz transport i koszty utrzymania w czasie oczekiwania na decyzję o statusie uchodźcy – tłumaczy Małgorzata Woźniak, rzeczniczka MSW.

Uchodźcy będą przyjeżdżać do Polski stopniowo w małych grupach, liczących 150 osób co cztery miesiące. Procedura o nadaniu lub odmowie statusu może trwać do pół roku. Co dalej?

Rząd sonduje, czy mógłby rozlokować azylantów w polskich gminach, by jak najszybciej mogli się zasymilować. Ale z pierwszych 40 gmin na Śląsku, które odpowiedziały na pytania Ministerstwa Pracy, wynika, że żadna nie chce przyjąć uchodźców.

– Rząd nie daje żadnych pieniędzy, co nie jest fair. Mówiąc wprost, chce nam dołożyć kolejnych zadań, których wykonania sam się podjął – utyskuje jeden ze śląskich prezydentów proszący o anonimowość.

– Mam blisko 300 mieszkańców, którzy czekają na mieszkania socjalne i trzy razy tyle na komunalne. Dam uchodźcom poza kolejką, to mnie zjedzą – tłumaczy inny samorządowiec.

W podobnym tonie wypowiada się Rafał Piech, prezydent Siemianowic Śląskich, który szacuje, że na przyjęcie ok. 100 uchodźców statystyczna gmina musiałaby wydać ok. 2,5 mln zł. I nie ma tych pieniędzy.

Pomorskie Gniewino zadeklarowało wojewodzie przyjęcie 12 uchodźców, ale tylko dlatego, że lokale dla nich zgodzili się udostępnić lokalni przedsiębiorcy. – My sami ich nie posiadamy i zaproszenie Syryjczyków bez pomocy lokalnych firm nie byłoby możliwe – przyznaje Mikołaj Orzeł, rzecznik Gniewina.

—Izabela Kacprzak

http://www4.rp.pl/Uc...-uchodzcow.html

Mój komentarz :

A więc, jest tak, jak myślałam, to my będziemy musieli utrzymywać migrantów. Gminy wczesniej, czy później zostaną  zmuszone do przyjmowania tych ludzi, wszystkie koszta utrzymywania ich, my przejmiemy, czyli podatnicy. A naprawdę potrzebujący pomocy bedą odsyłani z kwitkiem.

• 9

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rząd sonduje, czy mógłby rozlokować azylantów w polskich gminach, by jak najszybciej mogli się zasymilować. Ale z pierwszych 40 gmin na Śląsku, które odpowiedziały na pytania Ministerstwa Pracy, wynika, że żadna nie chce przyjąć uchodźców.

Nawet nie wiesz jak mnie tym zdaniem uszczęśliwiłaś! Czyli władza w moim regionie została wybrana rozsądnie, oby tylko nie zmienili zdania.

• 2

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Nawet nie wiesz jak mnie tym zdaniem uszczęśliwiłaś! Czyli władza w moim regionie została wybrana rozsądnie, oby tylko nie zmienili zdania.

U mnie w Płocku podobnie.

Ostatnio prezydent Płocka powiedział, że tutaj nie ma miejsca dla imigrantów, ładnie, dyplomatycznie zgasił rząd.

I też uważam, że jednak gość jest odpowiednią osobą na swoim stanowisku, zresztą znam go jeszcze z bardzo starych lat, doktor historyk, był dyrektorem w liceum, do jakiego chodzilem, w Małachowiance, jednej z najstarszych szkół w Polsce. Ma łeb na karku i mam nadzieję, że utrzyma się na stanowisku długo.

Powiedział na posiedzeniu coś takiego "Jak chcą, to mogą sobie spać pod naszym nowym mostem, bo mieszkań im nie damy" :D

Władza "ta na górze" ma niemały problem, bo chyba sami się przeliczyli i nikt nie spodziewał się takiej rewolty w Polsce.

Dostali niezłego zonka i widzą już, że Polacy tak łatwo się nie dadzą. Mieli nas za naród idiotów i się przeliczyli.

Niezmiernie mnie to cieszy, że potrafimy się ciągle zjednoczyć, gdy mamy wspólnego wroga.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 04.10.2015 - 17:26

• 5

dryndryn.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

U mnie w Płocku podobnie.

Ostatnio prezydent Płocka powiedział, że tutaj nie ma miejsca dla imigrantów, ładnie, dyplomatycznie zgasił rząd.

I też uważam, że jednak gość jest odpowiednią osobą na swoim stanowisku, zresztą znam go jeszcze z bardzo starych lat, doktor historyk, był dyrektorem w liceum, do jakiego chodzilem, w Małachowiance, jednej z najstarszych szkół w Polsce. Ma łeb na karku i mam nadzieję, że utrzyma się na stanowisku długo.

Powiedział na posiedzeniu coś takiego "Jak chcą, to mogą sobie spać pod naszym nowym mostem, bo mieszkań im nie damy" :D

Władza "ta na górze" ma niemały problem, bo chyba sami się przeliczyli i nikt nie spodziewał się takiej rewolty w Polsce.

Dostali niezłego zonka i widzą już, że Polacy tak łatwo się nie dadzą. Mieli nas za naród idiotów i się przeliczyli.

Niezmiernie mnie to cieszy, że potrafimy się ciągle zjednoczyć, gdy mamy wspólnego wroga.

że co?? hahaha Co ty za bzdury wypisujesz?? Ten człowiek tj prezydent naszego pięknego miasta nigdy nie był dyrektorem.. Szkoły tez Ci się pomyliły bo owszem pracował jako nauczyciel ale w Jagiellonce a nie Małachowiance :)) jest po filologii polskiej a nie po historii :)) Nic o żadnym moście nie mówił tylko miał obiekcje kto za to będzie płacił czy rząd czy samorządy i tyle..

Kim ty jesteś?? W jednym poście tyle kłamstw że głowa mała :)) i ty kończyłeś Małachowiankę ?? haha pewnie kolejne kłamstwo bo nigdy w to nie uwierzę :)

Przepraszam że ten post był trochę nie na temat ale krew mnie zalała na tyle kłamstw w jednej wypowiedzi ;) w ogóle uważam ze na poważnych forach za takie coś powinny być bany..

Użytkownik dryndryn edytował ten post 04.10.2015 - 23:20

• 0

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Jagielonce też pracowal mistrzu złoty, a słowa padły wczoraj na posiedzeniu rady, więc nie zarzucaj mi kłamstwa.

No chyba że mówisz o innym Andrzeju Nowakowskim, niż ja, a informacje bierzesz z internetu.

Jeśli tak samo jak ja jesteś z Płocka, to powinieneś o tym wiedzieć.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 05.10.2015 - 03:30

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych