Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czyżby to był diabeł?

paranormalne religia straszne Bóg diabeł dobro i zło zło dobro

• Please log in to reply
26 replies to this topic

WeronikaSz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Pragnę podzielić się z wami zdarzeniem, które nastąpiło całkiem niedawno i przeraziło mnie do szpiku kości. Otóż bardzo lubię oglądać filmy dokumantalne na temat religii chrześcijańskiej, dobra i zła, Boga i diabła. Jeden z filmów tej tematyki leciał parę dni temu.
Nie mam pojęcia, co stało się ze mną po obejrzeniu go, ale poczułam gniew do diabła, że istnieje (zwykle nie czuję gniewu, tylko zaangażowanie, motywację do zmiany). Poszłam do łazienki i stojąc przed lustrem, powiedziałam w gniewie, bez namysłu, z wielką pewnością i stanowczością w głosie: "Diabeł nie istnieje."
Tuż po wypowiedzeniu tych słów zgasło światło w całym domu. Wszystko działo się bardzo szybko. Byłam przerażona. Czułam jego obecność. Najokropniejsze było to, że w czasie tych kilku sekund, podbiegając do drzwi od łazienki, zorientowałam się, że nie mam możliwości otwarcia ich.
W domu byli moi rodzice, więc, gdy zaczęłam krzyczeć, szybko do mnie podbiegli. Kiedy otworzyli drzwi od zewnątrz, wszystko wróciło do normy.
Jestem okropnie przerażona tym zdarzeniem, jakie nastąpiło kilka dni temu. Chciałabym, abyście wyrazili swoją opinię na ten temat. Co to mogło znaczyć? Dlaczego tak się stało? Jak to racjonalnie wyjaśnić?
  • 0

Ebola.

sceptyczny sceptyk

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może wywaliło korki i tata je wkręcił zanim wyszłaś z łazienki, a drzwi się nie chciały otworzyć bo po ciemaku w panice nie trafiłaś w klamkę? Lub po prostu zaczęłaś pchać drzwi za klamkę nie przyduszając jej? :)

Użytkownik Ebola edytował ten post 31.05.2015 - 22:40

• 0

Cadavera.
  • Tematów: 3
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Moja przyjaciółka zobaczyla kiedys diabla w lustrze gdy bylo ciemno a ona z bardzo bliska coś robila z twarzą (zmywała makijarz itp).

Nie wiaze jednak tego zniczym paranormalnym bo ma wadę wzroku i widziadło pojawilo sie tylko na sekundę gdy oddaliła twarz za szybko od lustra. Czasem ludzie cos sobie wkręcaja.

• 0

Dobo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no ale co tata mówił, czemu światło zgasło? korki? Jeśli jesteś chrześcijanką to potraktuj to jako ostrzeżenie. Diabeł istnieje i mówi o tym religia chrześcijańska.
  • -2

Ebola.

sceptyczny sceptyk

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli jesteś chrześcijanką to potraktuj to jako ostrzeżenie. Diabeł istnieje i mówi o tym religia chrześcijańska.

A jeśli autorka nie jest chrześcijanką to jak ma to traktować?

• 3

WeronikaSz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no ale co tata mówił, czemu światło zgasło? korki? Jeśli jesteś chrześcijanką to potraktuj to jako ostrzeżenie. Diabeł istnieje i mówi o tym religia chrześcijańska.

Rodzice nie wiedzieli, z jakiego powodu zgasło światło. Najdziwniejsze było to, że samo zapaliło się, gdy rodzice otworzyli drzwi od łazienki.
Jestem chrześcijanką. Nie wiem, dlaczego powiedziałam te słowa w łazience. Było to całkowicie irracjonalne z mojej strony. Liczę się z tym, że jeśli jest dobro, to istnieje też zło, jednak wtedy wcale o tym nie myślałam.
Mam wrażenie, jakby diabeł chciał pokazać mi, że istnieje, ale słyszałam też, że zło stara się ukryć swoje istnienie, pragnąc "po cichu" zmanipulować człowiekiem, namawiając go do złych czynów.
  • 0

Ebola.

sceptyczny sceptyk

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zakładając że mówisz prawdę, był to po prostu zbieg okoliczności:)

Najlepiej jeśli masz odwagę powtórz te słowa o podobnej porze w łazience, a zobaczysz że nic się nie wydarzy:)

Pozdrawiam

• 4

WeronikaSz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Najlepiej jeśli masz odwagę powtórz te słowa o podobnej porze w łazience, a zobaczysz że nic się nie wydarzy:)
Pozdrawiam

Mam nadzieję, że masz rację. :) Pozdrawiam również.
  • 0

bobi7700.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pozdrawiam

A znasz powiedzenie „nie wywołuj wilka z lasu” ?

• 0

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A co miałoby się stać?

Takie przerwy w dostawach prądu to nic nadzwyczajnego. W moim domu jeszcze parę lat temu były praktycznie na porządku dziennym. Czasem prąd znikał na cały wieczór, czasem wracał po kilku sekundach i nie była to wina korków (ani tym bardziej szatana :P).

A że akurat stało się to gdy autorka wypowiedziała takie słowa - zwykły zbieg okoliczności.

Użytkownik Lupus28 edytował ten post 01.06.2015 - 15:23

• 0

Carnivall.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A co miałoby się stać?

Takie przerwy w dostawach prądu to nic nadzwyczajnego. W moim domu jeszcze parę lat temu były praktycznie na porządku dziennym. Czasem prąd znikał na cały wieczór, czasem wracał po kilku sekundach i nie była to wina korków (ani tym bardziej szatana :P).

A że akurat stało się to gdy autorka wypowiedziała takie słowa - zwykły zbieg okoliczności.

Jakkolwiek zgadzam się, że to zapewne był przypadek, tak sądzę, że powiedzenie, na jakie powołał się bobi7700, też nie jest takie znów bezzasadne. Po co to powtarzać?

• 0

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po to, żeby się przekonać, że był to właśnie przypadek. Nie popadajmy w paranoję, od mówienia, że diabeł nie istnieje jeszcze nikt nie umarł. Ale to już autorka sama zdecyduje czy chce to zrobić czy nie.

• 2

Carnivall.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po to, żeby się przekonać, że był to właśnie przypadek. Nie popadajmy w paranoję, od mówienia, że diabeł nie istnieje jeszcze nikt nie umarł. Ale to już autorka sama zdecyduje czy chce to zrobić czy nie.

Nikt tu nie popada w paranoję, sama właściwie nie wierzę w takie rzeczy, ale patrząc na to, jak wypowiada się autorka tematu, na jej miejscu chyba miałabym jakieś opory. 

Użytkownik Carnivall edytował ten post 01.06.2015 - 19:32

• 0

#14 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.
  • Tematów: 0

Napisano

Często kiedy spoglądam wieczorem na zegarek widnieje na nim godzina 21:37. Dla niewtajemniczonych, moment śmierci Jana Pawła II. Tym razem piszę na poważnie. Pamiętam, że jego śmierć była dla mnie olbrzymim przeżyciem kiedy jeszcze byłem katolikiem. Tłumaczę zjawisko w ten sposób, że dokonała się asocjacja spajająca emocjami zdarzenie z moją reakcją. Patrzę wtedy na tarczę ponieważ zaprogramowałem się na tą chwilę. Ot, taki automatyzm. Można to wytłumaczyć w inny sposób. Momentami interpretuję fenomen jako wskazówkę do tego żebym się nawrócił. Jest jeszcze jedna opcja, która przychodzi mi do głowy. Nigdy dwa zdarzenia nie zachodzą w tym samym czasie. Zawsze można rozbić sekundę na nanosekundę chociażby.

Kiedy Wolfgang Pauli odwiedzał laboratoria tłukł się sprzęt. Zbieg okoliczności, przypadek, a może koincydencja?

Jesteś Chrześcijanką więc radzę Ci wyjaśnić sytuację w sposób zgodny z religią. Nie będziesz musiała się tym zadręczać i negować istnienie diabła. Na drugi raz będziesz bardziej uważna na to co mówisz. Może to i nawet lepiej... 

• 0

bobi7700.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Napisałem w skrócie to przysłowie o wilku, ale mogę rozwinąć temat o co mi konkretnie chodziło, i wcale nie o elektryczność jak to opisał w poście  Lupus28 ale skłonił bym się raczej w kierunku wypowiedzi Carnivall, po co do tego wracać, skoro WeronikaSz  jest chrześcijanką, domyślam się że katoliczką, można też przypuścić że wierzy w Boga, a skoro wierzy w Boga to wiara nakazuje  jej także wierzyć w szatana którego koleżanka nazywa potocznie diabłem, nie mówię o wyznawaniu szatana tylko o wiarę w jego istnienie, a z wiary raczej nie należy żartować, eksperymentować i sprawdzać, tylko powinno się ją kultywować. Może nie była to osobista manifestacja szatana, ale ku przestrodze znak od powiedzmy anioła stróża, aby WeronikaSz  się przestraszyła i dała sobie spokój, bo po co kusić los, a jak wiadomo z nauk, dusza osoby wierzącej jest bardziej pożądana przez złe moce niż dusza ateisty.
  • 0

Also tagged with one or more of these keywords: paranormalne, religia, straszne, Bóg, diabeł, dobro i zło, zło, dobro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych