Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem (sprawa) imigrantów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2397 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Problem (sprawa) imigrantów (146 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś ZA przyjęciem imigrantów do Polski?

1. Głosowano TAK (9 głosów [6.16%])

Procent z głosów: 6.16%

2. Głosowano NIE (131 głosów [89.73%])

Procent z głosów: 89.73%

3. JEST MI OBOJĘTNE (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

thebaddest.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Jak sobie uważacie, tłumaczcie to sobie ubiorem/honorem/pozytywnym działaniem. Jakimś cudem reszta sobie poradziła w bardziej wyrafinowany sposób, nie stwarzając potencjalnego zagrożenia dla siebie i innych

No dobra, tyle tylko, że w tej inscenizacji gość wcale nie był zainteresowany ani zrobieniem krzywdy dziewczynie, ani wdawaniem się w jakieś bójki z przypadkowymi ludźmi. Odpuszczał dlatego, że to był zwykły eksperyment, a nie rzeczywista sytuacja, chodziło mu pewnie po prostu o jakąkolwiek reakcję ze strony przechodniów. W przypadku rzeczywistej napaści podejście na zasadzie "proszę zostawić tą panią, robienie pani krzywdy jest złe" skończyłoby się w najlepszym razie wyśmianiem.

• 7

pawaw1.
  • Tematów: 29
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest problem tak złożony, że my możemy sobie tutaj gdybać całymi dniami, a to nic nie zmieni. Jeśli "władze" dopuszczają do takich sytuacji to każdy trzeźwo myślący człowiek dojdzie do wniosku, że coś jest nie halo. Na prawdę nie trzeba być geniuszem, żeby w całym tym zalewie Europy przez "uchodźców" dostrzec celowe działania polityczno/strategiczne. Cała ta sytuacja mocno destabilizuje Europę i chyba komuś na tym bardzo zależy ( też nie trzeba być geniuszem, żeby się domyśleć komu)... 
Ja wszystko rozumiem, tolerancje, humanitaryzm itp itd... Ale wszystko ma swoje granice. Nie normalne jest to, że obywatel ma mniej praw niż "przyjezdny", nie normalne jest to, że "władze" nie chronią swoich obywateli na rzecz imigrantów. Nie normalne jest to, że można się bezkarnie panoszyć i robić gnój będąc gościem i to w dodatku nieproszonym. Cała ta sytuacja jest tak nienormalna, absurdalna i chora, że aż odechciewa się w ogóle dyskusji na ten temat. Decyzje podejmowane przez rządzących przeczą zdrowemu rozsądkowi, a imigranci hasają w najlepsze... No i co my możemy w tej sytuacji? Oby nie było tak, że za jakiś czas doczekamy się powtórki z IIWŚ, a mianowicie dojdzie do eksterminacji którejś z nacji ( że tak sobie zrymuję ). 

• 4

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Dwóch Arabów przyjechało do Polski i założyło między sobą, który z nich się lepiej zintegruje z naszym krajem.
Mija rok, spotykają się i pierwszy mówi:
- No ja właśnie skończyłem z dzieciakami oglądać skoki narciarskie w TV, żona ugotowała na obiad schabowy z mizerią i ziemniakami, i zaraz zabieram je do muzeum Powstania Warszawskiego, a ty?
- Sp$@%$@?aj tam skąd przyjechałeś kozoje$@%$@ - odpowiada drugi.

• 5

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I bardzo rozsądne podejście - popieram. Ale są sytuacje, kiedy po prostu nie możesz podejść i powiedzieć: "ej, spokój, nie bijcie się". Jak gość okłada laskę albo 4 klepie jednego na przystanku, to nie jest czas na dyskusje tylko reakcję. Mnie o takie zdarzenia chodzi, a nie o to, żeby każdego na ulicy lać ;)

Wiesz co Kronikarz, co mnie obchodzi sytuacja gdzie ktoś okłada laskę, albo w 4 klepie jednego na przystanku (gdzie na pewno byś się nie wtrącił sam, bo byś dostał co swoje - tutaj akurat brutalna rzeczywistość nie przekłada się na marzenia senne lokalnych byczków). Odnosiłem się do konkretnej sytuacji, gdzie koleś popchnął jakąś dziewczynę co nie stwarzało zagrożenia i sorry za <popchnięcie> jednej obcej osoby przez drugą obcą osobę które te osoby łączą niewiadome mi powiązania towarzyskie, nigdy bym do gardła nikomu nie skakał.

Natomiast z rozbawieniem oglądałem wasze wzajemne nakręcanie, które doszło do poziomu wybijania zębów za popchnięcie, czy argumentów odnoszących się do mojej męskości, czy też opowiadanie jakiś historii o 4 bijących jednego na przystanku (skąd to wziąłeś w tej dyskusji Kronikarz - serio, bo nie wiem jaka idea za tym argumentem szła).

thebaddest@

No dobra, tyle tylko, że w tej inscenizacji gość wcale nie był zainteresowany ani zrobieniem krzywdy dziewczynie, ani wdawaniem się w jakieś bójki z przypadkowymi ludźmi. Odpuszczał dlatego, że to był zwykły eksperyment, a nie rzeczywista sytuacja, chodziło mu pewnie po prostu o jakąkolwiek reakcję ze strony przechodniów. W przypadku rzeczywistej napaści podejście na zasadzie "proszę zostawić tą panią, robienie pani krzywdy jest złe" skończyłoby się w najlepszym razie wyśmianiem.

Dużo miałeś do czynienia z takimi akcjami? Wydaje mi się że nie, bo nawet hardcorowe akcje da się rozładować bez bitki. W każdym momencie dopóki pięści nie pójdą w ruch da się wszystko w miarę łatwo załatwić. Większość ludzi nie dąży do ataku, bo to ryzyko, chcą tylko z twarzą wyjść z sytuacji - mieć Casus Beli do wycofania się trąbiąc wygraną.

• 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się że nie, bo nawet hardcorowe akcje da się rozładować bez bitki.

To jest myślenie życzeniowe - byłeś w stanie rozwiązać taką sytuację "bez bitki" ponieważ Twoim oponentem były osoby w miarę cywilizowane do których trafiają logiczne argumenty. I tak, faktycznie na rynku w Krakowie czy na Kazimierzu możesz tak większość sporów rozwiązać. Zapraszam jednak na przykładowo Teligi i wtedy zobaczysz, że istnieją ludzie dla których przemoc to jest tylko zabawa.

• 1

#1356 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Przede wszystkim ta sytuacja, którą prezentują jest lekko irracjonalna. Chciałbym zobaczyć jak koleś dość normalnie ubrany pruje się w ten sposób na środku miasta do dziewczyny co nacisnęła mu na stopę. Tutaj oczywiście zgadzam się z Curą Koryntu. Widzę, że sama chuliganka tutaj na forum siedzi i od razu walili by w twarz. Wszystko jest po Szwedzku... nie wiem co mówią ludzie obserwujący zjawisko jak i sami aktorzy. A wszyscy popierają zwykłego tłuczka z Polski co pierw bije potem pyta. Nawet widać, że koleś lekko niekumaty bez języka. Użył polskiego bluzga i został okrzyknięty bohaterem narodowym.

• -2

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie chcę prorokować, ale...ostatnio z chłopakami na forum FN rozgryzaliśmy Apokalipsę św. Jana.
Trochę tak pół żartem, pół serio, ale doszliśmy do czegoś ciekawego. Wynik badań przedstawiam na grafice:

jkS7d7R.png

Dalej w Apokalipsie jest jeszcze coś ciekawego:

A Niewiasta, którą widziałeś, jest to Wielkie Miasto, mające władzę królewską nad królami ziemi

Wrzucam tak tylko jako ciekawostkę w temacie. ;)

Użytkownik szczyglis edytował ten post 19.02.2016 - 12:31

• 1

­­ ­­ ­­ ­­ ­­.
  • Tematów: 76
  • Artykułów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

thebaddest, a w najgorszym przypadku odpaleniem bomby. No, ale lepiej zapobiegać przez komunikację. Trzeba jeszcze znać angielski... Myślę, że przechodzenie do podjęcia działania może być ryzykowne w prawdziwej sytuacji. Zależy od zdarzenia, a jeśli nie znasz języka to co ci pozostaje? Przejść obojętnie? Zadzwonić pod 112? Bez sensu.

szczyglis ten obrazek to nie fejk? Dlaczego Merkel miałaby mieć deptak z państwowym symbolem Turcji? xD obleczona w słońce ☀ więc chyba nie różową marynarkę ani nie to, że świeciło, ale kto wie... Może wcale nie chodzi o Niemcy tylko o Bruksele? Who knows? :P Szkoda, że nie znalazł się tam cytat: "imię jej od aniołów pochodzi" (Angela) wtedy byśmy mieli pewność. ^^

Użytkownik Khan edytował ten post 19.02.2016 - 13:06

• 1

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Oglądnąłem filmik jeszcze raz żeby doszukać się jakiegoś skandalu ale naprawdę... ciężko mi cos znaleźć.
Chłopak nim troche poszarpał i tyle. Chciał go po prostu przestraszyć i nieważne jest w jakim języku to mówił. Mógł nawet po chińsku gadać. Ważne jest w jaki sposób mówił do agresora. W takich sytuacjach agresor wcale nie musi rozumieć co się do niego mówi, on się ma po prostu przestraszyć tonacji, zachowania itd. po prostu - załatwić go psychologicznie. To chyba lepsze rozwiązanie od rozlewu krwi?

Niektórzy chcieliby w takich sytuacjach przeprowadzać konwersacje tyle, że z taką patologią jest podobnie jak ze zbuntowaną młodzieżą w podstawówce.
Ktoś nabroi, nauczycielka daje reprymende a uczeń, słowa nauczycielki ma w czterech literach.

Ten polak podejrzewam zna problem emigracyjny, zdaje sobie sprawe, że Szwecja w tym temacie góruje więc jego reakcja mogła być intensywniejsza. Przezorny zawsze ubezpieczony.

Użytkownik tati edytował ten post 19.02.2016 - 16:01

• 6

#1360 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Aha więc tak wygląda osoba reprezentująca patologię. Bardzo interesujące stwierdzenie. Na mnie jak wejdzie jakieś babsko i się do niej zwyczajnie "przywalę" na ulicy jestem na pewno patosem. Chyba słabo ktoś oglądał ten filmik... chłopak jest biały, ma normalny ton głosu, widać jego publiczne pretensje o jakiś powód prawdopodobnie o wejście na nogę "bez przepraszam". Dalej kontynuuje, że jesteście mało obiektywni i jara was to k* od Polaka.

• -1

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"W jednej z austriackich szkół w miejscowości Graz 15-latka została zgwałcona przez sześciu napastników w wieku od 15 - 16 lat. Śledztwo wykazało, iż nauczyciel zignorował jej wołania o pomoc, osoby postronne nie zainterweniowały. Austriackie gazety sugerują afrykańskie pochodzenie napastników."

http://www.independe...a-a6877406.html

• 2

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Na mnie jak wejdzie jakieś babsko i się do niej zwyczajnie "przywalę" na ulicy jestem na pewno patosem.

A ten chłopak z filmiku to się do niej "zwyczajnie" przywalił twoim zdaniem?
Dla ciebie to jest normalne zachowanie jak facet wydziera się i popycha kobiete?

chłopak jest biały

A jakby był czarny, to rozumiem, że sprawa wyglądałaby inaczej? ;)
Tutaj kolor skóry nie ma znaczenia, są też biali, mulaci, latynosi, którzy biją, gwałcą i mordują. Uważać trzeba na każdego.

Dobra... Czyli facet "zwyczajnie" przywalający się do kobiety jest ok. Tylko polak, który stanął w obronie kobiety jest agresorem. Skądś to znam...
A tak poważnie... Stała sie komuś krzywda? No właśnie :)

Polak podbiegł do tego typa nie bez powodu. Jeszcze jakby mu w pysk dał, to zrozumiałbym wasze oburzenie ale w tej sytuacji... dalej nie rozumiem.

widać jego publiczne pretensje o jakiś powód prawdopodobnie o wejście na nogę "bez przepraszam"

A skąd on mógł wiedzieć o co tam chodzi. Widział z oddali jak się facet w miejscu publicznym awanturuje na kobiete i popycha ją.
Polak podbiegł, sprowadził do parteru psychologią i sprawa załatwiona.

Dalej kontynuuje, że jesteście mało obiektywni i jara was to k* od Polaka.

Mnie się podoba ogólnie postawa tego chłopaka, który zareagował na niepokojące wydarzenie.
Agresor się wydziera, popycha kobiete i nikt nie może mieć pewności, czy taki delikwent zaraz z kieszeni noża nie wyciągnie i nie zrobi czegoś gorszego.

• 7

­­ ­­ ­­ ­­ ­­.
  • Tematów: 76
  • Artykułów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli chodzi o komunikacje to warto by najpierw zapytać w czym problem? a później zastraszać psychologicznie gościa. Właściwie już samo pytanie dla agresora w różnych przypadkach nie brzmi zbyt motywująco do prowadzenia dalszej rozmowy, ale myślę, że warto próbować. Np. "Hey man! what's the deal?" Brzmi awangardowo. Oczywiście nie twierdze, że się masz od razu zaprzyjaźnić, lecz gdy odpowie np. "I need a woman" to wytłumacz mu, że się tak tutaj kobiet nie traktuje i normalni ludzie nawet kobiet z pod latarni nie biją ani targają za ubranie. Wskaż mu agencje towarzyską. Jeśli mu dalej coś nie pasuje to reaguj. Z doświadczenia wiem, że to działa jak tati napisał. Sam kiedyś zastraszyłem człowieka fikcyjnymi uwagami, bo nie dawał mi spokoju, naśmiewał się ze mnie i straszył ziomkami. Pomogło? oczywiście, że tak! Byłem zaskoczony, że słowa potrafią być czasem tak mocne. Myślę, że działają i pobudzają do myślenia nawet oponenta. Wracając do chłopaka z filmiku... Niech ktoś sobie wyobrazi co by się stało jakby zdarzenie zaistniało naprawdę, a nikt by nie zareagował? czy wiecie ile jest takich przykładów? a jak wiele filmów? gdyby nie było "bohaterownia" to ten świat zeszedłby na psy. Nie trzeba być intelektualnie uzdolnionym by móc podjąć mądry środek zapobiegawczy w sytuacji bez wyjścia lub odrębnym przypadku wymagającym jakichś głupich debat na forum o narażaniu reszty. Co cię obchodzą inni? masz zrobić tak by głównego prowokatora okiełznać. Czasem nie ma miejsca na dłuższe myślenie. Trzeba skupić się na celu i może plan, który przyjdzie ci do głowy jako pierwszy - uratuje życie wszystkich.

Użytkownik Khan edytował ten post 19.02.2016 - 23:34

• 0

#1364 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Dopóki ktoś nie przetłumaczy tego j. szwedzkiego, który się tam pojawia można sobie gadać. 

A jakby był czarny, to rozumiem, że sprawa wyglądałaby inaczej?

Tak bo temat jest o imigrantach. A daje się tutaj badanie z udziałem białych obywateli, którzy porozumiewają się w języku narodowym.

Dobra... Czyli facet "zwyczajnie" przywalający się do kobiety jest ok. Tylko polak, który stanął w obronie kobiety jest agresorem. Skądś to znam...

Jak mi odpisujesz nie dopisuj mi stwierdzeń, których nie dodałem do swojego posta.

A skąd on mógł wiedzieć o co tam chodzi. Widział z oddali jak się facet w miejscu publicznym awanturuje na kobiete i popycha ją.
Polak podbiegł, sprowadził do parteru psychologią i sprawa załatwiona.

Oczywiście. A by się okazało, że kobieta jest kieszonkowcem a on ją przyłapał. Dasz mu w mordę i okaże się, że ona ucieknie. To jest tak jak ktoś wyrywa Ci plecak i krzyczy do policjantów on mnie goni. (widziałem na własne oczy taką sytuację).

Zauważmy dokładnie na filmiku, że w przypadku starszych "Szwedów" on jej tak nie popycha jak przy młodym polaku. To jest jakieś ustawione gówno moim zdaniem. A teraz najlepszym wzorcem dla wszystkich będzie nie wiem o co chodzi, ale mu połamie nos.

//EDIT

OSOBA Z KAMERĄ stoi na granicy peronu i toru. Jawnie to nagrywa. Więc sorry taką ukrytą kamerę sobie wsadźcie gdziekolwiek i nie wciskajcie mi kitu, że to świetna reakcja. Bo inni mogli widzieć kamerzystę i po prostu nie odstawiać szopki myśląc, że nie wiem kręcą teledysk do disco-polo. Z nożem by dźgnął to chyba by musiał od razu tego z telefonem gonić. Myślcie ludzie...

//EDIT 2

Aha zapomniałem najważniejszego. Ta prywatna kamera jest NIE JEDYNĄ NA DWORCU. Są taż kamery ochrony. W przypadku napaści przypuszczam, że agresor jest w 5 minut złapany.

Klaskajmy dalej Polakowi. Złamałby prawo uderzając tego gościa bo łamaniem prawa nie jest konflikt 2 osób i drobne przepychanki.

Użytkownik .Uzurpator. edytował ten post 19.02.2016 - 23:52

• 1

#1365 Gość_critter☆

Gość_critter☆.

Napisano

Jakby ktoś zapomniał jak to wszystko się zaczęło i o co w tym chodzi. Jasno i zwięźle, dla każdego.

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych